Quantcast
Channel: איראן –מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית
Viewing all 256 articles
Browse latest View live

מבט לאיראן (21-10 ביוני, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • נשיא סוריה, בשאר אסד, שב והצהיר בריאיון לטלוויזיה האיראנית בשפה הערבית, כי הנוכחות הצבאית האיראנית בארצו מוגבלת ל"יועצים" בלבד וכי אין יחידות צבאיות איראניות או בסיסים צבאיים איראנים בשטח סוריה. על רקע השיחות המתנהלות בין רוסיה, ארה"ב וישראל על עתיד סוריה, ובכלל זה המשך הנוכחות האיראנית במדינה, הדגישו לאחרונה בכירים איראנים וסורים כי איראן אינה מקיימת נוכחות צבאית בשטח סוריה וכי גם נוכחות יועציה הצבאיים מתקיימת בהתאם לבקשתה הרשמית של ממשלת סוריה.
  • קאסם סולימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, כינה את תוצאות הבחירות האחרונות בלבנון "ניצחון גדול מאוד" עבור חזבאללה והצהיר, כי בעקבות הבחירות הפך חזבאללה ל"ממשלת התנגדות". סלימאני קיים לאחרונה ביקור בסוריה ותועד עם לוחמי החטיבה האפגאנית "פאטמיון" הפועלת בסוריה. הביקור התקיים על רקע התקפות דאעש נגד העיר אלבוכמאל, שבקרבת הגבול הסורי-עיראקי. בהתקפות נהרגו לפחות שני לוחמים של משמרות המהפכה, בהם קצין אחד.
  • דובר הלשכה המדינית של איש הדת השיעי העיראקי, מקתדא צדר, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות האיראנית תסנים, כי קשריו של צדר, שזכה בהישג משמעותי בבחירות הכלליות שנערכו לאחרונה בעיראק, עם איראן חזקים חרף חילוקי הדעות ביניהם. הוא ציין, כי צדר מעוניין להמשיך ביחסים ההיסטוריים בין איראן ועיראק ולקיים קשרים מאוזנים עם שכנותיה של עיראק. ריאיון זה ניתן על רקע הכרזת צדר על הקמת ברית פוליטית עם האדי אלעאמרי, יו"ר מפלגת אלפתח, שזכתה במקום השני בבחירות האחרונות בעיראק, ואחד מבכירי המיליציות השיעיות הפרו-איראניות. על-פי דיווחים בתקשורת הערבית, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, היה מעורב במגעים בין צדר ואלעאמרי.
  • בתוך כך נמשכים המגעים המדיניים והביטחוניים בין איראן לשותפותיה במערכה בסוריה ובעיראק. יועץ שר החוץ האיראני הגיע לז'נבה כדי להשתתף בסבב דיונים נוסף בין איראן, רוסיה, תורכיה והאו"ם על עתיד סוריה. בעיראק נפגשו נציגי איראן, עיראק, רוסיה וסוריה על מנת לדון בהמשך התיאום הביטחוני ביניהן במאבק נגד דאעש.
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
  • בריאיון לטלוויזיה האיראנית בשפה הערבית אלעאלם (13 ביוני 2018) אמר נשיא סוריה, בשאר אסד, כי היחסים בין איראן וסוריה הם "אסטרטגיים" ואינם כפופים ל"משחקים פוליטיים". הוא ציין, כי הנוכחות האיראנית בסוריה מוגבלת ליועצים מתנדבים בלבד הפועלים בפיקוד איראני וכי אין יחידות צבאיות איראניות או בסיסים צבאיים איראנים בשטח סוריה. הוא הוסיף, עם זאת, כי דמשק תסכים להקמת בסיסים צבאיים איראנים בסוריה אם יהיה בכך צורך. עוד אמר אסד, כי תכנן להגיע לביקור לאיראן לפני מספר חודשים, אך הביקור נדחה בשל המצב בסוריה והוא מקווה לקיימו בקרוב.
  • גם בריאיון לטלוויזיה הרוסית (31 במאי 2018) הצהיר אסד, כי אין כוחות איראנים בסוריה וכי בארצו נמצאים רק קצינים איראנים המסייעים לצבא הסורי. שר החוץ הסורי, וליד אלמעלם, אמר, אף הוא, במסיבת עיתונאים בדמשק בראשית יוני 2018, כי אין לאיראן כל נוכחות צבאית בשטח סוריה, אלא אך ורק יועצים הפועלים לצד הצבא הסורי ומסייעים לו (תסנים, 2 ביוני 2018).
  •  חסין ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), היועץ הבכיר של שר החוץ האיראני, הגיע ב-18 ביוני 2018 לז'נבה להשתתף בסבב דיונים נוסף בין איראן, רוסיה, תורכיה והאו"ם על עתיד סוריה והקמת ועדה לניסוח חוקה חדשה לסוריה (פארס, 18 ביוני 2018).
  • קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אמר, כי בעקבות הבחירות האחרונות בלבנון הפך חזבאללה ל"ממשלת התנגדות". הוא ציין, כי הבחירות בלבנון היו משאל עם והתקיימו בתנאים בהם חזבאללה הואשם בהתערבות בענייני סוריה, לבנון, עיראק, תימן והאזור כולו וסעודיה השקיעה 200 מיליון דולרים בהתערבותה בבחירות. לדבריו, חזבאללה זכה לראשונה ב-74 מושבים בפרלמנט הלבנוני ומדובר בניצחון גדול מאוד (תסנים, 11 ביוני 2018).
  • לא ברור היכן השמיע סלימאני את דבריו, אך ייתכן כי הדברים נאמרו במסגרת ביקור שקיים מפקד כוח קדס בסוריה וייתכן שגם בלבנון. ב-10 ביוני 2018 פרסם ערוץ הטלגרם של חטיבת פאטמיון האפגאנית המשתתפת בקרבות נגד דאעש במזרח סוריה תמונה עדכנית של סלימאני כשהוא מתועד עם לוחמי החטיבה בסוריה. יצוין, כי באופן חריג נעדר סלימאני מתהלוכות "יום ירושלים העולמי", שהתקיימו ב-8 ביוני 2018 ברחבי איראן.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • צ'יאא' אלאסדי (Zia al-Asadi), דובר הלשכה המדינית של איש הדת השיעי העיראקי מקתדא צדר אמר בריאיון לסוכנות הידיעות האיראנית תסנים (14 ביוני 2018), כי קשריו של צדר עם איראן חזקים מאוד חרף הבעיות, שהתעוררו ביניהם בתקופות שונות. הוא ציין, כי על העולם לדעת שהרפובליקה האסלאמית של איראן אינה מתערבת ולא תתערב בענייניה של עיראק. הוא הוסיף, כי מקתדא צדר מעוניין בעיראק חזקה המקיימת יחסים מאוזנים עם שכנותיה באזור ועם העולם וכי הוא מייחס חשיבות רבה למדינות חשובות באזור, ובהן איראן, תורכיה, ירדן, סוריה, ערב הסעודית וכווית. יחסים מאוזנים המבוססים על אינטרסים משותפים הם הדרך היחידה להבטחת היציבות ביחסים בין איראן ועיראק. צדר מעוניין, לדברי אלאסדי, להמשיך ביחסים ההיסטוריים בין שתי המדינות, משום שבין אם הן רוצות בכך או לא, הן שכנות ודבר לא ישנה מציאות זו.
  • אלאסדי העניק את הריאיון על רקע הכרזת מקתדא צדר על הקמת ברית פוליטית עם האדי אלעאמרי, יו"ר מפלגת אלפתח, שזכתה במקום השני בבחירות האחרונות בעיראק, ואחד מבכירי המיליציות השיעיות הפרו-איראניות. העיתון אלחיאת היוצא לאור בלונדון דיווח (18 ביוני 2018), כי במקביל להסכמות שהושגו בין צדר לאלעאמרי קיים מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ביקור בכרבלאא' שבעיראק כדי לפקח על המגעים בין שני הבכירים השיעים העיראקים.
  • עם זאת, עדיין מוקדם להעריך כיצד תסתיים מלאכת הרכבת הממשלה החדשה בעיראק בעקבות הבחירות, שנערכו במדינה ב-12 במאי, 2018, מי יעמוד בראש ממשלת עיראק וכמה זמן יימשך המשא ומתן הקואליציוני להרכבת הממשלה.
  • נציגי איראן, עיראק, רוסיה וסוריה קיימו במחצית יוני 2018 פגישה ביטחונית משותפת בבגדאד לדיון בהמשך התיאום הביטחוני ביניהן במאבק נגד דאעש. בפגישה החליפו נציגי ארבע המדינות, ובהם הנספח הצבאי האיראני בבגדאד, מצטפא מראדיאן (Mostafa Moradian), מידע מודיעיני בנוגע לפעילות דאעש והדגישו את חשיבות המשך שיתוף הפעולה במאבק נגד קבוצות הטרור באזור, ובראשן דאעש (אירנ"א, 14 ביוני 2018).
  • דובר הכוחות המזוינים האיראנים, אבו אלפצ'ל שכארצ'י (Abolfazl Shekarchi), הכחיש את טענת שר ההגנה התורכי, נורטין קניקלי, כי איראן הביעה תמיכה במתקפה הצבאית התורכית נגד המחתרת הכורדית (PKK) בצפון עיראק. שכארצ'י ציין, כי איראן סבורה, שפעולה צבאית בשטח מדינה שלישית ללא אישור חוקי מצד אותה מדינה אינה חוקית גם אם היא נעשית בהצדקה של מאבק נגד הטרור. הוא אמר, כי איראן לעולם לא תתמוך בפעולות נגד קבוצות טרוריסטיות שיש בהן משום הפרת ריבונותה של מדינה כלשהי (איסנ"א, 14 ביוני 2018).

The post מבט לאיראן (21-10 ביוני, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


"ארגון האומנות והתקשורת אוג'": ארגון איראני בלתי-ממשלתי, הקשור למשמרות המהפכה, ממלא תפקיד מרכזי במלחמה על התודעה מבית ומחוץ

$
0
0
עיקרי הדברים

"ארגון האומנות והתקשורת אוג'" (Owj, מילולית: שיא) הינו ארגון בלתי-ממשלתי הפועל באיראן מאז אביב 2011. זאת במטרה ליזום, להוביל ולקדם פעילויות בתחומי התרבות והאומנות ברוח ערכי המהפכה האסלאמית ובהתאם לאידיאולוגיה הרשמית של המשטר האיראני. ארגון אוג' קשור למשמרות המהפכה והתכנים המופצים על ידו משמשים לקידום תפיסות עולם רדיקליות המייצגות את עמדות המשטר והזרם המהפכני באיראן. הפקותיו משקפות עמדות ביקורתיות כלפי מדיניות הגרעין, שהוביל הנשיא רוחאני, ועוינות עמוקה כלפי ארצות-הברית, ישראל ולאחרונה גם ערב הסעודית. פעילותו האנטי-ישראלית והאנטי-ציונית כוללת, בין היתר, מעורבות בפעילות הכחשת שואה ובהפקת סרטים וסדרות המבטאים תפיסות אנטי-ציוניות ואף אנטישמיות.

 

אחד משלטי החוצות שנתלו בטהראן על ידי ארגון אוג' עליהם נכתב: "היושר בסגנון אמריקאי". מטרת השלטים הייתה להזהיר את מנהלי המו"מ הגרעיני לבל ייתנו אמון בעמיתיהם האמריקאים (איסנ"א, 26 באוקטובר, 2013).    כרזה מתוך תחרות שכותרתה "מוות לאמריקה", שארגן אוג' (תסנים, 23 באוקטובר 2013)
הטמעת השנאה כלפי ארה"ב. מימין: אחד משלטי החוצות שנתלו בטהראן על ידי ארגון אוג' עליהם נכתב: "היושר בסגנון אמריקאי". מטרת השלטים הייתה להזהיר את מנהלי המו"מ הגרעיני לבל ייתנו אמון בעמיתיהם האמריקאים (איסנ"א, 26 באוקטובר, 2013). משמאל: כרזה מתוך תחרות שכותרתה "מוות לאמריקה", שארגן אוג' (תסנים, 23 באוקטובר 2013)
  • ארגון אוג' פועל באמצעות מרכזים מקצועיים האחראים על תחומי פעילות מוגדרים, כגון: הפקת סרטי קולנוע, הפקת סרטי תעודה, עיצוב גרפי, הפקת קליפים, הפקות לילדים ולנוער וכיו"ב. במסגרת פעילותו מייצר הארגון תכנים שונים ומגוונים המופצים באמצעות סרטי קולנוע, סרטי תעודה, סדרות טלוויזיה, שלטי חוצות, ספרים, משחקי מחשב, ערבי משוררים וכדומה. חלק גדול מפעילות ארגון אוג' מתמקדת כיום בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה האיראנית והוא הפך בשנים האחרונות לאחד המוסדות המרכזיים המעורבים בתעשייה זו עם מאות סרטים וסדרות טלוויזיוניות שהפיק.
  • הגם שעיקר פעילותו של הארגון אוג' מתמקדת בתוך איראן, הוא החל לקיים פעילויות תרבותיות גם מחוץ לגבולות המדינה, במיוחד בסוריה ובעיראק. פעילות הארגון בסוריה ובעיראק משתלבת במאמציה של איראן להשתמש גם ב"עוצמה רכה" להבטחת האינטרסים שלה באזור ולהעמיק את אחיזתה במדינות אלה גם באמצעות פעילות כלכלית, דתית ותרבותית. במקביל ממלא הארגון בשנתיים האחרונות תפקיד במערכה ההסברתית, ששלטונות איראן מנהלים במאמץ לגייס את דעת הקהל האיראנית לתמיכה במעורבות הצבאית הנמשכת בסוריה ובעיראק על מנת ולבלום ביקורת פנימית המועלית נגד מעורבות זאת. כמו כן מעורב הארגון בפעילות הנצחה של לוחמים איראנים, שנהרגו במערכה בסוריה ובעיראק.
  • בשנים האחרונות נקשר ארגון אוג' בתקשורת האיראנית והמערבית למשמרות המהפכה. הטענות לפיהן הוא מקבל סיוע כספי מצד משמרות המהפכה לארגון אושרו לאחרונה על-ידי מנהל הארגון, שהצהיר בפברואר 2018, כי הוא גאה בכך שארגונו מקבל תמיכה כספית לפעילותו ממשמרות המהפכה. תמיכת משמרות המהפכה בארגון באה לידי ביטוי גם בסיוע לוגיסטי לפעילותו, למשל במתן היתרים לצילומי סרטים, שהארגון מבצע באתרים המשמשים את משמרות המהפכה. תמיכה זו בארגון מאפשרת למשמרות המהפכה ערוץ פעילות והשפעה נוסף בתחומי התקשורת והתרבות ומעורבות ישירה בתכנים המופצים לציבור הרחב, אך מנגד היא מעלה ביקורת פנימית.
  • בסיכומו של דבר, ארגון אוג' מתבלט בשנים האחרונות כמוסד איראני מרכזי הממלא תפקיד הולך וגובר בקידום פעילות תרבותית והסברתית ובהפצת מסרים רדיקלים בחסות המשטר וברוח ערכי המהפכה האסלאמית. המשאבים הרבים העומדים לרשותו, קשריו עם משמרות המהפכה ותפיסותיו העולות בקנה אחד עם האידיאולוגיה הרשמית של המשטר, הופכים את ארגון אוג' לשחקן מוביל במערכה התודעתית האינטנסיבית, שהרפובליקה האסלאמית מקיימת הן בזירה הפנימית והן בזירה האזורית.
מבנה העבודה
  • העבודה כוללת את הפרקים הבאים:
    • ארגון אוג': נסיבות הקמתו, משימותיו ודרכי פעילותו
    • התפתחות פעילות הארגון
    • פעילות אינטנסיבית של ארגון אוג' בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה האיראנית
    • ביקורת על הסכם הגרעין ועוינות כלפי ארה"ב וערב הסעודית
    • מעורבותו של אוג' במערכה ההסברתית בסוריה ובעיראק, בעולם השיעי ובסעודיה
    • פעילות אנטי-ישראלית והכחשת השואה
    • קשרי ארגון אוג' עם משמרות המהפכה

The post "ארגון האומנות והתקשורת אוג'": ארגון איראני בלתי-ממשלתי, הקשור למשמרות המהפכה, ממלא תפקיד מרכזי במלחמה על התודעה מבית ומחוץ appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (24 ביוני – 8 ביולי 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • המערכה בסוריה ממשיכה לגבות אבידות מהכוחות האיראנים: שלושה לוחמים איראנים נוספים נהרגו בשבועיים האחרונים בסוריה, שניים מהם (בהם קצין בכיר במשמרות המהפכה) נהרגו באזור אלבוכמאל. קצין איראני נוסף נהרג, על-פי דיווח צבא סוריה החופשית, באזור דרעא. ריבוי האבידות בקרב הלוחמים האיראנים ובקרב המיליציות השיעיות המופעלות על-ידי איראן, בעיקר באזור אלבוכמאל, בקרבת מעבר הגבול שבין סוריה לעיראק, מעיד על הקשיים שאיראן ובעלי בריתה נתקלים בפעילותם לאבטחת השליטה באזור חשוב זה.
  • על רקע המתקפה הנמשכת של צבא סוריה נגד ארגוני המורדים בדרום סוריה ובאזור אלבוכמאל, הצהיר עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר של מנהיג איראן, כי במוקדם או במאוחר ייאלצו האמריקאים לסגת מהגדה המזרחית של הפרת (קרי – מהאזור שבו פועלים כוחות ה-SDF, שבשליטת הכורדים). הוא ציין, כי הניצחון בדרעא הוא הקדמה לניצחונות נוספים במזרח עמק הפרת. בתוך כך, מיליציות עיראקיות-שיעיות, המופעלות על-ידי איראן, משתתפות במערכה בדרום סוריה, אף כי משקלן בכלל סדר הכוחות הגדול המופעל על-ידי המשטר הסורי אינו משמעותי, ככל הנראה.
  • על רקע המערכה הצבאית בדרום סוריה והדיווחים אודות מגעים בין ארה"ב ורוסיה בנוגע לעתיד סוריה, נמשכים המגעים המדיניים בין טהראן ומוסקבה סביב ההתפתחויות בסוריה. שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, שוחח בראשית יולי 2018 בטלפון עם עמיתו הרוסי, סרגיי לברוב, ודן עימו בתהליך ההסדרה בסוריה. קודם לכן נפגש חסין ג'אברי אנצארי, יועצו הבכיר של זריף, עם שגריר רוסיה באיראן ודן עימו בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות בסוגיות אזוריות, ובמיוחד בהתפתחויות בסוריה.
  • על רקע המשך המגעים להקמת ממשלה חדשה בעיראק, ביקר יועצו לביטחון לאומי של ראש ממשלת עיראק, פאלח פיאד, בטהראן ונפגש עם בכירים איראנים. בפגישה עם פיאד גינה עלי שמח'אני, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, את המתקפה האחרונה נגד מיליציות שיעיות עיראקיות בגבול סוריה-עיראק, שיוחסה לארה"ב, והצהיר, כי טהראן תתמוך בכל החלטה עיראקית בנוגע להרכבת הממשלה החדשה בבגדאד.
  • באיראן גוברת הביקורת הציבורית הפנימית נגד המשך ההשקעות מצד המשטר האיראני מחוץ לגבולות המדינה, ובמיוחד התמיכה בסוריה, בחזבאללה ובפלסטינים, בשעה שאזרחי איראן ניצבים בפני משבר כלכלי מחריף. ביקורת זו באה לידי ביטוי במהלך מחאת סוחרי הבאזאר בטהראן בסוף חודש יוני 2018, בה נשמעו קריאות "מוות לפלסטין". בשבועות האחרונים התנהל ברשתות החברתיות באיראן קמפיין נגד "קרן הסיוע ע"ש אמאם ח'ומיני" בעקבות דיווחים לפיהם הקרן חילקה בחודש רמצ'אן האחרון מאות אלפי ארוחות לשבירת הצום לפלסטינים ברצועת עזה.
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
  •  שלושה לוחמים איראנים נוספים נהרגו בסוריה. התקשורת האיראנית דיווחה, כי שאהרח' דאא'יפור (Shahrokh Daeipour), קצין בכיר במשמרות המהפכה, נהרג ב-22 ביוני 2018 באזור אלבוכמאל. ב-27 ביוני 2018 דיווחו כלי תקשורת באיראן, כי לוחם במיליציית הבסיג' של משמרות המהפכה, מוסא רג'בי (Mousa Rajjabi), נהרג, אף הוא, ימים ספורים קודם לכן באזור אלבוכמאל. ב-2 ביולי 2018 דווח על מותו של קצין משמרות המהפכה, מחמד אבראהים רשידי (Mohammad Ebrahim Rashidi), לוחם בזרוע היבשה של משמרות המהפכה. בתקשורת האיראנית לא נמסר היכן נהרג, אך מקורות בצבא סוריה החופשית דיווחו (3 ביולי 2018), כי נהרג באזור דיר אלעדס שבצפון מערב מחוז דרעא. ייתכן, כי הימנעות התקשורת האיראנית מאזכור מקום מותו נובעת מחוסר רצון איראני להודות בנוכחות איראנית בדרעא.

שאהרח' דאא'יפור (תסנים, 23 ביוני 2018)
שאהרח' דאא'יפור (תסנים, 23 ביוני 2018)

מחמד אבראהים רשידי (אבנ"א, 2 ביולי 2018)
מחמד אבראהים רשידי (אבנ"א, 2 ביולי 2018)

  • בקרבות נגד דאעש באזור אלבוכמאל נהרגו לאחרונה לפחות חמישה לוחמים איראנים. ריבוי האבידות בקרב הלוחמים האיראנים המשרתים באזור אלבוכמאל, ובקרב המיליציות השיעיות המופעלות על ידי איראן, מעיד על הקשיים שאיראן ובעלי בריתה נתקלים בהם בפעילותם לאבטחת שליטתם באזור חשוב זה.
  • עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועץ בכיר לעניינים בינלאומיים של המנהיג העליון, הצהיר, כי במוקדם או במאוחר ייאלצו האמריקאים לסגת מהגדה המזרחית של עמק הפרת והעם הסורי ייפטר מהם. בפגישה עם שר ההשכלה הגבוהה של סוריה בירך ולאיתי את סוריה על ניצחונותיה האחרונים, במיוחד "הניצחונות האחרונים בדרעא". הוא ציין, כי האויבים העיקריים של סוריה ואיראן הם ארה"ב, ישראל ומדינות "הריאקציה האזורית" (הכוונה במיוחד לערב הסעודית), הממשיכות במאמציהן נגד הממשלה והעם בסוריה. הוא הוסיף, כי התבססותם של כמה אלפי חיילים אמריקאים בעמק הפרת אינה מבוססת על החלטת מועצת הביטחון של האו"ם או על הזמנה רשמית מצד ממשלת סוריה. ולאיתי אמר, כי אין ספק שהניצחון בדרעא הוא הקדמה לניצחונות נוספים במזרח עמק הפרת לטובת ממשלת סוריה ובעלות בריתה (איסנ"א, 3 ביולי 2018).

עלי-אכבר ולאיתי (איסנ"א, 3 ביולי 2018)
עלי-אכבר ולאיתי (איסנ"א, 3 ביולי 2018)

  • על רקע דיווחים בנוגע למגעים בין ארה"ב ורוסיה בנוגע לעתיד סוריה, ובכלל זה עתיד הנוכחות האיראנית במדינה, נמשכים המגעים המדיניים בין מוסקבה וטהראן. התקשורת הרוסית דיווחה (2 ביולי 2018), כי שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, ושר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, שוחחו ביניהם בטלפון ודנו בשיתוף הפעולה הבילטרלי בין שתי המדינות ובתהליך ההסדרה בסוריה (אינטרפקס, 2 ביולי 2018). ב-4 ביולי 2018 הצהיר לברוב, לאחר פגישה עם שר החוץ הירדני, כי הדרישה מאיראן לסגת לחלוטין מסוריה "אינה מציאותית". הוא ציין, כי איראן היא אחת ממדינות המפתח באזור ולא ניתן לצפות שהיא תיטוש את האינטרסים שלה (אי-פי, 4 ביולי 2018). בראשית יולי נפגש חסין ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), יועץ בכיר של שר החוץ, עם שגריר רוסיה בטהראן, לבאן דג'גריאן, ודן עמו בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות בסוגיות אזוריות, במיוחד בהתפתחויות האחרונות בסוריה (אילנ"א, 1 ביולי 2018).
  • בתוך כך, מיליציות עיראקיות-שיעיות, המופעלות על-ידי איראן, משתתפות במערכה בדרום סוריה, אף כי משקלן בכלל סדר הכוחות הגדול המופעל על-ידי המשטר הסורי אינו משמעותי, ככל הנראה. המיליציות השיעיות מעניקות למעורבותן בלחימה כיסוי תקשורתי, ייתכן כצעד של התרסה פומבית, אף על-פי שהתקשורת האיראנית מסתפקת בדיווחים אינפורמטיביים על הלחימה בדרום סוריה ואינה מתייחסת למעורבות מיליציות שיעיות פרו-איראניות במערכה. בין המיליציות המשתתפות בלחימה ניתן לציין את חטיבת ד'ו אלפקאר, מיליציה שיעית-עיראקית המופעלת על-ידי האיראנים, ואת חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס, מיליציה עיראקית שיעית נוספת, המופעלת, אף היא, על-ידי משמרות המהפכה האיראנים.
  • מחמד-רזא ראוף שיבאני (Mohammad Reza Raouf Sheibani), שגריר איראן לשעבר בסוריה, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות "תסנים" (4 ביולי 2018), כי אין לארה"ב אסטרטגיה ברורה לנוכח ההתפתחויות בסוריה וברוב המקרים היא פסיבית ואינה יוזמת. בריאיון, שנערך על רקע פעילות צבא סוריה בדרום המדינה, אמר שיבאני, כי ישראל היא אחת המפסידות מההתפתחויות בסוריה. הוא ציין, כי המשבר בסוריה יצר הזדמנות פז עבור ישראל לסגור חשבון היסטורי עם ממשל אסד ולפגוע ב"ציר ההתנגדות", אך מעורבות איראן, חזבאללה ורוסיה בסוריה שינה את המצב לרעת ישראל. שיבאני ציין, כי ישראל מנצלת את נוכחות "היועצים" האיראנים בסוריה כתירוץ לפתיחת חזית ישירה עם איראן בסוריה כדי להפוך את המאבק בסוריה ממקומי לאזורי. ישראל גם שואפת, לדבריו, להאריך את המשבר בתירוצים שונים, משום שכל הסדר מדיני, שיושג ביוזמת איראן, רוסיה ותורכיה, יפעל לרעתה.

שגריר איראן לשעבר בדמשק, מחמד-רזא ראוף שיבאני (תסנים, 4 ביולי 2018)
שגריר איראן לשעבר בדמשק, מחמד-רזא ראוף שיבאני (תסנים, 4 ביולי 2018)

  • בהתייחסו למגעים בין ארה"ב לרוסיה סביב ההתפתחויות בדרום סוריה אמר שיבאני, כי פעילות צבא סוריה באזור מחייבת תיאום מחודש בין ארה"ב לרוסיה, אך מה שחשוב עבור סוריה ובעלות בריתה הם טיהור האזור מגורמי אופוזיציה חמושים ומגורמי טרור והחזרת השליטה באזור לידי הממשל המרכזי הסורי. שיבאני ציין, כי שחרור דרום סוריה מידי הטרוריסטים יעודד את הממשלה והצבא הסוריים להשלים גם את שחרורם של שלושת האזורים האחרונים שנותרו מחוץ לשליטתם: אזור אלטנף, שבשליטת ארה"ב ודאעש; אזור אלג'זירה שבמזרח הפרת, שבשליטת ארה"ב ובעלי בריתם המקומיים; ומחוז אדליב.
  • מחמד-ג'לאל פירוזניא (Mohammad Jalal Firouznia) מונה כשגריר החדש של איראן בלבנון. הוא מחליף את מחמד פתח-עלי (Mohammad Fathali), שכיהן כשגריר בבירות מאז 2014. פירוזניא כיהן בעבר כשגריר איראן בתימן, בבחרין ובמלזיה (איסנ"א, 30 ביוני 2018).

מחמד-ג'לאל פירוזניא, שגריר איראן החדש בלבנון  (תסנים, 30 ביוני 2018)
מחמד-ג'לאל פירוזניא, שגריר איראן החדש בלבנון
(תסנים, 30 ביוני 2018)

  • שגרירות לבנון בטהראן הודיעה, כי עלי לאריג'אני, יו"ר המג'לס האיראני, יבקר בקיץ הקרוב בלבנון. בביקורו המתוכנן צפוי לאריג'אני לברך את עמיתו הלבנוני ובכירים לבנונים נוספים על הבחירות הכלליות, שהתקיימו לאחרונה בלבנון, ולדון עימם בחיזוק הקשרים בין שתי המדינות, במיוחד בתחום הכלכלי (מהר, 1 ביולי 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • עלי שמח'אני (Ali Shmakhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, נפגש ב-25 ביוני 2018 עם פאלח פיאד (Faleh Fayyad), היועץ לביטחון לאומי של ראש ממשלת עיראק, ודן עימו בהתפתחויות באזור וביחסים בין שתי המדינות. שמח'אני בירך את ממשלת עיראק על הבחירות הכלליות, שהתקיימו לאחרונה במדינה, והביע תקווה, כי שיפור המצב הביטחוני בעיראק יאפשר להרחיב את הקשרים הכלכליים והמסחריים בין טהראן ובגדאד. שמח'אני האשים את ארה"ב בתמיכה ב"שרידי הטרוריסטים" באזור, גינה את המתקפה האחרונה כנגד המיליציות השיעיות העיראקיות בגבול סוריה-עיראק, שיוחסה לארה"ב, וציין, כי לארה"ב ולישראל תפקיד מרכזי במשברים רבים באזור. הוא שב והביע את תמיכתה הנמשכת של איראן בעיראק וציין, כי טהראן תתמוך בכל החלטה שתתקבל בעיראק בנוגע להרכבת הממשלה החדשה בבגדאד (פארס, 25 ביוני 2018). במהלך ביקורו בטהראן נפגש פיאד גם עם יועצו הבכיר של מנהיג איראן, עלי-אכבר ולאיתי.

פגישת עלי שמח'אני עם פאלח פיאד (YJC.IR, 25 ביוני 2018)
פגישת עלי שמח'אני עם פאלח פיאד (YJC.IR, 25 ביוני 2018)

המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • על רקע ביקורת פנימית גוברת באיראן נגד ההשקעות האיראניות מחוץ לגבולות המדינה, הצהיר אוסאמה קואסמה, דובר תנועת פתח, כי איראן לא העבירה כל סיוע לפלסטין וגינה את הסיסמאות, שנשמעו לאחרונה במהלך מחאת הסוחרים בבאזאר בטהראן בגנות הפלסטינים, ובהן קריאות "מוות לפלסטין". קואסמה אמר, כי אין כל בסיס לטענות, כי המשבר הכלכלי באיראן קשור לתמיכת איראן בעם הפלסטיני. הוא ציין, כי איראן לא העניקה דבר לעם הפלסטיני וכי הפלסטינים מעולם לא התערבו בענייניה הפנימיים של איראן. העם הפלסטיני מעריך ומכבד את העם האיראני והעם האיראני תומך בזכויות הפלסטינית, אך הוא אינו מודע להשתתפות איראנית כלשהי בהקמת בית ספר, אוניברסיטה, בית חולים או פרויקט פיתוח בפלסטין. קואסמה ציין, כי תמיכת איראן בחמאס אין משמעותה תמיכה בעם הפלסטיני כי אם במפלגה ספציפית.
  • בעקבות הודעת דובר פתח, הצהיר דובר ועדות ההתנגדות של חמאס, אבו-מג'אהד, כי איראן העניקה תמיכה רבה לעם הפלסטיני ול"התנגדות", במיוחד באמצעות הסניף הפלסטיני של קרן השהיד האיראנית, התומכת במשפחות חללים פלסטינים ברצועת עזה. הוא ציין, כי העובדה, שאיראן אינה מעבירה את הסיוע שלה לפלסטינים באמצעות מוסדות הרשות הפלסטינית, אין משמעותה שהיא אינה תומכת בפלסטינים (עצר-י איראן, 3 ביולי 2018).
  • על רקע המחאה הגוברת באיראן, נשמעת בחודשים האחרונים ביקורת ציבורית נגד תמיכתה הנמשכת של איראן במשטר הסורי, בארגוני הטרור ובפלסטינים על חשבון אזרחי איראן. בשבועות האחרונים התנהל ברשתות החברתיות באיראן קמפיין נגד "קרן הסיוע ע"ש אמאם ח'ומיני" במחאה על הסיוע המועבר על-ידה לנזקקים מוסלמים בעולם, במיוחד ברצועת עזה ובלבנון. הקמפיין הושק לאחר שבראשית חודש רמצ'אן (מחצית מאי 2018) התפרסמו באמצעי תקשורת איראנים וברשתות החברתיות תמונות וסרטונים המתעדים חלוקת ארוחות לשבירת הצום מטעם "קרן הסיוע ע"ש אמאם ח'ומיני" לכ-300 אלף פלסטינים המתגוררים ברצועת עזה (אירנ"א, 18 במאי 2018).

The post מבט לאיראן (24 ביוני – 8 ביולי 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

חזבאללה ומיליציות שיעיות המופעלים ע"י איראן משולבים במערכה שמנהל צבא סוריה לכיבוש דרום סוריה

$
0
0
עיקרי תמונת המצב

במערכה שמנהל עתה צבא סוריה בדרום סוריה משולבים כוחות שיעים, המופעלים ע"י איראן. המדובר לכל הפחות בשתי מסגרות חטיבתיות עיראקיות-שיעיות (ד'ו אלפקאר ואבו אלפצ'ל אלעבאס). ובמסגרת חטיבתית שמשרתים בה פעילים מאפגניסטן (חטיבת פאטמיון). בנוסף לכך דווח, כי בהתקפה משתתפים גם כוחות חזבאללה ובכלל זה יחידת עילית של הארגון (אלרצ'ואן), שנשלחה מלבנון. אפשרי כי בדרום סוריה פועלות מיליציות שיעיות נוספות המופעלות ע"י איראן, שאין בידנו מידע עליהן. ניתן להניח ( על פי ניסיון מגזרות לחימה אחרות), כי לכוחות השיעים מסופחים קצינים איראנים ממשמרות המהפיכה.

  • עד כה לחמו כוחות חזבאללה והמיליציות השיעיות בעיקר במרחב דרעא, שם הם סייעו לצבא סוריה להשתלט על עיירות ומאחזים שהיו בידי ארגוני המורדים במובלעת המורדים המזרחית ולהגיע לגבול ירדן- סוריה. בהמשך יחל שלב של השתלטות צבא סוריה על מרחב רמת הגולן. להערכתנו ישאפו האיראנים שחזבאללה והמליציות השיעיות המופעלות על ידם ייטלו חלק במהלך הסורי להשתלטות על רמת הגולן, תוך הצנעת מעורבותם.
  • מהמידע שבידנו עולה, כי חזבאללה והמליציות השיעיות (כולן או חלקן) משולבים בעוצבות השונות של צבא סוריה והם אינם פועלים כיחידות עצמאיות. תמונות שפורסמו מעידות על כך שלוחמי המליציות השיעיות לובשים מדי צבא סוריה וקשה להבדיל בינם לבין החיילים הסורים. להערכתנו, אם ישולבו הכוחות הסורים בכיבוש רמת הגולן עלול הדבר ליצור בעיה של זיהוי, ולהקל על המשטר הסורי להכחיש את מעורבותם של לוחמי חזבאללה והמליציות השיעיות בלחימה.
המליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן במערכה בדרום סוריה

כללי

במערכה בדרום סוריה משתתפות לפחות שתי חטיבות עיראקיות–שיעיות וחטיבה אפגאנית-שיעית המופעלות ע"י איראן. חטיבות אלו נוטלות חלק בזירות הקרבות השונות ככוחות סיוע לצבא סוריה והן משולבות ביחידות הסוריות. בתקשורת הסורית דווח, כי המיליציות נטלו חלק בקרבות באזור שממזרח לדרעא, יש לקחת בחשבון, כי חלקן ישולב בהמשך גם במהלכים הסורים להשתלטות על רמת הגולן.

חטיבת ד'ו אלפקאר
  • במתקפה נגד מובלעת ארגוני המורדים, מצפון מזרח לדרעא משתתף כוח של המיליציה העיראקית-שיעית חטיבת ד'ו אלפקאר[1] ,הלוחם לצד צבא סוריה (שבכת שאם,3 ביולי 2018). כוח זה השתתף במהלך החשוב של ביתור המובלעת המזרחית של ארגוני המורדים ע"י כיבוש העיירה בצר אלחריר. בסוף יוני 2018[2] הכוח השיעי נתן פומבי למעורבותו בכיבוש העיירה ע"י פרסום תמונות בדף הפייסבוק שלו.

מפקד חטיבת ד'ו אלפקאר, אבו שהד אלג'בורי, באזור הלחימה בדרעא (עמוד הפייסבוק של לואא' ד'ו אלפקאר, 4 ביולי 2018
מפקד חטיבת ד'ו אלפקאר, אבו שהד אלג'בורי, באזור הלחימה בדרעא (עמוד הפייסבוק של לואא' ד'ו אלפקאר, 4 ביולי 2018).

נתוני רקע: חטיבת ד'ו אלפקאר הינה מסגרת צבאית עיראקית – שיעית המופעלת ע"י האיראנים. החטיבה הוקמה ביוני 2013 כדי לסייע לחטיבה שיעית- עיראקית נוספת, חטיבת אבו פצ'ל אלעבאס, בהגנה על מתחם הקבר הקדוש של אלסת זינב, שמדרום לדמשק[3]. בהמשך היא הופעלה ע"י איראן וצבא סוריה במוקדי לחימה נוספים בזירות הלחימה השונות. בראשה עומד ככל הנראה מאז היווסדה אבו שהד אלג'בורי. היא מורכבת בעיקר מפעילים עיראקים יוצאי מיליציות המופעלות ע"י איראן: "חבורות אנשי האמת", "גדודי חזבאללה" ו"חטיבת היום המובטח". נראה כי רוב מפקדי החטיבה גויסו מקרב קציני חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס (ראו להלן)[4].

 

סמל חטיבת ד'ו אלפקאר: שתי חרבות המגנות על קבר אלסת זינב. ההגנה על קבר אלסת זינב שימשה לגיטימציה למעורבות חזבאללה והמיליציות השיעיות הזרות במלחמת האזרחים בסוריה (facebook.com).
סמל חטיבת ד'ו אלפקאר: שתי חרבות המגנות על קבר אלסת זינב. ההגנה על קבר אלסת זינב שימשה לגיטימציה למעורבות חזבאללה והמיליציות השיעיות הזרות במלחמת האזרחים בסוריה (facebook.com).

חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס[5]
  • בתחילת יוני 2018 תועדו באזור קניטרה ודרעא לוחמים המשתייכים לחטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס, מיליציה עיראקית שיעית נוספת, המופעלת ע"י האיראנים. לוחמי החטיבה תועדו כשהם לבושים במדי צבא סוריה לצד מפקדם, מאהר עג'יב ג'ט'ה המכונה אבו עג'יב (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 6 ביוני 2018; ענב בלדי, 7 ביוני 2018). התמונות צולמו בעת ההכנות של צבא סוריה לכיבוש דרום המדינה.

לוחמי חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס באזור קניטרה לצד מפקדם מאהר עג'יב (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 6 ביוני 2018).
לוחמי חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס באזור קניטרה לצד מפקדם מאהר עג'יב (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 6 ביוני 2018).

  •  בתחילת יולי 2018 פורסמו תמונות של אבו עג'יב, יחד עם לוחמים נוספים מחטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס, באזור דרעא (לא ברור היכן במדויק) באחת התמונות נראה אבו עג'יב בחברת קצינים סורים. בתמונות נוספות נראה אבו עג'יב כשברקע חיילים צועדים, לא ניתן לקבוע את זהותם משום שלוחמי החטיבה לובשים מדי צבא סוריה (שבכת שאם, 3 ביולי 2018).
אבו עג'יב (מימין) בחברת קצינים סוריים.   אבו עג'יב (במרכז) סמוך לטנק שברקע חיילים צועדים (לא ניתן לקבוע זהותם משום שחיילי המיליציה לובשים מדי צבא סוריה) (שבכת שאם, 3 ביולי 2018).
מימין: אבו עג'יב (מימין) בחברת קצינים סוריים. משמאל: אבו עג'יב (במרכז) סמוך לטנק שברקע חיילים צועדים (לא ניתן לקבוע זהותם משום שחיילי המיליציה לובשים מדי צבא סוריה)
(שבכת שאם, 3 ביולי 2018).
  •  ב-3 ביולי 2018 הופצה ברשתות החברתיות תמונה בה נראים לוחמי חטיבת פצ'ל אלעבאס בדאעל, כפר הנמצא כ-15 ק"מ מצפון לדרעא. ברשתות החברתיות נטען, כי האדם הלוחץ את ידו של מפקד החטיבה אבו אלעג'יב (משמאל), הינו קצין רוסי (מימין). אין בידינו אימות לכך, שאכן מדובר בקצין רוסי (חשבון הטוויטר @AboSdam3, 3 ביולי 2018; ענב בלדי, 4 ביולי 2018).

נתוני רקע: חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס הינה מסגרת צבאית עיראקית שיעית הפועלת בסוריה. בראשה עומד, ככל הנראה מאז הקמתה, מאהר עג'יב ג'ט'ה (אבו עג'יב). זוהי מסגרת בעלת כשירות צבאית גבוהה יחסית, שפעיליה מיומנים בטקטיקות של לוחמת גרילה אותן רכשו מתקופת הלחימה נגד צבא ארה"ב ומדינות הקואליציה בעיראק. החטיבה הוקמה ככל הנראה בסוף 2012/תחילת 2013. משימתה הראשונה הייתה להגן על מתחם קבר אלסת זינב מפני התקפות הג'האדיסטים אך במהלך מלחמת האזרחים נוספו לה משימות נוספות. החטיבה כפופה לצבא סוריה ומופעלת ע"י איראן.

 

סמל חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס. בסמל מופיע שמה של החטיבה ומעליה יד האוחזת ברובה, שמעליו פסוק מהקוראן: "הם הינם צעירים המאמינים בריבונם, הרעפנו עליהם את ההנחיה בדרך הישר" (סורת אלכהף, פסוק 13). חלק מפסוק זה מופיע גם בלוגו של "חבורות אנשי האמת", מיליציה עיראקית שיעית נוספת המופעלת ע"י איראן. הנפת הרובה ומעליו פסוק מהקוראן הינו סמל המשותף למשמרות המהפכה האיראנים ולארגונים שיעים, שהוקמו על ידם, ובכלל זה ארגון חזבאללה הלבנוני.
סמל חטיבת אבו אלפצ'ל אלעבאס. בסמל מופיע שמה של החטיבה ומעליה יד האוחזת ברובה, שמעליו פסוק מהקוראן: "הם הינם צעירים המאמינים בריבונם, הרעפנו עליהם את ההנחיה בדרך הישר" (סורת אלכהף, פסוק 13). חלק מפסוק זה מופיע גם בלוגו של "חבורות אנשי האמת", מיליציה עיראקית שיעית נוספת המופעלת ע"י איראן. הנפת הרובה ומעליו פסוק מהקוראן הינו סמל המשותף למשמרות המהפכה האיראנים ולארגונים שיעים, שהוקמו על ידם, ובכלל זה ארגון חזבאללה הלבנוני.

חטיבת פאטמיון האפגאנית
  •  נראה כי גם לוחמי חטיבת פאטמיון, שלוחמיה הם שיעים אפגנים, משולבים במערכה לכיבוש דרום סוריה. מקור אופוזיציוני סורי פרסם תמונות של טנקים שצולמו בחשאי בשדה התעופה אלת'עלה (ממערב לעיר סוידאא'), כשעל אחד מהם מתנוסס דגל חטיבת פאטמיון. המקור שצילם את הטנקים מסר כי המדובר בכוחות שהגיעו להילחם באזור דרעא (נדאא' סוריה, אתר אופוזיציוני סורי, 21 ביוני 2018).

טנקים בנמל התעופה אלת'עלה באזור אלסוידאא'. על אחד מהם מתנוסס דגל חטיבת אלפאטמיון (נדאא' סוריא, 21 ביוני 2018).
טנקים בנמל התעופה אלת'עלה באזור אלסוידאא'. על אחד מהם מתנוסס דגל חטיבת אלפאטמיון (נדאא' סוריא, 21 ביוני 2018).

  • מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון פרסם מאמר על שיגור כוחות מחזבאללה ומהמיליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן להשתתף במערכה בדרום סוריה. על פי הכתבה לוחמי חטיבת אלפאטמיון האפגניים משולבים בכוחותיו של סהיל חסן ("הנמר") ואף לובשים את מדי הכוחות (The Washington Institute for Near East Policy, Hanin Ghaddar and Philip Smyth, 29 ביוני 2018). בתקשורת הסורית פורסם, כי על פי מקורות שטח שולבו בכוחות "הנמר" לוחמים של חטיבת אלפאטמיון האפגאנית וחטיבת זינביון הפקיסטאנית (נדאא' סוריה, 21 ביוני 2018).

נתוני רקע: חטיבת פאטמיון הוקמה ב-2014 ע"י משמרות המהפיכה והיא מופעלת על ידם בלחימה בסוריה, לוחמיה הינם בעיקר פליטים שנמלטו מאפגניסטאן לאיראן. פליטים המתגייסים לחטיבה זוכים תמורת התגייסותם לטובות הנאה (ובהן תשלום כספי, הבטחה לאזרחות איראנית, אישורי שהייה ואישורי עבודה). נראה כי החטיבה מונה כ-3,500-3,000 לוחמים וכי קצינים ממשמרות המהפיכה מוצבים בחטיבה בתפקידי פיקוד וייעוץ שונים. כוחות החטיבה מוצבים בשני מוקדי הלחימה המרכזיים בסוריה שבהן מעורבות המיליציות השיעיות: מרחב דרום סוריה ומרחב אלבוכמאל[6] אותו הם מאבטחים מפני התקפות דאעש (יחד עם מיליציות עיראקיות-שיעיות נוספות)[7].

 

דגל חטיבת פאטמיון לצד שני פצועים מהחטיבה בטקס שנערך באיראן לכבוד הפצועים (אלמכתב אלאעלאמי לקוא אלת'ורה אלסוריה, 24 באפריל 2018). מאות לוחמים שנפצעו בקרבות בסוריה קיבלו טיפול רפואי בבתי חולים באיראן.
דגל חטיבת פאטמיון לצד שני פצועים מהחטיבה בטקס שנערך באיראן לכבוד הפצועים (אלמכתב אלאעלאמי לקוא אלת'ורה אלסוריה, 24 באפריל 2018). מאות לוחמים שנפצעו בקרבות בסוריה קיבלו טיפול רפואי בבתי חולים באיראן.

השתתפות חזבאללה בהתקפה הסורית בדרום לבנון

כוחות מחזבאללה, ובתוכם ככל הנראה גם יחידות עילית, משולבים במערכה לכיבוש דרום סוריה. בניגוד למיליציות העיראקיות- שיעיות מקפיד חזבאללה לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך בכל הנוגע להשתתפותו במערכה. זאת להערכתנו, כדי להימנע מלעורר תגובות מצד ישראל, העלולות להביך את המשטר הסורי (ורוסיה).

  • ידיעות בכלי התקשורת הסוריים, בעיקר כאלו המזוהים עם האופוזיציה, דיווחו גם הם על נוכחות ופעילות של לוחמי חזבאללה באזורי דרעא ורמת הגולן ועל לחימתם במוקדי לחימה שונים. כך למשל, נמסר כי חיזבאללה והמיליציות השיעיות השתלטו על העיירה צידא (שבמובלעת המזרחית של המורדים, מצפון למעבר נציב) (ערוץ אלג'זירה, 5 ביולי 2018). כמו כן ברשתות החברתיות הופצה תמונה בו נראה לוחם חזבאללה שנהרג באזור הלג'אה (להערכתנו עשוי הדבר להעיד על מעורבות חזבאללה בלחימה של צבא סוריה נגד מובלעות דאעש שמצפון מזרח לסוידא).

לוחם חזבאללה, שנהרג באזור הלג'אה[8]. מימין ניתן לראות את סמל חזבאללה (חשבון הטוויטר @HadiAlabdallah, 22 ביוני 2018).
לוחם חזבאללה, שנהרג באזור הלג'אה[8]. מימין ניתן לראות את סמל חזבאללה (חשבון הטוויטר @HadiAlabdallah, 22 ביוני 2018).

  • מכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב פרסם ב-29 ביוני 2018 מאמר לפיו חזבאללה שולח לסוריה את יחידת העילית אלרצ'ואן. מחברי המאמר ציינו שכאשר יחידה זו מופנית ללחימה, הדבר מעיד, כי צפויה להתקיים לחימה אינטנסיבית (כפי שאירע בקרבות הקשים באלקציר, חלב ודיר אלזור). המאמר מצטט מקורות בשטח לפיהם, איראן החלה לגייס מחדש את המיליציות הפרו-איראניות ללחימה באזור דרום סוריה באפריל 2018, באזורי אלסויידאא', דרעא וקוניטרה. על פי המאמר יחידות חזבאללה משולבות עם כוחות דיביזיה 4 ועם כוחות משמרות הרפובליקה של צבא סוריה.
  • אתר אופוזיציה סורי (סוריה.נט, 5 ביולי 2018), דיווח כי מקור התומך במשטר הסורי מסר שחזבאללה הינו שותף עיקרי במערכה מבחינת התכנון, הניהול וההכוונה של הצבא הסורי. על פי אותו האתר פרס חזבאללה את כוחות העילית שלו באזור והם נלחמים תחת כיסוי של כוחות המשטר כדי שלא להביך את סוריה.

The post חזבאללה ומיליציות שיעיות המופעלים ע"י איראן משולבים במערכה שמנהל צבא סוריה לכיבוש דרום סוריה appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

העמקת השליטה האיראנית במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל, חלק מאסטרטגיה של ביסוס ציר אספקה יבשתי המחבר את איראן עם עיראק, סוריה ולבנון (בשיתוף עם [ImageSat International [ISI)

$
0
0
המסר המרכזי

בחודשים האחרונים העמיקה איראן את שליטתה במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל בין סוריה לעיראק באמצעות כוחות שיעים שבחסותה. מעבר זה נתפס על ידי איראן כבעל חשיבות אסטרטגית רבה שכן דרכו עובר ציר האספקה היבשתי בינה לבין עיראק, סוריה ולבנון ("המסדרון היבשתי"). נראה כי בחודשים האחרונים כבר החלה תנועת כלי רכב דרך אזור אלבוכמאל אך היא עדיין אינה משמעותית. בעתיד, לכשיגדל נפח התנועה יאפשר הדבר לאיראן להפחית את תלותה בנתיב האווירי שבין טהראן-דמשק, להרחיב את נוכחותה בסוריה, להקל על העברת פעילים ואמצעי לחימה לחזבאללה בלבנון ולמיליציות השיעיות שבסוריה. כל אלו עלולים לשפר את יכולות הטרור והחתרנות של איראן בלב המזרח התיכון ולקדם את החזון האיראני של הקמת מרחב אזורי בעל אופי שיעי מהפכני.

מבנה המסמך
  • מסמך זה כולל את הפרקים הבאים:
    • אלבוכמאל: אזור מפתח בציר האספקה היבשתי, שבין עיראק לסוריה.
    • התבססות הכוחות השיעים בחסות איראן במרחב אלבוכמאל.
    • הכשרת התשתית הפיזית: עבודת הכשרה במעבר אלבוכמאל והקמת דרכי עפר עוקפות.
    • תקיפה אווירית נגד מפקדה של המיליציות העיראקיות-שיעיות, שמדרום לאלבוכמאל.
    • האם ובאיזו מידה השמישה איראן את ציר האספקה היבשתי העובר דרך אלבוכמאל?
אלבוכמאל: אזור מפתח בציר האספקה היבשתי, שבין עיראק לסוריה

הקמת ציר אספקה יבשתי, שיחבר בין איראן, עיראק, סוריה ולבנון נתפסת ע"י איראן כאינטרס אסטרטגי חשוב. שכן באמצעותו יכולים האיראנים להעביר אמצעי לחימה וכוחות מאיראן דרך עיראק לסוריה ומשם ללבנון. ציר האספקה היבשתי מאפשר לאיראן להפחית את תלותה בנתיב האווירי, שבין טהראן לדמשק, להרחיב ולהעמיק את נוכחותה בסוריה, להקל על העברת אמצעי לחימה ופעילים לחזבאללה בלבנון ולמיליציות השיעיות בסוריה.

  • בקיץ 2017, לקראת סוף תהליך התמוטטות המדינה האסלאמית, נבחנו ע"י קאסם סלימאני והמיליציות העיראקיות-שיעיות כמה חלופות להקמת ציר אספקה יבשתי בין עיראק לסוריה. ציר האספקה היבשתי נתפס ע"י סלימאני והאיראנים כמלקוח חשוב שניתן להשיגו בתום הלחימה. החלופה שנמצאה המתאימה ביותר, על פי מקורות בכירים ב"גיוס העממי" (מסגרת-העל של המיליציות השיעיות), הייתה הכביש המוביל לאלמיאדין ולדיר אלזור ומשם דרך תדמור לדמשק; קרי- הכביש הראשי החוצה את מעבר אלבוכמאל (Theguardian.com, 16 ביוני 2017).
  • מדוע נתפס אלבוכמאל כמעבר הגבול החשוב ביותר בראייה האיראנית? בין בגדאד לדמשק מחברים שני צירים יבשתיים הנתפסים להערכתנו כמועדפים על האיראנים: הציר הראשון, הקצר יותר, המוביל מבגדאד לדמשק, עובר דרך מעבר תנף, שבקרבת משולש הגבולות שבין עיראק-ירדן וסוריה. איראן אינה יכולה לעת עתה לעשות שימוש לוגיסטי בציר זה משום שמרחב תנף נשלט ע"י ארה"ב וארגוני מורדים שבחסותה. באם יושג הסכם שיסדיר יציאת האמריקאים מתנף וכוחות המשטר הסורי ישתלטו על המעבר וסביבתו עלולה איראן להשתמש גם בציר הזה מתוך עניין שלא להסתמך על ציר אחד בלבד.
  • הציר השני, הארוך יותר, עובר מבגדאד דרך עמק הפרת וחוצה את מעבר אלבוכמאל. ציר זה הינו לעת עתה הציר היחיד בו ניתן להשתמש כציר אספקה יבשתי, ומכאן חשיבותו. אומנם המעבר דרכו כרוך בקושי ביטחוני (פעילות גרילה של דאעש) אך הוא אינו עובר דרך אזור הנתון תחת שליטת ארה"ב וארגוני המורדים שבחסותה (כדוגמת תנף). על רקע זה נותנים עתה האיראנים עדיפות להתבססות במרחב מעבר אלבוכמאל, מעבר הגבול היחידי בסוריה שיש להם עליו מידה רבה של השפעה. הדבר נעשה באמצעות מיליציות עיראקיות-שיעיות וכוח מחזבאללה המופעלים על ידם. במרחב זה שוהים דרך קבע קצינים ממשמרות המהפיכה (להערכתנו בעיקר מכוח קדס) המסייעים לכוחות השיעים בפיקוד, יעוץ מקצועי והכוונה.

גבול סוריה- עיראק במרחב אלבוכמאל- אלקאא'ם: מבט על (ImageSat International [ISI]).
גבול סוריה- עיראק במרחב אלבוכמאל- אלקאא'ם: מבט על (ImageSat International [ISI]).

התבססות הכוחות השיעים שבחסות איראן במרחב אלבוכמאל
  • מיליציות עיראקיות-שיעיות וארגון חזבאללה הלבנוני שבהשפעת איראן מילאו תפקיד חשוב בכיבוש העיר אלבוכמאל, שסימל את קיצה של המדינה האסלאמית כישות טריטוריאלית ממשלתית (9 בנובמבר 2017). בכיבושה של אלבוכמאל השתתפו כוח חזבאללה, כוח של המיליציה העיראקית שיעית תנועת אלנג'בה (תנועת האצילים), כוח מחטיבת פאטמיון (מסגרת צבאית, שהוקמה על ידי איראן, הכוללת פליטים אפגאנים – שיעים) וחטיבת זינביון (מסגרת צבאית, שהוקמה על ידי איראן, הכוללת פעילים פקיסטניים). לכוחות השיעים מסופחים קצינים איראנים המשתייכים להערכתנו לכוח קדס של משמרות המהפיכה בתפקידי פיקוד ויעוץ מקצועי (כמה קצינים איראנים נהרגו לאחרונה באזור מהלך הלחימה נגד פעילי דאעש). קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס והדמות הבכירה במערך החתרנות והטרור במזרח התיכון, מגלה התעניינות אישית באזור וביקר בו כשהתרחשו בו אירועים חריגים.
קאסם סלימאני, מפקד כוח אלקדס של משמרות המהפכה האיראנים, בחברת אחד מלוחמי  תנועת האצילים במהלך כיבוש מרחב אלבוכמאל (ענב בלדי, 17 בנובמבר 2017).   קאסם  סלימאני מדבר במכשיר קשר עם המיליציות השיעיות הלוחמות בעיר (חשבון הטוויטר של ההסברה  הקרבית המרכזית של חזבאללה, 20 בנובמבר 2017).
מימין: קאסם סלימאני, מפקד כוח אלקדס של משמרות המהפכה האיראנים, בחברת אחד מלוחמי
תנועת האצילים במהלך כיבוש מרחב אלבוכמאל (ענב בלדי, 17 בנובמבר 2017). משמאל: קאסם
סלימאני מדבר במכשיר קשר עם המיליציות השיעיות הלוחמות בעיר (חשבון הטוויטר של ההסברה
הקרבית המרכזית של חזבאללה, 20 בנובמבר 2017).
קאסם סלימאני ולוחמי תנועת האצילים באזור אלבוכמאל (ערבי21, 16 בנובמבר 2017).    קאסם סלימאני ולוחמי תנועת האצילים באזור אלבוכמאל (ערבי21, 16 בנובמבר 2017).
קאסם סלימאני ולוחמי תנועת האצילים באזור אלבוכמאל (ערבי21, 16 בנובמבר 2017).

התבססות הכוחות השיעים המופעלים ע"י איראן במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל מהווה הישג אסטרטגי עבור איראן. שכן זאת הפעם הראשונה, שעלה בידי האיראנים להשיג מידה רבה של שליטה, באמצעות ארגונים שבחסותם, על מעבר גבול בין סוריה לבין עיראק.

  • חשיבותם של הכוחות השיעים באבטחת מרחב אלבוכמאל גדלה בתקופה שלאחר כיבוש העיר. זאת משום, שצבא סוריה פינה חלק מכוחותיו לזירות לחימה אחרות בעלות עדיפות גבוהה יותר עבורו, בעוד שהמיליציות השיעיות וכנראה גם כוח של חזבאללה נותרו במקום לשמירה על הביטחון. נראה כי כאשר כבשו את מעבר אלבוכמאל תוגברו הכוחות ב מיליציות עיראקיות-שיעיות נוספות כגון גדודי חזבאללה. גם בצדו העיראקי של הגבול עם סוריה (מעבר אלוליד), פועלות מיליציות עיראקיות-שיעיות בחסות איראנית, כך שלמיליציות השיעיות שבחסות איראן נוכחות משני עברי הגבול.
  • הכוחות השיעים בפיקוד קצינים איראניים מאבטחים את המרחב בשיתוף עם כוח מצבא סוריה. נראה כי צבא סוריה מתמקד בשמירת הביטחון בעיקר בתוך העיר אלבוכמאל בעוד שהכוחות השיעיים ערוכים בפאתי העיר ובמרחב שמסביבה. הכוחות השיעים והסורים ניצבים בפני התקפות דאעש, בעיקר התקפות פגע וברח, המתבצעות ע"י פעילי דאעש הפועלים מהשטח המדברי שממערב לפרת (מאלבוכמאל ועד לתדמור). במחצית הראשונה של יוני 2018 ביצע דאעש מספר התקפות נגד העיר אלבוכמאל. בהתקפות הללו נהרגו קצין ולוחם איראניים ממשמרות המהפכה, פעיל חזבאללה בכיר, ופעילים מחטיבת פאטמיון האפגאנית. כמו כן נהרגו כשלושים חיילים וקצינים מצבא סוריה ובתוכם קצין סורי בכיר. בשל האבידות הרבות הזדרז להגיע למקום קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס.
הקצין האיראני  ח'ליל תח'תי נז'אד.    מחמד מהדי פרידוני (חשבון הטוויטר @Mahdiibakhtiari, 6 ביוני 2018).
שני אנשי משמרות המהפכה, שנהרגו בהתקפת דאעש נגד אלבוכמאל. מימין: הקצין האיראני
ח'ליל תח'תי נז'אד. משמאל: מחמד מהדי פרידוני (חשבון הטוויטר @Mahdiibakhtiari, 6 ביוני 2018).
נאצר ג'מיל חדרג', פעיל בכיר בחזבאללה, שנהרג בהתקפת דאעש נגד אלבוכמאל.  על פי דיווחים בתקשורת הסורית הוא שימש כמפקד גדוד הרקטות של חזבאללה בסוריה.     נאצר ג'מיל חדרג' (חשבון הטוויטר של סייד אדם, 8 ביוני 2018).
מימין נאצר ג'מיל חדרג', פעיל בכיר בחזבאללה, שנהרג בהתקפת דאעש נגד אלבוכמאל.
על פי דיווחים בתקשורת הסורית הוא שימש כמפקד גדוד הרקטות של חזבאללה בסוריה.
משמאל: נאצר ג'מיל חדרג' (חשבון הטוויטר של סייד אדם, 8 ביוני 2018).
הכשרת התשתית הפיזית: עבודת הכשרה במעבר אלבוכמאל והקמת דרכי עפר עוקפות
  • לאחר כיבוש מרחב אלבוכמאל (נובמבר) החל הממשל הסורי לבצע עבודות הכשרה לקראת פתיחתו מחדש. הפתיחה הייתה אמורה להתקיים באפריל 2018 (הטלוויזיה הסורית, 29 במרץ 2018). אולם בשל עדיפות נמוכה של המשטר הסורי, חוסר היציבות הביטחונית, שנגרם בעיקר בשל המשך פעולות הגרילה שמבצע דאעש ובשל עיסוקיו של המשטר הסורי, עדיין לא הסתיימו עבודות ההכשרה. ביולי 2018 מסר שגריר עיראק בסוריה כי עיראק מקיימת דיונים עם גורמים רשמיים בסוריה לגבי פתיחת המעברים ובמרכזם מעבר אלקאא'ם-אלבוכמאל (סאנא, 9 ביולי 2018; ענב בלדי, 10 ביולי 2018; סוכנות הידיעות העיראקית העצמאית בע'אתא, 10 ביולי 2018). צילומי לוויין מראים בבירור כי המעבר טרם נפתח וכי הכשרתו עדיין נמשכת.

עבודות ההכשרה במעבר אלבוכמאל והדרך העוברת דרכו (ImageSat International [ISI]).
עבודות ההכשרה במעבר אלבוכמאל והדרך העוברת דרכו (ImageSat International [ISI]).

עבודות ההכשרה של מעבר אלבוכמאל והדרך העוברת דרכו. העבודות כוללות זיפות הדרך מחדש (ImageSat International [ISI]).
עבודות ההכשרה של מעבר אלבוכמאל והדרך העוברת דרכו. העבודות כוללות זיפות הדרך מחדש (ImageSat International [ISI]).

סגירתם המתמשכת של מעבר אלבוכמאל והכביש הראשי העובר דרכו הניעה את האיראנים להשתמש בדרכי עפר עוקפות. דרכי עפר אלו חוצות סוללות עפר שהוקמו לאורך גבול סוריה-עיראק ומאפשרות תנועה, בין שתי המדינות. נראה כי הדרכים העוקפות הוקמו ע"י דאעש בתקופת "המדינה האסלאמית" ועתה הן מושמשות ע"י איראן. דרכם אלו מאובטחות בעיקר ע"י המיליציות השיעיות ויתכן גם כוח מצבא עיראק (בצידו העיראקי של הגבול). בדרכי העפר הללו מתבצעת תנועת כלי רכב בין סוריה לעיראק ובכלל זה משאיות כפי שניתן להבחין בתצלומי הלוויין. אחת מהדרכים הללו מובילה למפקדת המיליציות השיעיות שהותקפה ונהרסה ב-18 ביוני 2018.

 

דרכי עפר עוקפות החוצות את סוללות העפר שעל גבול סוריה-עיראק (ImageSat International [ISI]).
דרכי עפר עוקפות החוצות את סוללות העפר שעל גבול סוריה-עיראק (ImageSat International [ISI]).

דרך עפר המובילה מעיראק לסוריה ועוברת דרך מפקדת המיליציות השיעיות שהותקפה מהאוויר (ImageSat International [ISI]).
דרך עפר המובילה מעיראק לסוריה ועוברת דרך מפקדת המיליציות השיעיות שהותקפה מהאוויר (ImageSat International [ISI]).

תקיפה אווירית נגד מפקדה של המיליציות העיראקיות-שיעיות, שמדרום לאלבוכמאל

ב- 18 ביוני 2018 בוצעה התקפה אווירית נגד מפקדה של המליציות העיראקיות- שיעיות, שמדרום לאלבוכמאל, בקרבת גבול סוריה- עיראק. ההתקפה הייתה חריגה באופייה, שכן המיליציות השיעיות ופעילי חזבאללה הפועלים באזור היו נתונים עד כה להתקפות קרקעיות של פעילי דאעש, איך לא לתקיפות מהאוויר. בהתקפה נהרגו עשרות פעילי מיליציות עיראקיות שיעיות רובם מהמיליציה העיראקית שיעית "גדודי חזבאללה".

  • על פי פיענוח תצלומי הלוויין נהרסה המפקדה לחלוטין. "הגיוס העממי", מסגרת-העל של המיליציות השיעיות בעיראק, מסרה כי התקיפה כוונה נגד מפקדת חטיבות 45 ו- 46 של "הגיוס העממי", שבקרבת גבול סוריה-עיראק (אתר האינטרנט של הגיוס העממי, 18 ביוני 2018). נראה לנו כי המפקדה שהותקפה שלטה על המיליציות העיראקיות שיעיות הפועלות בקרבת הגבול ועל תנועת כלי הרכב בנתיבי עפר העוקפים את מעבר אלבוכמאל. על פי צילומי הלוויין מוקמה המפקדה בקרבת נתיב עפר עוקף, שהגיע משטח עיראק. מהמפקדה הובילו כמה נתיבים לכמה מבנים נוספים שבסביבה (ראו צילומי לוויין).

מפקדת המיליציות לפני ולאחר התקיפה האווירית (ImageSat International [ISI]).
מפקדת המיליציות לפני ולאחר התקיפה האווירית (ImageSat International [ISI]).

מפקדת המליציות השיעיות שהותקפה ונתיב העפר העוקף המוביל אליה (ImageSat International [ISI]).
מפקדת המליציות השיעיות שהותקפה ונתיב העפר העוקף המוביל אליה (ImageSat International [ISI]).

נתיבי עפר שחיברו את המפקדה שהותקפה למבנים נוספים שבאזור (ImageSat International [ISI]).
נתיבי עפר שחיברו את המפקדה שהותקפה למבנים נוספים שבאזור (ImageSat International [ISI]).

  • בעקבות האבידות הרבות שספגו המיליציות השיעיות בתקיפה האווירית באלבוכמאל ביקר במקום אבו עלי אלמהנדס, סגן מפקד "הגיוס העממי"המהווה הדמות הדומיננטית ב"גיוס העממי". אבו עלי אלמהנדס היה מעורב בעבר (1983) בשורה של מעשי טרור בכווית, נגד שגרירויות ארה"ב וצרפת, בשליחות איראן ובשורות חזבאללה הלבנוני. במהלך הלחימה בעיראק נגד צבא ארה"ב הוא עמד בראש מיליציה שיעית בשם גדודי חזבאללה (שפעיליה מצויים באלבוכמאל), שניהלה לוחמת גרילה והופעלה ע"י כוח קודס האיראני. נראה לנו, כי אבו עלי אלמהנדס המופעל לדעתנו ע"י קאסם סלימאני, ממלא תפקיד מרכזי בהפעלת המיליציות העיראקיות-שיעיות בסוריה.
  אבו עלי אלמהנדס, סגן מפקד "הגיוס העממי" בעיראק, בעת ביקורו במפקדה שנהרסה מדרום לאלבוכמאל (Zamanalwsl.net.news, 29 ביוני 2018).   אבו עלי אלמהנדס, סגן מפקד "הגיוס העממי" בעיראק, בעת ביקורו במפקדה שנהרסה מדרום לאלבוכמאל (Zamanalwsl.net.news, 29 ביוני 2018).
אבו עלי אלמהנדס, סגן מפקד "הגיוס העממי" בעיראק, בעת ביקורו במפקדה שנהרסה מדרום לאלבוכמאל (Zamanalwsl.net.news, 29 ביוני 2018).
  • בהתקפה האווירית נהרגו 52 לוחמים, 30 מהם היו פעילי מיליציות שיעיות עיראקיות המופעלות ע"י איראן. ההרוגים השיעים משתייכים למליציות שיעיות עיראקיות של "הגיוס העממי". מקור עיראקי מסר כי הכוחות שייכים לגדודי חזבאללה[1], חבורות אנשי האמת[2] ותנועת האצילים[3] (עראק אלח'יר, 18 ביוני 2018). כמו כן נפגעו פעילי כוח מיליציה שיעי עיראקי בשם גדודי האמאם עלי. על פי דיווחים בכלי התקשורת נראה כי מרבית ההרוגים שייכים לגדודי חזבאללה.

בתגובה להתקפה נגד המפקדה פרסם "הגיוס העממי" "הודעת הבהרה" בה הודה, שפעיליו נוכחים במרחב אלבוכמאל שבסוריה מאז שחרור האזור (נובמבר 2017). על פי ההודעה עוסקים פעיליו בשמירה על מרחב הגבול, יחד עם צבא סוריה, בידיעת כוחות הביטחון העיראקים וממשלת סוריה. בהודעה נאמר כי המקום שהותקף הינו מפקדה, הנמצאת בקרבת הגבול הסורי-עיראקי. על פי ההודעה, אזור זה חיוני מבחינה צבאית משום ש"פעילי הטרור" מנסים לחדור דרכו לשטח עיראק, ובהגנה עליו שומרים פעילי "הגיוס העממי" על אדמת עיראק ומגינים על הריבונות העיראקית. בהודעה זאת ניסה "הגיוס העממי" להעניק לגיטימציה לפעילות כוחותיו בשטח סוריה על ידי הצגתם כמי שמגנים על ביטחונה של עיראק (ולא על אינטרסים איראנים).

  • אף גורם לא קיבל אחריות לביצוע ההתקפה האווירית. בקשר לזהות המבצעים קיימות גרסאות סותרות: המשטר הסורי האשים את הקואליציה הבינלאומית בהנהגת ארה"ב. מקור בצבא סוריה מסר, כי "הקואליציה האמריקאית תקפה את אחת מעמדותיו הצבאיות מדרום מזרח לאלבוכמאל. כתוצאה מכך נגרמו הרוגים ופצועים" (סאנא, 18 ביוני 2018). גם "הגיוס העממי" העיראקי, שאנשיו נפגעו בהתקפה, ייחס את ההתקפה לארה"ב וביקש מהאמריקאים לפרסם הבהרה (אתר הגיוס העממי, 18 ביוני 2018). מנגד, דובר פיקוד המרכז של ארה"ב מסר, כי אף אחד בקואליציה בראשות ארה"ב לא ביצע תקיפות ליד אלבוכמאל (רויטרס). בכיר בממשל האמריקאי, שביקש להישאר בעילום שם, טען כי ישראל היא שביצעה את ההתקפה (CNN, 18 ביוני 2018).
האם ובאיזו מידה השמישה איראן את ציר האספקה היבשתי העובר דרך אלבוכמאל?
  • ציר האספקה היבשתי המוביל מאיראן לעיראק ולסוריה עדיין אינו בבחינת עובדה מוגמרת. שר ההגנה האמריקאי ג'יימס מאטיס התבטא בתחילת ינואר 2018 כי איראן לא הצליחה עד כה ליצור את הגשר היבשתי מעיראק לים התיכון. לדבריו הקמת הגשר התעכבה בשל הלחימה הנמשכת נגד שרידי המדינה האסלאמית. מנגד, מקורות עיראקים, שמהימנותם אינה ברורה, טענו שבמחצית דצמבר 2017 עברה שיירה צבאית איראנית ראשונה מעיראק לסוריה לכיוון דיר אלזור (קרי, דרך אזור אלבוכמאל). השיירה כללה עשרים משאיות, שמטענן אינו ידוע, ולוותה ע"י כוחות משמרות המהפכה והמיליציות העיראקיות. להערכת אותם מקורות הייתה זאת כנראה תחילת ההפעלה של המסדרון היבשתי מאיראן לסוריה[4].

להערכתנו, המתבססת גם על פיענוח תצלומי לוויין ע"י חברת ISI, הופעל ציר האספקה היבשתי בחודשים האחרונים, אך עדיין לא בהיקף משמעותי. דרך מרחב אלבוכמאל עברו, משאיות שתכולתן אינה ידועה לנו, תוך עקיפת הכביש הראשי באמצעות דרכי עפר שנסללו באזור. הפעלת הציר בהיקף משמעותי מחייבת מתן מענה ביטחוני הולם להתקפות המתמשכות של דאעש וסיום עבודות ההכשרה של מעבר הגבול אלבוכמאל. ההתקפה האווירית שהרסה לאחרונה את מפקדת המיליציות העיראקיות-שיעיות עשויה הייתה להתפרש כ"איתות" לאיראן, כי התבססותה במרחב אלבוכמאל לא תעבור ללא הפרעה וכי בעתיד עלולים הכוחות שבחסותה לעמוד בפני סיכונים משמעותיים יותר מאשר התקפות הגרילה של דאעש.

The post העמקת השליטה האיראנית במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל, חלק מאסטרטגיה של ביסוס ציר אספקה יבשתי המחבר את איראן עם עיראק, סוריה ולבנון (בשיתוף עם [ImageSat International [ISI) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (8– 22 ביולי, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • לקראת ועידת הפסגה בין נשיאי רוסיה וארה"ב בהלסינקי, שדנה גם בעתיד המעורבות האיראנית בסוריה, הדגישו בכירים איראנים, כי אין בכוונת איראן להסיג את כוחותיה מסוריה. עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר של מנהיג איראן, הצהיר במהלך ביקור שקיים במוסקבה, כי איראן תוציא את "יועציה" מסוריה רק אם ממשלת סוריה תבקש זאת ממנה. הוא ציין, כי אם איראן ורוסיה יסיגו את כוחותיהן מסוריה בשלב זה, הטרוריסטים ישובו וישתלטו על סוריה. גם אמיר עבדאלליהאן, יועצו הבכיר של יו"ר המג'לס, הצהיר, כי נוכחות איראן בסוריה תימשך.
  • לקראת הפסגה בהלסינקי הביעה העיתונות האיראנית ספק בנוגע ליכולתם של שני הנשיאים להגיע להסכמה בנוגע לנסיגת איראן מסוריה. העיסוק הנרחב באיראן בשאלת עתיד הנוכחות האיראנית בסוריה משקף, להערכתנו, חשש מתמשך בטהראן מפני האפשרות, כי רוסיה עלולה בעתיד להפנות עורף לאיראן ולדרוש את פינוי כוחותיה מסוריה. עם זאת, ההערכה המקובלת בטהראן בשלב זה היא שכל עוד לא הושגה הסדרה מלאה בסוריה, אין בכוונת מוסקבה לדרוש מאיראן לפנות את כוחותיה מכלל סוריה.
  • באיראן עוקבים אחר גל המחאה, שפרץ בדרום עיראק, במהלכו השמיעו מפגינים קריאות בגנות איראן והתערבותה בענייניה הפנימיים של עיראק. העיתון הרפורמיסטי אעתמאד הזהיר במאמר שפרסם בשבוע שעבר, כי דעת הקהל העיראקית פונה בהדרגה נגד איראן, בין היתר בשל מדיניות איראנית שגויה והעדר תיאום בין כלל המוסדות האיראנית המעורבים בעיראק.
  • קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, היה אמור לפנות ב-16 ביולי 2018 באופן חריג בנאום מוקלט לפלסטינים בכנס שנערך בעזה. הנאום לא התקיים בסופו של דבר, ייתכן בשל שיבושים ותקלות בהעברת השידור מטהראן, ומנהיגי חמאס והג'האד האסלאמי, שהיו אמורים להשתתף בכנס, ביטלו את נוכחותם, ייתכן בשל התנגדות מצרים או על רקע המצב הביטחוני בעזה. בתוך כך הצהיר מנהיג איראן ח'אמנהאי, כי "עסקת המאה", שהממשל האמריקאי מנסה לגבש לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לא תתממש לעולם וכי מאבק המוסלמים והפלסטינים יימשך עד ליום בו "שורשי המשטר המזויף הציוני יוסרו מאדמת פלסטין".
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
  • עלי-אכבר ולאיתי (Ali-Akbar Velayati), יועצו הבכיר לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, הגיע ב-11 ביולי 2018 לביקור במוסקבה. ולאיתי נפגש עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, והעביר לו מסרים ממנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, ומנשיא איראן, חסן רוחאני. בפגישתם דנו השניים ביחסים הבילטרליים בין שתי המדינות ובהתפתחויות באזור. לדברי ולאיתי, הנשיא פוטין הדגיש את הצורך בהמשך שיתוף הפעולה האזורי הביטחוני והפוליטי בין מוסקבה וטהראן בהגנה על ממשלות סוריה ועיראק (תסנים, 12 ביולי 2018).
  • בהרצאה, שנשא במכון וולדאי (Valdai) במוסקבה, שב ולאיתי על עמדתה הרשמית של איראן, כי נוכחותה בסוריה ובעיראק מבוססת על "יועצים" בלבד ומתקיימת בהתאם להזמנתן הרשמית של ממשלות סוריה ועיראק. אם ממשלות אלה יודיעו, כי אין עוד צורך בנוכחות האיראנית ויבקשו את הוצאתה, איראן לא תהסס להוציא את יועציה מסוריה ומעיראק באופן מידי. הוא ציין, כי איראן לא קיבלה רשות מארה"ב לפעול בסוריה ולא תעזוב אותה בשל איומי האמריקאים. לדבריו, לנוכחות איראן בסוריה אין כל קשר לישראל ואיראן אינה מייחסת כל חשיבות לדברי ראש הממשלה נתניהו בעניין זה. ולאיתי הדגיש, כי אם איראן ורוסיה ייצאו מסוריה בתנאים הנוכחיים, הטרוריסטים ישובו וישתלטו על סוריה. הוא ציין, כי איראן וחזבאללה סייעו לסוריה במשך ארבע שנים ללא כל תמיכה ממדינות אחרות, וכיום 80% משטח סוריה חופשי מטרוריסטים. הוא הוסיף, כי ארה"ב תאלץ לסגת מהאזור ואם האמריקאים לא יעזבו את המזרח התיכון, איראן תתנגד להם ותאלצם לעזוב את האזור. ארה"ב חותרת, לדבריו, לפצל את עיראק לשלושה אזורים ואת סוריה לחמישה (תסנים, 13 ביולי 2018).
  • דברי ולאיתי, כי לולא איראן, משטר אסד היה נופל בתוך מספר שבועות, עוררו ביקורת חריגה בסוריה. העיתון הסורי אלוטן, המזוהה עם משטר אסד, פרסם ב-15 ביולי 2018 מאמר דעה ביקורתי נגד ולאיתי תחת הכותרת: "סליחה, עלי-אכבר ולאיתי…העולם היה נופל וסוריה לא הייתה נופלת".
  • לקראת ביקור ולאיתי במוסקבה אמר נצרתאללה תאג'יכ (Nasratollah Tajik), שגריר איראן לשעבר בירדן, בריאיון לאתר אנתח'אב (Entekhab, 11 ביולי 2018), כי איראן צריכה להגביר את התיאום שלה עם רוסיה בנוגע לסוריה כדי לוודא שרוסיה לא תגיע להסכם עם ארה"ב, שיפגע באינטרסים האיראנים ושיתעלם מתפקידה של איראן בסוריה. לדבריו, איראן צריכה למלא תפקיד בשיקומה הכלכלי של סוריה וביקור ולאיתי הוא הזדמנות להבהיר לרוסיה את עמדותיה.
  • ערב פגישת הפסגה בין נשיאי רוסיה וארה"ב ב-16 ביולי 2018, שעסקה גם בסוגיית הנוכחות האיראנית בסוריה, העריכה העיתונות האיראנית, כי ספק רב אם במהלך הפסגה תושג הסכמה בין שני המנהיגים בנוגע לנסיגת איראן מסוריה. פרשן איראני לענייני רוסיה העריך בריאיון לאתר פרארו (Fararu, 14 ביולי 2018), כי רוסיה מבינה היטב את עומק השפעתה האסטרטגית של איראן באזור ומודעת לכך שלא ניתן להוציאה מסוריה באמצעות הפעלת לחץ. זאת ועוד, נסיגת איראן מסוריה תפגע גם בהשפעה הרוסית באזור, שהתאפשרה במידה רבה בזכות מעורבות איראנית. לפיכך, ספק רב אם רוסיה תסכים לעסקה עם ארה"ב בנוגע לנסיגת איראן מסוריה, הגם שהיא אינה מעוניינת בעימותים בין איראן וישראל בסוריה, שעלולים לפגוע בהישגיה בשנים האחרונות בסוריה.
  • האתר תאבנאכ" (Tabnak, 14 ביולי 2018), העריך, אף הוא, כי ספק רב אם יהיה ניתן להגיע להסכמה בין הנשיאים טראמפ ופוטין בנוגע לנסיגת איראן מסוריה. כל עוד הרוסים אינם משוכנעים בהתייצבות ניצחונם בסוריה, הם לא יפעילו לחץ על איראן לסגת מסוריה. רוסיה גם משתמשת בנוכחות איראן בסוריה כקלף מיקוח להשגת ויתורים והסכם גדול עם המערב, ובמיוחד עם ארה"ב. כמו כן, חלק גדול מהכוחות המבצעיים בזירה הסורית פועלים בהנחיה ובפיקוד איראניים, מה שמשפר את יכולתה של טהראן לעמוד בלחצים מצד רוסיה או כל גורם אחר. בסיכומו של דבר, כשם שראש הממשלה נתניהו לא הצליח עד כה בנסיעותיו למוסקבה להביא ללחץ על איראן, שיוביל לנסיגתה מסוריה, כך גם הנשיא טראמפ לא יוכל, ככל הנראה, להשיג יעד זה בפגישתו עם פוטין, אלא אם כן רוסיה תזכה בוויתורים משמעותיים מטראמפ בתמורה להקרבת איראן.
  • העיתונות הרפורמיסטית באיראן נקטה גישה ביקורתית יותר כלפי רוסיה והזהירה מפני "בגידתה האפשרית" באיראן. מאמר פרשנות בעיתון אעתמאד (Etemaad, 16 ביולי 2018) הדגיש, כי איראן ורוסיה הן שתי מדינות עצמאיות, שהתערבו במשבר בסוריה על בסיס היעדים והאינטרסים שלהן ועשויות בעתיד לאמץ מדיניות ותוכניות שונות על בסיס יעדים ואינטרסים אלה.
  • חסין ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), יועצו הבכיר של שר החוץ האיראני, ביקר ב-17 ביולי 2018 בסוריה ונפגש עם נשיא סוריה, בשאר אסד, ועם שר החוץ, וליד אלמעלם. הפגישות המדיניות דנו בהתפתחויות בסוריה ובהמשך התיאום בין שתי המדינות. אנצארי בירך את הנשיא אסד על הישגיו הצבאיים של המשטר הסורי בדרום סוריה (איסנ"א, 17 ביולי 2018). קודם לביקור בדמשק, ביקר אנצארי בבירות והעביר לנשיא מישל עון איגרת מהנשיא רוחאני (אירנ"א, 16 ביולי 2018).
  • אמיר עבדאללהיאן (Amir Abdollahian), יועצו המיוחד של יו"ר המג'לס, אמר בפגישה עם צלאח אלזואוי (Salah al-Zawawi), השגריר הפלסטיני בטהראן, כי נוכחות "כוחות ההתנגדות והיועצים הצבאיים האיראנים" בסוריה תימשך כדי להיאבק בטרור. הוא ציין, כי "המשטר הציוני" חותר להשתלט על סוריה לאחר תבוסת דאעש, אך העם הסורי לא יאפשר לסוריה להפוך שוב לבסיס עבור "הטרוריסטים הציונים".
  • עוד אמר עבדאלליהאן, כי איראן תמשיך בתמיכתה הנחרצת בהתנגדות ולא תחדל מלסייע לפלסטינים לנוכח איומי "המשטר הציוני" המאיים על ביטחון מדינות האזור. הוא ציין, כי ההתנגדות ועריכת משאל עם בהשתתפות תושביה של פלסטין ההיסטורית, ובהם נוצרים, מוסלמים ויהודים, הם שני יסודותיו של פתרון פוליטי מעשי לבעיה הפלסטינית (איסנ"א, 8 ביולי 2018).
  • ב-17 ביולי 2018 נפגש עבדאללהיאן עם שגריר סוריה בטהראן, עדנאן מחמוד, ודן עמו בהתפתחויות בסוריה וביחסים בין שתי המדינות. עבדאללהיאן הגדיר את יחסי טהראן ודמשק כאסטרטגיים ואמר, כי "המשטר הציוני" אינו מסוגל להשפיע על עתיד הקשרים בין סוריה ואיראן. לדבריו, שיתוף הפעולה בין טהראן, מוסקבה וחזבאללה בהבטחת הביטחון בסוריה היה בבחינת ניסיון מוצלח. כמו כן הדגיש עבדאללהיאן את הצורך בהרחבת הקשרים המסחריים והכלכליים בין המדינות (מהר, 17 ביולי 2018).
  • סגן מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי (Hossein Salami), אמר בטקס מינוי מפקד משמרות המהפכה החדש במחוז סיסתאן-בלוצ'סתאן שבדרום-מזרח איראן, כי איראן וחזבאללה הכשילו את תוכניות ישראל להשתלט על האזור. הוא ציין, כי הציונים רצו לכבוש את כל השטח המשתרע מהים התיכון ועד לנהר הפרת, אך חזבאללה הכשיל את כל חלומותיהם. הציונים התכוונו לכבוש את סוריה, אך כיום הם שומעים את קולותיהם של האיראנים, האפגאנים, העיראקים, הלבנונים והפקיסטאנים בסמוך לגבול, עדות להתבססותו של כוח בינלאומי לחיסול "ההתנשאות" (כינוי למערב) (פארס, 14 ביולי 2018).
  • לרגל יום השנה ה-12 למלחמת לבנון השנייה, נפגש מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, ב-13 ביולי 2018 בטהראן עם משלחת של לוחמי חזבאללה, שנפצעו בלחימה (משרק ניוז, 13 ביולי 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • באיראן עוקבים אחר ההפגנות, שפרצו בשבועיים האחרונים בדרום עיראק במחאה על המשבר הכלכלי, מצוקת המים והחשמל והשחיתות. במהלך גל המחאה נשמעו גם קריאות בגנות איראן והתערבותה בענייניה הפנימיים של עיראק. העיתון הרפורמיסטי אעתמאד (Etemaad) הזהיר במאמר שפרסם ב-15 ביולי 2018, כי דעת הקהל העיראקית פונה בהדרגה נגד איראן, בין היתר בשל מדיניות איראנית שגויה והעדר תיאום בין המוסדות האיראנים השונים, ובהם משרד החוץ, משמרות המהפכה ואמצעי התקשורת הממלכתיים.
  • במאמר נכתב, כי עמדת אזרחי עיראק כלפי איראן לאחר כיבוש המדינה על-ידי ארה"ב הייתה חיובית בשל הסיוע, שטהראן העניקה לאזרחים ולקבוצות הפוליטיות השונות בעיראק במהלך הכיבוש האמריקאי. איראן יכלה לנצל את נפילת צדאם חוסיין כדי לקחת חלק בשיקום התשתיות בעיראק ולהרחיב את הקשרים הכלכליים והמסחריים בין שתי המדינות, אך הדבר לא קרה, בין היתר בשל הבעיות הכלכליות והסנקציות הכלכליות עמן התמודדה טהראן. לעומת זאת, מדינות אחרות, ובראשן תורכיה וסין, השקיעו ב-15 השנים האחרונות משאבים רבים בפיתוח פרויקטים כלכליים ותעשייתיים בעיראק. יריבותיה של איראן פעלו גם לקידום פרויקטים חברתיים, חינוכיים ורפואיים בעיראק, וכתוצאה מכך גישתם של אזרחי עיראק השתנתה לרעת איראן.
  • כמו כן, תמיכת איראן בחלק מהכוחות הפוליטיים העיראקים הקרובים אליה גרמה לכך, שקבוצות פוליטיות יריבות בעיראק החלו לטעון שאיראן מתערבת בענייניה הפנימיים של עיראק וגייסו תמיכה פוליטית סביב טענה זו. מדיניותו הכושלת של ראש ממשלת עיראק לשעבר, נורי אלמאלכי, שהיה מזוהה עם איראן, פגעה, אף היא, בתדמיתה של איראן. כתוצאה מכך, חלק מהכוחות הפוליטיים בעיראק, ובהם גם כמה קבוצות שיעיות, תולים כיום באיראן ובמדיניותה את האחריות לבעיותיה של עיראק, ומאשימים את טהראן בכל דאגותיהם של אזרחי עיראק, ובכלל זה הבעיות הכלכליות והשחיתות.
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, אמר בנאום בטהראן, כי "עסקת המאה", שהממשל האמריקאי מנסה לגבש לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, לא תתממש לעולם. בפגישה עם פקידים בארגון העלייה לרגל האיראני ציין ח'אמנהאי, כי השאלה הפלסטינית לא תישכח וירושלים תישאר בירת פלסטין. העם הפלסטיני יתנגד למזימה האמריקאית והעמים המוסלמים יתייצבו מאחוריו. "האומה האסלאמית והעם הפלסטיני ינצחו את אויביהם ויראו את היום, שבו שורשי "המשטר המזויף הציוני" יוסרו מאדמת פלסטין, אמר מנהיג איראן (פארס, 16 ביולי 2018).
  • מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, היה אמור לפנות ב-16 ביולי 2018 באופן חריג בנאום מוקלט לפלסטינים בכנס, שהתקיים במלון קומודור בעזה בהשתתפות בכירים מחמאס והג'האד האסלאמי. הנאום היה אמור להיות משודר באמצעות לוויין במקביל בטהראן ובעזה במסגרת טקס "אבק השריפה הרטוב", המאורגן מדי שנה בחסות איראנית. נאומו של סלימאני לא התקיים בסופו של דבר, ייתכן בשל שיבושים ותקלות בהעברת השידור מטהראן לעזה או מסיבה אחרת. גם בכירי חמאס והג'האד האסלאמי, ובראשם מנהיג חמאס בעזה, יחיא סנואר, שהוזמנו לאירוע בעזה, לא הגיעו בסופו של דבר, ייתכן בשל התנגדות מצרים או בשל המצב הביטחוני בעזה, ובמקומם נשלחו לאירוע בכירים בדרג נמוך יותר. נציג חמאס בכנס, אסמאעיל רצ'ואן, הודה במהלך נאומו לאיראן על תמיכתה המדינית, הכלכלית, הצבאית והתקשורתית בארגון.
  • את הנאום המרכזי מטהראן נשא ע'לאם-חסין ע'יבפרור (Gholam-Hossein Gheibparvar), מפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה, שהצהיר, כי "המשטר הציוני", שהשמיע בעבר את הסיסמא "מהנילוס עד הפרת", נשאר כיום להגן על הבתים ואילו הצעירים הפלסטינים שללו מהציונים את שנתם וביטחונם (תסנים, 16 ביולי 2018).

The post מבט לאיראן (8– 22 ביולי, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

סיוע איראני לטרור הפלסטיני: נמשכות העברות כספים איראניות למשפחות שהידים ברצועת עזה באמצעות אגודת הצדקה אלאנצאר, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין

$
0
0
 עיקרי הדברים

אגודת הצדקה אלאנצאר בעזה, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, חילקה השנה סיוע כספי למשפחות שהידים, שנהרגו בשנים 2014-2000. המדובר בסכום של 1,870,000 דולרים (לעומת שני מיליון בשנת 2017). הכספים הועברו לאגודה ע"י קרן השהיד האיראנית, המהווה עבור האיראנים ערוץ להעברת כספים המיועדים לתמיכה במעטפת החברתית של ארגוני הטרור. הסיוע הועבר ל-4,800 מוטבים, תושבי רצועת עזה, נציגי משפחות השהידים, אמורים היו להגיע למשרדי אגודת אלאנצאר ולקבל צ'קים שייפדו בבנק הלאומי האסלאמי, הנשלט על ידי חמאס, ואשר הוצא מחוץ לחוק על ידי הרשות הפלסטינית.

 

הלוגו של אגודת הצדקה אלאנצאר בעזה, המהווה צינור להעברת כספים
איראנים לרצועה המסייעים למעטפת החברתית התומכת בטרור
(דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 18 בינואר 2015).

  • בעקבות ההודעה העלו גולשים רבים מעזה בדף הפייסבוק של האגודה שורה של שאילתות שהופנו למנהלי אגודת הצדקה אלאנצאר. מעיון בכ-180 שאילתות עולה, כי השנה התגלעו קשיים בהעברת כספים למשפחות השהידים. הללו באו לידי ביטוי בעיכובים שחלו בהעברת הכספים, בהקטנת סכום הקצבה המועבר לכל משפחה, ובהורדה של כ-6.5% מסכום הסיוע הכולל. כמו כן עדיין לא הגיעו כספי הסיוע למשפחות הרוגי "צוק איתן". להערכתנו יתכן ומקור הקשיים הללו הינו המשבר הכלכלי העובר על איראן והתרעומת, שעלתה על פני השטח באירועי המחאה העממית באיראן, על הסיוע הכספי הניתן לפלסטינים ולגורמים נוספים שמחוץ לאיראן.
  • הסיוע הכספי משמש עבור איראן כאמצעי להגברת ההשפעה שלה בקרב האוכלוסייה הפלסטינית ברצועה תוך העברת מסר לעולם הערבי והסוני, כי איראן מסייעת למאבק הפלסטיני בישראל. להלן מאפייני הגופים המעורבים בתהליך העברת הכספים מאיראן דרך לבנון לרצועת עזה:
    • קרן השהיד האיראנית הוקמה ע"י האמאם ח'מיני, במטרה לסייע למשפחות החללים במלחמת איראן-עיראק. לקרן שלוחה לבנונית, המסייעת לחזבאללה, ושלוחה פלסטינית, הפועלת מלבנון, המעבירה כספים לרצועת עזה ובעבר גם ליהודה ושומרון. אגודת אלאנצאר, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, מהווה מעין זרוע ביצועית של קרן השהיד האיראנית ברצועה, ומשמשת עבורה צינור להעברת כספים לרצועת עזה דרך לבנון. קרן השהיד האיראנית ושלוחותיה בלבנון הוגדרו ע"י משרד האוצר האמריקאי (2007) כקרנות המסייעות לארגוני טרור משום שהן מעניקות סיוע כספי לחזבאללה, לחמאס ולג'האד האסלאמי בפלסטין.
    • אגודת הצדקה אלאנצאר, הפועלת ברצועת עזה, מזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין. האגודה נוסדה בתקופת האנתיפאדה השנייה (2001) ומשמשת בידי האיראנים ערוץ להעברת כספים, שנועדו בעיקר למעטפת החברתית התומכת בטרור. בישראל הוצאה אגודת אלאנצאר מחוץ לחוק בשנת 2003, אולם האגודה שבה וחידשה פעילותה לאחר ההינתקות של ישראל מרצועת עזה.
    • ארגון הג'האד האסלאמי בפלסטין, שעמו מזוהה אגודת אלאנצאר, הינו ארגון הטרור השני בחשיבותו ברצועה לאחר חמאס. ארגון זה מקיים קשרים קרובים עם איראן וזוכה ממנה לסיוע בתחום הצבאי והכספי. על-פי ניסיון העבר, יש לקחת בחשבון, כי כספים המועברים למעטפת החברתית עלולים גם "לזלוג" לתשתית הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין למרות שהמדובר ב"כספי צדקה" (האימאם ח'מיני נתן בזמנו לגיטימציה להעברת "כספי צדקה" מוסלמים לסיוע לפלסטינים).
    • הבנק הלאומי הפלסטיני: הוקם ברצועה על ידי ממשל חמאס בנובמבר 2008. לבנק ארבעה סניפים ברצועה. הרשות הפלסטינית אינה מכירה בו והיא הוציאה אותו מחוץ לחוק. משרד האוצר האמריקאי הכריז עליו (2010) כעל ארגון טרור משום שהוא נשלט על ידי חמאס ומספק לה שירותים כספיים, כולל לפעילי הזרוע הצבאית. במהלך מבצע "צוק איתן" הותקפו סניפי הבנק במערב עזה ובח'אן יונס על ידי חיל האוויר הישראלי בשל היותו מוסד של חמאס המעביר כספים לפעילות טרור. שנתיים קודם לכן במהלך מבצע "עמוד ענן" הותקף סניף הבנק בעזה.
חלוקת כספים למשפחות שהידים ברצועת עזה
  • אגודת הצדקה אלאנצאר פרסמה ב-24 ביולי 2018 הודעה לתושבי הרצועה על חלוקת כספי הסיוע שהיא מעבירה למשפחות השהידים ברצועת עזה במימון הסניף הפלסטיני של קרן השהיד. על פי ההודעה הסיוע המחולק עתה מוגבל למשפחות שהידים שנהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ("אנתיפאדת אלאקצא") ועד ל-31 ביוני 2014 (חודש לפני מבצע "צוק איתן")[1].
  • אגודת אלאנצאר הבהירה כי ברשימות שלה נמצאים 4,800 מוטבים. והסיוע אמור להתבצע באמצעות הבנק הלאומי האסלאמי, שעל נציגי משפחות השהידים להגיע אליו כדי לפרוע את הצ'ק[2]. על פי ההודעה על קרובי שהידים מדרגה ראשונה בלבד להגיע למשרדי אגודת הצדקה אלאנצאר בעזה בין 25 ביולי ל-2 באוגוסט 2018 כדי לקבל את הקצבה, בימים שנקבעו, על פי מחוזות מגוריהם של משפחות השהידים (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 24 ביולי 2018).

ההודעה על חלוקת הסיוע הכספי למשפחות הרוגים מתחילת האנתיפאדה ועד ל-31 ביוני 2014
(דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 24 ביולי 2018).

שאלות ותשובות שהופנו לאגודת אלאנצאר באמצעות הפייסבוק
  • בעקבות ההודעה הציפו גולשים את דף הפייסבוק של האגודה בשאילתות רבות. מתשובות מנהלי האגודה לשאלות הגולשים (כ-180 שאלות) ניתן ללמוד על היקף הסיוע, מי זכאי לו, קשיים שהתגלעו בהעברה ואופן חלוקת הכספים. להלן כמה נושאים שעלו (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 24 ביולי 2018):
  • מי זכאי לקבל את הסיוע? על פי ההודעה ניתן הסיוע למשפחות שהידים שנהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ("אנתיפאדת אלאקצא") ועד ל-31 ביוני 2014. הכספים נועדו עבור משפחות הרוגים מרצועת עזה בלבד. פצועים אינם נכללים בין המוטבים.
    • מי אינו זכאי לסיוע?
    • הרוגי מבצע "צוק איתן": מתשובות לגולשים עולה כי בחלוקה לא נכללות משפחות הרוגי מבצע "צוק איתן". הובהר, כי משפחות אלה אינן נכללות בחלוקה משום שטרם הגיעו הכספים עבורם [קרי, כספים שמקורם באיראן]. מנהלי האתר הביעו תקווה שהסיוע עבורם יגיע בקרוב. אחת הגולשות התלוננה כי משפחות הרוגי מבצע "צוק איתן", האמורות לקבל סיוע פעם בשנה, לא קיבלו כספים מאז חודש רמצ'אן 2017 (קרי, סוף מאי-סוף יוני 2017).
    • הרוגי [שנת] 2017 (לא ברור לאלו הרוגים הכוונה): גולש ששאל "מתי [יגיע הסיוע] להרוגי 2017", נענה: "איננו יודעים… כאשר יימצא הסיוע…המצב קשה".
    • מהו הסטאטוס של ההרוגים בעימותים בין פתח לחמאס בשנת 2007[3]: בתשובה לשאלת גולש הובהר, כי הרוגים אלה אינם נכללים ברשימות מקבלי הסיוע, אלא רק אלה המוגדרים כשהידים כתוצאה מ"הכיבוש הישראלי".
    • הרוגי "צעדת השיבה": אינם נכללים ברשימות.
  • סכומי הכסף להם זכאיות המשפחות:בתשובה לשאלות גולשים אודות סכומי הכסף שהמשפחות אמורות לקבל, הבהירה האגודה, כי משפחת הרוג נשוי תקבל 600 דולרים, הרוג רווק 300 דולרים ומשפחת הרוגה נשואה 150 דולרים בלבד. לאחר שמספר גולשים הלינו כי בעבר קיבלו 600 דולר עבור הרוג רווק, הובהר מטעם האגודה כי קבלת סכום כסף זה בוטלה ע"י המוסד וכי השנה משפחת הרוג רווק תקבל 300 דולרים בלבד.
חלוקת כספים בשנים הקודמות

ממעקב של מרכז המידע אחר חלוקת כספי הסיוע האיראנים ע"י אגודת אלאנצאר בשלושת השנים האחרונות עולה, כי מידי שנה מחולקים כספים למשפחות השהידים שנהרגו מתחילת השנה ועד 31 ביוני 2014. המדובר בכספים בהיקף של כשני מיליון דולר (השנה חלה ירידה של 6.5% בסכום הסיוע לעומת השנה שעברה). כמו כן חולקו בעבר כספים למשפחות הרוגי מבצע "צוק איתן" ולמשפחות הרוגי הטרור העממי ביהודה ושומרון ("אנתיפאדת אלקדס"), הכספים הללו מועברים לרצועה ע"י הסניף הפלסטיני של קרן השהיד האיראנית, הפועל בלבנון. אגודת אלאנצאר, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, הינה הגוף היחידי שבאמצעותו מחולקים כספי הסיוע האיראנים ברצועה למשפחות השהידים.

  • להלן דוגמאות להעברות כספים בשלושת השנים האחרונות:
    • ב-21 במאי 2017 הודיעו אגודת הצדקה אלאנצאר, והסניף הפלסטיני של קרן השהיד האיראנית, על הענקת הסיוע הכספי למשפחות שהידים אשר נהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ("אנתיפאדת אלאקצא") ועד ל-31 ביוני 2014 (כחודש לפני מבצע "צוק איתן"). סכום הסיוע שהועבר היה שני מיליון דולרים.
    • במחצית הראשונה של יוני 2016, חולקו כספים למשפחות, שביניהן נהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ועד ל-31 ביוני 2014 (אתר אגודת הצדקה אלאנצאר, 31 במאי 2016). אבו ח'אלד (ככל הנראה נאצר אלשיח' עלי, סגן יו"ר אגודת אלאנצאר וכנראה גם הדובר שלה), הודה בראיון לערוץ האיראני אלעאלם, לרפובליקה האסלאמית באיראן ולהנהגה האיראנית על הסיוע (ערוץ אלעאלם האיראני, 2 ביולי 2016).
    • במהלך חודש יוני 2016 חילקה אגודת הצדקה אלאנצאר סיוע כספי למשפחות שהידים, שנהרגו במהלך מבצע "צוק איתן". הסיוע שחולק למשפחות הרוגי "צוק איתן" כלל, על פי הודעת האגודה, 1,630 איש במקצה הראשון. הסכום שחולק במקצה זה נאמד ב-$631,000 (סוכנות אלוטניה, 25 ביוני 2016).
    • ב-24 בפברואר 2016, בעיצומו של גל הטרור העממי ביהודה ושומרון, הודיע שגריר איראן, במהלך מסיבת עיתונאים שקיים בשגרירות האיראנית בביירות, על כוונת איראן להעביר תמיכה כספית ל"אנתיפאדת אלקדס" (הכינוי שנתנה חמאס לגל הטרור העממי ביהודה ושומרון). הוא ציין כי התמיכה תהיה בשווי של $ 7,000 לכל משפחת שהיד, ו-$ 30,000 לכל משפחה שביתה נהרס ע"י ישראל. לא ברור לנו מתי וכיצד בוצעה העברת הכספים.
    • ב-12 באפריל 2015 הודיעה אגודת הצדקה אלאנצאר, על חלוקת סיוע כספי בסך שני מיליון דולר ל-5,000 משפחות שהידים. שבניהן נהרגו מתחילת האנתיפאדה השנייה ועד ל-31 ביוני 2014. הסיוע הועבר ע"י הסניף הפלסטיני של קרן השהיד האיראנית (אתר אגודת אלאנצאר, 12 באפריל 2015; דף הפייסבוק של אגודת אלאנצאר, 5 באפריל 2015)[4].
    • ב-18 בינואר 2015 פנתה אגודת אלאנצאר לתושבי הרצועה, אשר בניהם נהרגו במהלך מבצע "צוק איתן", וביקשה מהם להביא עמם מסמכים נדרשים כדי להסדיר את העברת המענקים הכספיים עבורם ע"י קרן השהיד האיראנית. התשלום לכל משפחה היה כ-$ 400 (לכ-2,200 משפחות). סה"כ הסיוע של קרן השהיד האיראנית צפוי היה לעמוד על סכום של כ-$ 900,000.
הבנק הלאומי האסלאמי

לוגו הבנק הלאומי האסלאמי בעזה
(דף הפייסבוק של הבנק הלאומי האסלאמי, 29 בספטמבר 2016)

העברת הכספים למשפחות השהידים באמצעות הבנק הלאומי האסלאמי
  • בשאלות שהופנו להנהלת אגודת הצדקה אלאנצאר שאלו מספר גולשים לאיזה בנק יגיעו הכספים המיועדים למשפחות השהידים. לשאלות אלה ענתה אגודת הצדקה אלאנצאר כי הכספים יגיעו לבנק הלאומי האסלאמי ויחולקו באמצעותו (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 24 ביולי 2018).
נסיבות הקמת הבנק ונתונים בסיסיים עליו
  • הבנק הלאומי האסלאמי הוקם ברצועת עזה בהתאם להחלטת ממשל חמאס מנובמבר 2008 ונפתח רשמית באפריל 2009. בדצמבר 2006 ערך אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס דאז, ביקור בקטר, שבו דובר על הקמת בנק אסלאמי ברצועת עזה במימון התחלתי של 50$ מיליון (אתר חמאס, 3 בדצמבר 2006). עם פתיחתו הכריזה הנהלת הבנק, כי הוא פועל על פי עקרונות אסלאמיים ומקבל גיבוי הלכתי מאנשי דת ברצועה, המעודדים את התושבים לפתוח חשבונות בבנק החדש (ערוץ BBC , 23 במרץ, 2009).
  • הסיבה העיקרית להקמתו של הבנק הייתה החלטת רשות המטבע הפלסטינית להחרים את ממשל חמאס, מוסדותיו ופקידיו. לבנק ארבעה סניפים ברצועה: שני סניפים בעיר עזה, סניף בח'אן יונס וסניף ברפיח. יו"ר מועצת ההנהלה של הבנק הינו ד"ר אבראהים סאלם ג'אבר. על פי דו"ח הבנק משנת 2017 עולה, כי היקף הפיקדונות שלו עמד על 86 מיליון דולר. זאת, לעומת כ-34 מיליון דולר בשנת 2010 (אתר הבנק הלאומי האסלאמי בעזה, 2 באוגוסט 2018).
הוצאת הבנק אל מחוץ לחוק על ידי הרשות הפלסטינית
  • לבנק אין קשרי עבודה וסליקה עם בנקים אחרים ברשות הפלסטינית. זאת משום שרשות המטבע הפלסטינית אינה מכירה בו משום שהוא הוקם בהחלטת ממשל חמאס ברצועה (אתר אלמסלם, 5 במאי 2009). לבנק אין רישיון מטעם הרשות הפלסטינית והוא לא נמצא ברשימת הבנקים המורשים באתר הרשות (rijock.blogspot.com). הבנק האסלאמי הלאומי פועל ללא אישור רשות המטבע הפלסטינית הפלסטינית אשר הוקמה במסגרת הסכמי אוסלו בשנת 1993 כדי לפקח על המערכת הכספית ביהודה ושומרון וברצועת עזה. מכיוון שאין לבנק אישור של הרשות הפלסטינית הוא יכול לפעול רק ברצועת עזה ללא קשר עם בנקים ישראלים או בינלאומיים Electronicintifada.net) , 29 באוקטובר 2013 )
  • ב-21 במרץ 2011, פרסמה רשות המטבע הפלסטינית הודעה רשמית המודיעה לכלל הציבור הפלסטיני כי הבנק הלאומי האסלאמי בעזה אינו מאושר ואינו חוקי וכי היא מזהירה את הציבור מפני שיתוף פעולה עמו (אתר רשות המטבע הפלסטינית בראמאללה, 21 במרץ 2011).

האזהרה שפרסמה רשות המטבע הפלסטינית (אתר רשות המטבע הפלסטינית בראמאללה, 21 במרץ 2011)
האזהרה שפרסמה רשות המטבע הפלסטינית (אתר רשות המטבע הפלסטינית בראמאללה, 21 במרץ 2011)

הכרזת הבנק כארגון טרור על ידי הממשל האמריקאי והעדר קשרים בינלאומיים
  • הבנק אינו קשור למערכת הבנקאית העולמית. חיפוש באתר SWIFT המשמש את האגודה העולמית לתקשורת פיננסית בין בנקאית ואשר מרבית התקשורת הבנקאית בעולם מתבצעת באמצעותו מעלה כי הוא אינו חבר באגודה העולמית (rijock.blogspot.com).
  • ב-18 במרץ 2010 הכריז משרד האוצר של ארה"ב על הבנק האסלאמי הלאומי ברצועת עזה הנשלט על ידי חמאס כארגון טרור וכמי שמספק שירותים כספיים לפעילי חמאס ולמועסקים על ידי הממשל כולל חברי הזרוע הצבאית (אתר משרד האוצר של ארה"ב, 18 במרץ 2010).
הבנק כיעד לתקיפות של ישראל
  • בשל היותו מוסד רשמי של חמאס המעביר כספים המיועדים לפעילות טרור תקפו במהלך מבצע "צוק איתן" (2014) כלי טיס של חיל האוויר את סניף הבנק במערב העיר ואת סניף הבנק בח'אן יונס. נזקים נגרמו למקום . שנתיים קודם לכן בנובמבר 2012, במהלך מבצע "עמוד ענן" (20 בנובמבר 2012) תקף צה"ל את סניף הבנק בעזה.

The post סיוע איראני לטרור הפלסטיני: נמשכות העברות כספים איראניות למשפחות שהידים ברצועת עזה באמצעות אגודת הצדקה אלאנצאר, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (22 ביולי 2018 – 5 באוגוסט, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • על רקע המתיחות הגוברת בין איראן לארה"ב, הזהיר מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, את ארה"ב לבל תיזום פעולה צבאית נגד איראן. סלימאני הצהיר, כי הנשיא טראמפ יכול להתחיל במלחמה, אך איראן היא שתסיים אותה. הוא גם הזהיר, שהנוכחות האמריקאית בים האדום אינה בטוחה עוד. בשבועות האחרונים הביעו בכירי משמרות המהפכה, ובהם סלימאני, תמיכה בהצהרותיו המאיימות של נשיא איראן, חסן רוחאני, לסגור את מיצרי הורמוז במקרה של הטלת אמברגו נפט על איראן.
  • סוכנות הידיעות האיראנית תסנים פרסמה סרטון וידאו המתעד את שחרור העיר אלבוכמאל שבסוריה על-ידי לוחמי חטיבת פאטמיון, החטיבה האפגאנית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה. הסרטון הופץ ברשתות החברתיות בשעה שאיראן ממשיכה להעמיק את שליטתה במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל בין סוריה לעיראק באמצעות כוחות שיעים שבחסותה.
  • במישור המדיני נמשכים המגעים בין איראן, רוסיה ותורכיה סביב תהליך ההסדרה בסוריה. משלחות משלוש המדינות נפגשו בשבוע שעבר בסוצ'י שברוסיה כדי לדון במצב בסוריה. בספטמבר צפויות להיערך שיחות בין שליח האו"ם לסוריה, סטפן דה מיסטורה, לנציגי איראן, רוסיה ותורכיה בז'נבה על מנת להשלים את הקמת הגוף, שעתיד לנסח את חוקת סוריה.
  • הצהרות פקידים רוסיים בנוגע לנוכחות איראן בסוריה: שגריר רוסיה בישראל בריאיון לתקשורת הישראלית, כי רוסיה אינה יכולה לכפות על איראן לסגת מסוריה, אלא רק לנסות לשכנע אותה. דבריו צוטטו גם באמצעי התקשורת האיראנים הדנים בחודשים האחרונים בהרחבה בשאלת המשך המחויבות הרוסית לאיראן לאחר ההכרעה במלחמת האזרחים במדינה. ואילו שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לסוריה, אלכסנדר לברנטייב, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות הרוסית ספוטניק, כי רוסיה הצליחה להשיג נסיגה של הכוחות האיראנים למרחק 85 ק"מ מגבול ישראל.
  • העיתונות האיראנית ממשיכה לסקר את המחאה הנמשכת בדרום עיראק, במהלכה נשמעות קריאות בגנות איראן ומעורבותה בעיראק. הסיקור העיתונאי מבטא חשש איראני מפני התחזקות הביקורת נגד איראן בעיראק, במיוחד בקרב השיעים, שעלולה לערער את מעמדה.
כללי
  •  על רקע המתיחות הגוברת בין איראן לארה"ב, הזהיר מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, את ארה"ב לבל תיזום פעולה צבאית נגד איראן. בנאום בעיר המדאן אמר סלימאני, כי אין זה מכבודו של נשיא איראן, חסן רוחאני, להשיב לאיומיו של הנשיא טראמפ וכי הוא (סלימאני) עושה זאת כחייל. "אני היריב שלך, כוח קדס הוא היריב שלך", אמר סלימאני. הוא ציין, כי ארה"ב אינה יכולה לעשות דבר, שלא עשתה בעשרים השנים האחרונות, והצביע על כישלונותיה של ארה"ב באזור, ובכלל זה בעיראק, באפגניסטאן ובתימן. "אתה יכול להתחיל במלחמה, אך אנו נסיים אותה", אמר סלימאני והצהיר, כי איראן היא "אומה של שהידים" המוכנה להילחם נגד טראמפ וכי מלחמה כזו תשמיד את כל יכולותיו. עוד הזהיר סלימאני, כי הנוכחות האמריקאית בים האדום אינה בטוחה עוד (תסנים, 26 ביולי 2018). בשבועות האחרונים הביעו בכירי משמרות המהפכה, ובהם סלימאני, תמיכה באיומיו של נשיא איראן, חסן רוחאני, לסגור את מיצרי הורמוז במקרה של הטלת אמברגו נפט על איראן.
  • זמן קצר לאחר נאומו של סלימאני הועלה בחשבון האינסטגרם המזוהה עם סלימאני קליפ בו מתועד, לכאורה, סלימאני בגבול סוריה-עיראק. בתקשורת האיראנית נטען, כי אלה תמונות שלא התפרסמו בעבר מביקור, שקיים סלימאני באזור. מועד הביקור לא צוין.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • סוכנות הידיעות תסנים המזוהה עם משמרות המהפכה פרסמה ב-22 ביולי 2018 סרטון וידאו המתעד את "שחרור אלבוכמאל בסוריה על-ידי לוחמי חטיבת פאטמיון (החטיבה האפגאנית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה) ויתר קבוצות ההתנגדות וכוחות הצבא הסורי". הסרט הופץ ברשתות החברתיות על-ידי מרכז התקשורת של חטיבת פאטמיון.
  • בחודשים האחרונים העמיקה איראן את שליטתה במרחב מעבר הגבול אלבוכמאל בין סוריה לעיראק באמצעות כוחות שיעים שבחסותה. מעבר זה נתפס על ידי איראן כבעל חשיבות אסטרטגית רבה שכן דרכו עובר ציר האספקה היבשתי בינה לבין עיראק, סוריה ולבנון ("המסדרון היבשתי"). מיליציות עיראקיות-שיעיות וארגון חזבאללה הלבנוני מילאו תפקיד חשוב בכיבוש העיר אלבוכמאל, שסימל את קיצה של המדינה האסלאמית כישות טריטוריאלית ממשלתית (9 בנובמבר 2017). בכיבושה של אלבוכמאל השתתפו כוח חזבאללה, כוח של המיליציה העיראקית השיעית תנועת אלנג'באא' (תנועת האצילים), כוח מחטיבת פאטמיון וכוח מחטיבת זינביון הפקיסטאנית. לכוחות השיעים מסופחים קצינים איראנים בתפקידי פיקוד וייעוץ מקצועי. כמה קצינים איראנים נהרגו לאחרונה באזור במהלך הלחימה נגד פעילי דאעש.
  • חסין ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), יועצו הבכיר של שר החוץ האיראני, אמר בפגישה עם פרנסואה סנמו, שגריר צרפת לשעבר בטהראן, שמונה לאחרונה כשליחו המיוחד של נשיא צרפת לענייני סוריה, כי איראן תומכת בפתרון מדיני למשבר בסוריה. הוא ציין, כי מאז פרוץ המשבר בסוריה, איראן האמינה, כי אין פתרון צבאי למשבר וקראה למיגור קבוצות הטרור במדינה (פארס, 29 ביולי 2018).
  • משלחות מאיראן, מתורכיה ומרוסיה השתתפו ב-31 ביולי 2018 בכינוס שלוש המדינות המפקחות על תהליך אסטנה בעיר סוצ'י שברוסיה כדי לדון בהתפתחויות בסוריה ובהמשך תהליך ההסדרה במדינה. בראש המשלחת האיראנית עמד יועץ שר החוץ האיראני, חסין-ג'אברי אנצארי. בתום המפגש המשולש פרסמו המשלחות הודעת סיכום, שהדגישה את הצורך בשמירת ריבונותה, עצמאותה ולכידותה הטריטוריאלית של סוריה (פארס, 31 ביולי 2018). על-פי הודעת האו"ם, שהתפרסמה ביום קיום המפגש המשולש, מתכנן שליח האו"ם לסוריה, סטפן דה מיסטורה, לערוך שיחות על עתיד סוריה עם נציגי איראן, רוסיה ותורכיה בתחילת ספטמבר בז'נבה. מטרת הפגישה היא להשלים את הקמת הגוף, שעתיד לנסח את חוקת סוריה (רויטרס, 31 ביולי 2018).
  • בריאיון לחדשות עשר בישראל (30 ביולי 2018) אמר שגריר רוסיה בישראל, אנטולי ויקטורוב, כי הנוכחות האיראנית בסוריה לגיטימית וכי ההשפעה של מוסקבה על איראן מוגבלת. הוא ציין, כי אין זה מציאותי לדרוש לסלק את "הכוחות הזרים" משטח סוריה. לדבריו, רוסיה וסוריה זקוקות בשלב זה לסיוע של היועצים הצבאיים האיראנים ולמיליציות האיראניות, שממלאים לטענתו תפקיד חשוב מאוד במאבק המשותף נגד פעילי הטרור בסוריה. הוא הבהיר, כי רוסיה אינה יכולה לכפות על איראן לצאת מסוריה, אלא רק לנסות לשכנע אותה. דברי השגריר דווחו גם באמצעי התקשורת האיראנים.
  • שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לסוריה, אלכסנדר לברנטייב, אמר בריאיון לאתר הרוסי ספוטניק (1 באוגוסט 2018), כי רוסיה הצליחה להשיג נסיגה של הכוחות האיראנים למרחק 85 ק"מ מגבול ישראל. הוא ציין, כי רוסיה מתחשבת באינטרסים של המדינות השכנות, ובהן ישראל, והעריך, כי החשש בישראל מפני נוכחות הכוחות האיראנים בסמוך לגבול פחת.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • העיתונות האיראנית ממשיכה לסקר את המחאה הנמשכת בדרום עיראק, במהלכה נשמעה גם ביקורת נגד המעורבות האיראנית בעיראק. מחמד צאלח צדקיאן (Mohammad Saleh Sadiqian), ראש המרכז הערבי ללימודים איראנים, אמר בריאיון לאתר "דיפלומטיה איראנית" (23 ביולי 2018), כי ההתפתחויות האחרונות בעיראק הזיקו לתמיכה הציבורית בעיראק כלפי איראן. הוא ציין, כי הסיבה המרכזית למחאה הנוכחית בדרום עיראק היא השחיתות הפוליטית והכלכלית. עם זאת, התנאים הנוכחיים מאפשרים לזרמים אנטי-איראניים הפועלים בעיראק, ובהם שרידי מפלגת הבעת' ואחרים, לנצל את המצב כדי לנהל מערכה אנטי-איראנית ולהפנות אצבע מאשימה כלפי איראן.
  • צדקיאן מתח ביקורת על האופן הפתאומי, שבו איראן ניתקה את הזרמת החשמל לעיראק, אף כי ציין, שממשלת עיראק הייתה מודעת לכוונת איראן לעשות זאת לנוכח מצוקת המים באזור וחוב החשמל של עיראק לממשלת איראן. הוא הצביע על תרומתה המכרעת של איראן לשחרור עיראק מידי דאעש ועל הסיוע, שאיראן העניקה לעיראק בשיקום מערכת החשמל, אך ציין, כי ניתוק החשמל פגע באהדה הציבורית בעיראק כלפי איראן. לדבריו, ניתוק החשמל הפתאומי עורר טענות לפיהן טהראן הפסיקה את הזרמת החשמל על מנת להפעיל לחץ על הזרמים הפוליטיים בעיראק ולהשפיע על הרכב הממשלה החדשה בבגדאד.

The post מבט לאיראן (22 ביולי 2018 – 5 באוגוסט, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


מבט לאיראן (5– 19 באוגוסט, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • המשך שיתוף הפעולה לסוריה בעידן שלאחר ההסדרה: ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים שוחח בטלפון עם שר ההגנה הסורי והוזמן על-ידו לביקור בדמשק. הרמטכ"ל האיראני, שביקר בדמשק באוקטובר שעבר, הדגיש את הצורך בשיקומם הכלכלי של האזורים, ששוחררו מידי דאעש והמורדים הסורים. בתוך כך ביקרה משלחת כלכלית בראשות סגן שר התחבורה והפיתוח העירוני האיראני בדמשק על מנת להשלים הסכם ארוך טווח להרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין שתי המדינות. בשנה האחרונה הרחיבה איראן את מאמציה להעמיק את אחיזתה הכלכלית בסוריה תוך ניצול הצורך בשיקום כלכלתה ההרוסה של סוריה לאחר מלחמת האזרחים הממושכת.
  • דברי ראש ממשלת עיראק, חידר עבאדי, כי ארצו מתכוונת לציית לסנקציות הכלכליות המחודשות, שהטילה ארה"ב על איראן, עוררו ביקורת חריפה בטהראן ובמערכת הפוליטית העיראקית. בעקבות ביקורת זו, נאלץ עבאדי להבהיר, כי כוונתו הייתה אך ורק להימנעות בגדאד משימוש בדולרים בעסקאות מול איראן ולא לציות לכלל הסנקציות האמריקאיות. בכירים ואמצעי תקשורת באיראן האשימו את עבאדי, כי הוא מפנה עורף לאיראן, שסייעה לו במערכה נגד דאעש, על מנת לזכות בתמיכת ארה"ב לנוכח מצוקתו הפוליטית בעקבות הבחירות הכלליות בעיראק והמחאה הנמשכת בדרום עיראק. התגובות החריפות לדברי עבאדי במערכת הפוליטית העיראקית, ובכלל זה מצד איש הדת השיעי מקתדא צדר, שאימץ בשנים האחרונות עמדה ביקורתית כלפי איראן, מעידות, כי חרף הביקורת כנגד מעורבותה בעיראק, איראן עדיין נהנית ממידה רבה של תמיכה והשפעה במערכת הפוליטית העיראקית ובקרב המיליציות השיעיות העיראקיות.
  • מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ביקר בשבוע שעבר בעיראק, ככל הנראה במטרה לקיים שיחות עם גורמים במערכת הפוליטית העיראקית סביב הקמת הממשלה החדשה בעיראק.
  • ריאיון של קצין בכיר במשמרות המהפכה לסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" עורר סערה ברשתות החברתיות וזכה להדים באיראן, לאחר שצוטט באומרו, כי איראן היא שהורתה למורדים החות'ים בתימן לפגוע בשתי מכליות סעודיות במיצר באב אל-מנדב בשלהי יולי 2018. בעקבות הסערה, הסירה סוכנות הידיעות את הקטע הרלוונטי בראיון ופרסמה הבהרה, כי דברי הקצין סולפו שלא במתכוון. גם דובר משמרות המהפכה הזדרז להכחיש את הדיווח והצהיר, כי דברי הקצין הבכיר הובאו באופן חלקי ומסולף.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, מחמד חסין באקרי (Mohammad Hossein Baqeri), שוחח ב-9 באוגוסט 2018 בטלפון עם שר ההגנה הסורי, עלי עבדאללה איוב. בשיחה דנו השניים בהתפתחויות בסוריה ובאקרי הוזמן על-ידי איוב לביקור בארצו. באקרי בירך את איוב על ניצחונותיו האחרונים של הצבא הסורי, במיוחד בדרום סוריה, והביע תקווה כי בקרוב תסתיים נוכחות הטרוריסטים והכוחות הזרים במדינה. הוא הדגיש את הצורך בשיקומם המהיר של האזורים המשוחררים ובחידוש הפעילות הכלכלית באזורים אלה. שר ההגנה איוב הודה להנהגת איראן, לכוחות המזוינים האיראנים ולעם האיראני על תמיכתם הנמשכת בעם הסורי במאבק הממושך נגד הטרוריסטים (תסנים, 9 באוגוסט 2018). באוקטובר 2017 ביקר באקרי בדמשק ונפגש עם הצמרת המדינית והביטחונית הסורית.
  • ב-7 באוגוסט 2018 התפרסמו ברשתות החברתיות דיווחים בלתי מאומתים, לפיהם מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, נפגש לאחרונה עם נשיא תורכיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ודן עימו במצב בסוריה. על-פי דיווחים אלה, שני הצדדים הגיעו להסכמה בנוגע לצורך ליישב את המשבר במדינה בדרך מדינית, אך ארדואן חזר בו מההסכמה בלחץ האופוזיציה הסורית. דיווחים אלה לא זכו לכל התייחסות בתקשורת האיראנית ומהימנותם אינה ברורה.
  • משלחת כלכלית איראנית בראשות סגן שר התחבורה והפיתוח העירוני, אמיר אמיני (Amir Amini), הגיעה בשבוע שעבר לביקור בן שלושה ימים בדמשק. המשלחת קיימה דיונים עם נציגים סורים במטרה להשלים הסכם ארוך טווח להרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות במגוון תחומים, ובהם תעשיה, טכנולוגיה, מים וחשמל. ראש המשלחת ציין עם הגיעו לשדה התעופה בדמשק, כי איראן מצפה מיזמים ומתעשיינים איראנים למלא תפקיד חשוב בשיקומה הכלכלי של סוריה. סגנית שר הכלכלה הסורית, ראניה אחמד, הביעה תקווה, שאיראן תוכל למלא תפקיד יעיל בשיקום ארצה (מהר, 12 באוגוסט 2018).

המשלחת הכלכלית האיראנית בסוריה (אקתצאד אונליין, 12 באוגוסט 2018)
המשלחת הכלכלית האיראנית בסוריה (אקתצאד אונליין, 12 באוגוסט 2018)

המעורבות האיראנית בעיראק
  • באיראן נמתחה ביקורת חריפה על דברי ראש ממשלת עיראק, חידר עבאדי, שהצהיר, כי ארצו תציית לסנקציות הכלכליות נגד איראן חרף התנגדותה להשבתן על-ידי ארה"ב. במהלך כינוס נאט"ו בבריסל, שנערך ב-12 ביולי 2018, אמר עבאדי, כי עיראק מתנגדת באופן עקרוני לסנקציות באזור, הפוגעות בציבור ואינן מחלישות משטרים, ורואה בהטלת סנקציות על איראן "טעות אסטרטגית". הוא הוסיף, עם זאת, כי עיראק תציית לסנקציות על מנת להגן על האינטרסים של העם העיראקי (רויטרס, 8 באוגוסט 2018). ב-9 באוגוסט 2018 הודיע דובר ממשלת עיראק, כי בהתאם לסנקציות, שהוטלו מחדש על איראן, תחדל עיראק לבצע עסקאות בדולרים עם איראן (איסנ"א, 9 באוגוסט 2018). ב-13 באוגוסט 2018 הבהיר עבאדי, כי כוונתו הייתה אך ורק להימנעות משימוש בדולרים בעסקאות מול איראן ולא לכלל הסנקציות האמריקאיות (רויטרס, 13 באוגוסט 2018).
    • חבר המג'לס האיראני, מחמוד צאדקי (Mahmoud Sadeghi), הגיב לדברי ראש ממשלת עיראק בציוץ בחשבון הטוויטר שלו (8 באוגוסט 2018), בו נכתב, כי בשל מצוקת העם העיראקי, איראן לא עמדה על כך, שממשלת עיראק תשיב לה חוב על סך 1,100 מיליארד דולר כפיצויים בגין מלחמת איראן-עיראק, וכעת במקום לפצות את איראן, ראש ממשלת עיראק מצטרף לסנקציות נגדה.
    • סגנית נשיא איראן לענייני משפחה ונשים, מעצומה אבתכאר (Masoumeh Ebtekar), מתחה, אף היא, ביקורת על דברי ראש ממשלת עיראק וצייצה בחשבון הטוויטר שלה (9 באוגוסט 2018), כי על עיראק לשלם פיצויים בסך מיליארדי דולרים גם בגין הנזקים הסביבתיים, שהסבה למפרץ הפרסי במהלך מלחמת איראן-עיראק ומלחמת המפרץ.
    • הפרשן מחמד צאדקי האשמי (Mohammad Sadeghi Hashemi), תהה במאמר, שהתפרסם באתר "דיפלומטיה איראנית" (9 באוגוסט 2018), כיצד יכול עבאדי לשתף פעולה עם הסנקציות האמריקאיות בידיעה שאלה יובילו לרעב, לעוני ולמחלות. הוא טען, כי תמיכת ראש ממשלת עיראק בסנקציות לא תועיל לעם העיראקי וכי כל כוונתו היא לזכות בתמיכת וושינגטון בהרכבת ממשלתו החדשה.
    • במאמר פרשנות, שהתפרסם באתר החדשות "ח'בר אונליין" (13 באוגוסט 2018) תחת הכותרת: "כיצד הפך ראש ממשלת עיראק לאויבה של איראן", נכתב, כי עבאדי מבקש להסיט את דעת הקהל העיראקית נגד איראן לנוכח מצוקתו הפוליטית מאז הבחירות הכלליות בעיראק וגל המחאות הנמשך בדרום המדינה. התייצבות עבאדי לצד הסנקציות האמריקאיות נגד איראן רק מסבכת עוד יותר את מצבו, מציבה אותו כנגד רוב המערכת הפוליטית העיראקית ומנוגדת לעמדתן של סוריה, תורכיה, סין , הודו והאיחוד האירופי, נכתב במאמר.
    • על רקע הביקורת באיראן על דברי ראש ממשלת עיראק, דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP (12 באוגוסט 2018), כי עבאדי ביטל ביקור מתוכנן בטהראן בשל "לוח זמנים עמוס". קודם לכן אמר דובר משרד החוץ האיראני, כי אין לו כל מידע בנוגע לביקור מתוכנן של ראש ממשלת עיראק בטהראן.
    • הצהרת ראש ממשלת עיראק עוררה ביקורת גם במערכת הפוליטית העיראקית. דובר המיליציה השיעית העיראקית הפרו-איראנית "תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא') תקף בחריפות את דברי עבאדי והאשים אותו בשיתוף פעולה עם אויבי איראן, שסייעה, לדבריו, לעיראק במערכה נגד דאעש. הוא אמר, כי תנועתו לא תאפשר להפוך את עיראק לאחת ממדינות ארה"ב (פארס, 9 באוגוסט 2018).
    • גם איש הדת והפוליטיקאי השיעי העיראקי מקתדא צדר (Muqtada Sadr), הנוקט בדרך כלל גישה ביקורתית כלפי מעורבות איראן בעיראק, הצהיר, כי עיראק לא תשתוק לנוכח מצור כלכלי אמריקאי נגד עמי האזור (אירנ"א, 9 באוגוסט 2018). מנהיג המפלגה השיעית "הברית הלאומית", סיד עמאר חכים, התייצב, אף הוא, לצד איראן. בפגישה עם שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), אמר איש הדת השיעי, כי יש לחזק את הקשרים בין איראן ועיראק. קודם לכן מתח חכים ביקורת על השבת הסנקציות הכלכליות נגד איראן, שאותה כינה "העומק האסטרטגי של עיראק", והצהיר, כי התייצבות עיראק לצד הרפובליקה האסלאמית היא "חובה דתית ומוסרית" (אירנ"א, 9 באוגוסט 2018).
  • העיתון הערבי אל-חיאת, המתפרסם בלונדון, דיווח (17 באוגוסט 2018), כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הגיע ב-15 באוגוסט לעיראק על מנת לקיים מגעים סביב הקמת הממשלה החדשה בעיראק. העיתון ציטט מקורות עיראקים, שטענו, כי איראן אינה מעוניינת בהמשך כהונתו של חידר עבאדי כראש ממשלת עיראק וחותרת להגיע להסכמה עם גורמים במערכת הפוליטית העיראקית סביב מינוי מועמד חלופי לתפקיד.
  • ב-18 באוגוסט התפרסמו בתקשורת האיראנית תמונות עדכניות של סלימאני במהלך ביקור בפרוייקטי בינוי המתבצעים במימון איראני במתחם מסגד האמאם עלי שבעיר נג'ף.
המעורבות האיראנית בתימן
  • ב-7 באוגוסט 2018 פרסמה סוכנות הידיעות "פארס" ריאיון עם מפקד בכיר במשמרות המהפכה, נאצר שעבאני (Naser Shabani), שבו טען, כי איראן היא שהורתה למורדים החות'ים בתימן לפגוע בשתי מכליות סעודיות במיצר באב אל-מנדב ב-25 ביולי 2018. "אמרנו לתימנים לפגוע בשתי מכליות סעודיות והם פגעו", צוטט שעבאני. עוד אמר הקצין הבכיר, כי חזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן הם העומק העורפי של איראן באזור. זמן קצר לאחר פרסום הידיעה, הסירה סוכנות הידיעות את הקטע בריאיון, שבו מודה שעבאני, כי משמרות המהפכה העבירו הנחיות לחות'ים לירות לעבר המכליות הסעודיות.

הקטע המודגש באדום "אמרנו לתימנים לפגוע בשתי מכליות סעודיות, והם פגעו" הושמט מהגרסה המעודכנת שהתפרסמה ב"פארס".

הקטע המודגש באדום "אמרנו לתימנים לפגוע בשתי מכליות סעודיות, והם פגעו" הושמט מהגרסה המעודכנת שהתפרסמה ב"פארס".

  • זמן קצר לאחר מכן, פרסמה סוכנות הידיעות "פארס" הבהרה בה נכתב, כי דברי הקצין הבכיר סולפו שלא במתכוון וכי למעשה הוא הכחיש את הטענות, שנשמעו במערב בנוגע להנחיית איראן לחות'ים לפגוע בשתי המכליות הסעודיות, והדגיש, כי "בניה הרוחניים של המהפכה" באזור מסוגלים לבצע פעולות כאלה בעצמם. ההבהרה פורסמה, לטענת "פארס", על מנת למנוע מ"אמצעי התקשורת האנטי-מהפכנים" לנצל את הפרשה, לאחר שצילום מסך של הידיעה המקורית הופץ ברשתות החברתיות.
  • דובר משמרות המהפכה, רמזאן שריף (Ramazan Sharif), הזדרז, אף הוא, להכחיש את הדיווח ואמר, כי דברי שעבאני הובאו באופן חלקי ומסולף. הוא הוסיף, כי הקצין הבכיר אינו נושא כיום בתפקיד רשמי כלשהו במשמרות המהפכה (תסנים, 7 באוגוסט 2018).

The post מבט לאיראן (5– 19 באוגוסט, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

קצין בכיר במשמרות המהפכה מודה באופן חריג במעורבות איראנית בירי טילים על-ידי החות'ים בתימן לעבר מכליות נפט סעודיות

$
0
0
עיקרי תמונת המצב

ב-7 באוגוסט 2018 פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית פארס ראיון עם נאצר שעבאני, קצין בכיר במשמרות המהפיכה. בראיון טען שעבאני, כי איראן הורתה למורדים החות'ים בתימן לפגוע בשתי מיכליות סעודיות במיצר באב אלמנדב ב-25 ביולי 2018. "אמרנו לתימנים לפגוע בשתי מיכליות סעודיות והם פגעו", צוטט הקצין האיראני. זוהי התבטאות חריגה, שכנראה נאמרה בהיסח הדעת, באשר בעבר הכחישה איראן טענות, שהועלו בסעודיה ובמערב בדבר מעורבותה בתקיפת מכליות הנפט הסעודיות. לנוכח הסערה שעוררה ההתבטאות הזדרזו סוכנות פארס ודובר משמרות המהפכה, להכחיש את דברי שעבאני וטענו כי הם הובאו באופן חלקי ומסולף.

  • נאצר שעבאני הוא קצין בכיר במשמרות המהפיכה שמאז שנות השמונים מילא בהם תפקידי פיקוד מגוונים, בין השאר שימש כסגן מפקד משמרות המהפיכה בטהראן וסגן מפקד אוניברסיטת אמאם חסין להכשרת קצינים במשמרות המהפיכה (תפקיד בו כיהן לפחות עד יוני 2018). תפקידיו אלו מצביעים על הנגישות הטובה של שעבאני למשמרות המהפיכה ומקנים אמינות להתבטאותו בדבר ההנחיה האיראנית למורדים החות'ים לפגוע במכליות הסעודיות. התבטאותו סיפקה הוכחה נוספת למעורבות הישירה של איראן במערכה הצבאית בתימן ולסיוע הגובר שהיא מעניקה למורדים החות'ים.
  • ברקע להתבטאותו של נאצר שעבאני עומדים איומים מפורשים שהושמעו בעיתונות האיראנית לפגוע במכליות נפט סעודיות בים האדום. חוסין שריעת מדרי עורך היומון הרדיקלי כיהאן קרא במפורש למורדים החות'ים בתימן לתקוף מיכליות נפט סעודיות במפרץ עדן ובים האדום בתגובה להמשך התקיפות הצבאיות בתימן (12 בדצמבר 2017). זאת ועוד, את תקיפת המכליות הסעודיות ניתן לראות גם בהקשר הרחב יותר של יחסי איראן ארה"ב. התקיפה התרחשה במקביל לאיומי איראן למנוע את ייצוא הנפט מהמפרץ ולסגור את מיצרי הורמוז, אם ייפגע ייצוא הנפט שלה בעקבות השבת הסנקציות הכלכליות נגדה. בהקשר זה יתכן איפא שהירי לעבר המכליות הסעודיות נועד להעביר מסר מרתיע מצד איראן בנוגע לביטחון נתיבי השיט וייצוא הנפט מהמפרץ הפרסי.
תקיפת מכליות הנפט הסעודיות בחודידה: עיקרי האירוע.
  • ב-25 ביולי 2018, תקפו המורדים החות'ים בתימן, המסתייעים ע"י איראן, שתי מכליות נפט סעודיות, שהפליגו בים האדום. התקיפה ארעה ממערב לחודידה, עיר נמל אסטרטגית הנמצאת בשליטת החות'ים מאז שנת 2014. בחודשים האחרונים נלחמים המורדים החות'ים על המשך האחיזה בחודידה מול מתקפת כוחות ממשלת תימן בסיוע הקואליציה הערבית בהובלת ערב הסעודית. דרך עיר נמל זו עובר רוב הסיוע ההומניטרי לתימן ועל-פי הערכות גם סיוע איראני למורדים החות'ים.
  • אחת המכליות, שנשאו משלוחי נפט מסעודיה למצרים, נפגעה, ככל הנראה מירי טיל חוף-ים מסוג C-802, הנזק שנגרם לא היה משמעותי והיא המשיכה בדרכה לנמל הסעודי בג'יזאן בליווי ספינת מלחמה סעודית. החות'ים קיבלו אחריות לתקיפה, אם כי טענו, שהירי בוצע לעבר ספינת מלחמה סעודית (רויטרס, 25 ביולי 2018). בעקבות האירוע הודיעה סעודיה, כי היא מקפיאה את תנועת מכליות הנפט בים האדום עד שהשיט בו יהיה בטוח. בכירים סעודים היפנו אצבע מאשימה נגד איראן בטענה, כי היא זו שמחמשת את החות'ים בטילים המשוגרים לעבר יעדים סעודים בים וביבשה.

המיכלית הסעודית שנפגעה מירי החות'ים (אלערביה, 25 ביולי 2018).
המיכלית הסעודית שנפגעה מירי החות'ים (אלערביה, 25 ביולי 2018).

תגובת איראן לירי על המכליות הסעודיות
  • בדומה למקרים דומים בעבר, בהם בוצע ירי טילים על-ידי מורדים חות'ים לעבר יעדים סעודים, הכחישה איראן כל מעורבות בתקרית. יו"ר ועדת המג'לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, חשמתאללה פלאחת-פישה (Heshmatollah Falahatpisheh), טען, כי אין במצר באב אל-מנדב ובים האדום אף טיל השייך לאיראן. הוא ציין, כי מי שיורה טילים לעבר הסעודים הן קבוצות היודעות כי עתידן ייהרס אם "אי יציבות", כלומר איראן, יהפוך לבלתי יציב. לדבריו, קבוצות אלה (במשתמע המורדים החות'ים בתימן) מדברות באותה שפה כמו הסעודים, אך יודעות, שהסעודים לא ירחמו על חייהם, רכושם וילדיהם. לפיכך הם (החות'ים) מזדהים עם איראן ולא עם המשטר הסעודי (מהר, 29 ביולי, 2018).
התבטאותו החריג של קצין בכיר במשמרות המהפיכה וההכחשות האיראניות

ב-7 באוגוסט 2018, פרסמה סוכנות הידיעות פארס ריאיון עם נאצר שעבאני (Naser Shabani), קצין בכיר במשמרות המהפכה, שבו טען, כי איראן היא זו שהורתה למורדים החות'ים בתימן לפגוע בשתי מכליות סעודיות במיצר באב אלמנדב ב-25 ביולי 2018. "אמרנו לתימנים לפגוע בשתי מכליות סעודיות והם פגעו", צוטט שעבאני. עוד אמר הקצין הבכיר, כי חזבאללה בלבנון והחות'ים בתימן הם העומק העורפי של איראן באזור. זמן קצר לאחר פרסום הידיעה, הסירה סוכנות הידיעות פארס את הקטע בריאיון, שבו הודה שעבאני, כי משמרות המהפכה העבירו הנחיות לחות'ים לירות לעבר המכליות הסעודיות.

  • בעקבות סערה, שעורר פרסום הידיעה המקורית ברשתות החברתיות ובכמה אמצעי תקשורת ערבים ומערביים, פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית הבהרה בה נכתב, כי דברי הקצין הבכיר סולפו הגם שהדבר לא נעשה במתכוון. בהודעה נאמר, כי למעשה הוא הכחיש את הטענות, שנשמעו במערב בנוגע להנחיית איראן לחות'ים לפגוע בשתי המכליות הסעודיות, והדגיש, כי "בניה הרוחניים של המהפכה" באזור מסוגלים לבצע פעולות כאלה בעצמם. ההבהרה פורסמה, לטענת פארס, כדי למנוע מ"אמצעי התקשורת האנטי-מהפכנים" לנצל את הפרשה, לאחר שצילום מסך של הידיעה המקורית הופץ ברשתות החברתיות.
  • רמזאן שריף (Ramazan Sharif), דובר משמרות המהפכה, הזדרז, אף הוא, להכחיש את הדיווח הוא אמר, כי דברי שעבאני הובאו באופן חלקי ומסולף. הוא הוסיף, כי הקצין הבכיר אינו נושא כיום בתפקיד רשמי כלשהו במשמרות המהפכה (תסנים, 7 באוגוסט 2018).

איזה משקל יש להתבטאותו של נאצר שעבאני? מאז ראשית שנות השמונים מילא נאצר שעבאני תפקידי פיקוד מגוונים במשמרות המהפכה. בין היתר שימש שעבאני (ככל הנראה עד לאחרונה) כסגן מפקד מפקדת משמרות המהפכה בטהראן (ת'אראללה, Sarollah) וכסגן מפקד אוניברסיטת אמאם חוסין להכשרת קצינים במשמרות המהפכה, תפקיד בו כיהן )בהתאם לדיווחי התקשורת האיראנית) לכל הפחות עד חודש יוני 2018. מגוון תפקידים הללו מצביע על נגישותו הטובה של שעבאני למשמרות המהפכה ולאסטרטגיה האיראנית ומעיד לדעתנו על האוטנטיות של התבטאותו, המספקת הוכחה נוספת למעורבות הישירה של איראן בהפעלת המורדים החות'ים בתימן.

נספח
מעורבותה של איראן בירי לעבר המכליות הסעודיות

תקיפת המכליות הסעודיות ביולי 2018 התרחשה במקביל לאיומי איראן למנוע את יצוא הנפט מהמפרץ הפרסי ולסגור את מצרי הורמוז אם ייפגע יצוא הנפט שלה בעקבות השבת הסנקציות הכלכליות נגדה. לא מן הנמנע, לפיכך, כי הירי לעבר המכליות הסעודיות נועד להעביר מסר מרתיע בנוגע לביטחון נתיבי השיט וייצוא הנפט מהמפרץ הפרסי.

  • יש לציין כי בחודשים האחרונים נשמעו בעיתונות האיראנית איומים מפורשים לפגוע במכליות נפט סעודיות בים האדום. ב-12 בדצמבר 2017 קרא חסין שריעתמדרי (Hossein Shariatmadari), עורך היומון הרדיקלי כיהאן, לחות'ים בתימן לתקוף מכליות נפט סעודיות במפרץ עדן ובים האדום בתגובה להמשך התקיפות הצבאיות הסעודיות בתימן. בפגישה עם סטודנטים אמר שריעתמדרי, כי הדרך היחידה להגיב לתקיפות בתימן היא לפגוע במכליות הנפט של מדינות הקואליציה הערבית. אנצראללה (המורדים החות'ים) חייב לתקוף מכליות נפט סעודיות, משום שערך חייהם של מיליוני ילדים, נשים ויתר המדוכאים בתימן גבוה בהרבה מערכן של מכליות הנפט, וזהו המחיר הנמוך ביותר שעל סעודיה ובעלות בריתה לשלם, הצהיר שריעתמדרי (תסנים, 12 בדצמבר 2017). קודם לכן, ב-5 בנובמבר 2017, שיבח כיהאן ירי טיל על-ידי החות'ים לעבר שדה התעופה הסעודי בריאד ואיים, כי דובאי ואבו-דבי תהיינה היעדים הבאים.

"ירי טיל של אנצראללה [המורדים החות'ים] לריאד, היעד הבא – דובאי" (שער כיהאן, 5 בנובמבר 2017).
"ירי טיל של אנצראללה [המורדים החות'ים] לריאד, היעד הבא – דובאי" (שער כיהאן, 5 בנובמבר 2017).

  • חרף הכחשת הידיעה המקורית, מספקת הודאתו של קצין משמרות המהפכה במעורבות איראן בירי החות'ים לעבר המכליות הסעודיות הוכחה נוספת למעורבות הישירה של איראן במערכה הצבאית בתימן ולסיוע הגובר מצדה למורדים החות'ים. בצל מלחמת האזרחים בתימן העמיקה איראן את אחיזתה גם בזירה זו באמצעות משמרות המהפכה. תימן נתפסת על-ידי איראן כזירה משמעותית לפעילות במסגרת מדיניותה האזורית החותרת לבסס נוכחות יבשתית וימית במדינות ובנמלים השוכנים לחופי הים האדום ושולטים על נתיבי השייט המובילים מהמפרץ הפרסי למזרח התיכון ולאירופה. בנוסף לכך רואה איראן בתימן, ובפרט בחלקה הצפוני הגובל בערב הסעודית, זירה נוחה לפעילות חתרנית נגד סעודיה, יריבתה הפוליטית-דתית המרכזית במזרח התיכון.
  • בדומה למעורבותה בזירות פעולה אחרות באזור, מנהלת איראן גם את האסטרטגיה שלה בתימן באמצעות שליחים הזוכים למימון, להכשרה ולציוד וחימוש מתקדמים. בשנים האחרונות הגישה איראן בהובלת כוח קדס סיוע למורדים החות'ים המשתייכים לאסכולה השיעית-זידית בתימן. ב-23 בינואר 2013 השתלטו משמר החופים התימני וכוחות ביטחון תימניים על ספינה בשם "ג'האן-1", שהובילה אמצעי לחימה, חומרי נפץ וציוד צבאי, חלקם מתוצרת איראנית, מאיראן למורדים החות'ים בצפון-תימן. בהודעת סוכנות הידיעות התימנית (2 בפברואר 2013) מסרו גורמי ממשל תימניים, כי הספינה הועברה באיראן לידי שמונה אנשי צוות תימניים, כדי שישיטו אותה לחופי תימן. על-פי פקידים אמריקאים, אמצעי הלחימה שנתפסו יוצרו באיראן ודפוס ההברחה שנחשף תואם מקרי הברחה קודמים של אמצעי לחימה מאיראן לתימן (The New York Times, 28 בינואר 2013).

אמצעי לחימה וציוד צבאי, שנתפסו על גבי הספינה "ג'האן 1" (yemensaeed.com; sabanews.net, 7 בפברואר, 2013).
אמצעי לחימה וציוד צבאי, שנתפסו על גבי הספינה "ג'האן 1" (yemensaeed.com; sabanews.net, 7 בפברואר, 2013).

  • הישגיהם הצבאיים והפוליטיים של השיעים החות'ים בתימן חייבו את סעודיה, שנמנעה באופן מסורתי ממעורבות צבאית ישירה מחוץ לגבולותיה, לשנות את מדיניותה. במרץ 2015 פתחה סעודיה במבצע "סופה נחרצת" בתימן, שכלל תקיפות אוויריות, שנועדו להדוף את החות'ים משטחים עליהם השתלטו מחשש להשתלטות שיעית על מפרץ עדן ומיצרי באב אלמנדב. המשטר האיראני גינה בחריפות את המתקפות הסעודיות בתימן ותבע מסעודיה לעצור מיד את הפעולות הצבאיות במדינה.
  • המשבר בתימן פתח בפני איראן הזדמנויות חדשות לביסוס השפעתה. האמברגו, שהטילה סעודיה על תימן, והפיקוח הבינלאומי ההדוק על משלוחי סיוע מאיראן לתימן דרך הים הגבילו אומנם את יכולתה של טהראן לשגר סיוע למדינה, אך על אף מגבלות אלה המשיכה איראן במאמציה להעביר סיוע למורדים החות'ים. בשנים האחרונות לכדו ספינות מלחמה של ארה"ב, צרפת, אוסטרליה וסעודיה האוכפות את הסגר הימי על תימן מספר ספינות ועליהן אמצעי לחימה שנשלחו מאיראן למורדים החות'ים. ב-26 בספטמבר, 2015, עצרו כוחות הקואליציה הערבית הנלחמים בתימן סירה איראנית ועליה נשק שהיה, ככל הנראה, בדרכו למורדים החות'ים בתימן. הסירה, שהוגדרה על-פי מסמכיה כסירת דייג, נעצרה בים הערבי בסמוך לחופי עומאן. לטענת הקואליציה הערבית, כלי השייט נבדק בידי המכס האיראני, וטהראן ידעה, לפיכך, על תכולתה. על-פי הדיווחים, היו על הסירה 14 אזרחים איראנים ונשק רב, לרבות פגזים, טילים נגד טנקים ומערכות נשק נוספות.
  •  בשנה האחרונה דיווחו מקורות בתימן על הגברת המאמצים האיראנים להעביר משלוחי נשק מתקדם למורדים החות'ים כדי לסייע להם במערכה נגד הקואליציה בהובלת סעודיה. בין היתר, סיפקה איראן לחות'ים טילי חוף-ים, סירות נפץ המופעלות בשלט רחוק, כלי טייס בלתי מאוישים ואמצעים לאיסוף מודיעין. איראן מספקת לחות'ים גם יעוץ צבאי באמצעות אנשי משמרות המהפכה ויועצים מארגון חזבאללה.
  • במקביל התרבו מספר התקיפות נגד ספינות סעודיות ואחרות בסמוך לחופי תימן. מאז 2016 הותקפו מספר כלי שיט אזרחיים בשימוש סעודיה ומאע"מ. סעודיה שבה והאשימה במספר הזדמנויות את איראן, כי היא זו העומדת מאחורי אספקת הטילים לידי החות'ים המשוגרים גם לעבר שטח סעודיה. ב-25 במרץ, 2018, הטילה סעודיה על איראן את האחריות לשיגור שבעה טילים על-ידי המורדים החות'ים בתימן לעברה שטחה. במכתב למועצת הביטחון של האו"ם קראה סעודיה לדרוש מאיראן דין וחשבון על אספקת הטילים הבליסטיים לחות'ים. דובר הקואליציה הסעודית, תרכי אלמאלכי (Turki al-Malki), הזהיר, כי סעודיה שומרת לעצמה את הזכות להגיב נגד איראן "בזמן ובמקום המתאימים". במסיבת עיתונאים הציג הדובר חלקי טילים, ששוגרו לעבר סעודיה, וכן טילים שנתפסו בידי הקואליציה טרם הגעתם לתימן, כהוכחות למעורבות איראן באספקת טילים למורדים החות'ים (רויטרס, 26 במרץ; פארס, 27 במרץ 2018).

The post קצין בכיר במשמרות המהפכה מודה באופן חריג במעורבות איראנית בירי טילים על-ידי החות'ים בתימן לעבר מכליות נפט סעודיות appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (19 באוגוסט 2018 – 2 בספטמבר, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • במוקד אירועי השבוע עמד ביקורו של שר ההגנה האיראני, אמיר חאתמי, בדמשק. במהלך ביקורו בן היומיים נפגש חאתמי עם הצמרת המדינית והביטחונית הסורית, ובראשה הנשיא אסד, ביקר בעיר חלב וחתם על הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני וטכני בין שתי המדינות. הסכם זה מתייחס, בין היתר, לשיקום צבא סוריה והתעשייה הצבאית הסורית ולהמשך נוכחותם של יועצים איראנים בסוריה. ביקור חאתמי, ששב והדגיש את רצונה של איראן למלא תפקיד מרכזי בשיקום סוריה בתום מלחמת האזרחים במדינה, מספק עדות נוספת לכוונת איראן לשמר את השפעתה בסוריה לאחר ניצחון אסד במלחמת האזרחים.
  • הנוכחות האיראנית בסוריה ממשיכה להיות נדונה בין ארה"ב ורוסיה. היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, ג'ון בולטון, אמר לאחר פגישה עם עמיתו הרוסי, ניקולאי פטרושב, כי שני הצדדים דנו בשורת צעדים להוצאת הכוחות האיראנים מסוריה. עם זאת, בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס העריך בולטון, כי אין ביכולתו של נשיא רוסיה להביא לנסיגת הכוחות האיראנים מסוריה. בעקבות דברי בולטון הצהיר סגן שר החוץ הרוסי, כי נוכחות איראן בסוריה לגיטימית.
  • בעיראק, ממשיכה איראן לפעול מול מקורביה במאמץ לשמר את השפעתה גם לאחר הקמתה הצפויה של ממשלה חדשה בבגדאד. יועצו המיוחד של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים נפגש עם משלחת חברי פרלמנט עיראקים שיעים, שנבחרו לאחרונה בבחירות הכלליות בעיראק, והדגיש את מחויבות איראן לשימור עצמאותה, אחדותה הלאומית ושלמותה הטריטוריאלית של עיראק.
  • בתוך כך, הבהירו דוברים עיראקים, כי אין בכוונת עיראק לנטוש את איראן לנוכח חידוש הסנקציות הכלכליות נגדה. נשיא עיראק הצהיר, כי ארצו לא תשכח לעולם את הסיוע, שאיראן העניקה לעיראק במלחמתה נגד הטרור, ושגריר עיראק בטהראן אמר, כי היחסים בין שתי המדינות לא יושפעו מהסנקציות האמריקאיות. הבהרות אלה פורסמו על רקע הביקורת שהתעוררה באיראן ובמערכת הפוליטית העיראקית בעקבות דברי ראש ממשלת עיראק, חידר עבאדי, שהצהיר לאחרונה, כי ארצו תציית לסנקציות הכלכליות המחודשות שהוטלו על איראן.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • אמיר חאתמי (Amir Hatami), שר ההגנה האיראני, הגיע ב-26 באוגוסט 2018 לביקור בן יומיים בסוריה. חאתמי נפגש בדמשק עם בכירים סורים, ובראשם הנשיא בשאר אסד, ודן עימם בשיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני בין שתי המדינות ובהתפתחויות באזור. במהלך הביקור נחתם הסכם לשיתוף פעולה ביטחוני וטכני בין איראן וסוריה, המתייחס, בין היתר, לשיקום צבא סוריה והתעשייה הצבאית הסורית. עם הגיעו לדמשק אמר השר, כי בכוונתו להרחיב את שיתוף הפעולה הבילטרלי בין המדינות וכי איראן מקווה לקחת חלק פעיל בשיקומה של סוריה (תסנים, 26 באוגוסט 2018). בפגישה משותפת לנציגי משרדי ההגנה של שתי המדינות בירך חאתמי על הישגיו הצבאיים של משטר אסד ואמר, כי שחרורה המלא של אדמת סוריה מידי הטרוריסטים יסייע לביטחון האזור וישלול מהזרים את התירוץ להתערב בענייני האזור. הוא שב על עמדת איראן המתנגדת לפיצול סוריה ואמר, כי השמירה על לכידותה הטריטוריאלית תתרום ליציבות האזור. שר ההגנה הסורי, עלי איוב, הביע את הערכתו ותודתו לאיראן על תמיכתה הנמשכת בסוריה והצהיר, כי סוריה לא תאפשר לאף צד שלישי לפגוע ביחסים בין שתי המדינות (איסנ"א, 26 באוגוסט 2018).
  • בפגישה עם הנשיא אסד, שהתקיימה בהשתתפות שר ההגנה הסורי, שגריר סוריה בטהראן ושגריר איראן בדמשק, אמר חאתמי, כי איראן תמשיך לתמוך באחדותה ובעצמאותה של סוריה. הוא ציין, כי המגזר הפרטי האיראני יכול לנצל את יכולותיו כדי להשתתף בשיקום סוריה. הנשיא אסד הדגיש את חשיבות ביקורו של חאתמי המעיד, לדבריו, על עומק היחסים בין שתי המדינות ועמד על הצורך בהמשך התיאום ההדדי ובשיתוף פעולה ארוך טווח ביניהן (סאנ"א, 26 באוגוסט 2018). בריאיון לרשת אלמיאדין (27 באוגוסט 2018) התייחס חאתמי לנוכחות האיראנית בסוריה ואמר, כי היא מתקיימת לבקשת דמשק וכי לאף מדינה שלישית אין זכות להתערב בעניין זה. בתוך כך אמר אבו-אלקאסם עלינז'אד (Abolqasem Alinejad), הנספח הצבאי האיראני בדמשק, בריאיון לסוכנות הידיעות אירנ"א (28 באוגוסט 2018), כי ההסכם לשיתוף פעולה ביטחוני, שנחתם בין איראן וסוריה במהלך ביקור שר ההגנה, כולל גם התייחסות להמשך נוכחותם של יועצים איראנים בסוריה.
  • ב-28 באוגוסט 2018ביקר חאתמי בליווי מפקדים בכירים בצבא הסורי בעיר חלב ותודרך בנוגע למאמצים להשלים את טיהור העיר מקבוצות הטרור שעדיין פועלות בשטחה (תסנים, 28 באוגוסט 2018).
  • סרגיי ריאבקוב, סגן שר החוץ הרוסי, התייחס לנוכחות איראן בסוריה כלגיטימית ואמר, כי היא מתקיימת על בסיס הזמנת הממשלה החוקית בדמשק. הוא ציין, עם זאת, כי אין משמעות הדבר שאין מקום ל"עבודה נוספת בהקשר זה". ריאבקוב אמר, כי שאלת הנוכחות האיראנית בסוריה נידונה בין רוסיה וארה"ב בהקשר רחב יותר של המצב במזרח התיכון ובסוריה וכי בין שתי המדינות קיימים חילוקי דעות בחלק מהנושאים, אך קיים בסיס להמשך הדיאלוג בנוגע לסוריה (טאס, 23 באוגוסט 2018). קודם לכן הצהיר דוברו של נשיא רוסיה, דימטרי פסקוב, כי לא התנהל כל משא ומתן בין רוסיה וארה"ב בנוגע להוצאת איראן מסוריה (אירנ"א, 22 באוגוסט 2018). שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, התייחס במסיבת עיתונאים לנוכחות הצבאית האמריקאית בסוריה ואמר, כי כל הכוחות הזרים הנמצאים בסוריה ללא הזמנת ממשלתה החוקית חייבים לסגת מהמדינה (טאס, 22 באוגוסט 2018). דברי הבכירים הרוסים נאמרו על רקע הצהרת ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב, כי ארה"ב ורוסיה חולקות ברצון להוציא את איראן מסוריה. לאחר פגישה עם מקבילו הרוסי, ניקולאי פטרושב, בז'נבה אמר בולטון, כי הם דנו בשורת צעדים להוצאת הכוחות האיראנים מסוריה (רויטרס, 23 באוגוסט 2018). במהלך ביקור, שקיים בולטון בישראל ב-19 באוגוסט 2018, אמר היועץ לביטחון לאומי, כי ארה"ב תמשיך לדחוף לנסיגה מלאה של הכוחות האיראנים מסוריה ותטפל בהתבססות איראן באזור. הוא הוסיף, כי נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הבהיר לנשיא טראמפ, כי האינטרסים של רוסיה ושל איראן בסוריה אינם תואמים בהכרח. בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס (22 באוגוסט 2018) העריך, עם זאת, בולטון, כי הנשיא פוטין לא יוכל להביא לנסיגת הכוחות האיראנים מסוריה.
  • נציג המנהיג העליון במשמרות המהפכה, חג'ת אלאסלאם עבדאללה חאג'י צאדקי (Hojjat-ul-Islam Abdollah Hajji Sadeghi), שיבח בכנס בעיר קום (Qom) את תרומתם של לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה ולוחמי ארגון חזבאללה הלבנוני להשבת השליטה ברוב שטחי סוריה לידי משטר אסד. הוא אמר, כי הפאטמיון וחזבאללה הם הלוחמים בשדה הקרב וכי חלליהם מחשיבים עצמם כחיילי המנהיג העליון של איראן, מה שמהווה עדות לעומק השפעתה של איראן באזור. לדברי צאדקי, המודעות להשפעה זו היא הסיבה לעצבנותו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כלפי איראן (אירנ"א, 18 באוגוסט 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • צאבר עבוד אלמוסוי (Saber Abud al-Musawi), שגריר עיראק באיראן, אמר, כי עיראק לא תנטוש את איראן הניצבת בפני חידוש הסנקציות הכלכליות. הוא ציין, כי היחסים בין עיראק ואיראן טובים מאוד ולא יושפעו מהסנקציות ה"אנטי-איראניות". אלמוסוי הדגיש, כי איראן עמדה לצד עיראק בתנאים הקשים ביותר ולא ייתכן שהעיראקים ישכחו את שירותה של איראן (דפאע פרס, 21 באוגוסט 2018).

שגריר עיראק בטהראן (דפאע פרס, 21 באוגוסט 2018)
שגריר עיראק בטהראן (דפאע פרס, 21 באוגוסט 2018)

  • דברי השגריר נאמרו על רקע הביקורת, שעוררו דבריו של חידר עבאדי, ראש ממשלת עיראק, שהצהיר לאחרונה, כי ארצו מתכוונת לציית לסנקציות הכלכליות המחודשות, שהטילה ארה"ב על איראן. בעקבות הביקורת, שדבריו עוררו באיראן ובמערכת הפוליטית בעיראק, הבהיר עבאדי, כי התכוון אך ורק לשימוש בדולרים בעסקאות מול איראן. יוסף אלנאצרי (Yousuf al-Nasseri), סגן מזכ"ל המיליציה השיעית העיראקית הפרו-איראנית תנועת האצילים (חרכת אלנג'באא'), התייצב, אף הוא, לצד איראן וקרא להתנגד לסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה מצד ארה"ב. בכנס אנשי דת עיראקים הצהיר אלנאצרי, כי המצור הכלכלי הוטל על העם האיראני בשל התייצבותו לצד העמים המדוכאים באזור ובעולם. תבוסת דאעש, שהתאפשרה בזכות תמיכת איראן, היא שעוררה את עצבנותו של "השטן הגדול" (ארה"ב) והביאה להטלת המצור הכלכלי על איראן, אמר איש הדת העיראקי (מהר, 26 באוגוסט 2018).
  • נשיא עיראק, פואד מעצום (Fouad Masoum), נפגש ב-27 באוגוסט 2018 עם שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), והדגיש את הצורך בהרחבת הקשרים בין איראן לעיראק. הוא ציין, כי עיראק מייחסת חשיבות רבה לקשריה עם טהראן ולא תשכח לעולם את הסיוע, שאיראן העניקה לה במלחמה נגד הטרור. מסג'די הודה לנשיא על עמדותיו החיוביות כלפי איראן ואמר, כי איראן רואה חשיבות רבה בהרחבת הקשרים הכלכליים, התרבותיים, המדיניים והביטחוניים עם בגדאד. הוא הוסיף, כי טהראן תתמוך בכל ממשלה שתקום בעיראק ותסייע לה בכל האמצעים העומדים לרשותה(אירנ"א, 27 באוגוסט 2018).
  • אמיר עבדאללהיאן (Amir Abdollahian), יועצו המיוחד של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים, נפגש ב-26 באוגוסט 2018 עם קבוצת חברי פרלמנט עיראקים חברי רשימת אלפתח המזוהה עם המיליציות השיעיות הפרו-איראניות, שנבחרו לאחרונה בבחירות הכלליות שנערכו במדינה. הוא ציין, כי יש לשמר את עצמאותה, אחדותה הלאומית ושלמותה הטריטוריאלית של עיראק, שהושגו בשנות המערכה נגד הכיבוש הזר בעיראק ונגד הטרור של דאעש. עבדאללהיאן הצביע על מעמדה הפוליטי והכלכלי המרכזי של עיראק וציין, כי לחזרתה למעמדה הטבעי והחשוב באזור תפקיד חשוב בהבטחת היציבות והביטחון באזור (מהר, 26 באוגוסט 2018).

The post מבט לאיראן (19 באוגוסט 2018 – 2 בספטמבר, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מאבקי כוח אלימים בעמק הפרת בין מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן, לבין צבא סוריה ומיליציות המזוהות עימו

$
0
0
עיקרי תמונת המצב

במהלך אוגוסט 2018 התנהלו בכמה ערים שבעמק הפרת עימותים אלימים בין צבא סוריה ומיליציות סוריות המזוהות עמו , לבין מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן. העימותים התנהלו במרחב שבין אלבוכמאל לדיר אלזור ושני הצדדים ספגו במהלכם עשרות הרוגים ופצועים. ברקע עמדו מאבקי כוח וסכסוכים על גביית כספים מתושבים מקומיים, בעיקר באמצעות גביית "אגרות מעבר" תמורת שימוש במעברים שבין שתי גדות נהר הפרת. במהלך העימותים נעשו ניסיונות למצוא פתרונות מקומיים, שיסייעו להרגעת הרוחות, על בסיס איסור על המיליציות לנהל את המעברים והצבת משטרה צבאית רוסית במקומן. מאז סוף אוגוסט 2018 פסקו העימותים והוקמה ועדת פיוס, שהתכנסה בעיר אלבוכמאל, כדי לפתור את הסכסוכים.

  • מרבית המיליציות הפועלות בעמק הפרת מופעלות ע"י איראן, אשר מייחסת חשיבות רבה למרחב אלבוכמאל, שדרכו עובר הנתיב היבשתי בין עיראק לסוריה[1]. לעומת זאת הכוחות המזוהים עם המשטר הסורי נמצאים במרחב זה בעמדת נחיתות משום שבתום המערכה נגד המדינה האסלאמית הועבר עיקר הכוח של צבא סוריה באזור לזירות לחימה אחרות. התמשכות האירועים, הקושי להכילם ולהפסיקם מיד לאחר תחילתם, מצביעים להערכתנו על שליטה רופפת של כוח קדס האיראני והמטכ"ל הסורי על המיליציות הפועלות מטעמם בעמק הפרת. הדבר נובע להערכתנו מריחוק עמק הפרת מהמרכז שבדמשק, מריבוי המיליציות היריבות בעלות אוריינטציה שונה (חלקן בבעלות עבר של התנהלות פלילית כלפי האוכלוסייה), מתחושת כוח של המיליציות השיעיות ומהעדר כוח צבא חזק ואפקטיבי, שישמור על הביטחון וישליט חוק וסדר.
  • להערכתנו, בשלב זה לא הייתה לעימותים בין המיליציות היריבות בעמק הפרת השפעה משמעותית על הקשרים, בין סוריה לאיראן המושתתים על אינטרסים אסטרטגיים משותפים. בשל כך נראה לנו כי איראן וסוריה תעשינה מאמץ להרגיע את המצב. עם זאת, עשויים האירועים בעמק הפרת ליצור משקעי חשדנות בין המשטר הסורי לכוח קדס האיראני בהמחישם את הבעייתיות הכרוכה בהתבססות כוחות מיליציונים שיעים בחסות איראן במרחב חשוב ורגיש הנמצא בריבונות סורית. זאת ועוד, ברמה המקומית עלולים היריבויות ומאבקי הכוח, אם יימשכו, לסייע לדאעש המנהל פעילות אינטנסיבית באזור ולהקשות על ייצוב המצב הביטחוני באזור בעמק הפרת.
העימותים האלימים בעמק הפרת במהלך אוגוסט – תמונת מצב

העימותים האלימים בעמק הפרת בין המיליציות השיעיות שבחסות איראן, לבין צבא סוריה ומיליציות שבחסותו, נמשכו מספר שבועות. תחילתם, כנראה, בעימותים באלבוכמאל (8 באוגוסט 2018) משם הם התפשטו לערים נוספות בעמק הפרת (עד לאזור, שמדרום לדיר אלזור). ככל הידוע לנו, האירועים נמשכו לפחות עד 31 באוגוסט 2018. נראה, כי מאז השתרר שקט מתוח בין הגורמים היריבים באזור, על רקע כינוסה של ועדת פיוס בעיר אלבוכמאל שנועדה לפתור את הסכסוך.

מוקדי ההתנגשויות בעמק הפרת

הישובים בהם התנהלו במהלך אוגוסט העימותים בין המיליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן לבין מיליציות סוריות המזוהות עם המשטר הסורי: אלמוחסן (1); אלמיאדין (2); אלעשארה (3); אלדויר (4); אלבוכמאל (5) (Google Maps).
הישובים בהם התנהלו במהלך אוגוסט העימותים בין המיליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן לבין מיליציות סוריות המזוהות עם המשטר הסורי: אלמוחסן (1); אלמיאדין (2); אלעשארה (3); אלדויר (4); אלבוכמאל (5) (Google Maps).

  • להלן סיכום התקריות העיקריות המוכרות לנו (על בסיס מידע חלקי שבידנו):
    • אלבוכמאל (8 באוגוסט 2018):
      • בעיר אלבוכמאל פרצו עימותים בין אנשי משמרות המהפיכה האיראנים ומיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן, לבין הכוחות להגנת המולדת (מיליציה של המשטר הסורי המסייעת לצבא סוריה, שבעבר נקשר שמה לפעילות פלילית נגד אזרחים[2]). במהלך העימותים נהרגו חמישה פעילים המזוהים עם איראן, ובהם מפקד במיליציות השיעיות המכונה חאג' סלמאן (אוריינט ניוז, 11 באוגוסט 2018; אלשרקיה 24, 18 באוגוסט 2018).
      • ברקע העימותים באלבוכמאל עמדו האשמות שהפנו המיליציות השיעיות כלפי הכוחות להגנת המולדת בדבר גניבת רכוש, שנותר בדירות התושבים בעיר (תושבים רבים נמלטו מהעיר במהלך המערכה נגד המדינה האסלאמית והותירו רכושם מאחור). חאג' סלמאן, מפקד בכיר של המיליציות השיעיות, איים לפרק את הכוחות המקומיים להגנת המולדת, ואף נתן להם ארכה להוצאת כוחותיהם מאלבוכמאל (אוריינט ניוז, 11 באוגוסט 2018; אלשרקיה 24, 18 באוגוסט 2018).
דגל צהוב של אחת המליציות השיעיות העיראקיות מתנוסס מעל מבנה בגבול אזור השליטה באחת השכונות בעיר אלבוכמאל.   פעילי "הגיוס העממי" (מליציות שיעיות עיראקיות) באזור בשליטתם בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
מימין: דגל צהוב של אחת המליציות השיעיות העיראקיות מתנוסס מעל מבנה בגבול אזור השליטה באחת השכונות בעיר אלבוכמאל. משמאל: פעילי "הגיוס העממי" (מליציות שיעיות עיראקיות) באזור בשליטתם בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
  • אלבוכמאל וערים נוספות שלאורך הפרת (18 באוגוסט 2018):
    • באלבוכמאל התחדשו העימותים בין מיליציות המזוהות עם סוריה לבין המיליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן. במהלכן נעשה שימוש בנשק קל ובינוני. לשני הצדדים היו הרוגים ופצועים (אלשרקיה 24, 18 באוגוסט 2018). ההסלמה החלה לאחר שהכוחות להגנת המולדת השתלטו על שלוש שכונות שלגביהן סוכם, כי תהיינה בשליטת המיליציות השיעיות[3]. במהלך העימותים נעצר מפקד הכוחות להגנת המולדת באלבוכמאל ע"י משמרות המהפיכה. דווח כי העצורים הועברו לבית כלא איראני הממוקם באזור קבר אלסת זינב, שמדרום לדמשק (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
    • בעקבות ההעימותים תגברו משמרות המהפיכה האיראנים את אלבוכמאל. נמסר כי למעלה משבע מיליציות שיעיות הכפופות למשמרות המהפיכה נערכו באזורים שונים באלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018). כדי להרגיע את הרוחות השתלטה המשטרה הצבאית הרוסית על גשרים ומעברים המחברים בין שתי גדות הפרת (ערוץ היוטיוב פראת פוסט, 19 באוגוסט 2018; ראיון עם כתב פראת פוסט באתר אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
לוחמי אחת המיליציות (ככל הנראה חטיבת פאטמיון האפגאנית) במהלך העימותים בעיר אלבוכמאל.   לוחמי הכוחות להגנת המולדת במהלך פעילות בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
מימין: לוחמי אחת המיליציות (ככל הנראה חטיבת פאטמיון האפגאנית) במהלך העימותים בעיר אלבוכמאל. משמאל: לוחמי הכוחות להגנת המולדת במהלך פעילות בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
לוחמי הכוחות להגנת המולדת בוזזים רכוש מבתי תושבים באלבוכמאל.     לוחמי הכוחות להגנת המולדת ועימם רכוש, שנבזז מבתי תושבים בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
מימין: לוחמי הכוחות להגנת המולדת בוזזים רכוש מבתי תושבים באלבוכמאל. משמאל: לוחמי הכוחות להגנת המולדת ועימם רכוש, שנבזז מבתי תושבים בעיר אלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018).
אנשי מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן במרחב אלבוכמאל (אלשרקיה 24, 18 באוגוסט 2018).    מפקד מקומי של הכוחות להגנת המולדת המכונה "פראס העיראקי", שנעצר על-ידי המיליציות השיעיות באלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018). על שרוול מעילו של פראס העיראקי (מימין) ניתן לראות סמל של הכוחות להגנת המולדת.
מימין: אנשי מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן במרחב אלבוכמאל (אלשרקיה 24, 18 באוגוסט 2018). משמאל: מפקד מקומי של הכוחות להגנת המולדת המכונה "פראס העיראקי", שנעצר על-ידי המיליציות השיעיות באלבוכמאל (ערוץ היוטיוב אוריינט ניוז, 19 באוגוסט 2018). על שרוול מעילו של פראס העיראקי (מימין) ניתן לראות סמל של הכוחות להגנת המולדת.
  • אלעשארה (25 באוגוסט 2018):
    • בעיר אלעאשרה, שמדרום מזרח לאלמיאדין, פרצו עימותים בין פעילים מחזבאללה, חטיבת פאטמיון (האפגאנית) ו"הגיוס העממי" (המיליציות השיעיות מעיראק), לבין מיליציות המזוהות עם המשטר הסורי (הכוחות להגנת המולדת, ענף הביטחון הצבאי). ברקע עמד חיסולו של פעיל הכוחות להגנת המולדת בידי פעילי חזבאללה והחרמת נשקם של פעילי הכוחות להגנת המולדת ע"י פעילי חזבאללה באחד המחסומים (פראת פוסט, ענב בלדי, 25 באוגוסט 2018). כמו כן אירעו עימותים בעיר מוחסן, שמדרום מזרח לדיר אלזור (ח'טוה, 25 באוגוסט 2018).
    • מקורות בעלי נגישות מסרו, כי העימותים הללו נבעו ממחלוקות בנוגע לניהול המעברים שמעל נהר הפרת, באשר ניהולם מניב רווחים מכספי מיסים שמשלמים אזרחים החוצים את הנהר. כמו כן התגלה סכסוך בנוגע לגביית ההכנסות המתקבלות מהמחסומים הביטחוניים, שבעיר אלבוכמאל (Sky news, 25 באוגוסט 2018).
  • אלמיאדין (23 באוגוסט 2018): באזור המאפיה האוטומטית באלמיאדין התנהלו עימותים בין הכוחות להגנת המולדת לבין מיליציות שיעיות המופעלות ע"י כוח אלקדס האיראני (מיליציות שיעיות עיראקיות וכוח מחטיבת פאטמיון). במהלכם נהרגו חמישה לוחמים, ביניהם כנראה קצין איראני (פראת פוסט, 25 באוגוסט 2018).
  • מחסן (25 באוגוסט 2018) והכפר אלדויר (26 באוגוסט 2018): בעיר מחסן התנהלו עימותים בין מיליציות המופעלות ע"י איראן לבין מיליציות המזוהות עם המשטר הסורי. ברקע עמדו סכסוכים על גביית כספים מאזרחים העוברים במעברים שמעל לפרת וגניבת כספים מבתי התושבים, שבמרחב הכפרי שממזרח לדיר אלזור (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24 [ديرالزور24@DeirEzzor24], 25 באוגוסט 2018; ערוץ היוטיוב פראת פוסט, 27 באוגוסט 2018; ראיון עם כתב פראת פוסט בערוץ אוריינט ניוז, 27 באוגוסט 2018). ב-26 באוגוסט 2018 התנהלו עימותים בין חזבאללה לחיילי דיביזיה 4 של צבא סוריה בכפר אלדויר ושמדרום לאלמיאדן. כוח סורי שנשלח למקום יישב את הסכסוך (אלשרקיה 24, 28 באוגוסט 2018).
  • אלבוכמאל (25 באוגוסט 2018): צבא סוריה ירה אש מרגמות לעבר שכונת אלג'מעיאת, שבה ממוקמת המפקדה העיקרית של המיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן. בתגובה תקפו המיליציות השיעיות מפקדות של צבא סוריה באלבוכמאל. למעלה מעשרים וחמישה חיילים סורים ואנשי מיליציות המסייעים לצבא סוריה נהרגו. עוצר הוטל על העיר אלבוכמאל (פראת פוסט, 25 באוגוסט 2018).
  • אלבוכמאל (27 באוגוסט 2018): התחדשו העימותים בכמה שכונות באלבוכמאל בין חיילי דיביזיה 4 של צבא סוריה והכוחות להגנת המולדת לבין פעילי חזבאללה והמיליציות השיעיות. בעימותים נעשה שימוש באמצעי לחימה בינוניים וכבדים. המיליציות השיעיות תגברו מחסומים ופרסו צלפים על גגות מבנים בעיר (אלשרקיה 24, 28 באוגוסט 2018).
  • אזור אלבוכמאל (28 באוגוסט): בקרבת העיר התחוללו עימותים בין דיביזיה 4 של צבא סוריה לבין מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן. כוח של "הגיוס העממי" (מיליציות שיעיות עיראקיות) נכנס לסוריה משטח עיראק לסייע למיליציות השיעיות להשתלט על אחת העמדות הסוריות בקרבת הגבול. כוח תגבור סורי הגיע למקום והצטרף ללחימה. הצדדים הלוחמים ספגו ככל הנראה הרוגים ופצועים (דף הפייסבוק אלבאדיה, 29,24 באוגוסט 2018).
  • אזור אלבוכמאל (31-30 באוגוסט 2018): בקרבת מעבר אלסויעיה (שמדרום לאלבוכמאל) התנהלו עימותים בין כוחות "הגיוס העממי" לבין הכוחות להגנת המולדת ודיביזיה 4 של צבא סוריה (דף הפייסבוק פראת פוסט, 1 בספטמבר 2018).

כוח של מיליציה שיעית המופעלת ע"י איראן במרחב אלבוכמאל  (דף הפייסבוק אלבאדיה 24 [البادية 24], 29 באוגוסט 2018).
כוח של מיליציה שיעית המופעלת ע"י איראן במרחב אלבוכמאל
(דף הפייסבוק אלבאדיה 24 [البادية 24], 29 באוגוסט 2018).

במהלך העימותים ניסו הצדדים היריבים להגיע לפתרונות מקומיים, שיסייעו להרגעת הרוחות. כך למשל נמסר, כי הושג הסכם בין המשטר הסורי לבין הכוחות הכורדים (SDF) לגבי הפעלה מחדש של מעבר אלצאלחיה, שעל נהר הפרת (כארבעים ק"מ מצפון מערב לאלבוכמאל). סוכם כי המשטרה הצבאית הרוסית והביטחון הצבאי הסורי ינהלו את המעבר במקומה של חטיבת אלקדס הפלסטינית. כמו כן סוכם להפקיע את השליטה על המעברים והגשרים המחברים בין שתי גדות הפרת מידי המיליציות השיעיות והמיליציה המזוהות עם המשטר הסורי משום שנגבה תשלום מהאזרחים תמורת המעבר בין גדות הנהר[4] (ערוץ היוטיוב פראת פוסט, 27 באוגוסט 2018; ראיון עם כתב פראת פוסט בערוץ אוריינט ניוז, 27 באוגוסט 2018). ב-31 באוגוסט 2018 נערכה פגישה בין חברי ועדת הפיוס בעיר אלבוכמאל כדי לפתור את הסכסוך בין הצדדים היריבים (דף הפייסבוק פראת פוסט, 1 בספטמבר 2018).

 

מעבורת ועליה כלי רכב ובני אדם לקראת חציית נהר הפרת (אוריינט ניוז, 27 באוגוסט 2018).
מעבורת ועליה כלי רכב ובני אדם לקראת חציית נהר הפרת (אוריינט ניוז, 27 באוגוסט 2018).

The post מאבקי כוח אלימים בעמק הפרת בין מיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן, לבין צבא סוריה ומיליציות המזוהות עימו appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (30 באוגוסט – 5 בספטמבר 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע[1]
  • במרחב אדלב נמשכות ההכנות לקראת המערכה הממשמשת ובאה. המטה לשחרור אלשאם, וארגוני מורדים נוספים, ממשיכים לתגבר את קווי החזית מול צבא סוריה, בדגש על המרחב שמדרום ומדרום מערב לאדלב. צבא סוריה פועל לשיבוש הכנות המורדים ומבצע ירי ארטילרי לעבר בסיסי מורדים ושיירות בתנועה. כמו כן דווח, כי גם חיל האוויר הרוסי ביצע תקיפות באדלב ובאזור שמדרום לה. עם זאת המתקפה הקרקעית של צבא סוריה עדיין לא החלה.
  • במקביל מקיימים רוסיה ותורכיה מגעים עם ארגוני המורדים ועם מוקדי כוח מקומיים. מטרת המגעים הללו הינה למנוע חיכוכים ולהכשיר את הקרקע להסדרי פיוס (קרי, הסדרי כניעה) במרחב אדלב, בדומה לאלו שהושגו בדרום סוריה. במקביל מקיימים רוסיה והמשטר הסורי פעילות תעמולתית נמרצת שמטרתה להכפיש את המטה לשחרור אלשאם וליצור לגיטימציה בינלאומית להתקפה במרחב אדלב. מנגד, הזהיר הנשיא טראמפ את המשטר הסורי, רוסיה ואיראן מפני התקפה פזיזה העלולה להוביל לאסון הומניטארי (מאות אלפי הרוגים). שגרירת ארה"ב באו"ם מסרה, כי מועצת הביטחון תתכנס ב-7 בספטמבר 2018 כדי לדון במצב במחוז אדלב.
  • במזרח סוריה ביצע דאעש שורה של התקפות נגד בסיסי צבא סוריה בעמק הפרת, במרחב שבין אלמיאדין לאלבוכמאל. במקביל תקף דאעש את שדה הנפט אלתים, שמדרום לדיר אלזור. ההתקפות הללו, שבוצעו מבסיסי דאעש במדבר שממזרח לעמק הפרת, מעידות להערכתנו על עלייה ברמת הכשירות, התעוזה והביטחון העצמי של דאעש במזרח סוריה.
המעורבות הרוסית והאמריקאית בסוריה
מגעים רוסים עם ארגוני המורדים בעניין הסכמי הסדרה
  • שר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, התבטא, כי צבא רוסיה מנהל משא ומתן מורכב בכל הרמות עם ארגוני המורדים המשתייכים ל"אופוזיציה המתונה". כמו כן ציין שויגו, כי המרכז הרוסי לפיוס מקיים מגעים עם

שיח'ים העומדים בראש שבטים באזור אדלב. לדבריו, מטרת השיחות היא השגת הסכמי פיוס באזור אדלב באופן דומה להסכמים, שהושגו בדרעא ובאזור ע'וטה המזרחית[2] (אתר ערוץ זבזדה שבבעלות משרד ההגנה הרוסי, 28 באוגוסט 2018). השיחות הללו נערכות בהמשך למגעים דיפלומטים בין רוסיה לתורכיה בהם נדונו רעיונות להפריד בין המטה לשחרור אלשאם, המוגדר ע"י רוסיה ותורכיה כארגון טרור[3], לבין ארגוני המורדים "המתונים", שעימם יש לחתור להסכמים, כדוגמת אלו שהושגו בדרום סוריה.

מתקפת תעמולה רוסית, שנועדה להכשיר את הקרקע למערכה באדלב
  • לקראת ההתקפה במרחב אדלב הגבירו דוברים רוסיים וסוריים את מתקפת התעמולה נגד המטה לשחרור אלשאם, שנועדה להכשיר את הקרקע למתקפה הקרקעית באדלב. כך למשל:
    • דוברים רוסיים (וסוריים) שבו וחזרו על הטענה, כי המטה לשחרור אלשאם מתכוון לביים התקפה כימית באדלב, ולאחר מכן להאשים את המשטר הסורי בשימוש בנשק כימי. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ציין בהקשר לכך כי השימוש בנשק כימי נובע משאיפתה של ארה"ב למנוע את סילוקה של ג'בהת אלנצרה (המטה לשחרור אלשאם) ממרחב אדלב (אתר טאס, ספוטניק, 28, 29 באוגוסט 2018). דוברת מחלקת המדינה הת'ר נאוורט הגיבה שהטענה בדבר כוונה לביים התקפה כימית הינה שקרית (אתר מחלקת המדינה, 30 באוגוסט 2018).
    • שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ציין כי חזית אלנצרה (קרי, המטה לשחרור אלשאם) מוגדרת בארה"ב ובאו"ם כארגון טרור. הוא הוסיף, שהוא מקווה ששותפותיה של רוסיה ימלאו את מחויבותיהן כלפי המלחמה בטרור (אתר טאס, רויטרס, 29 באוגוסט 2018). דובר הקרמלין דימטירי פסקוב מסר כי "אדלב מהווה חממה לטרור" המאיימת על היציבות באזור. לדבריו כלי הטיס הבלתי מאוישים שמשגרים פעילי הטרור (ממרחב אדלב) מהווים סכנה לבסיסים הרוסים בסוריה (ספוטניק, 4 בספטמבר 2018). דובר הקרמלין ציין גם כי המערכה באדלב תהווה נושא מרכזי בפגישתם של מנהיגי רוסיה, איראן ותורכיה, הצפויה להיערך בטהראן ב-7 בספטמבר 2018 (רויטרס, 4 בספטמבר 2018).
המענה האמריקאי
  • על רקע ההכנות בשטח, והכשרת הקרקע התעמולתית הנלווית אליהם, הזהיר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ את רוסיה, המשטר הסורי ואיראן מפני התקפה פזיזה על מחוז אדלב, העלולה לדבריו להביא לאסון הומניטארי (מאות אלפי הרוגים). להלן נוסח הציוץ של טראמפ בטוויטר:

(עמוד הטוויטר של הנשיא טראמפ, 3 ספטמבר 2018).

(עמוד הטוויטר של הנשיא טראמפ, 3 ספטמבר 2018).

  • שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי הודיעה, כי ב-7 בספטמבר 2018 תתכנס מועצת הביטחון כדי לדון במצב באדלב. היא הזהירה את משטר אסד מפני שימוש בנשק כימי בציינה (כמענה להתבטאויות הרוסיות): "אם גורם כלשהו ישתמש בנשק כימי-נדע בדיוק מיהו אותו גורם" (רויטרס, 5 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות סוריה
המערכה נגד מובלעת דאעש במרחב אלסוידאא'

צבא סוריה והכוחות המסייעים לו ביתרו השבוע את אזור צפא, המעוז האחרון במובלעת דאעש (מראסלון, 30 באוגוסט 2018). במקביל ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי ותקיפות אוויריות נגד מפקדות, ביצורים וצירי תנועה במרחב אלצפא (סאנא, 1 בספטמבר 2018). צבא סוריה השתלט על מפקדת דאעש באזור אלצפא ואיתר בקרבתה מצבור נשק ותחמושת (הטלוויזיה הסורית, 2 בספטמבר 2018). נמסר, כי מאז תחילת הלחימה נהרגו באזור לפחות 193 פעילי דאעש ו-75 חיילי צבא סוריה וחיילי הכוחות המסייעים לו, בהם לוחמי ארגון חזבאללה הלבנוני (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 2 בספטמבר 2018).


מובלעת דאעש באזור אלצפא (בשחור), אשר בותרה לשני חלקים. האזור שנכבש לאחרונה ע"י צבא סוריה, מסומן בקו לבן מקווקו (מראסלון, 30 באוגוסט 2018).

תותחים, נישאים על-גבי משאיות של צבא סוריה, תוקפים את אזור אלצפא.   שיגור רקטות לעבר אזור אלצפא (ההסברה הקרבית, 30 באוגוסט 2018).
מימין: תותחים, נישאים על-גבי משאיות של צבא סוריה, תוקפים את אזור אלצפא. משמאל: שיגור רקטות לעבר אזור אלצפא (ההסברה הקרבית, 30 באוגוסט 2018).
מותם של פעילי חזבאללה בעימותים באלצפא
  • ב-31 באוגוסט 2018 דווח כי ארבעה פעילי חזבאללה, בהם מפקד בשם חאג' טארק אבראהים אלחידר, נהרגו באזור צפא (מדבר אלסוידאא') בעימותים עם דאעש (www.imlebanon.org, 1 בספטמבר 2018; דף הפייסבוק של מוסד התקשורת הסורי אלבאדיה 24, 31 באוגוסט 2018).
חאג' טארק אבראהים אלחידר, מפקד בחזבאללה שנהרג בעימותים עם דאעש באזור אלצפא.   הלווייתו של חאג' טארק אבראהים אלחידר, בכפרו, באזור הבקאע בלבנון (www.imlebanon.org, 1 בספטמבר 2018).
מימין: חאג' טארק אבראהים אלחידר, מפקד בחזבאללה שנהרג בעימותים עם דאעש באזור אלצפא. משמאל: הלווייתו של חאג' טארק אבראהים אלחידר, בכפרו, באזור הבקאע בלבנון (www.imlebanon.org, 1 בספטמבר 2018).
מרחב אדלב

תגבור קו החזית ע"י המטה לשחרור אלשאם וארגוני המורדים שבחסותו

  • ארגוני המורדים שבחסות המטה לשחרור אלשאם המשיכו לתגבר את אזורי החיכוך עם צבא סוריה שמצפון לחמאה וממערב לאדלב. השבוע תוגברו האזורים הללו ע"י פעילי המטה לשחרור אלשאם והמפלגה האסלאמית התורכסתאנית[4]. דווח כי הכוחות הללו סיימו לבצע עבודות ביצורים וסיימו להתוות את תוכניות הלחימה שלהם (אלדרר אלשאמיה, 30 באוגוסט 2018).

ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר ארגוני המורדים

  • במטרה לשבש את תנועת ארגוני המורדים ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי לעבר אזורי הכינוס שלהם במרחב שמצפון לחמאה, ולעבר כוחות המורדים הנמצאים בתנועה. כמו כן בוצע ירי ארטילרי לעבר כפרים, שמדרום לג'סר אלשע'ור, מעוז בולט של ארגוני המורדים (ח'טוה, 2 בספטמבר 2018). הכוחות שהופגזו הם של המטה לשחרור אלשאם וארגוני מורדים המזוהים עימו. במסגרת זאת ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי לעבר עמדות, אמצעי לחימה וצירי תנועה של המפלגה האסלאמית התורכיסתאנית מדרום לג'סר אלשע'ור. כמה מפעילי המפלגה האסלאמית התורכיסתאנית נהרגו ומספר עמדות הושמדו (סאנא, 2 בספטמבר 2018; הטלוויזיה הסורית, 9 בספטמבר 2018).
תקיפות אוויריות של רוסיה
  • בתקשורת הסורית דווח, כי מטוסי קרב רוסיים ביצעו כשלושים תקיפות אוויריות במרחב אדלב. נמסר כי התקיפות התמקדו באזורי הערים אדלב וג'סר אלשע'ור ובמישור אלע'אב, שמדרום לג'סר אלשע'ור. כתוצאה מהתקיפות נהרגו שבעה בני אדם ונגרם נזק לרכוש ולתשתיות (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, ח'טוה, אלחדת', ענב בלדי, 4 בספטמבר 2018). המטה לשחרור אלשאם פרסם הודעה על תקיפות של מטוסי קרב רוסיים במרחב הכפרי של ג'סר אלשע'ור (אבאא', 4 בספטמבר 2018).

תקיפה של מטוסי קרב רוסיים במרחב הכפרי של ג'סר אלשע'ור (אבאא', 4 בספטמבר 2018).
תקיפה של מטוסי קרב רוסיים במרחב הכפרי של ג'סר אלשע'ור (אבאא', 4 בספטמבר 2018).

פעילות תודעתית של המטה לשחרור אלשאם
  • כמענה לקמפיין התעמולתי המנוהל נגדו פתח המטה לשחרור אלשאם בקמפיין שמטרתו להעמיק את תמיכת האוכלוסייה המקומית במרחב אדלב תחת הכותרת "יחד אל החזיתות". במסגרת הקמפיין קיימו בכירים ממערכת התעמולה של הארגון פגישה עם מנהיגים מקומיים בעיירה סרמדא (מצפון לאדלב). הפגישה נועדה להעלות את מורל התושבים, פעילי המטה לשחרו אלשאם ושאר ארגוני המורדים ולמנוע תופעות של כניעה ומסירת נשק במסגרת הסכמי פיוס (קרי, הסכמי כניעה). האמאם אבו אלפצ'ל, אחראי הפגישה בסרמדא, מסר, כי הנוכחים בפגישה התחייבו לבלום את התקדמות צבא סוריה ובעלי בריתו (אבאא', 4 בספטמבר 2018).
אחמד אלקעקאע, אחראי הקמפיין "יחד אל החזיתות", נושא דברים במסגד בעיירה סרמדא, שמצפון לאדלב.   אחמד אלקעקאע במהלך מפגש עם מנהיגים מקומיים ואמאמי מסגדים בעיירה סרמדא (אבאא', 4 בספטמבר 2018).
מימין: אחמד אלקעקאע, אחראי הקמפיין "יחד אל החזיתות", נושא דברים במסגד בעיירה סרמדא, שמצפון לאדלב. משמאל: אחמד אלקעקאע במהלך מפגש עם מנהיגים מקומיים ואמאמי מסגדים בעיירה סרמדא (אבאא', 4 בספטמבר 2018).
מזרח סוריה

התקפה נרחבת של דאעש נגד צבא סוריה בעמק הפרת

  • בליל 31 באוגוסט -1 בספטמבר 2018 ביצעו פעילי דאעש, התקפה נרחבת נגד צבא סוריה והכוחות המסייעים לו בעמק הפרת, במרחב שבין אלמיאדין לאלבוכמאל. במקביל תקף דאעש את שדה הנפט אלתים, שמדרום לדיר אלזור. בעימותים שהתנהלו בעמק הפרת נעזר צבא סוריה במטוסי קרב שביצעו תקיפות אוויריות נגד כוחות דאעש. שני הצדדים ספגו עשרות הרוגים ופצועים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 2 בספטמבר 2018). ההתקפה מעידה להערכתנו על שיפור היכולת הצבאית של פעילי דאעש, הפועלים מהמדבר, שממערב לעמק הפרת, ועל עלייה ברמת התעוזה והביטחון העצמי שלהם.

צירי התקיפה של דאעש נגד בסיסי צבא סוריה ונגד שדה הנפט אלתים (חשבון הטוויטר خرائط حروب الشرق الاوسط@abduljabbar1612, 1 בספטמבר 2018).
צירי התקיפה של דאעש נגד בסיסי צבא סוריה ונגד שדה הנפט אלתים (חשבון הטוויטר خرائط حروب الشرق الاوسط@abduljabbar1612, 1 בספטמבר 2018).

כוונות להתקפה של צבא סוריה וכוחות SDF נגד דאעש
  • על רקע התעוזה הגוברת של פעילי דאעש במזרח סוריה נערכים צבא סוריה וכוחות SDF (כל אחד בנפרד) לקראת התקפה נגד מעוזי דאעש:
    • דווח כי צבא סוריה והמיליציות המופעלות ע"י איראן מתכוננים להתקפה נגד דאעש במדבריות דיר אלזור וחמץ. במסגרת ההערכות להתקפה הגיעו תגבורות של צבא סוריה והכוחות המסייעים לו לאלמיאדין ואלבוכמאל (דף הפייסבוק אלבאדיה 24, 1 בספטמבר 2018).
    • דווח כי כוחות SDF מרכזים כוחות לקראת התקפה נגד מובלעת דאעש בין הג'ין לאלשעפה. ההתקפה תתבצע בסיוע כוחות הקואליציה הבינלאומית (דף הפייסבוק אלבאדיה 24, 1 בספטמבר 2018). נמסר כי מטוסי הקואליציה פיזרו כרוזים בעיר הג'ין הקוראים לפעילי דאעש להיכנע, ולתושבים להתרחק ממוצבי הארגון (ח'טוה, 4 בספטמבר 2018).

מובלעת דאעש שבין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).
מובלעת דאעש שבין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).

איומים של דאעש להרוג את כל מי שקשור להפקת הנפט
  • דאעש ממשיך לאיים על אנשים הקשורים להפקת הנפט במרחב דיר אלזור. בשבוע שחלף הפיצו פעילי דאעש כרוזים מדרום מזרח לדיר אלזור בהם איימו לחסל את כל מי שקשור עם כוחות SDF וצבא סוריה בנושא הפקת הנפט. כמו כן ירו פעילי דאעש לעבר אנשים הסוחרים עם כוחות SDF בתוצרי נפט (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 31 באוגוסט 2018). במקביל תקפו פעילי דאעש את שדה הנפט אלתים, שמדרום לדיר אלזור.

מותו של קצין בכיר בצבא סוריה מפיצוץ מטען חבלה

  • פעילי דאעש הרגו קצין סורי בכיר באמצעות מטען חבלה, שפוצצו נגד כלי רכבו בפרברי העיר אלבוכמאל. ההרוג הינו עקיד (אל"מ) חסן מחמד יוסף מדיביזיה 11 (דיביזיית שיריון) (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24, 31 באוגוסט 2018).

עקיד (אל"מ) חסן מחמד יוסף, שנהרג בפיצוץ מטען חבלה של דאעש בפרברי אלבוכמאל (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24 - ديرالزور24@DeirEzzor24, 31 באוגוסט 2018).
עקיד (אל"מ) חסן מחמד יוסף, שנהרג בפיצוץ מטען חבלה של דאעש בפרברי אלבוכמאל (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24 – ديرالزور24@DeirEzzor24, 31 באוגוסט 2018).

עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
  • להלן הפעולות העיקריות, שביצע דאעש בשבוע שחלף:
    • פיצוץ מטעני חבלה בשני מתחמים של המשטרה העיראקית, כ-43 ק"מ מדרום מערב לכרכוכ. לטענת דאעש המתקנים נהרסו כליל. כמו כן הושמד כלי רכב של המשטרה העיראקית (בראק ניוז, 2 בספטמבר 2018).
    • פיצוץ מטען חבלה נגד כלי רכב של צבא עיראק, ממערב לאלרטבה. שלושה מנוסעי כלי הרכב, ובתוכם קצין, נהרגו (בראק ניוז,2 בספטמבר 2018).
איומים של דאעש כלפי הסונים בעיראק
  • מחוז צלאח אלדין של דאעש בעיראק הפיץ סרטון שכותרתו "מוטב לכם לחדול ". בסרטון נראה פעיל דאעש, שהתייחס תקיפות שביצע דאעש נגד הסונים בעיראק, ובפרט נגד בני השבטים הסונים, ובהם שבט שמר (השבט הגדול ביותר במערב עיראק). לדברי הפעיל הסיבה להתקפות הללו, היא שיתוף פעולה עם צבא עיראק, המשטרה וכוחות "הגיוס השבטי" בלחימה כנגד דאעש. הדובר איים על הסונים בעיראק לבל ישתפו פעולה עם "המשטר השיעי הכופר". הסרטון כלל קטעי ארכיון בהם נראית הוצאה להורג של בני שבט שמר, פעילי "הגיוס השבטי", שנתפסו בידי דאעש (אתר שיתוף הקבצים https://archive.org, 31 באוגוסט 2018).

כרזת הסרטון "מוטב לכם לחדול", שהפיץ מחוז צלאח אלדין של דאעש (https://archive.org, 31 באוגוסט 2018).
כרזת הסרטון "מוטב לכם לחדול", שהפיץ מחוז צלאח אלדין של דאעש (https://archive.org, 31 באוגוסט 2018).

פעילות כוחות הביטחון העיראקים
  • להלן עיקרי הפעולות, שביצעו כוחות הביטחון העיראקים נגד דאעש:
    • סיכול ממוקד של מפקד בדאעש: מטוסים עיראקים תקפו כלי רכב בו נסע מפקד בדאעש, במערב מחוז אלאנבאר. המפקד ואחד ממלוויו נהרגו (סוכנות הידיעות העיראקית, 1 בספטמבר 2018).
    • מעצר מפקדים: המשטרה העיראקית עצרה שני מפקדי דאעש במחוז כרכוכ. חקירתם הובילה לאיתור מקומות מסתור של דאעש, שבהם נמצאה כמות גדולה של מטעני חבלה ותחמושת (אלסומריה ניוז, 30 באוגוסט 2018).
    • מעצר פעילים: משטרת מחוז נינוא עצרה ארבעה פעילי דאעש. אחד מהם פעל בסדנא להכנת מכוניות תופת בגדה המערבית של העיר מוצול (סוכנות הידיעות העיראקית, 30 באוגוסט 2018).
    • איתור מטעני חבלה: המשטרה העיראקית איתרה 28 מטעני חבלה במחוז כרכוכ (סוכנות הידיעות העיראקיות, 31 באוגוסט 2018). באירוע נוסף איתרו כוחות הביטחון העיראקיים 450 מטעני חבלה שהיו מוסתרים, 49 ק"מ מצפון מערב לאלרמאדי (סוכנות הידיעות העיראקית, 31 באוגוסט 2018).
כנס סגני רמטכ"לים מצבאות עיראק, סוריה, איראן ורוסיה
  • ב-1 בספטמבר 2018 התקיים בלשכת שר ההגנה העיראקי מפגש בו השתתפו סגני הרמטכ"ל מרוסיה, איראן וסוריה ועוזר הרמטכ"ל העיראקי. המפגש התנהל בשולי הועידה הביטחונית המרובעת, שהתכנסה במטרה להגביר את התיאום הביטחוני והמודיעיני בין המדינות במלחמה נגד דאעש (דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 1 בספטמבר 2018; ענב בלדי, 1 בספטמבר 2018). דווח, כי המדינות המשתתפות הקימו חדר מבצעים משותף נגד דאעש, אשר עדיין פועל באזור המדברי שבגבול עיראק-סוריה (אלנהאר, 1 בספטמבר 2018).

שר ההגנה העיראקי ערפאן מחמוד אלחיאלי (במרכז בחליפה), בעת פגישתו עם סגני הרמטכ"לים של רוסיה, איראן וסוריה (דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 1 בספטמבר 2018).
שר ההגנה העיראקי ערפאן מחמוד אלחיאלי (במרכז בחליפה), בעת פגישתו עם סגני הרמטכ"לים של רוסיה, איראן וסוריה (דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 1 בספטמבר 2018).

מצרים וחצי-האי סיני
מבצע "סיני 2018"
  • כוחות הביטחון המצרים פרסמו הודעה על תוצאות הפעילות הביטחונית, שנערכה לאחרונה במסגרת מבצע "סיני 2018". על פי ההודעה חוסלו לאחרונה בסיני פעילים ג'האדיסטים; נוטרלו עשרות מטעני חבלה; נתפסו אמצעי לחימה מגוונים וחגורות נפץ, נהרסו כלי רכב ונחשפו מקומות מסתור, אמצעי תקשורת כסף ומדים.
פעילות סיכול ומנע
שני מפקדי דאעש במחוז ח'ראסאן הסגירו עצמם לכוחות הביטחון האפגאניים
  • שני מפקדים במחוז ח'ורסאן של דאעש הסגירו עצמם לאחרונה, יחד עם בני משפחותיהם, לידי כוחות הביטחון האפגאניים בחבל ננגרהאר. אחד מהשניים, שכינויו נקיבאללה, יצר קשר עם המודיעין האפגאני, שהוביל להסגרת שני המפקדים. מוצא השניים הוא מאזור שבטי, בצפון פקיסטאן בקרבת הגבול עם אפגניסטאן. מאז שנת 2014 התגוררו השניים בחבל ננגרהאר (www.khaama.com, 2 בספטמבר 2018).

שני מפקדי דאעש, שהסגירו עצמם לידי המודיעין האפגאני בחבל ננגרהאר (www.khaama.com, 2 בספטמבר 2018).
שני מפקדי דאעש, שהסגירו עצמם לידי המודיעין האפגאני בחבל ננגרהאר (www.khaama.com, 2 בספטמבר 2018).

  • נקיבאללה מסר לאנשי הביטחון האפגאנים, כי הצטרף לדאעש בשנת 2014 יחד עם קבוצת פעילי טאליבאן פקיסטניים בהנהגת חאפט' סעיד, המנהיג הראשון של מחוז ח'ראסאן של דאעש. נקיבאללה הודה כי שניהם היו מעורבים בביצוע פיגועים נגד גורמים ממשלתיים ובהריגת אזרחים. הוא מסר כי דאעש שילם את משכורותיהם וסיפק נשק, תחמושת ואת החומרים הנדרשים (הכוונה ככל הנראה לחומרי נפץ), שהועברו מפקיסטאן. הוא גם ציין כי בשורות מחוז ח'ראסאן של דאעש נמצאים פעילים מטג'יקיסטאן, אוזבקיסטאן, אזרביג'אן, צ'צ'ניה, פקיסטאן, סעודיה, טורקמניסטאן ומדינות נוספות (www.khaama.com, 2 בספטמבר 2018).
קשרים בין פעילי דאעש באפגניסטאן לבין התארגנויות דאעש בבריטניה ובמדינות נוספות במערב אירופה
  • ממשלת בריטניה חשפה, כי פעילי דאעש באפגניסטאן נמצאים בקשר עם התארגנויות דאעש בבריטניה ומדינות נוספות במערב אירופה. כתוצאה מכך ייתכן שיבוצעו פיגועים (סקיי ניוז, 3 בספטמבר 2018). שר ההגנה הבריטי, גאווין וויליאמסון (Gavin Williamson) אמר בעת שערך ביקור בקרב הכוחות הבריטיים באפגניסטאן כי המדובר באיום אמיתי וכי בריטניה חייבת לפעול כדי למנוע פיגועים בדומה לפיגוע ההתאבדות שהתרחש במנצ'סטר[5] (סקיי ניוז, 3 בספטמבר 2018).

The post מבט לג'האד העולמי (30 באוגוסט – 5 בספטמבר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (2 בספטמבר 2018 – 6 בספטמבר, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • שבוע לאחר ביקור שר ההגנה האיראני בדמשק, ביקר בסוריה גם שר החוץ האיראני, מחמד-ג'ואד זריף. הביקור התקיים לקראת מפגש הפסגה בין נשיאי איראן, רוסיה ותורכיה הצפוי להתקיים בטהראן (7 בספטמבר 2018) ועל רקע ההכנות הנמשכות למתקפה הצפויה במרחב אדלב. בדומה לשר ההגנה האיראני, הדגיש גם שר החוץ זריף את רצונה של איראן למלא תפקיד מרכזי בשיקומה הכלכלי של סוריה בתום מלחמת האזרחים.
  • בבגדאד התכנסה ב-1 בספטמבר 2018 פגישת הועדה הביטחונית המרובעת בהשתתפות סגני הרמטכ"לים של איראן, רוסיה, עיראק וסוריה. כינוס הועדה מבטא את המשך התיאום הביטחוני והמודיעיני בין ארבע המדינות לנוכח ההתפתחויות במערכה נגד דאעש והמורדים בסוריה ובעיראק.
  • בטהראן הכחישו בראשית השבוע את הדיווחים בתקשורת המערבית על העברת טילים בליסטיים מאיראן למיליציות השיעיות בעיראק והציגו אותם כניסיון נוסף מצד ארה"ב ובעלות בריתה לפגוע ביחסים בין איראן ושכנותיה. בתוך כך ממשיכה איראן בניסיונותיה להשפיע על הרכבת הממשלה החדשה בבגדאד. זאת, במקביל למאמצים האמריקאים בהובלת שליחו של הנשיא האמריקאי להביא להקמת ממשלה בראשות חידר עבאדי, שלא תכלול את קואליציית אלפתח המזוהה עם המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן. אתר עיראקי דיווח השבוע, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הודה לאחרונה, כי טהראן אינה מסוגלת למנוע מחידר עבאדי להמשיך בכהונתו.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • נשיאי רוסיה, איראן ותורכיה צפויים להיפגש ב-7 בספטמבר 2018 בטהראן. הפגישה צפויה לקראת המתקפה הקרובה במרחב אדלב שבצפון-מערב סוריה.
  • בריאיון עיתונאי אמר שר החוץ האיראני, מחמד-ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), כי איראן רואה בוועידת הפסגה המשולשת הזדמנות עבור שלושת הנשיאים לקיים התייעצויות נוספות בנוגע לתהליך ההסדרה המדינית בסוריה. הוא ציין, כי מבחינתה של איראן, הפתרון למשבר בסוריה יושג באמצעות שיחות מדיניות.
  • בהתייחסו לדיווחים בתקשורת המערבית, כי רוסיה מנהלת משא ומתן עם ארה"ב בנוגע לנסיגת הכוחות האיראנים מסוריה אמר זריף, כי אין בסיס לטענות לפיהן רוסיה מנהלת משא ומתן עם ארה"ב בשמה של איראן ואם איראן תהיה מעוניינת לנהל משא ומתן (עם ארה"ב), היא יכולה לעשות זאת בעצמה. הוא ציין, כי מדיניות ארה"ב באזור מסוכנת מאוד (אלף, 1 בספטמבר 2018).
  • ב-3 בספטמבר 2018 הגיע שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), לביקור לא מתוכנן בסוריה, במהלכו נועד עם הנשיא אסד, עם ראש ממשלת סוריה, עמאד ח'מיס (Imad Khamis), ועם שר החוץ הסורי, וליד מעלם (Walid Muallem), ודן עימם בהתפתחויות באזור וביחסים בין שתי המדינות.
  • עם הגיעו לדמשק אמר זריף, כי הביקור נועד לצורך התייעצויות עם הבכירים הסורים לקראת פגישת הפסגה בין נשיאי איראן, רוסיה ותורכיה בטהראן. בפגישתו עם ראש ממשלת סוריה אמר זריף, כי איראן מעוניינת להשתתף בשיקום הכלכלי של סוריה. הוא ציין, כי סגנו הראשון של נשיא איראן צפוי לבקר בסוריה כדי לחתום על הסכם כולל וארוך טווח לשיתוף פעולה בין שתי המדינות (תסנים, 3 בספטמבר 2018).
  • במסיבת עיתונאים, שקיים בתום ביקורו בסוריה, אמר שר החוץ האיראני, כי שיקום סוריה ועיראק מספק הזדמנות טובה לחברות איראניות לייצא שירותים טכניים והנדסיים לשתי המדינות ומייצר אפשרויות תעסוקה עבור איראנים (מהר, 5 בספטמבר 2018).
  • שר החוץ הסורי, וליד אל-מעלם (Walid al-Muallem), אמר, כי ארצו נחושה לקדם את שיתוף הפעולה הצבאי שלה עם איראן. מעלם, שהגיע ב-30 באוגוסט 2018 לפגישה במוסקבה עם עמיתו הרוסי, סרגיי לברוב, ציין, כי איראן היא שותפה מרכזית וידידתה של סוריה וכי היועצים הצבאיים האיראנים מילאו תפקיד מכריע במערכה נגד הטרוריסטים בסוריה לצד הצבא הסורי. בהתייחסו לביקור שר ההגנה האיראני, אמיר חאתמי, בשבוע שעבר בדמשק, במהלכו נחתם הסכם לשיתוף פעולה צבאי בין שתי המדינות, אמר מעלם, כי הגיוני לחתום על הסכמים לשיתוף פעולה צבאי בין שתי המדינות על מנת לאפשר את הרחבת הקשרים ביניהן בתחום זה (אירנ"א, 31 באוגוסט 2018).
  • ב-1 בספטמבר 2018 התכנסה במטה משרד ההגנה העיראקי בבגדאד פגישת הועדה הביטחונית המרובעת בהשתתפות נציגי איראן, רוסיה, עיראק וסוריה. הועדה הוקמה לפני שלוש שנים לצורך תיאום ביטחוני וחילופי מידע מודיעיני בין ארבע המדינות במערכה נגד דאעש בעיראק ובסוריה. במהלך הפגישה דנו סגני הרמטכ"לים של רוסיה, איראן וסוריה ועוזר הרמטכ"ל העיראקי בהתפתחויות האחרונות במערכה נגד הטרור, ובמיוחד בסוריה. סגן הרמטכ"ל האיראני לעניינים בינלאומיים, קדיר נזאמי (Qadir Nezami), שעמד בראש המשלחת האיראנית אמר, כי נציגי ארבע המדינות הסכימו לקיים בעתיד הקרוב מפגש בין ארבעת הרמטכ"לים של איראן, רוסיה, עיראק וסוריה (תסנים, 2 בספטמבר 2018). דווח, כי ארבע המדינות המשתתפות הקימו חדר מבצעים משותף נגד דאעש, אשר עדיין פועל באזור המדברי שבגבול עיראקי-סוריה (אלנהאר, 1 בספטמבר 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), הכחיש בתוקף את הדיווח, שהתפרסם בסוכנות הידיעות רויטרס (31 באוגוסט 2018), כי איראן העבירה טילים בליסטיים למיליציות השיעיות בהן היא תומכת בעיראק. על-פי דיווח זה, איראן העבירה לידי המיליציות כמה עשרות טילים מסוג "זלזאל" ו"פאתח-110" המסוגלים לפגוע במטרות בטווח 200 עד 700 קילומטרים, כדי להעביר ליריבותיה באזור ולארה"ב את המסר כי יש לה יכולת להשתמש בשטחה של עיראק לשיגור טילים לכל מקום ובכל עת שתבחר. לפי מקורות איראנים, עיראקים ושני גורמי מודיעין מערביים, איראן העבירה את הטילים לבעלי בריתה בעיראק בחודשים האחרונים וכן מסייעת למיליציות השיעיות להתחיל לייצר טילים כאלה בעצמם.
  • דובר משרד החוץ האיראני הגדיר דיווח זה כ"הזוי, חסר משמעות ומגוחך". הוא ציין, שכל מטרתו של דיווח שקרי וחסר בסיס זה היא לזרוע פחד בקרב מדינות האזור ולפגוע ביחסי החוץ של איראן, במיוחד בקשריה עם שכנותיה (פארס, 1 בספטמבר 2018).
  • משרד החוץ העיראקי הכחיש, אף הוא, את דיווח רויטרס. בהודעת המשרד נאמר, כי כל מוסדות המדינה העיראקית מחויבים לסעיף 7 בחוקה האוסר על שימוש בשטח עיראק כבסיס לפעולות המכוונות נגד ביטחונה של מדינה אחרת (רשת הטלוויזיה אל-סומאריה, al-Sumaria, 2 בספטמבר 2018).
  • בתגובה להחלטת ראש ממשלת עיראק, חידר עבאדי, להעביר את פאלח אלפיאד (Falih al-Fayyad) מתפקידו כיועץ לביטחון לאומי וכראש הרשות המפקחת על מיליציות "הגיוס העממי" (אלחשד אשעבי), אמר דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), כי מדובר בעניין עיראקי פנימי וכי אין בכוונת איראן להתערב בו. הוא ציין, כי איראן רואה חשיבות עליונה בקיומה של עיראק בטוחה, מאוחדת ומתקדמת (תסנים, 1 בספטמבר 2018).קאסמי הכחיש, כי מתח ביקורת על ההחלטה להעביר את אלפיאד מתפקידו בריאיון, שהעניק ב-31 באוגוסט 2018 לאתר החדשות הרוסי ספוטניק. הוא טען, כי כלל לא התייחס לעניין זה בריאיון לאתר הרוסי (איסנ"א, 1 בספטמבר 2018).
  • החלטת עבאדי להדיח את אלפיאד בשל מעורבותו הפוליטית במגעים להקמת ממשלה חדשה בעיראק עוררה ביקורת חריפה מצד המיליציות השיעיות הנתמכות בחלקן על-ידי איראן. לאחרונה גברה בטהראן הביקורת כלפי עבאדי בעקבות דבריו, כי עיראק תציית לסנקציות הכלכליות המחודשות שהוטלו על איראן מצד ארה"ב. טהראן, שרואה בהצהרות אלה ביטוי נוסף לכוונת עבאדי לנקוט קו עצמאי ואף מסויג ביחס לאיראן אם ייבחר שוב לתפקיד ראש הממשלה, פועלת בשבועות האחרונים במאמץ להשפיע על תהליך הרכבת הממשלה החדשה בבגדאד. הפעילות האיראנית מתקיימת במקביל למאמצים אמריקאים בהובלת שליחו של הנשיא האמריקאי, ברט מקגורק, להשפיע על הרכבת ממשלה חדשה בבגדאד ללא השתתפות הכוחות הפוליטיים המקורבים לאיראן, ובראשם קואליציית אלפתח המזוהה עם המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן. ב-2 בספטמבר 2018 הכריזו הקואליציה של ראש הממשלה עבאדי ושל איש הדת השיעי מקתדא אלסדר, כי הצליחו להקים עם סיעות נוספות את הגוש הגדול ביותר בפרלמנט העיראקי. בגוש לא נכללת בשלב זה קואליציית אלפתח.
  • בתוך כך, דיווח האתר העיראקי The Baghdad Post (2 בספטמבר 2018) מפי מקורות פוליטיים עיראקים, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הודה לאחרונה, כי טהראן אינה מסוגלת למנוע מראש הממשלה חידר עבאדי להתמודד במרוץ על ראשות ממשלת עיראק. עפ"י דיווח זה, שמהימנותו אינה ברורה, אמר סלימאני לשניים ממקורביה של איראן, ראש הממשלה לשעבר, נורי אלמאלכי, וראש קואליציית פתח, האדי אלעאמרי, כי איראן נכשלה במאמציה להדיח את עבאדי מתפקידו וכי הוא אחד המועמדים החזקים ביותר לתפקיד.
  • יו"ר לשכת המסחר המשותפת לאיראן ולעיראק, יחיא אלאסחאק (Yahya Al-e Eshagh), אמר, כי שתי המדינות הסכימו לנטוש את הדולר בעסקאות ביניהן כדי להתמודד עם מגבלות הסנקציות הכלכליות, שהושתו מחדש על איראן מצד ארה"ב. הוא ציין, כי הדולר האמריקאי הוסר מרשימת המטבעות, בהם נעשה שימוש בעסקאות בין המדינות, ואלה יתבצעו מעתה באמצעות ריאל איראני, דינאר עיראקי ואירו. במקביל יוכלו סוחרים איראנים ועיראקים להמשיך במסחר ביניהן באמצעות עסקאות ברטר (סחר חליפין) (מהר, 1 בספטמבר 2018).
  • שגריר איראן לשעבר בעיראק, חסן דנאא'י-פר (Hassan Danaeifar), העריך בריאיון לסוכנות הידיעות תסנים (2 בספטמבר 2018), כי איראן ועיראק ימשיכו להדק את הקשרים ביניהן חרף מאמצי ארה"ב וערב הסעודית לפגוע ביחסים בין שתי המדינות. הוא ציין, כי השבת הסנקציות האמריקאיות על איראן לא יציבו מכשול בפני היחסים בין טהראן ובגדאד המקיימות ביניהן יחסים כלכליים וקשרי תיירות נרחבים.
  • סגן הרמטכ"ל האיראני, קדיר נזאמי (Qadir Nezami), נפגש במהלך ביקורו בבגדאד לצורך כינוס הועדה הביטחונית המרובעת, עם שר ההגנה העיראקי, ערפאן אלחיאלי (Irfan al-Hayali), ודן עימו בהרחבת שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות. אלחיאלי אמר, כי עיראק מוכנה לממש את ההסכמים שכבר נחתמו בין בכירים צבאיים של שתי המדינות והודה לאיראן על שיתוף הפעולה שלה במערכה נגד דאעש (אירנ"א, 2 בספטמבר 2018).

The post מבט לאיראן (2 בספטמבר 2018 – 6 בספטמבר, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (6 בספטמבר – 16 בספטמבר 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע[1]
  • במרחב אדלב נמשכות ההכנות לקראת המערכה הצבאית הצפויה. הכנות אלו כללו המשך תגבור צפון סוריה וגבול תורכיה-סוריה ע"י הצדדים השונים (צבא סוריה, צבא תורכיה, חזבאללה ומליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן). במקביל התבצעו תקיפות אוויריות וארטילריות אינטנסיביות ע"י רוסיה וצבא סוריה, שהתמקדו בדרום מרחב אדלב. המטה לשחרור אלשאם קיים פעילות אינטנסיבית לרכישת תמיכת האוכלוסייה המקומית וממשיך להתבצר באזורים שמהם, להערכתו, תתבצע התקפת צבא סוריה. בכלי התקשורת הסורים דווח על הפגנות המוניות בעיר אדלב ובמרחב הכפרי שמסביבה. המפגינים קראו להפלת משטר אסד והשמיעו קריאות בזכות תורכיה.
  • בו בזמן מתקיימת סביב המערכה באדלב פעלתנות מדינית קדחתנית, שבמוקד עומדות רוסיה, איראן ותורכיה, שלהן עניין ישיר במערכה. בין השלוש התגלעו חלוקי דעות, שבמרכזם התנגדות תורכיה לכיבוש מרחב אדלב ע"י צבא סוריה והגורמים המסייעים לו. התנגדותה נובעת הן משקולים בטחונים-מדיניים (שימור "רצועת הביטחון" לאורך הגבול התורכי-סורי) והן מחשש מפני אסון הומניטרי, שיביא לבריחת מאות אלפי פליטים סוריים לשטחה. נמסר, כי חלוקי דעות אלו, שעמדו בשורש כישלון הפסגה בטהראן (7 בספטמבר 2018), הובילו לדחיית תחילת המהלך הקרקעי לכיבוש מרחב אדלב. גם ארה"ב מתנגדת למבצע צבאי נרחב באדלב וסבורה, כי הוא רק ידרדר את המצב.
  • בעוד דאעש עומד תחת לחצים קשים בסוריה ממשיכים פעילי הארגון לבצע פיגועי התאבדות במחוזות שונים ברחבי העולם. בלטו השבוע פגוע התאבדות במועדון האבקות בקאבול (עשרות הרוגים); תקיפת תהלוכה לציון יום השנה להריגת אחמד שאה מסעוד, מנהיג החזית האסלאמית המאוחדת, שלחמה בטאליבן (שבעה הרוגים); ותקיפת מטה המוסד הלאומי לנפט של לוב בטריפולי (לפחות שני הרוגים ועשרות פצועים).
מגעים דיפלומטיים סביב המערכה באדלב
חלוקי דעות סביב המערכה באדלב

במהלך המגעים המדיניים, שהתנהלו בשבועות האחרונים, התגלעו חלוקי דעות בין רוסיה לאיראן, לבין תורכיה, סביב הצורך בכיבוש מרחב אדלב. בעוד רוסיה ואיראן תומכות במהלך קרקעי נרחב תורכיה מתנגדת לו, מצדדת בפומבי בהפסקת אש ותובעת מרוסיה וסוריה להפסיק את התקיפות האוויריות והקרקעיות. שר החוץ התורכי הבהיר, כי אם יפסקו התקיפות תהיה תורכיה מוכנה לפעול בתאום עם כל הצדדים כדי להביא לסיום נוכחותם של "ארגוני הטרור" באזור אדלב (הורייט דיילי ניוז, 12 בספטמבר 2018). חלוקי דעות אלו מנעו השגת הסכמה בוועידת הפסגה שהתקיימה בטהראן (7 בספטמבר 2018) בהשתתפות מנהיגי רוסיה, איראן ותורכיה.

  • נראה כי המניעים העיקריים של תורכיה הינם בטחונים-מדיניים, שלהם נוסף חשש מפני גל פליטים חדש העלול להציף את תורכיה ולהוביל לאסון הומניטרי. כתבה של קירול סמיונוב ) (Kirill Semyonov, מומחה למזרח התיכון, שהתפרסמה בתקשורת הרוסית ניתחה את הסיבות להתנגדות התורכית. לדבריו חוששת תורכיה, מפני מצב שבו המשטר הסורי לא יסתפק בהשבת אדלב לשליטתו, אלא ינסה גם לערוך מבצע נוסף בשטחים הנמצאים צפונית לעיר חלב. שטחים אלו נכבשו ע"י תורכיה בשנים 2018-2016 במהלך המבצעים "מגן הפרת" ו"ענף הזית", ובהם מרוכזים ארגוני מורדים סורים הסרים למרותה. זאת ועוד, על פי סמיונוב, תורכיה עדיין לא החליטה אם לסגת מסוריה, ולפיכך חשוב לה לשמור על מצב בו מרבית שטחי מחוז אדלב נשלטים ע"י ארגוני המורדים. אנקרה תוכל להשתמש בכוחות המורדים ליצירת "רצועת ביטחון" עבורה, או לשלב אותם עם ארגוני מורדים נוספים שבחסותה (קומרסנט, 6 בספטמבר 2018).
  • ארה"ב מצידה סבורה, כי מערכה צבאית רק תדרדר את המצב באדלב. ניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם, מסרה כי ארה"ב הפצירה בכל המדינות המעורבות להימנע ממבצע צבאי מקיף. לדבריה ניתן "לסמן" את הארגונים המיליטאנטיים" במרחב אדלב (קרי, המטה לשחרור אלשאם) ולהפוך אותם למטרה, מבלי לגרום לאסון הומניטרי (אתר האו"ם, רוייטרס, 8 בספטמבר 2018). כמו כן הזהירה ניקי היילי את סוריה, רוסיה ואיראן מפני ביצוע התקפה כימית בסוריה וציינה, כי ארה"ב תגיב על כך בהתאם (ספוטניק, 13 בספטמבר 2018).
השיחות בג'נבה סביב אדלב
  • ב-11-10 בספטמבר 2018 התקיימו בז'נבה שיחות בנושא אדלב בין רוסיה, תורכיה ואיראן, בהמשך לפסגה בטהראן. בשיחות השתתף סטפן דה-מיסטורה, שליח האו"ם לסוריה. בתום השיחות אמר אלכסנדר לברנטייב, השליח הנשיאותי הרוסי לסוריה, כי לא ניתן לחיות לצד "פעילי הטרור" ולכן יש להמשיך את המאבק נגדם עד לחיסולם המוחלט. לברנטייב ציין כי ניתן לדחות את המאבק נגד ארגוני הטרור במספר שבועות, אך מדובר בפתרון זמני בלבד.[2] לטענתו, במוקדם או במאוחר יש לפתור את הנושא באופן מכריע. לברנטייב אמר כי לדעתו רוסיה, תורכיה ואיראן תוכלנה לתאם ביניהן מנגנון לביצוע מבצע צבאי נגד "ארגוני הטרור" באדלב והדגיש, כי יש לפעול בזהירות תוך הפחתת הפגיעה באזרחים הבלתי מעורבים והבטחת ביטחונם.
  • עוד ציין, כי הדרך העיקרית לפתרון המצב באדלב הוא ההפרדה בין "האופוזיציה המתונה" לבין "הגורמים הקיצוניים". תורכיה (שמונתה לפני כשנה וחצי כאחראית על אזור אי-ההסלמה באדלב) היא המדינה העיקרית האחראית על הפרדה זו, אך לטענת לברנטייב, היא מתקשה בביצוע המשימה משום שמספר ה"פעילים הקיצוניים" באזור הוא גדול והם משתמשים באזרחים כ"מגן אנושי". לברנטייב הביע תקווה כי הניסיון שנרכש במהלך תהליך הפיוס הסורי והקמת אזורי אי- ההסלמה יועיל בפתרון המצב באדלב. לטענתו, רבים מהאזרחים, גם כאלה המייצגים את "האופוזיציה המתונה", יהיו מוכנים להסדר עם המשטר (RIA, טאס, 11 בספטמבר 2018).
השיחות שהתקיימו בז'נבה בין רוסיה, תורכיה, איראן ונציג האו"ם בז'נבה. משמאל: המשלחת הרוסית  (חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 12 בספטמבר 2018).    השיחות שהתקיימו בז'נבה בין רוסיה, תורכיה, איראן ונציג האו"ם בז'נבה. משמאל: המשלחת הרוסית  (חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 12 בספטמבר 2018).
השיחות שהתקיימו בז'נבה בין רוסיה, תורכיה, איראן ונציג האו"ם בז'נבה. משמאל: המשלחת הרוסית
(חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 12 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות סוריה
המערכה נגד מובלעת דאעש במרחב אלסוידאא'

צבא סוריה המשיך להתקדם במעוז דאעש, שבאזור אלצפא, תוך כיבוש שטחים שולטים, מערות ומנהרות, ששימשו כעמדות וכמפקדות של דאעש. על מנת להגביר את הלחץ ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי ותקיפות אוויריות על דאעש. כתוצאה מהם נגרמו לדאעש אבדות קשות. כמו כן דווח, כי חיל האוויר הרוסי ביצע תקיפות אוויריות אינטנסיביות בין 12 ל-14 בספטמבר (אלמצדר ניוז, 124 בספטמבר 2018). על פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם (12 בספטמבר) נהרגו מאז תחילת הלחימה ב-25 ביולי לפחות 238 פעילי דאעש. כמו כן נהרגו 117 חיילי צבא סוריה והכוחות המסייעים לו, בהם לוחמי ארגון חזבאללה.

  • סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי נמנעת מפעילי דאעש גישה למקורות מים וכי ניסיונותיהם להימלט מאזור אלצפא מסוכלים (סאנא, 9 בספטמבר 2018). הטלוויזיה הסורית דיווחה, כי צבא סוריה שולט באש על בריכות המים האחרונות, שמהם מקבלים פעילי דאעש את אספקת המים שלהם (הטלוויזיה הסורית, 15 בספטמבר 2018).

תותחי שדה ומשגרי רקטות של צבא סוריה הנוטלים חלק במערכה באזור אלצפא (סאנא, 12 בספטמבר 2018).
תותחי שדה ומשגרי רקטות של צבא סוריה הנוטלים חלק במערכה באזור אלצפא (סאנא, 12 בספטמבר 2018).

מרחב אדלב

עיקרי תמונת המצב

השבוע שחלף התאפיין בתקיפות אוויריות וארטילריות אינטנסיביות שביצעו המשטר הסורי ורוסיה, בעיקר נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם (וארגונים שבחסותו) במרחב אדלב. ההתקפות התמקדו בדרום המרחב (האזור שמצפון לחמאה). בשטח נמשכות הכנות קדחתניות של צבא סוריה והמטה לשחרור אלשאם כשבמקביל ממשיכה להתנהל פעילות מדינית אנטנסיבית שבמוקדה עומדים רוסיה, תורכיה ואיראן.

צבא סוריה

תקיפות אוויריות וירי ארטילרי

  • המשטר הסורי דיווח כי מטוסי קרב רוסיים ומסוקים של צבא סוריה ביצעו תקיפות מצפון לחמאה ומדרום לאדלב (בטולאת אלג'יש אלסורי, 8 בספטמבר 2018). מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם דיווח, כי למעלה מ- 15 מסוקים השליכו חביות נפץ במרחבי הכפרים שמצפון לחמאה ובדרום מחוז אדלב (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 9 בספטמבר 2018). בתקשורת הסורית והמערבית דווח, כי בתגובה לתקיפות שביצעו ארגוני המורדים באזור חמאה ביצעו מטוסים רוסים וסורים ב-8 בספטמבר 2018 מעל לשישים תקיפות באזור אדלב ובצפון חמאת.
  • במקביל לתקיפות האוויריות נמשך ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר יעדים במרחב אדלב. סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי מאז תחילת ספטמבר 2018 בוצע ירי ארטילרי לעבר עמדות, שטחי כינוס ואמצעי לחימה של המטה לשחרור אלשאם וכי המטה לשחרור אלשאם ספג אבדות בנפש, אמצעי לחימה וציוד הושמדו (סאנא, 10 בספטמבר 2018).

העברת תגבורות לצפון סוריה ע"י צבא סוריה, תורכיה וארגונים הפועלים בחסותם

  • נמשכת העברת תגבורות ע"י הצדדים השונים לצפון סוריה כהכנה למערכה על אדלב. בהקשר לכך דווח בתקשורת הסורית, התורכית והערבית:
  • צבא סוריה תגבר את המרחב הכפרי של חלב. דווח כי תגבורות אלו כללו נגמ"שים רבים (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
  • כמה אלפי פעילי חזבאללה ומיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן הגיעו לקו החזית באזורי חלב ואדלב כהכנה למערכה הצפויה (אח'באר אלא'ן, 13 בספטמבר 2018). באחד הדיווחים נמסר, כי התגבורות הגיעו מאזור דמשק וזבדאני אל מישור אלע'אב (שמדרום מערב לאדלב) (אלחיאת, 11 בספטמבר 2018).
  • תורכיה המשיכה לתגבר את נקודות התצפית שלה במחוז אדלב, שהוקמו במסגרת הסכם האזורים מופחתי המתיחות (ענב בלדי, 13 בספטמבר 2018). כמו כן דווח בתקשורת התורכית, כי 30,000 חיילי צבא תורכיה ערוכים לאורך הגבול עם סוריה. הם מתרכזים באזורים בהם התקיימו מבצע "מגן הפרת" ו"עלה זית" וב-12 נקודות נוספות באדלב. כמו כן נמסר, כי צבא סוריה החופשי (הפועל בחסות תורכיה) מונה 50,000 חיילים (יני שפק, 10 בספטמבר 2018).
המטה לשחרור אלשאם

פגישות לשם רכישת תמיכתה של האוכלוסייה האזרחית

  • לאחרונה מרבים פעילי המטה לשחרור אלשאם להיפגש עם האוכלוסייה האזרחית במרחב אדלב. זאת, במטרה להניע את התושבים לתמוך בארגון, לסרב ליוזמות הפיוס ולסייע בעבודות הביצורים. פגישה שכזאת התקיימה בעיר סראקב, כ-15 ק"מ מדרום מזרח לאדלב, בהשתתפות אחראי המבצעים של המטה לשחרור אלשאם בצפון מערב סוריה (אבאא', 14 בספטמבר 2018).
פעילי המטה לשחרור אלשאם (מימין) ותושבי העיר סרקאב בעת פגישתם (אבאא', 14 בספטמבר 2018).    פעילי המטה לשחרור אלשאם (מימין) ותושבי העיר סרקאב בעת פגישתם (אבאא', 14 בספטמבר 2018).
פעילי המטה לשחרור אלשאם (מימין) ותושבי העיר סרקאב בעת פגישתם (אבאא', 14 בספטמבר 2018).

המשך ההתבצרות

  •  המטה לשחרור אלשאם ממשיך להתבצר באזורים שמהם עלולה להערכתנו להתבצע התקפת צבא סוריה. השבוע נמשכו עבודות הביצורים במרחב הכפרי, שמצפון לחלב (אבאא', 12 בספטמבר 2018).
עבודות ביצורים של המטה לשחרור אלשאם במרחב הכפרי שמצפון לחלב.    פעילי המטה לשחרור אלשאם באחת השוחות העמוקות שחפרו (אבאא', 12 בספטמבר 2018).
מימין: עבודות ביצורים של המטה לשחרור אלשאם במרחב הכפרי שמצפון לחלב. משמאל: פעילי המטה לשחרור אלשאם באחת השוחות העמוקות שחפרו (אבאא', 12 בספטמבר 2018).
רוסיה

תקיפות אוויריות במחוז אדלב

  • נמשכות התקיפות האוויריות של רוסיה נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם במרחב אדלב. אתר המזוהה עם ארגוני המורדים דיווח, כי בתקיפות עושים הרוסים שימוש בפצצות חודרות בונקרים.
    ב-10 בספטמבר 2018 תקפו הרוסים מנהרות בהם אוחסנו אמצעי לחימה ותחמושת (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
שני פתחי מנהרות של כוחות המורדים במחוז אדלב.    עשן מתמר לאחר פגיעה של פצצה רוסית חודרת בונקרים במטרה של כוחות המורדים במחוז אדלב (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
מימין: שני פתחי מנהרות של כוחות המורדים במחוז אדלב. משמאל: עשן מתמר לאחר פגיעה של פצצה רוסית חודרת בונקרים במטרה של כוחות המורדים במחוז אדלב (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).

תקיפות רוסיות נגד המטה לשחרור אלשאם בתגובה לשיגור כלי טיס בלתי מאוישים

  • משרד ההגנה הרוסי דיווח כי ב-4 בספטמבר 2018 יירטו מערכות ההגנה האוויריות של בסיס חמימים שני כלי טיס בלתי מאוישים ששוגרו ע"י "פעילי טרור".[3] בתגובה ביצעו ארבעה מטוסי חיל האוויר הרוסי תקיפות נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם במחוז אדלב. הותקפו מחסנים בהם אוחסנו כלי טיס בלתי מאוישים, תחמושת להרכבת מטענים מאולתרים שנשאו כלי הטיס ומערכות הגנה אוויריות ניידות. בנוסף, בוצעו תקיפות נגד סדנה בה הרכיבו פעילי המטה לשחרור אלשאם כלי טיס בלתי מאוישים התקפיים. כמו כן, בוצעו תקיפות באזורים שמהם שגורו כלי הטיס. על פי משרד ההגנה הרוסי כל התקיפות בוצעו נגד מטרות טרור בלבד, הרחק מאזורים מאוכלסים (דף הפייסבוק של משרד ההגנה הרוסי, 5 בספטמבר 2018).
האוכלוסייה האזרחית

תחילת עקירת אזרחים מבתיהם כתוצאה מההפצצות ומההפגזות האוויריות

  • על-פי מארק לוקוק (Mark Lukok), תת מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, למעלה מ-30,000 אזרחים נעקרו מבתיהם במחוז אדלב כתוצאה מההפצצות והתקיפות האוויריות האחרונות של צבא סוריה ובעלות בריתה. לוקוק העריך, כי המשך התקיפה תביא לעקירתם של כ-800,000 אזרחים מבתיהם (רויטרס, 10 בספטמבר 2018).

הפגנות המוניות במרחב אדלב

  • בתקשורת הערבית והבינלאומית דווח כי ב-14 וב-15 בספטמבר התקיימו הפגנות המוניות בעיר אדלב ובסביבתה. כמו כן התקיימו הפגנות ביישובים, שבמרחב הכפרי שממערב לחלב. המפגינים קראו להפיל את משטר אסד, להתנגד להסדרי הפיוס ולהמשיך במהפכה. במהלך ההפגנות קראו המפגינים "המורדים הם תקוותנו והתורכים הם אחינו". על פי אתר החדשות הסורי האופוזיציוני זמאן אלוצל הוערך מספר המפגינים במוקדי ההפגנות השונים בכמיליון-מיליון וחצי תושבים. בימים שלפני ההפגנות פורסמו ברשתות החברתיות קריאות להפגין וסיסמאות בזכות המורדים ותורכיה.
מזרח סוריה

החלה התקפה של כוחות SDF נגד דאעש מצפון לאלבוכמאל

 ב- 10 בספטמבר 2018 החלה התקפה נרחבת של כוחות SDFבסיוע הקואליציה נגד מובלעת דאעש, שמצפון לאלבוכמאל. פעילי דאעש מרוכזים באזור שבין ה ג'ין ואלשעפה בעמק הפרת אך שולטים גם על נקודות נוספות בקרבת אלבוכמאל. להתקפה קדמה העברת תגבורות של אלפי לוחמים וכלי רכב משוריינים (חשבון הטוויטר של דיר אלזור 24, 11 בספטמבר 2018; מרכז המעקב לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018).

הערכות מוקדי הכוח במרחב אלבוכמאל (עדכני ל-11 בספטמבר 2018): בצהוב - האזור שבשליטת כוחות SDF; באדום - האזור שבשליטת צבא סוריה והכוחות המסייעים לו;  באפור- האזורים שבשליטת דאעש; בכחול - שדות הנפט (שרובם נמצאים  בשליטת ה-SDF); בכתום - אזורים בהם מתנהלים עימותים; החיצים הצהובים מסמנים  את כיווני תקיפה של כוחות SDF (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 11 בספטמבר 2018).
הערכות מוקדי הכוח במרחב אלבוכמאל (עדכני ל-11 בספטמבר 2018): בצהוב –
האזור שבשליטת כוחות SDF; באדום – האזור שבשליטת צבא סוריה והכוחות המסייעים לו;
באפור- האזורים שבשליטת דאעש; בכחול – שדות הנפט (שרובם נמצאים
בשליטת ה-SDF); בכתום – אזורים בהם מתנהלים עימותים; החיצים הצהובים מסמנים
את כיווני תקיפה של כוחות SDF (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 11 בספטמבר 2018).

אזור השליטה של דאעש הנמצא בין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).
אזור השליטה של דאעש הנמצא בין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).

  • בשלב זה מתנהלים עימותים בין כוחות SDF בעיר הג'ין ובעיירה אלבאע'וז, שממזרח לאלבוכמאל בסיוע ירי ארטילרי ותקיפות מהאוויר של מטוסי הקואליציה. בתקיפות נהרגו לפחות 17 פעילי דאעש (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018). כוח של דאעש הצליח להשמיד כלי רכב ממוגן של SDF באמצעות טיל נ"ט באזור העיירה אלבאע'וז בה מתנהלת לחימה קשה.
  • על פי דיווח מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם (10 בספטמבר 2018) מצויים בהג'ין למעלה מ-65 מפקדים בכירים של דאעש, מרביתם עיראקיים, חלקם זרים. על פי אותו דיווח בעיר אלשעפה מצויים שני בתי כלא של דאעש בהם כלואים למעלה מ-1,350 בני אדם (בהם פעילים זרים הנאשמים, בין השאר, בעבירות ביטחוניות). כמו כן נמסר, כי בעיר הג'ין קיים בית כלא נוסף, בו כלואים כ- 800 אנשים.
תקיפת כוח של ה-SDF ע"י דאעש בקרבת שדה הנפט אלתנכ
  • ב-12 בספטמבר תקפו פעילי דאעש כוח SDF בקרבת שדה הנפט אלתנכ, כ-37 ק"מ מדרום מזרח לאלמיאדין. כמה לוחמי SDF נהרגו ונפצעו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 12 בספטמבר 2018). מטרת התקיפה הייתה ככל הנראה להסיח את תשומת ליבו של דאעש מהלחימה בגזרת הג'ין-אלשאעפה והעיירה אלבאע'וז. יצוין כי שדה הנפט אלתנכ הינו מהגדולים ביותר בסוריה.
יוזמות התקפיות של צבא סוריה נגד דאעש
  • במקביל להתקפת כוחות SDF ביצע צבא סוריה יוזמות התקפיות נגד פעילי דאעש בשני מרחבים:
  • הגדה המערבית של הפרת, במרחב שבין אלבוכמאל ואלמיאדין: נמסר כי בעימותים שהתנהלו ב-6 בספטמבר 2018 נגרמו לשני הצדדים עשרות הרוגים ופצועים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 6 בספטמבר 2018).
  • המדבריות שממערב לעמק הפרת, בדגש על המרחב שבין תדמור לאלסת'נה: במרחב זה התנהלו ב-10 בספטמבר 2018 עימותים בין צבא סוריה, המבצע סריקות במרחב, לבין פעילי דאעש. לפחות שישה אנשי צבא סוריים וארבעה פעילי דאעש נהרגו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018).

המרחב שבין תדמור (1), אלסח'נה (2) ומוקדי הפעילות הסורית ההתקפית  נגד פעילי דאעש (Google Maps).
המרחב שבין תדמור (1), אלסח'נה (2) ומוקדי הפעילות הסורית ההתקפית
נגד פעילי דאעש (Google Maps).

תפיסת פעיל דאעש מאיטליה באזור אלרקה
  • בסרטון שפורסם השבוע ברשתות החברתיות נראה פעיל דאעש מאיטליה ממוצא ערבי בשם סמיר בוגנה. הוא ציין (באיטלקית), כי הינו פעיל דאעש, שכינויו המבצעי הינו אבו עבדאללה. לדבריו הוא הגיע מאיטליה לסוריה. לאחר ששהה שנתיים-שלוש בסוריה הוא החליט לעזוב. לכן הוא ניסה להימלט עם אשתו ובנותיו לאיטליה דרך גבול סוריה-תורכיה, במטרה להגיע לקונסוליה האיטלקית בתורכיה ולהסתייע בה בחזרתם לאיטליה. הוא נתפס על-ידי לוחמי YPG (הכוח המיליציוני הכורדי) ליד אלרקה בעת שהיה בדרכו לגבול התורכי (ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).

פעיל דאעש מאיטליה בשם סמיר בוגנה המכונה אבו עבדאללה, שנתפס  על ידי כוחות ה-YPG בעת שהיה בדרכו לגבול הסורי-תורכי (ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).
פעיל דאעש מאיטליה בשם סמיר בוגנה המכונה אבו עבדאללה, שנתפס
על ידי כוחות ה-YPG בעת שהיה בדרכו לגבול הסורי-תורכי
(ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).

עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
  • להלן הפעולות העיקריות שביצע דאעש בשבוע שחלף:
    • פיצוץ צינור נפט, כ-27 ק"מ מצפון מערב לכרכוך. כתוצאה מהפיצוץ פרצה שריפה וצוותי כיבוי אש פעלו לכבותה. גורם רשמי עיראקי מסר שהפיצוץ בוצע ע"י פעילי דאעש (Rudaw וכלי תקשורת עיראקיים, 9 בספטמבר 2018).
    • פיגוע התאבדות, של מחבל שפוצץ עצמו בשער הכניסה לבית החולים בחדית'ה, שבמחוז אנבאר. שוטר אחד נהרג ושלושה בני אדם נפצעו (סוכנות הידיעות העיראקית, 10 בספטמבר 2018).
    • חיסול שני אנשי "הגיוס השבטי", ע"י פעילי דאעש שפרצו לביתו של אחד מהם (עיראקי ניוז, 11 בספטמבר 2018).
    • פיצוץ רכב תופת (משאית קטנה) בסמוך למסעדה מצפון לתכרית: בתצלומי האבטחה נראה רכב התופת חונה בסמוך לשני אוטובוסים ולכלי רכב נוספים. כאשר נוסעים שירדו מהאוטובוס צעדו בקרבת הרכב הופעל מטען חבלה ופוצץ כלי הרכב. בפיגוע נהרגו שבעה אנשים ו-42 נפצעו (אלסומריה ניוז, 12 בספטמבר 2018).

 

פעילות כוחות הביטחון העיראקים

  • להלן עיקרי הפעילות, שביצעו כוחות הביטחון העיראקים נגד דאעש:
    • הרג ומעצר פעילים: כוחות הביטחון העיראקים ניהלו מבצע נגד דאעש בעיר הית. במהלכו נהרגו עשרים פעילים, ששהו בשלוש מנהרות שהושמדו (עיראקי ניוז, 7 בספטמבר 2018).
    • הריגת פעילי דאעש ממארב: כוחות הביטחון העיראקים הציבו מארב לפעילי דאעש, כ-14 ק"מ מדרום מערב לאלשרקאט. שבעה פעילי דאעש שהיו בכלי רכב נהרגו וארבעה נוספים נעצרו (עיראקי ניוז, 7 בספטמבר 2018).
    • השמדת מנהרות והריגת פעילי דאעש: כוחות הביטחון העיראקים שפעלו בנפת אלשרקאט הרגו שישה פעילי דאעש והשמידו שלוש מנהרות. כוח של משטרת מחוז צלאח אלדין הרג שני מחבלים מתאבדים (אלסומריה ניוז, 10 בספטמבר 2018).
    • פיצוץ מטעני חבלה: כוח הנדסה קרבית של צבא עיראק פוצץ באופן מבוקר 150 מטעני חבלה מדרום לאלפלוג'ה (סוכנות הידיעות העיראקית, 9 בספטמבר 2018).
    • הריגת פעילי דאעש: כוחות הביטחון העיראקים שניהלו מבצע רחב היקף מדרום למוצול הרגו 13 פעילי דאעש, כ-12 ק"מ מדרום לקיארה (עיראקי ניוז, 12 בספטמבר 2018).
פעילות ג'האדיסטית במדינות נוספות
פיגוע התאבדות משולב של דאעש בקאבול
  • ב-5 בספטמבר 2018 בשעה 1800 פוצץ עצמו מחבל מתאבד במועדון היאבקות בקאבול. ב-1840 פוצץ מחבל נוסף מכונית תופת שבה נהג בלב התקהלות בני אדם שהגיעו לסייע לנפגעי הפיצוץ הראשון. בפיגוע נהרגו לפחות 26 בני אדם ו-91 נפצעו (www.khaama.com, 6 בספטמבר 2018).
  • מחוז ח'ראסאן של דאעש קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. בהודעה נאמר, כי מחבל מתאבד של הארגון ירה למוות במאבטח של מקום כינוס של שיעים בקאבול ולאחר מכן פוצץ את אפוד הנפץ שנשא על גופו. בנוסף לכך, פוצצו פעילי דאעש מכונית תופת, שחנתה בקרבת מקום הפיגוע הראשון וזאת לאחר שהגיעו לזירה אנשי כוחות הביטחון ואנשי תקשורת. בפיגוע משולב זה נהרגו ונפצעו לטענת דאעש כ-150 בני אדם בהם שיעים, אנשי כוחות הביטחון ואנשי תקשורת (אעמאק, 5 בספטמבר 2018).
פיגוע התאבדות בתהלוכה בקאבול לזכרו של אחמד שאה מסעוד
  • ב-9 בספטמבר 2018 פוצץ עצמו מחבל מתאבד בסמוך לתהלוכה בקאבול לציון יום השנה ה-17 להריגתו של אחמד שאה מסעוד, המנהיג של החזית האסלאמית המאוחדת, שלחמה בטליבאן. כתוצאה מכך, נהרגו שבעה בני אדם ונפצעו עשרים וארבעה. מחוז ח'ראסאן של דאעש קיבל אחריות לפיגוע ומסר כי נהרגו ונפצעו בו חמישים וחמישה בני אדם (צדא אלבלד, 10 בספטמבר 2018).
לוב: פיגוע התאבדות במטה מוסד הנפט הלאומי בטריפולי
  • ב-10 בספטמבר 2018 לפנות בוקר תקפו שלושה מחבלים מתאבדים את מטה המוסד הלאומי לנפט של לוב, שבטריפולי.[4] השלושה נשאו חגורות נפץ על גופם והיו חמושים בנשק קל ורימוני יד. התוקפים לקחו כמה בני אדם כבני ערובה וניהלו חילופי אש עם כוחות הביטחון הלובים. במהלך חילופי האש נהרס חלק מהמבנה ובמקום פרצה אש. על פי משרד הבריאות הלובי נהרגו בהתקפה שניים מעובדי מטה מוסד הנפט ועשרים וחמישה נפצעו (המוסד הלאומי לנפט של לוב, 10 בספטמבר 2018; אלוסט לוב, 11,10 בספטמבר 2018).
  • דאעש קיבל אחריות להתקפה. בהודעה מטעמו שהתרפרסמה ביום למחרת נאמר, כי פעילי הארגון התעמתו עם מאבטחים במקום. על פי ההודעה נהרגו ונפצעו למעלה משלושים ושבעה בני אדם. פעילי דאעש העלו באש את המטה, השחיתו את תכולתו ולאחר מכן נהרגו. בהודעה נאמר, כי שדות הנפט התומכים ב"צלבנים" ובפרויקטים שלהם מהווים מטרה לגיטימית עבור לוחמי הג'האד וכי ההתקפה בוצעה במסגרת ההתקפות המתבצעות נגד "העריצים" בלוב הנאמנים לממשלות המערב (אח'באר ליביא, המצטט את סוכנות אעמאק של דאעש, 11 בספטמבר 2018).
אחד המחבלים המתאבדים, בכניסה למטה המוסד הלאומי לנפט.    מחבל מתאבד באחד המסדרונות (חשבון הטוויטר Libya Alahrar TV - قناة ليبيا الأحرار@libyaalahrartv , 11,10 בספטמבר 2018).
מימין: אחד המחבלים המתאבדים, בכניסה למטה המוסד הלאומי לנפט. משמאל: מחבל מתאבד באחד המסדרונות (חשבון הטוויטר Libya Alahrar TV – قناة ليبيا الأحرار@libyaalahrartv , 11,10 בספטמבר 2018).
 כבאים בסמוך להריסות בניין מטה המוסד הלאומי לנפט (ערוץ היוטיוב אלמיאדין, 10 בספטמבר 2018).   עשן מתמר ממטה המוסד הלאומי לנפט (באדום) בעקבות הפיגוע של דאעש במקום (Erem News, אתר חדשות באיחוד האמירויות הערביות, 11 בספטמבר 2018).
מימין: כבאים בסמוך להריסות בניין מטה המוסד הלאומי לנפט (ערוץ היוטיוב אלמיאדין, 10 בספטמבר 2018). משמאל: עשן מתמר ממטה המוסד הלאומי לנפט (באדום) בעקבות הפיגוע של דאעש במקום (Erem News, אתר חדשות באיחוד האמירויות הערביות, 11 בספטמבר 2018).
פעולות סיכול ומנע
סיכול פעילות דאעש במרוקו
  • ב-6 בספטמבר 2018 עצרו כוחות הביטחון במרוקו שלושה פעילי דאעש, שנשבעו אמונים למנהיג הארגון. השלושה שנעצרו בערים אגאדיר וטטואן (כ-45 ק"מ מדרום מזרח לטנג'יר) תכננו לבצע פיגועים ברחבי המדינה באמצעות מטעני חבלה וחומרים רעילים. בחיפושים שבוצעו אותר נשק קר, מדי צבא, מכשור אלקטרוני ומסמכים המטיפים לאלימות (אלצבאח, מרוקו, 8 בספטמבר 2018).

The post מבט לג'האד העולמי (6 בספטמבר – 16 בספטמבר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


מבט לאיראן (9– 20 בספטמבר 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • נמשכים המגעים המדיניים בין איראן, רוסיה ותורכיה סביב אדלב. איראן בירכה בפומבי על ההסכמות, שהושגו בסוצ'י בין נשיאי רוסיה ותורכיה, במסגרתן הוחלט על הקמת אזור חיץ מפורז בין המורדים לצבא סוריה. המפגש בסוצ'י התקיים לאחר שיחות בסוגיית אדלב בז'נבה ומפגש הפסגה בין נשיאי שלוש המדינות בטהראן. במהלך הפסגה התגלעו חילוקי דעות בין רוסיה ואיראן לבין תורכיה סביב הצורך בכיבוש מרחב אדלב. למרות התגובה האיראנית הפומבית החיובית נראה לנו, כי איראן מוטרדת מהמהלך הרוסי-תורכי החד-צדדי, שככל הנראה לא נעשה בהתאם עמה.
  • שני אנשי משמרות המהפכה נהרגו בסוריה. מקום ונסיבות מותם עדיין אינם ברורים.
  • בעיראק, חנך שגריר איראן מבנה חדש לקונסוליה האיראנית בבצרה, לאחר שבניין הקונסוליה הקודם הוצת ב-7 בספטמבר 2018 על-ידי מפגינים עיראקים. איראן, שרמזה למעורבות זרה במתקפה על בניין הקונסוליה, קראה לשלטונות עיראק לפעול נגד מבצעי המתקפה. עם זאת, בכירים איראנים הזדרזו להדגיש, כי המתקפה לא תפגע ביחסים בין שתי המדינות.
  • בתוך כך, ממשיכה איראן לעקוב בדריכות ולנסות להשפיע על תהליך הקמת הממשלה החדשה בבגדאד על רקע הודעת ראש הממשלה חידר אל-עבאדי, כי אין בכוונתו להתמודד על כהונה נוספת. התקשורת האיראנית הביעה שביעות רצון ממינויו של מחמד אל-חלבוסי כיו"ר הפרלמנט העיראקי החדש, שהתאפשר בזכות תמיכת קואליציית "אל-פתח" המזוהה עם המיליציות השיעיות העיראקיות.
  • בכירים מדיניים וביטחוניים באיראן הצדיקו את מתקפת הטילים, שביצעו משמרות המהפכה ב-8 בספטמבר 2018 על מטה המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטאן בצפון עיראק. זאת בטענה כי מדובר במימוש זכותה של איראן להגנה עצמית. רמטכ"ל איראן דרש משלטונות עיראק והחבל הכורדי להסגיר לידי טהראן את הבדלנים הכורדים ולסגור את הבסיסים המשמשים אותם לביצוע תקיפות בצפון-מערב איראן. מפקד משמרות המהפכה ציין כי ההתקפה, בה נהרגו 11 בני-אדם, צריכה לשמש מסר לאויבי איראן לבל ינסו לכפות עליה את עמדותיהם.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • לוחם משמרות המהפכה, עלי אצע'ר אליאסי (Ali Asghar Eliasi), מדיביזיה 10 של משמרות המהפכה, נהרג, בסוריה. כמו כן דיווחה התקשורת האיראנית על מותו בסוריה של פרהאד טאלבי (Farhad Talebi), איש דת שלחם במסגרת גדוד 102 של משמרות המהפכה. על נסיבות מותו של אליאסי קיימים דיווחים (ראשוניים) סותרים: על פי גירסא איראנית הוא נהרג באזור חלב. על פי מקורות סוריים הוא נהרג בקרבות באזור שממזרח לתדמור.
  • חסין דהקאן (Hossein Dehqan), שר ההגנה האיראני לשעבר ויועצו הביטחוני של המנהיג ח'אמנהאי, אמר בריאיון לערוץ החדשות הרוסי RT בשפה הערבית, כי איראן מוכנה לסייע צבאית לסוריה נגד ארה"ב. הוא ציין, כי אם סוריה תרצה להילחם נגד הכוחות האמריקאים במזרח הפרת, טהראן תהיה מוכנה לתמוך בה מבחינה צבאית, אם זו תבקש זאת ממנה. דהקאן הדגיש, כי יש להמשיך במערכה נגד "הטרוריסטים" ולחסלם במרחב אדלב, משום שהם מסכנים את הביטחון בכל מקום אליו הם עוברים. הוא הוסיף, כי יש להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה, משום שהם לא הוזמנו מעולם על-ידי ממשלת סוריה. דהקאן הכחיש בריאיון את הדיווחים בנוגע לייצור טילים איראנים בסוריה (איסנ"א, 9 בספטמבר 2018).
  • איראן, רוסיה ותורכיה ממשיכות במגעים מדיניים במקביל להערכות הנמשכת לקראת המערכה הצבאית במרחב אדלב. ב-11-10 בספטמבר 2018 התקיימו בז'נבה שיחות בנושא אדלב בין שלוש המדינות, בהמשך לפסגה שקיימו נשיאי שלוש המדינות בטהראן ב-7 בספטמבר. במהלך הפסגה התגלעו חילוקי דעות בין רוסיה ואיראן לבין תורכיה סביב הצורך בכיבוש מרחב אדלב. בעוד רוסיה ואיראן תמכו במהלך קרקעי נרחב, תורכיה התנגדה לו, צידדה בפומבי בהפסקת אש ותבעה מרוסיה ומסוריה להפסיק את התקיפות האוויריות והקרקעיות.
  • בשיחות בז'נבה השתתף סטפן דה-מיסטורה, שליח האו"ם לסוריה. בתום השיחות אמר אלכסנדר לברנטייב, השליח הנשיאותי הרוסי לסוריה, כי לא ניתן לחיות לצד "פעילי הטרור" ולכן יש להמשיך את המאבק נגדם עד לחיסולם המוחלט. לברנטייב אמר כי לדעתו רוסיה, תורכיה ואיראן תוכלנה לתאם ביניהן מנגנון לביצוע מבצע צבאי נגד "ארגוני הטרור" באדלב והדגיש, כי יש לפעול בזהירות תוך הפחתת הפגיעה באזרחים הבלתי מעורבים והבטחת ביטחונם (RIA, טאס, 11 בספטמבר 2018).

ב-17 בספטמבר 2018 נפגשו נשיאי רוסיה ותורכיה בסוצ'י והגיעו להסכמות בנוגע לאדלב. במסגרתן הוסכם על הקמת אזור חיץ מפורז מנשק בין המורדים לצבא סוריה, בו יפטרלו כוחות תורכיים ורוסיים. איראן בירכה על ההסכמות שהושגו בין שני המנהיגים. שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), כתב בחשבון הטוויטר שלו (18 בספטמבר 2018), כי מאמצים דיפלומטיים מנעו מלחמה באדלב וכי הדיפלומטיה עובדת. דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), אמר, כי ההסכם, שהוכרז בעקבות פגישת נשיאי רוסיה ותורכיה בסוצ'י, הוא צעד חשוב לקראת פתרון בעיית הקבוצות הטרוריסטיות שנותרו בסוריה. הוא ציין, כי אחד העקרונות המרכזיים של מדיניות החוץ של איראן הוא לסיים את האלימות ושפיכות הדמים באזור ולטהרו מטרוריסטים. עוד אמר קאסמי, כי טהראן עודכנה על ההסכם לפני שנחתם (איסנ"א, 18 בספטמבר 2018). למרות התגובה האיראנית הפומבית החיובית נראה לנו, כי איראן מוטרדת מהמהלך הרוסי-תורכי החד-צדדי, שככל הנראה לא נעשה בהתאם עמה.

  • ב-18 בספטמבר 2018 קיימו שרי החוץ של איראן ותורכיה שיחת טלפון, בה דנו בהסכם, שהושג בסוצ'י. השניים הסכימו לדון בפרטי ההסכם במהלך הפגישה המשולשת של שרי החוץ של איראן, תורכיה ורוסיה הצפויה בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק (תסנים, 18 בספטמבר 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
נחנך בניין חדש לקונסוליה האיראנית בבצרה במקום זה שהוצת
  • שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), חנך ב-11 בספטמבר 2018 מבנה חדש לקונסוליה האיראנית בבצרה שבדרום עיראק, לאחר שבניין הקונסוליה הקודם הוצת ב-7 בספטמבר על-ידי מפגינים עיראקים, שהסתערו על הקונסוליה וקראו קריאות בגנות המעורבות האיראנית בארצם. המתקפה על הנציגות האיראנית התרחשה בעיצומו של גל מחאות אלימות כנגד המצוקות החברתיות והכלכליות והשחיתות במדינה.
  • בטקס פתיחת בניין הקונסוליה החדש, שהתקיים בנוכחות מושל בצרה, כמה חברי פרלמנט עיראקים, אנשי דת ומנהיגי שבטים מקומיים, אמר מסג'די, כי למתקפה על הקונסוליה האיראנית לא תהיה כל השפעה על היחסים בין שתי המדינות ועל קשרי המסחר ביניהן. הוא ציין, כי יחסי איראן עם עיראק הם אסטרטגים וכי שתי המדינות מקיימות ביניהן שיתוף פעולה צבאי, כלכלי ותרבותי. מסג'די טען, כי אלה שהציתו את הקונסוליה אינם קשורים כלל לעיראק, וקרא לממשלת בגדאד לחשוף את זהותם (איסנ"א, 11 בספטמבר 2018). בריאיון לסוכנות הידיעות "תסנים" (12 בספטמבר 2018) האשים מסג'די את ארה"ב וערב הסעודית במעורבות במתקפה על הקונסוליה האיראנית ואמר, כי הן חותרות לפגוע ביחסים בין איראן ועיראק.
איראן הצדיקה את מתקפת הטילים של משמרות המהפכה על בדלנים כורדים בצפון עיראק
  • בכירים איראנים הצדיקו את מתקפת הטילים, שביצעו משמרות המהפכה ב-8 בספטמבר 2018 על מטה המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטאן האיראנית (PDKI) בצפון עיראק. לדברי הבדלנים הכורדים, 11 בני אדם נהרגו בתקיפה ועשרות נוספים נפצעו, בהם מזכ"ל המפלגה. ממשלת עיראק גינתה את התקיפה. בהודעת משרד החוץ העיראקי נאמר, כי בגדאד מתנגדת לכל הפרה של ריבונותה באמצעות תקיפה בשטחה (Arab News, 10 בספטמבר 2018).
שיגור טילי פאתח-110 לעבר מטה PDKI בצפון עיראק (תסנים, 11,9 בספטמבר 2018)    שיגור טילי פאתח-110 לעבר מטה PDKI בצפון עיראק (תסנים, 11,9 בספטמבר 2018)
שיגור טילי פאתח-110 לעבר מטה PDKI בצפון עיראק (תסנים, 11,9 בספטמבר 2018)
  • בעקבות התקיפה דרש מחמד באקרי (Mohammad Baqeri), ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, משלטונות עיראק והחבל הכורדי בצפון עיראק להסגיר לידי טהראן את הבדלנים הכורדים הפועלים משטח עיראק ולסגור את הבסיסים המשמשים אותם לביצוע תקיפות בצפון-מערב איראן. הוא ציין, כי אם אין באפשרותן של הרשויות בעיראק להסגיר את הבדלנים, עליהן לגרשם. באקרי אמר, כי איראן הזהירה את הבדלנים הכורדים מספר פעמים מפני המשך פעילותם בשטח איראן וכי לטהראן יש זכות להגן על עצמה מפני "טרוריסטים בדלנים" הנתמכים על-ידי ארה"ב וכמה ממדינות האזור (דפאע פרס, 11 בספטמבר 2018).
  • מפקד משמרות המהפכה, מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), הגיב לשיגור הטילים לעבר המחתרת הכורדית באומרו, כי המתקפה באה בנקמה על מותם של למעלה מעשרה חיילים איראנים במתקפה, שביצעה KDPI בחודש יולי האחרון באזור מריואן (Marivan) שבגבול איראן-עיראק. הוא ציין, כי הפעולה האיראנית, שבה נעשה שימוש בטילים מדויקים, צריכה לשמש מסר לכל אויביה של איראן, ובמיוחד למעצמות הסבורות, כי הן יכולות לכפות את מטרותיהן על איראן (פארס, 13 בספטמבר 2018).
  • דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), התייחס, אף הוא, למתקפת הטילים בצפון עיראק ואמר, כי איראן לא תסבול כל הפרה של ריבונותה או פגיעה בביטחונה הלאומי (אירנ"א, 13 בספטמבר 2018).
הבחישה האיראנית בעניינים פנים-עיראקים
  • באיראן ניכר סיפוק ממינויו של מושל מחוז אנבאר לשעבר, הפוליטיקאי הסוני מחמד אל-חלבוסי (Muhammad al-Halbusi) כיו"ר הפרלמנט העיראקי החדש. האתר "פרארו" כינה את בחירתו של אל-חלבוסי "הישג איראני", שהתאפשר בזכות תמיכת קואליציית "אל-פתח", המזוהה עם המיליציות השיעיות העיראקיות, במועמדותו. במאמר פרשנות, שהתפרסם באתר (17 בספטמבר 2018), נכתב, כי בעקבות הודעת ראש ממשלת עיראק, חידר אל-עבאדי, כי אין בכוונתו להתמודד על כהונה נוספת, גברו הסיכויים לכינון קואליציה על-ידי "אל-פתח" בראשות האדי אל-עאמרי המקורב לאיראן. בשבועות האחרונים פעלו הן איראן והן ארה"ב בניסיון להשפיע על תהליך הקמת הקואליציה החדשה בעיראק.
  • בתוך כך, הכחיש השבוע דובר משרד החוץ האיראני דיווח, שהתפרסם ביומון הכוויתי "אל-ג'רידה", לפיו מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, נפגש עם שליחו של נשיא ארה"ב לעיראק, ברט מקגורק, על מנת לדון עימו במגעים להקמת ממשלה חדשה בבגדאד. בהראם קאסמי כינה את הדיווח "שקר מוחלט". שגרירות ארה"ב בבגדאד הכחישה, אף היא, את הדיווח (תסנים, 17 בספטמבר 2018).

The post מבט לאיראן (9– 20 בספטמבר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (17 בספטמבר –3 באוקטובר 2018)

$
0
0
 עיקרי אירועי השבוע
  • ב-17 בספטמבר 2018 נפגשו נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ונשיא תורכיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בעיר סוצ'י, שברוסיה. במוקד שיחותיהם עמדה ההתקפה המתוכננת של המשטר הסורי על ארגוני המורדים במרחב אדלב, שההכנות לה עמדו לקראת סיומן. ההסכם שהושג קבע, שבמרחב אדלב יוקם אזור מפורז, ברוחב של 20-15 ק"מ, שיחצוץ בין אזורי השליטה של צבא סוריה לבין אזורי השליטה של ארגוני המורדים. בהסכם נקבע כי האזור המפורז יוקם עד 15 באוקטובר 2018 וכי עד ל-10 באוקטובר יפונו ממנו כלי הנשק הכבדים של ארגוני המורדים.
  • הסכם סוצ'י מהווה פריצת דרך במגעים בין רוסיה, תורכיה ואיראן להסדרת המצב באדלב, לאחר שבפסגת טהראן התגלעו מחלוקות ביניהן. המרוויחה העיקרית מההסכם הינה לכאורה תורכיה, שעלה בידה למנוע את ההתקפה שתוכננה על מרחב אדלב. אולם רווח זה, להערכתנו, הינו זמני באשר אפשרות התקיפה נותרה בעינה ודוברים מטעם המשטר בסורי הבהירו זאת היטב. בשטח, מכל מקום, אין התקדמות משמעותית לקראת יישום ההסכם. המטה לשחרור אלשאם ואף ארגוני המורדים שבחסות תורכית הבהירו, כי אין בדעתם להוציא כוחותיהם וכלי נשקם מהאזור המפורז ולהתיר כניסת כוחות שיטור רוסיים ותורכיים.
  • ב-22 בספטמבר 2018 תקפו חמישה פעילים חמושים באהואז, שבדרום איראן, מצעד שערכו אנשי משמרות המהפכה האיראנים לציון יום השנה ה-38 למלחמת איראן-עיראק. לפחות 25 בני אדם נהרגו וכשישים נפצעו, רובם אנשי משמרות המהפכה. דאעש קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. בעקבות זאת הגיבה איראן בירי טילים ובתקיפת כלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדי דאעש במרחב אלבוכמאל.
  • מעבר לרצון לנקמה, נועדה התקיפה להעברת מסר מרתיע לממשל ארה"ב ובעלי בריתו באזור. ההנהגה האיראנית ביקשה לבטא את נכונותה להגיב על כל פגיעה אפשרית בביטחונה הלאומי ואף לעשות שימוש ביכולות הטילים המתקדמות שברשותה במקרה של עימות צבאי עתידי. יוזכר, כי בחודש שעבר שיגרה איראן, באופן חריג, טילים בליסטיים לעבר מטה המפלגה הכורדית הדמוקרטית של איראן בצפון עיראק. גם אז הדגישו בכירים איראנים, כי שיגור הטילים נועד להעביר מסר לאויבי איראן לבל ינסו לממש כוונותיהם כלפיה.
ההסכם הרוסי-תורכי אודות אדלב
הסכם סוצ'י בין רוסיה לתורכיה
  • ב-17 בספטמבר 2018 התקיימה פגישה בין נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ועמיתו התורכי, רג'פ טאיפ ארדואן, בעיר סוצ'י שברוסיה.[1] אחד ממוקדי השיחה היה הסדר המצב באזור אי-ההסלמה באדלב. במסיבת עיתונאים שנערכה בעקבות הפגישה אמר נשיא רוסיה פוטין כי הדאגה המרכזית של רוסיה כיום היא האיום שמהווים הכוחות החמושים המרוכזים באזור אדלב על מחוז חלב ועל מתקנים צבאיים רוסים בסוריה (טרטוס וחמימים).
  • פוטין מסר כי שני הצדדים החליטו על הקמת אזור מפורז ברוחב של 20-15 ק"מ לאורך קו המגע בין כוחות המשטר הסורי לבין כוחות האופוזיציה שיתבצע עד ל-15 באוקטובר 2018. מהלך זה יהיה מלווה בהוצאת "הכוחות החמושים הקיצוניים" (וביניהם כאלה המשתייכים למטה לשחרור אלשאם) מהאזור המפורז (שבמשתמע יוקם באזור שבשליטת ארגוני המורדים). בנוסף לכך, על פי הצעתו של נשיא תורכיה, עד ל-10 באוקטובר 2018 יפונו מהאזור המפורז נשק כבד, טנקים, משגרי רקטות, רובים ופצצות מרגמה של כל קבוצות האופוזיציה הנמצאות באזור. הפיקוח על האזור המפורז יתבצע על ידי קבוצות סיור ניידות תורכיות ועל ידי יחידות המשטרה הצבאית הרוסית. עד אז תעבה תורכיה את עמדות התצפית שלה באזור.

האזור המפורז ואזורי השליטה השונים: אזור השליטה של ארגוני המורדים ובהם המטה לשחרור אלשאם (ירוק); אזור השליטה של צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום); האזור המפורז, שעליו הוסכם בין רוסיה לתורכיה (צהוב וכתום); עמדות פיקוח של תורכיה ורוסיה (מסומנות על-פי דגל המדינה) (ח'טוה, 19 בספטמבר 2018).
האזור המפורז ואזורי השליטה השונים: אזור השליטה של ארגוני המורדים ובהם המטה לשחרור אלשאם (ירוק); אזור השליטה של צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום); האזור המפורז, שעליו הוסכם בין רוסיה לתורכיה (צהוב וכתום); עמדות פיקוח של תורכיה ורוסיה (מסומנות על-פי דגל המדינה) (ח'טוה, 19 בספטמבר 2018).

  • להערכתנו ההסכם הרוסי-תורכי מנע בשלב זה את פתיחת ההתקפה המתוכננת של משטר אסד על מרחב אדלב. אולם המדובר, להערכתנו, בפסק זמן בלבד שכן המשטר הסורי חותר להשליט מרותו על כל מרחב אדלב ולעקור מהשורש את ארגוני המורדים ובמרכזם המטה לשחרור אלשאם, הארגון הג'האדיסטי הדומיננטי במרחב. עדות לכך ניתן למצוא בהצהרתו של פיצל אלמקדאד, סגן שר החוץ הסורי, שהודיע לאחר חתימת ההסכם הרוסי-תורכי, כי חיילי צבא סוריה ינצחו באדלב וכי הם יגיעו לאזור באמצעות מלחמה או בדרכי שלום. בנוסף לכך, הוא ציין כי הריבונות הסורית תוחל על כל שטח סוריה (בטולאת אלג'יש אלסורי, 25 בספטמבר 2018). "מקור בכיר" במשרד החוץ הסורי מסר, כי ההסכם הינו זמני בלבד והוא מהווה חלק מההסכמים הקשורים לאזורים מופחתי המתיחות במסגרת תהליך אסטנה (סוכנות הידיעות הסורית, 18 בספטמבר 2018).
  • שר החוץ הסורי, וליד אלמעלם, העניק ראיון בשולי העצרת הכללית של האו"ם שבו התייחס להסכם הרוסי-תורכי. בדבריו ציין כי "פעילי הטרור" שהגיעו לאלדב עשו זאת דרך תורכיה ולפיכך התורכים יודעים מהיכן הם הגיעו. לכן, לדבריו, עליהם לצאת מסוריה אל ארצות מוצאם דרך תורכיה. באשר ל"פעילי הטרור" הסורים ציין אלמעלם, כי הם יכולים לקבל חנינה, להשתתף בפיוס המקומי, למסור את נשקם ולשוב למקום ממנו באו. הוא ציין כי ממשלת סוריה מעדיפה שההסכם ייצא לפועל אך הדגיש כי יש לה זכות להשתמש גם "באמצעים אחרים" (RT Arabic, 30 בספטמבר 2018).
יישום ההסכם

המטה לשחרור אלשאם דחה את ההסכם אולם גם ארגוני מורדים נוספים מתייחסים אליו בחשדנות רבה ולתפקידה של רוסיה בגיבושו. נראה, כי עד כה טרם פינו ארגוני המורדים את כוחותיהם ואת כלי נשקם הכבדים מהאזור המפורז. צבא סוריה והכוחות התומכים בו שומרים על רמת כוננות גבוהה באזורים הגובלים עם מרחב אדלב ועד כה טרם אותרו סימנים לדילול הכוחות הסורים, שרוכזו באזור לקראת המתקפה הצפויה נגד אדלב. לפי שעה לא אותרו היערכות כוחות או סיורים של כוחות המשטרה הצבאית הרוסית, או כוחות תורכיים באזור החיץ, האמורה להתבצע עד 15 באוקטובר 2018.

  • רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא תורכיה, הודיע מספר ימים לאחר ההסכם, כי ארגוני המורדים הקיצוניים באדלב החלו לצאת מהאזור המפורז וכי במקומם יתפרסו כוחות של המשטרה הצבאית הרוסית והז'נדרמריה התורכית (מראסלון, 26 בספטמבר 2018). עם זאת, על-פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, מרבית ארגוני המורדים מסרבים לדרישה התורכית לפנות את הכלים משוריינים ואמצעי הלחימה הכבדים מעמדותיהם שבאזור המפורז.
  • במרחב אדלב מתקיימת מאז הסכם סוצ'י הפסקת אש רופפת. מאז ההסכם אירעו מספר תקריות מקומיות בין ארגוני המורדים לבין צבא סוריה. כלי התקשורת של המשטר הסורי דיווחו כי צבא סוריה סיכל ניסיון של כוחות המורדים לתקוף את עמדותיו באזור העיירה אללטאמנה, השוכנת בחלקו הדרומי של האזור המפורז (66 ק"מ מדרום לאדלב), ואשר דווח כי היא נחשבת למעוז שפעילי המטה לשחרור אלשאם. צבא סוריה השיב בירי ארטילרי והרג ופצע לוחמים רבים של ארגוני המורדים (הטלוויזיה הסורית, 26 בספטמבר 2018; מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 30 בספטמבר 2018). כמו כן דווח, כי צבא סוריה שיגר רקטות לעבר אזור ג'סר אלשע'ור, שבו שולטים ארגוני המורדים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 30 בספטמבר 2018)[2].
המשך ההכנות הצבאיות והפעילות התודעתית של המטה לשחרור אלשאם

המטה לשחרור אלשאם, ארגון המורדים הג'יהדיסטי הדומיננטי במרחב אדלב, המשיך לקיים פעילות צבאית במסגרת היערכותו לקראת מערכה אפשרית, גם לאחר ההודעה על ההסכם הרוסי-תורכי. פעילות זאת לוותה בפעילות תודעתית בקרב האוכלוסייה, שמטרתה להכשיר את הלבבות ללחימה נגד המשטר הסורי.

  • להלן עיקרי פעילותו של המטה לשחרור אלשאם:
    • הקמת שלוש מסגרות צבאיות. היחידות שהוקמו הן: צבא אבו בכר אלצדיק, צבא עמר בן אלח'טאב וצבא עת'מאן בן עפאן והן הוקמו במסגרת רה-ארגון שכלל הקמת מסגרות צבאיות גדולות, באמצעות איחוד פלגים ויחידות צבא קטנות (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 30 בספטמבר 2018)
    • הכשרת אנשי עזרה ראשונה: המטה לשחרור אלשאם החל בקמפיין להכשרת אלף אנשי עזרה ראשונה בג'בל אלזאויה, 21 ק"מ מדרום לאדלב. זאת בשל מיעוט צוותי רפואה באזור זה. מטרתה של ההכשרה הינה לאפשר טיפול ראשוני בנפגעים בעיקר נפגעי תקיפות צבא סוריה (אבאא', 30 בספטמבר 2018).
    • קמפיין תודעתי בשם "ספינת ההצלה": הקמפיין התבצע בעיר אלדאנא, שמצפון לאדלב ומטרתו לעורר מודעות אסלאמית בקרב הנוער כדי להכשיר את הלבבות להמשך הלחימה במשטר הסורי (אבאא', 27 בספטמבר 2018).

פעילי המטה לשחרור אלשאם, מסיירים באחד השווקים בעיר אלדאנא במסגרת הקמפיין התודעתי "ספינת ההצלה" (אבאא', סוכנות הידיעות המזוהה עם המטה לשחרור אלשאם, 27 בספטמבר 2018).
פעילי המטה לשחרור אלשאם, מסיירים באחד השווקים בעיר אלדאנא במסגרת הקמפיין התודעתי "ספינת ההצלה" (אבאא', סוכנות הידיעות המזוהה עם המטה לשחרור אלשאם, 27 בספטמבר 2018).

תגובות להסכם מצד צבא סוריה החופשי
  • "החזית הלאומית לשחרור" של צבא סוריה החופשי, שהינה בעלת אוריינטציה תורכית, פרסמה כרוז בו שיבחה את ההסכם שהושג בסוצ'י. לטענתה מנע ההסכם התקפה קרובה נגד האזורים שבשליטת ארגוני המורדים, שעלול היה לגרום ל"טרגדיה אנושית". בנוסף לכך, הובעה הערכה רבה לתורכיה על "ניצחונה הדיפלומטי", אשר הגן על עניינם של כוחות המורדים והפך אותם לחלק מהביטחון הלאומי התורכי. עם זאת, הובע בכרוז חוסר האמון כלפי רוסיה, שלטענתם אינה מכבדת הסכמים (חשבון הטוויטר של החזית הלאומית לשחרור [الجبهة الوطنية للتحرير@alwataniaTahrer], 22 בספטמבר 2018).
  • מאוחר יותר הודיעה "החזית העממית לשחרור" של צבא סוריה החופשי, כי היא אינה מקבלת מספר סעיפים בהסכם, הגם שברכה עליו. על פי ההודעה היא אינה מקבלת את העיקרון לפיו כוחות רוסיים יוכלו להיכנס לאזור המפורז, מאחר שהיא חוששת כי בהמשך יוכנסו לשם כוחות סוריים (ערוץ האופוזיציה הסורי Syria TV , 1 באוקטובר 2018).
המערכה במרחב אלסוידאא'

למרות הצהרות אופטימיות חוזרות ונשנות של המשטר הסורי, צבא סוריה עדיין לא הצליח לסיים את כיבוש מובלעת דאעש באלסוידאא'. התרשמותנו היא, שצבא סוריה מתקדם בעצלתיים בשל הלחימה העיקשת שמנהלים פעילי דאעש במקום. לכך יש להוסיף את פני השטח הבזלתיים המקשים על ההתקדמות הסורית.

  • כלי התקשורת של המשטר הסורי דיווחו, כי צבא סוריה והכוחות המסייעים לו התקדמו באזור אלצפא, מעוז דאעש. צבא סוריה משתלט בהדרגה על מנהרות ומערות המשמשות את דאעש ועל מקורות מים באזור (ערוץ אלאח'באריה, סוריה, 29 בספטמבר 2018). ב-30 בספטמבר 2018 דווח כי מטוסי חיל האוויר הסורי ביצעו תקיפה אווירית באזור אלצפא. בתקיפה נהרגו אחמד אלמטלק, מפקד בכיר של דאעש בדרום סוריה, וארבעה ממלוויו (אלמצדר ניוז, 30 בספטמבר 2018). מנגד, דווח כי עמיד (תת-אלוף) וליד מרעי אלכרדי, מפקד גדוד 412 בצבא השחרור הפלסטיני (המופעל ע"י סוריה) נהרג בעימותים עם דאעש (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 25 בפברואר 2018).
טנק של צבא סוריה במהלך הלחימה באזור אלצפא (הטלוויזיה הסורית, 26 בספטמבר 2018).   ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר מטרות דאעש באזור אלצפא
מימין: טנק של צבא סוריה במהלך הלחימה באזור אלצפא (הטלוויזיה הסורית, 26 בספטמבר 2018). משמאל: ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר מטרות דאעש באזור אלצפא (ההסברה הקרבית המרכזית, 27 בספטמבר 2018).
מזרח סוריה

נמשכת ההתקפה של כוחות SDF נגד דאעש מצפון לאלבוכמאל

נמשכת ההתקפה של כוחות SDF, נגד מאחזי דאעש שמצפון לאלבוכמאל, שהחלה ב-10 בספטמבר 2018. דאעש מצידו ביצע כמה התקפות נגד, שבהן הפעיל מכוניות תופת. כמה עיירות נכבשו ע"י SDF אך במעוזים המרכזיים של דאעש עדיין נמשכת הלחימה.

  • להלן זירות הלחימה העיקריות:
    • העיירה אלבאע'וז פוקאני (ממזרח לאלבוכמאל): לאחר עשרה ימי לחימה הצליחו כוחות SDF ב-22 בספטמבר 2018 להשתלט על העיירה. ההשתלטות בוצעה בסיוע ארטילרי וסיוע אווירי של מטוסי הקואליציה (ענב בלדי, 17 בספטמבר 2018). פעילי דאעש ביצעו מתקפת נגד במהלכה נהרגו 25 פעילים (ספוטניק בערבית, 23 בספטמבר 2018).
    • מתקפת נגד של דאעש על העיירה אלבאע'וז פוקאני: כוחות דאעש ביצעו ב-29 בספטמבר 2018 מתקפת נגד במהלכה פוצצו מחבלים מתאבדים שתי מכוניות תופת וארבעה מחבלים מתאבדים. דאעש קיבל אחריות על הפעלת המחבלים המתאבדים (מחוז ברכה של דאעש, 29 בספטמבר 2018). שני הצדדים המשיכו בחילופי אש ארטילרית וספגו הרוגים ופצועים (מרכז המעקב הסורי לזכויות האדם, 29 בספטמבר 2018).
    • אלשג'לה (מצפון לאלבע'וז אלפוקאני): ב-25 בספטמבר 2018 כבשו כוחות SDF את העיירה אלשג'לה, שמצפון לאלבאע'וז פוקאני. דווח כי פעילי דאעש רבים נהרגו והשאר נמלטו. במקום, אותרה כמות גדולה של אמצעי לחימה ותחמושת. אנשי ההנדסה הקרבית של כוחות SDF סרקו את הכפר ונטרלו מוקשים (SDF Media Center, 25 בספטמבר 2018).
    • אלסוסה (מצפון לאלשג'לה): בסוף ספטמבר 2018 התקיימו בעיירה אלסוסה קרבות בין דאעש ל-SDF , ככל הנראה ללא הכרעה. ב-26 בספטמבר 2018 תקפו פעילי דאעש עמדות של כוחות SDF באזור אלסוסה והרגו שמונה לוחמים. שלושה לוחמים נוספים נהרגו מפגיעת טיל נ"ט בכלי רכב שלהם (ראיון עם כתב פראת פוסט באתר אוריינט ניוז, 26 בספטמבר 2018).
    • העיירות אלשעפה והג'ין: העיירות הללו מהוות מרכז הכובד של דאעש במרחב שמצפון לאלבוכמאל. כוחות SDF תקפו בסיוע ארטילרי של צבא סוריה יעדים באזור אלשעפה (חשבון הטוויטר דיר אלזור 24, 25 בספטמבר 2018). בכך הצטרף צבא סוריה למערכה נגד מובלעות דאעש שמצפון לאלבוכמאל, הגם שבאופן עקיף ומוגבל. באזור העיירה הג'ין, שבה מצויה כנראה ההנהגה האזורית של דאעש, נמשכו העימותים בין פעילי דאעש לכוחות SDF.
מוקדי הקרבות במרחב שמצפון לאלבוכמאל: אלבאע'וז פוקאני (1); אלשג'לה (2); אלסוסה (3); אלשעפה (4); הג'ין (5) (Wikimapia).   כלי רכב ודחפור של כוחות SDF הנוטלים חלק בלחימה מצפון לאלבוכמאל (SDF Media Center, 28 בספטמבר 2018).
מימין: מוקדי הקרבות במרחב שמצפון לאלבוכמאל: אלבאע'וז פוקאני (1); אלשג'לה (2); אלסוסה (3); אלשעפה (4); הג'ין (5) (Wikimapia). משמאל: כלי רכב ודחפור של כוחות SDF הנוטלים חלק בלחימה מצפון לאלבוכמאל (SDF Media Center, 28 בספטמבר 2018).
חשיפת התארגנות דאעש באלרקה
  • ב-29 בספטמבר 2018 חשפו אנשי כוחות ביטחון הפנים של כוחות SDF התארגנות חשאית של דאעש באלרקה (לשעבר "בירת" דאעש בסוריה). פעילי כוחות ביטחון הפנים פשטו על שתי דירות בעיר, הרגו שני פעילי דאעש ועצרו חמישה נוספים. בדירות אותרו רימוני-יד, אקדחים וחומרי נפץ. בסמוך להן נמצאה מכונית תופת וכן כמות גדולה של אמצעי לחימה ומוקשים שהוטמנו בקרקע. פעילי ההתארגנות תכננו לבצע פיגועי ראווה ברחבי אלרקה (רויטרס, 30 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
  • להלן פעולות שביצע דאעש בעיראק:
    • פיצוץ עמוד מתח גבוה, כ-55 ק"מ ממערב לכרכוכ (עיראקי ניוז, 20 בספטמבר 2018). כוחות הביטחון העיראקים נטרלו מטען חבלה נוסף שהוצמד לעמוד מתח גבוה ממערב כרכוכ.

מטען חבלה, המורכב משתי פצצות מרגמה, שהוצמד לאחר מבסיסי עמוד מתח גבוה (חשבון הטוויטרTØM CΛT@TomtheBasedCat, 1 באוקטובר 2018).
מטען חבלה, המורכב משתי פצצות מרגמה, שהוצמד לאחר מבסיסי עמוד מתח גבוה (חשבון הטוויטרTØM CΛT@TomtheBasedCat, 1 באוקטובר 2018).

  • הצתת בתי משתפי פעולה עם המשטר העיראקי, מדרום לכרכוכ. פעילי דאעש הציתו את בתיהם של מוכתר ישוב וכן של אדם, שנטען כי שימש כסוכן של המשטר העיראקי (מחוז כרכוכ של דאעש, 1 באוקטובר 2018).
  • פיצוץ שני מיניבוסים באמצעות מטעני חבלה באזור אלשעב, שבצפון בגדאד. אדם אחד נהרג וארבעה נפצעו (סוכנות הידיעות העיראקית, 1 באוקטובר 2018). עד כה דאעש לא קיבל אחריות לאירוע אך ניתן להעריך כי פעיליו אחראיים לביצועו.
  • פיצוץ מטעני חבלה נגד כלי רכב של כוחות הביטחון העיראקים (30 בספטמבר 2018). הפיצוצים בוצעו מדרום מזרח לסאמראא' (מצפון לבגדאד), ממערב לכרכוכ ומדרום למוצול.
פעילות כוחות הביטחון העיראקים
  • בשבועיים האחרונים ניכרה פעילות סיכול אינטנסיבית של כוחות הביטחון העיראקים, בסיוע כוחות הקואליציה הבינלאומית. להלן עיקרי הפעילות (על פי דיווחי כלי התקשורת העיראקים):
  • תקיפות אוויריות וקרקעיות נגד פעילי דאעש:
    • שישה פעילי דאעש נהרגו בתקיפה אווירית ממערב לכרכוכ; שלושה פעילי דאעש נהרגו ע"י "הגיוס העממי" במחוז צלאח אלדין; כוחות הביטחון העיראקים, הרגו 15 פעילי דאעש בתוך מנהרה בקרבת גבול עיראק-סוריה. כלי טיס של חיל האוויר הרגו מספר פעילי דאעש במחוז צלאח אלדין; צבא עיראק הרג ארבעה פעילי דאעש במחוז מוצול; כוחות "הגיוס העממי" הרגו שלושה פעילי דאעש והשמידו שלושה אופנועים בקרבת גבול עיראק-סוריה. כוח משטרה עצר שמונה פעילי דאעש בחלקה המזרחי של מוצול. כוח המשטרה הפדרלית הרג 18 פעילי דאעש מדרום מערב לארבל.
    • השמדת מנהרות: מטוסי קרב של כוחות הקואליציה הבינלאומית, שביצעו תקיפה אווירית, השמידו שלושה כלי רכב משוריינים ומנהרה של דאעש והרגו מספר פעילי הארגון באזור ראוה (שבקרבת גבול עיראק-סוריה), כ-80 ק"מ ממזרח לאלקאא'ם; כלי טיס של חיל האוויר העיראקי השמידו שש מנהרות, כ-200 ק"מ מצפון מערב לבגדאד במנהרות נמצאו עשרה מטעני חבלה; במסגרת מבצע שהתנהל באזורים המדבריים שבין מחוז אלאנבאר למחוזות צלאח אלדין ונינוא, השמיד צבא עיראק שש-עשרה מנהרות דאעש. פעילים ששהו בתוכן נהרגו ועשרות מטעני חבלה וחומרי נפץ נוטרלו.
    • איתור מדים של אנשי כוחות הביטחון העיראקים: פעילי "הגיוס העממי" איתרו מדים של כוחות הביטחון העיראקיםבמקום מסתור של דאעש בהרי חמרין, שמצפון מזרח ומצפון מערב לבעקובה. המדים שימשו את פעילי דאעש בעת הצבת מחסומים מדומים, שבהם נחטפו ונרצחו בני אדם (אלסומריה ניוז, 25 בספטמבר 2018).
הוצאה להורג של סגן מנהיג דאעש
  • בית משפט בבגדאד דן למוות בתלייה את אסמאעיל עלואן סלמאן אלעית'אוי, ששימש כעוזרו האישי של אבו בכר אלבגדאדי, מנהיג דאעש. אלעית'אוי, שנמלט לסוריה ומשם לתורכיה, נלכד במהלך מבצע מודיעיני שנערך בתיאום עם תורכיה. אסמאעיל אלעית'אוי שימש כעוזר אישי של מנהיג דאעש אבו בכר אלבע'דאדי. במסגרת תפקידו היה אחראי להעברת הכספים לחשבונות בנק של דאעש במדינות שונות. סוכני המודיעין העיראקי השתמשו באפליקציית טלגרם, שהייתה מותקנת על הטלפון הנייד שלו כדי לפתות את מפקדי הארגון לעבור מסוריה לעיראק (רויטרס, 10 במאי 2018)[3].

אסמאיל עלואן אלעית'אוי, אחד מחמישה מפקדים בכירים בדאעש, שנלכדו על-ידי צבא עיראק (אלעאלם, איראן, 11 במאי 2018).
אסמאיל עלואן אלעית'אוי, אחד מחמישה מפקדים בכירים בדאעש, שנלכדו על-ידי צבא עיראק (אלעאלם, איראן, 11 במאי 2018).

חצי-האי סיני ומצרים
דיווח על חימוש בני השבטים בסיני במסגרת הלחימה נגד דאעש
  • במסגרת הלחימה נגד דאעש החל צבא מצרים לחמש את בני השבטים בסיני תוך ניצול היתרון שלהם בהכרת השטח. בני השבטים מבצעים סיורים בעומק חצי-האי סיני ומספקים מודיעין. בנוסף לכך, הם מאיישים מחסומים (פוקס ניוז, 27 בספטמבר 2018).
ג'בל אלחלאל (Google Maps).    חמושים מקרב איחוד שבטי סיני על-גבי כלי רכב שטח (דף הפייסבוק של איחוד שבטי סיני, 27 בספטמבר 2018).
מימין: ג'בל אלחלאל (Google Maps). משמאל: חמושים מקרב איחוד שבטי סיני על-גבי כלי רכב שטח (דף הפייסבוק של איחוד שבטי סיני, 27 בספטמבר 2018).
פעילות ג'האדיסטית במדינות אחרות
פיגוע באהואז שבאיראן בטקס לציון יום השנה למלחמת איראן-עיראק
  • ב-22 בספטמבר 2018 בשעות הבוקר תקפו חמישה חמושים באמצעות נשק קל את בימת הכבוד ואת אנשי משמרות המהפכה האיראניים, שנטלו חלק במצעד צבאי לציון יום השנה ה-38 לתחילת מלחמת איראן-עיראק באהואז, שבדרום מערב איראן. לפחות 25 בני אדם נהרגו ושישים נפצעו, מרביתם אנשי משמרות המהפכה האיראניים.
  • ארגונים בדלנים באהואז הזדרזו לקבל אחריות לביצוע הפיגוע. משרד הביטחון האיראני הודיע (24 בספטמבר 2018), כי מבצעי הפיגוע השתייכו לארגוני טרור הנתמכים על-ידי מדינות ערביות (תסנים, 25-22 בספטמבר 2018). בעקבות הודעת קבלת אחריות של דאעש, הגיבה איראן בירי טילים לעבר יעדי דאעש במרחב אלבוכמאל (ראו להלן).
אנשי צבא איראניים ואזרחים נמלטים מאזור הפיגוע (תסנים, 22 בספטמבר 2018).   גופות חיילים, שנהרגו בפיגוע (חשבון הטוויטר shabnamnezami@ShabnamNezami, 22 בספטמבר 2018).
מימין: אנשי צבא איראניים ואזרחים נמלטים מאזור הפיגוע (תסנים, 22 בספטמבר 2018). משמאל: גופות חיילים, שנהרגו בפיגוע (חשבון הטוויטר shabnamnezami@ShabnamNezami, 22 בספטמבר 2018).
איש משמרות המהפכה מסייע בפינוי אחד הפצועים (פארס ניוז, 22 בספטמבר 2018).     אנשי ביטחון איראניים, בימת הכבוד וחלק ממסלול המצעד הצבאי, זמן קצר לאחר הפיגוע (תסנים, 24 בספטמבר 2018).
מימין: איש משמרות המהפכה מסייע בפינוי אחד הפצועים (פארס ניוז, 22 בספטמבר 2018). משמאל: אנשי ביטחון איראניים, בימת הכבוד וחלק ממסלול המצעד הצבאי, זמן קצר לאחר הפיגוע (תסנים, 24 בספטמבר 2018).
  • דאעש קיבל אחריות לפיגוע ופתח בקמפיין, שנועד למיצוי הרווחים התעמולתיים ממנו:
    • בהודעה שפרסמה סוכנות אעמאק של דאעש נאמר כי פעילי הארגון תקפו אזור כינוס של כוחות איראניים באהואז, שבדרום מערב איראן. תחילה צוין כי נשיא איראן היה נוכח במקום. בו ביום פורסמה הודעת תיקון בה נאמר כי נשיא איראן לא היה נוכח (אעמאק, 22 בספטמבר 2018).
    • בהודעה נוספת מטעם מחוז ח'ראסאן של דאעש צוין כי חולייה של פעילים תקפה מצעד של כוחות הבסיג', צבא איראן ומשמרות המהפכה האיראניים בעיר אהואז. פעילי דאעש פתחו באש מנשק אוטומטי, הרגו למעלה מארבעים בני אדם ופצעו שישים. הודעת קבלת האחריות מסתיימת באיום: "אנו אומרים לשיעים, שהתחייבנו לכך שננקום את נקמתם של [המוסלמים] הסונים בעיראק, סוריה, תימן וח'ראסאן [אפגניסטאן ופקיסטאן]. בקרוב תקצרו את תוצאות עריצותכם. אנו נארוב לכם ומה שיגיע [אליכם] יהיה גרוע ומר יותר, בעזרת אללה" (מחוז ח'ראסאן של דאעש, 22 בספטמבר 2018).
    • ב-23 בספטמבר 2018 פרסמה סוכנות אעמאק סרטון בו נראים שלושה ממבצעי הפיגוע בדרכם לביצוע הפיגוע. אחד הפעילים נראה כשהוא לבוש מדי צבא איראניים ומדבר בשבח הג'האד. הפעיל השני, דובר ערבית, חובש כובע מצחייה של משמרות המהפכה האיראניים ומציין כי הוא נענה לקריאת אללה. הפעיל השלישי, דובר פרסית, חובש גם הוא כובע מצחייה של משמרות המהפכה האיראניים אומר כי הוא מייחל לכך שבפיגוע זה יהיו הרוגים רבים מקרב משמרות המהפכה האיראניים ובקרב כוחות הביטחון והממשל האיראניים (אעמאק, 23 בספטמבר 2018).
    • ב-26 בספטמבר 2018, פרסם מוסד ההסברה אלפרקאן של דאעש, קלטת שמע תחת הכותרת : "התקפה של המונותאיסטים על מצודת הפוליתאיסטים" [קרי, השיעים].בקלטת נשמע אבו אלחסן אלמהאג'ר דובר דאעש אלמהאג'ר שהתייחס לפיגוע באהואז וציין כי הוא לא יהיה האחרון. עוד ציין בדבריו, כי פיגוע זה, מדגים, את שבריריותו של הביטחון האיראני המשול לקורי עכביש. אלמהאג'ר איים כי "מה שיגיע [בהמשך] יהיה קשה ומר יותר" (SITE, 26 בספטמבר 2018).
התגובה האיראנית: פעולת נקם באמצעות נגד יעדי דאעש באזור אלבוכמאל
  • מחלקת יחסי הציבור של משמרות המהפכה הודיעה ב-1 באוקטובר 2018 כי כוחות משמרות המהפכה תקפו "קבוצות חמושות" מזרחית לפרת (אזור אבוכמאל) באמצעות שישה טילים באליסטיים. התקיפה בוצעה בתגובה לאירועים באהואז. נמסר כי הטילים ששוגרו הם מסוג "ד'ואלפקאר", שהטווח שלהם הינו עד 700 ק"מ; ומדגם "קיאם", שהטווח שלהם הינו עד 800 ק"מ. על הטילים ששוגרו נכתב "מוות לארה"ב", "מוות לישראל" ו"מוות לסעודיה". מיד לאחר התקיפה שוגרו שבעה כלי טיס בלתי מאוישים צבאיים שתקפו מטרות טרור (תסנים, 1 באוקטובר 2018).
אזור אלבוכמאל שבו, לטענת האיראנים, ממוקמת המפקדה של מבצעי ההתקפה באהואז במרחב שמצפון לאלבוכמאל.    שיגור אחד מתוך ששת טילים בליסטיים של משמרות המהפכה מאיראן לעבר מפקדה באזור אלבוכמאל (תסנים, 1 באוקטובר 2018).
מימין: אזור אלבוכמאל שבו, לטענת האיראנים, ממוקמת המפקדה של מבצעי ההתקפה באהואז במרחב שמצפון לאלבוכמאל. משמאל: שיגור אחד מתוך ששת טילים בליסטיים של משמרות המהפכה מאיראן לעבר מפקדה באזור אלבוכמאל (תסנים, 1 באוקטובר 2018).
  • דווח כי בתקיפה האיראנית נהרגו שמונה פעילי דאעש ו/או בני משפחותיהם (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 2 באוקטובר 2018).

את מתקפת הטילים ניתן לראות כמימוש האיומים שהשמיעו בכירים איראנים לנקום על הפיגוע. לצד הרצון לנקמה נועדה התגובה האיראנית גם להעברת מסר מרתיע לארה"ב, לסעודיה ולישראל על רקע הלחץ הגובר המופעל עליה מצד הממשל האמריקאי ובעלי בריתו באזור. ההנהגה האיראנית ביקשה לבטא את נכונותה להגיב על כל פגיעה אפשרית בביטחונה הלאומי ואף לעשות שימוש ביכולות הטילים המתקדמות שברשותה. יוזכר כי בחודש שעבר שיגרה איראן באופן חריג טילים בליסטיים לעבר מטה המפלגה הכורדית הדמוקרטית של איראן בצפון עיראק. גם אז הדגישו בכירים איראנים כי שיגור הטילים נועד גם להעביר מסר לאויבי איראן לבל ינסו לממש את כוונותיהם כלפיה.

פעילות סיכול ומנע
אפגניסטאן
  • עשרים וששה פעילי דאעש, שתכננו לבצע פיגועים ביום העאשוראא',נעצרו בקאבול. המעצרים בוצעו על-ידי מנהלת המודיעין האפגאני (www.khaama.com, 18 בספטמבר 2018). יום העאשוראא' הינו יום אבל אותו מציינים השיעים לזכרו של האמאם חסין בן עלי שנהרג בקרב כרבלא (680 לספירה).
גרמניה
  • משטרת גרמניה עצרה בברלין סורי ממוצא פלסטיני בן 21. העצור חשוד כי תכנן לבצע פיגוע כימי בישראל וגייס פעילים לארגון דאעש. על-פי אתר העיתון הגרמני בילד, שירות הביון הגרמני ((BND, קיבל לפני מספר חודשים מידע משירות ביון זר לגבי העצור, אשר הגיע לגרמניה מלוב ונכנס לתחומה באמצעות דרכון מזויף (Mail Online, 28 בספטמבר 2018).
הולנד
  • ב-27 בספטמבר עצרה משטרת הולנד שבעה בני אדם, אשר תכננו לבצע פיגועי ראווה באירועים המוניים באירופה. נמסר כי מנהיג ההתארגנות הינו ממוצא עיראקי (וושינגטון פוסט, 28 בספטמבר 2018). זהות העצורים עדיין אינה ברורה.

The post מבט לג'האד העולמי (17 בספטמבר –3 באוקטובר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (20 בספטמבר 2018 – 7 באוקטובר, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • בתגובה לפיגוע, שהתרחש ב-22 בספטמבר 2018 במצעד הצבאי באהואז שבמחוז ח'וזסתאן בדרום-מערב איראן, שיגרו משמרות המהפכה בליל ה-1 באוקטובר 2018 שישה טילים בליסטיים לעבר אזור אלבוכמאל שבדרום-מזרח סוריה. בתקיפה נעשה שימוש גם בכלי טיס בלתי מאוישים תוקפים. רמטכ"ל צבא איראן הצהיר, כי מתקפת הטילים היא שלב הנקמה הראשון נגד מבצעי הפיגוע באהואז וכי התגובה האיראנית מעידה על כך, שביטחונה הלאומי של איראן הוא "קו אדום". את מתקפת הטילים בסוריה ניתן לראות כמימוש האיום, שהשמיעו בכירים איראנים לנקום על הפיגוע באהואז, בו נהרגו לפחות 25 בני אדם. זאת, למרות שבימים הראשונים שלאחר הפיגוע הטילו שלטונות איראן את האחריות לפיגוע על בדלנים ערבים ולא על דאעש. לצד הרצון בנקמה, התגובה האיראנית נועדה גם להעברת מסר מרתיע לארה"ב, סעודיה וישראל על רקע הלחץ הגובר כנגדה מצד הממשל האמריקאי ובעלי בריתו באזור. ההנהגה האיראנית מבקשת לבטא את נכונותה להגיב על כל פגיעה אפשרית בביטחונה הלאומי ואף לעשות שימוש ביכולות הטילים המתקדמות שברשותה במקרה של עימות צבאי עתידי.
  • המשך המגעים בין איראן ורוסיה בנוגע לסוריה: מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמח'אני, נפגש בטהראן עם מזכיר מועצת הביטחון הרוסית, ניקולאי פטרושב, ודן עמו בהתפתחויות בסוריה ובשיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות. התייעצויות סביב המצב בסוריה התקיימו גם בין שרי החוץ של רוסיה, תורכיה ואיראן בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק.
  • איראן מגבירה את מאמציה להרחיב את השפעתה הכלכלית בסוריה בתום מלחמת האזרחים: משלחת כלכלית איראנית ביקרה בדמשק ונפגשה עם ראש ממשלת סוריה כדי לקדם השקעות איראניות בסוריה, 14 חברות איראניות גדולות מתחומי הבינוי, האנרגיה והתקשורת השתתפו בתערוכה בינלאומית לשיקום סוריה בדמשק ושר החשמל הסורי ביקר בטהראן וחתם עם עמיתו האיראני על הסכם לשיתוף פעולה בתחום החשמל הכולל הקמת תחנת כוח על-ידי איראן בלאטקיה בהספק של 540 מגה וואט.
  • בעיראק רשמה לעצמה איראן הישג בעימות עם ארה"ב סביב המגעים להקמת ממשלה חדשה בבגדאד, לאחר שמלאכת הרכבת הממשלה הוטלה רשמית על סגן הנשיא לשעבר, עאדל עבד אלמהדי. בתוך כך פרסם אתר חדשות עיראקי, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הזהיר לאחרונה את ארה"ב לבל תנסה לפגוע במיליציות השיעיות בעיראק.
  • איראן בירכה על בחירתו של זיאד נח'אלה כמזכ"ל החדש של תנועת הג'האד האסלאמי בפלסטין. יועצו לעניינים בינלאומיים של יו"ר המג'לס הצהיר, כי תמיכת איראן ב"התנגדות הפלסטינית" תימשך עד ל"שחרור ירושלים".
המעורבות האיראנית בסוריה
  • משמרות המהפכה שיגרו בליל ה-1 באוקטובר 2018 מספר טילים בליסטיים לעבר אזור אלבוכמאל שבדרום-מזרח סוריה בתגובה לפיגוע, שהתרחש ב-22 בספטמבר 2018 במצעד הצבאי באהואז שבדרום-מערב איראן, בו נהרגו לפחות 25 בני-אדם. על-פי דיווחים איראנים, שישה טילים שוגרו מאזור כרמאנשאה שבמערב איראן לטווח 570 ק"מ, חלפו בשמי עיראק ופגעו במפקדה של "קבוצות חמושות" באזור מזרח הפרת. שיגור הטילים לווה גם בתקיפה באמצעות שבעה כלי טיס בלתי מאוישים. בתקיפה נהרגו ונפצעו, לטענת איראן, מספר רב של טרוריסטים הקשורים למתקפת הטרור באהואז, וכן נפגעו תשתיות ומחסני תחמושת, ששימשו אותם. מפקד זרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה, אמיר עלי חאג'יזאדה (Amir Ali Hajizadeh), אמר, כי כוח קדס של משמרות המהפכה הוא שסיפק את המודיעין לתקיפה וכי לא היה ניתן להשתמש בכלי טיס בלתי מאוישים לאיסוף מודיעין, מכיוון שהאזור שהותקף נמצא תחת פיקוח אמריקאי. הוא ציין, כי ארבעם פעילי דאעש נהרגו בתקיפה, בהם גם מפקדה העיראקי של גזרת מוצל בארגון, וכי כל יעדי התקיפה הושמדו (פארס, 2 באוקטובר 2018).
  • מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם דיווח (2 באוקטובר 2018), כי שיגור הטילים כוון לאזור העיירה הג'ין, שבשליטת דאעש בסמוך לגבול סוריה-עיראק, וכי בתקיפה האיראנית נהרגו שמונה פעילי דאעש ו/או בני משפחותיהם. מושל מחוז כרמאנשאה הכחיש דיווחים בתקשורת לפיהם אחד הטילים, ששוגרו לעבר סוריה, נחת בשטח המחוז. סוכנות הידיעות האיראנית פארס דיווחה, כי הטילים ששוגרו הם מדגם ד'ו-אלפקאר (Zolfaghar) לטווח 750 ק"מ וקיאם (Qiam) לטווח 800 ק"מ. על אחד הטילים נכתב: "מוות לאמריקה, מוות לישראל, מוות לבית סעוד (פארס, 1 באוקטובר 2018).
מתקפת הטילים למזרח סוריה (תסנים, 1 באוקטובר 2018)    מתקפת הטילים למזרח סוריה (תסנים, 1 באוקטובר 2018)
מתקפת הטילים למזרח סוריה (תסנים, 1 באוקטובר 2018)
  • דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), שיבח את מתקפת הטילים, שביצעו משמרות המהפכה, ואמר, כי היא מוכיחה את נחישותה של איראן להילחם בטרור (תסנים, 1 באוקטובר 2018). ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, מחמד באקרי (Mohammad Baqeri), אמר, כי מתקפת הטילים היא שלב הנקמה הראשון נגד מבצעי הפיגוע באהואז וכי יהיו שלבים נוספים. הוא ציין, כי התגובה האיראנית מעידה על כך שביטחונה הלאומי של איראן הוא "קו אדום" בעיני מנהיג איראן וכוחותיה המזוינים וכי על אויבי איראן לדעת, שלא יוכלו לסכן את ביטחונה. לדברי באקרי, כלי הטיס הבלתי מאוישים, בהם נעשה שימוש במהלך התקיפה, חצו מספר מדינות בדרכן ליעד (תסנים, 1 באוקטובר 2018).

תוצאות התקיפה בהג'ין כפי שפורסמו על-ידי משמרות המהפכה (תסנים, 2 באוקטובר 2018)
תוצאות התקיפה בהג'ין כפי שפורסמו על-ידי משמרות המהפכה (תסנים, 2 באוקטובר 2018)

  • זוהי הפעם השנייה, שבה משגרים משמרות המהפכה טילים ממערב איראן לעבר יעדים בסוריה. ב-18 ביוני 2017 שיגרו משמרות המהפכה שישה טילי קרקע-קרקע מסוג ד'ו אלפקאר משני בסיסים בכרמאנשאה ובכורדיסטאן שבמערב איראן לעבר יעדי דאעש באזור דיר א-זור שבמזרח סוריה בתגובה לפיגועים, שביצע הארגון בבניין המג'לס ובקבר ח'מיני ב-7 ביוני, 2017. כמו כן שיגרה איראן ב-8 בספטמבר 2018 טילים לעבר מטה המפלגה הדמוקרטית של כורדיסטאן האיראנית (PDKI) בצפון עיראק.
  • מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), נפגש בסוף ספטמבר 2018 בטהראן עם מזכיר מועצת הביטחון הרוסית, ניקולאי פטרושב, ודן עמו בהתפתחויות באזור, ובמיוחד בסוריה, ובשיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות. שמח'אני הזהיר את ישראל מפני תגובה חריפה, שתגרום לה להצטער, אם תמשיך לפעול נגד הכוחות הנלחמים בטרור בסוריה (פארס, 27 בספטמבר 2018). התייעצויות סביב המצב בסוריה התקיימו גם בין שרי החוץ של רוסיה, תורכיה ואיראן, שנפגשו בשולי עצרת האו"ם בניו-יורק.
  • עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, הזהיר בפגישה עם משלחת אקדמית מסוריה מפני ניסיונות "אמריקאים וציונים" לפצל את סוריה, כפי שעשו במקומות אחרים באזור, והצהיר, כי "חזית ההתנגדות" לא תאפשר לנתק אף חלק מאדמת סוריה. ולאיתי ציין, כי איראן תישאר בסוריה כל עוד ממשלת סוריה תתמוך בכך ועד שתובטח עצמאותה של סוריה באופן מלא (תסנים, 29 בספטמבר 2018).
  •  משלחת כלכלית איראנית בראשות חסן דאנאא'יפר (Hassan Danaeifar), יועץ הסגן הראשון של נשיא איראן ויו"ר הועדה לפיתוח קשרים כלכליים בין איראן לסוריה ולעיראק, נפגשה עם ראש ממשלת סוריה, עמאד ח'מיס. בפגישה ביקש ח'מיס מחברות איראניות להשקיע בסוריה. המשלחת האיראנית דנה עם נציגי סוריה בתוכניות להשקעות משותפות בין סוחרים משתי המדינות ובפיתוח מנגנונים, שיאפשרו להרחיב את היקף המסחר ביניהן (פארס, 25 בספטמבר 2018).
  • במקביל לביקור המשלחת הכלכלית האיראנית בסוריה, השתתפו 14 חברות איראניות גדולות מתחומי הבינוי, האנרגיה, התקשורת והפטרוכימיה בתערוכה בינלאומית לשיקום סוריה, שהתקיימה ב-6-2 באוקטובר 2018 בדמשק (אירנ"א, 2 באוקטובר 2018). השתתפות החברות האיראניות בתערוכה מהווה עדות נוספת למאמץ האיראני להשתלב במאמצי השיקום הכלכלי של סוריה בתום מלחמת האזרחים.
  • שר החשמל הסורי, מחמד זהיר ח'רבוטלי (Mohammad Zuhair Kharboutli), קיים בסוף ספטמבר 2018 ביקור בטהראן, במהלכו חתמו שתי המדינות על הסכם לשיתוף פעולה בתחום החשמל הכולל הקמת תחנת כוח על-ידי איראן באללאד'קיה בהספק של 540 מגה וואט. הוא ציין, כי פרויקט תחנת הכוח הוא חשוב ואסטרטגי למערכת החשמל בסוריה, בעיקר באזור החוף, וכי השלמת הפרויקט צפויה בתוך שלוש שנים (סאנ"א, 28 בספטמבר 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • אתר החדשות העיראקי אלע'ד פרס דיווח, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הזהיר לאחרונה את ארה"ב לבל תנסה לפגוע במיליציות השיעיות בעיראק. עפ"י דיווח זה, שצוטט על-ידי אמצעי תקשורת איראנים, אמר סלימאני, כי "שערי הגיהנום" ייפתחו בפני ארה"ב, אם זו תנסה לתקוף את המיליציות השיעיות (אלחשד אלשעבי) ואת כוחות ההתנגדות האסלאמית בעיראק (כיהאן, 25 בספטמבר 2018).
  • אתר החדשות האיראני פרארו העריך (29 בספטמבר 2018), כי העימות בין איראן וארה"ב על אדמת עיראק גבר בחודשים האחרונים ונכנס לשלב חדש. המומחה לענייני המזרח התיכון חסן האניזאדה (Hassan Hanizadeh), אמר בריאיון לאתר, כי ארה"ב וערב הסעודית ניסו לייצר אווירה אנטי-איראנית בעיראק, אך בניגוד לציפיותיהן, הדבר לא קרה והן הגיעו למסקנה, שאין באפשרותן לסגור את שערי עיראק בפני איראן. ארה"ב מנסה, לדבריו, לנצל את קשריה עם מפלגת הבעת' העיראקית כדי לבלום את השפעת איראן בעיראק ולבודד אותה, אך היא מתקשה לעשות זאת משום שלרוב העיראקים יש קשר מיוחד לאיראן. הפרשן האיראני ציין, כי כל פגיעה בביטחונה של עיראק עלולה לאיים על ביטחונה הלאומי של איראן לנוכח מעמדה בעיראק והגבול הארוך בין שתי המדינות. בשבוע שעבר רשמה לעצמה איראן הישג במאמציה להבטיח, כי הממשלה החדשה בעיראק תפעל בהתאם לאינטרסים שלה, לאחר שמלאכת הרכבת הממשלה הוטלה רשמית על עאדל עבד אלמהדי, שכיהן בעבר כסגן הנשיא וכשר האוצר והנפט וכחבר ב"מועצה האסלאמית העליונה של עיראק" המקורבת לאיראן.
  • נשיא איראן, חסן רוחאני; דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi); ושגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), בירכו על בחירתו של ברהאם צאלח (Barham Salih), כנשיא עיראק. הם איחלו לנשיא הנבחר הצלחה בתפקיד והביעו תקווה, כי היחסים הידידותיים בין איראן ועיראק יתרחבו עוד יותר בתקופת נשיאותו (מהר, 3 באוקטובר 2018).
  • סגן שר המדע האיראני לעניינים בינלאומיים, חסין סאלאר-אמלי (Hossain Salar Amoli), נפגש ב-29 בספטמבר 2018 עם אנשי שגרירות עיראק בטהראן, ובהם נספח התרבות העיראקי, יאסר עבד אלזהרא אלחג'אג' (Yasser Abdul Zahra al-Hajjaj). בפגישה דן סגן השר בהרחבת שיתוף הפעולה המדעי והאקדמי בין שתי המדינות, ובכלל זה בכוונת איראן להקים אוניברסיטאות בעיראק ופארקים טכנולוגיים ומדעיים משותפים. נספח תרבות העיראקי הדגיש את רצונה של ארצו בהרחבת שיתוף הפעולה המדעי בין איראן ועיראק ובהגדלת מספר הסטודנטים העיראקים הלומדים באוניברסיטאות איראניות (אירנ"א, 29 בספטמבר 2018).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • היועץ לעניינים בינלאומיים של יו"ר המג'לס, חסין אמיר עבדאללהיאן (Hossein Amir Abdollahian), בירך את זיאד נח'אלה על בחירתו כמנהיג החדש של תנועת הג'האד האסלאמי בפלסטין. נח'אלה נבחר כמזכ"ל התנועה במקום רמצ'אן שלח, שלקה באירוע מוחי לפני מספר חודשים. עבדאללהיאן הדגיש, כי איראן תמשיך בתמיכתה בעם הפלסטיני ובהתנגדות הפלסטינית עד ל"שחרור ירושלים" (פארס, 30 בספטמבר 2018).

The post מבט לאיראן (20 בספטמבר 2018 – 7 באוקטובר, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (7 באוקטובר 2018 – 21 באוקטובר, 2018)

$
0
0
מוקד אירועי השבוע
  • איראן מעמיקה את מאמציה לבסס את השפעתה הכלכלית באזור: דובר משרד החוץ האיראני הצהיר, כי איראן מתכוונת להשתתף בשיקום הכלכלי של סוריה באמצעות אנשי עסקים מהמגזר הפרטי. שגריר איראן בדמשק נפגש עם אנשי עסקים וסוחרים סורים בדמשק ודן עימם בהגברת שיתוף הפעולה הכלכלי בין שתי המדינות. הנספח המסחרי האיראני בבגדאד הודיע, כי איראן תשתתף בחודש הבא ביריד המסחר הבינלאומי בבגדאד.
  • מקורות אופוזיציה סורים דיווחו בשבועיים האחרונים, כי איראן הסיגה את כוחותיה מבסיס חיל האוויר הסורי T-4 שבאזור חמץ ומאזור דיר א-זור שבמזרח סוריה. על-פי דיווחים אלה, שמהימנותם אינה ברורה, הוחלפו הכוחות האיראנים על-ידי כוחות רוסים. בשלב זה לא ברור האם מדובר בנסיגה או בהערכות חדשה כחלק ממאמץ איראני לשלב לוחמים מהמיליציות הפרו-איראניות במסגרות צבאיות סוריות.
  • בעקבות חילופי הגברי בצמרת העיראקית נפגש שגריר איראן בבגדאד לראשונה עם נשיאה החדש של עיראק, ברהם צאלח, ועם ראש ממשלתה המיועד, עאדל עבד אלמהדי. ברקע – מאמץ איראני להבטיח את האינטרסים שלה ואת השפעתה בעיראק לאחר הקמת הממשלה החדשה בבגדאד.
כללי
  • בריאיון לרשת הטלוויזיה התימנית אל-מסירה (al-Masirah) אמר מפקד משמרות המהפכה, מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), כי אם בעבר הייתה איראן מסוגלת להגן ולא להשתלט על המזרח התיכון בתוך 12 דקות, היום היא מסוגלת לעשות זאת תוך זמן קצר יותר. הוא ציין, כי איראן לא תהסס לעולם לפעול מחוץ לגבולותיה בכל מקרה של איום על ביטחונה. הוא הוסיף, כי "חזית ההתנגדות" הפכה חזקה יותר לאחר המלחמה בסוריה ובעיראק וכי איראן תמשיך במאבק נגד "הישות הציונית" עד לחיסולה (תסנים, 12 באוקטובר).

המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון

  • יו"ר המג'לס, עלי לאריג'אני (Ali Larijani), שביקר בראשית אוקטובר 2018 בתורכיה כדי להשתתף בכינוס פרלמנטרי בינלאומי, העריך בריאיון לערוץ הטלוויזיה Russia Today (RT) (8 באוקטובר 2018), כי ישראל לא תהיה מסוגלת לבצע "פעולה רצינית" נוספת בסוריה בעקבות הצבת מערכות ההגנה האווירית S-300 במדינה. הוא ציין, כי זכותה של רוסיה להציב את המערכת בסוריה כדי להגן על האינטרסים שלה, במיוחד לאחר המתקפה נגד המטוס הרוסי. עוד אמר לאריג'אני, כי קיימת הסכמה מלאה בין רוסיה ואיראן בנוגע לסוריה.
  • מקורות אופוזיציה סורים דיווחו בשבועיים האחרונים, כי איראן הסיגה את כוחותיה מכמה אזורים בסוריה וכי הכוחות האיראנים הוחלפו על-ידי כוחות רוסים. אתר החדשות אלסוריה נט דיווח (8 באוקטובר 2018), כי איראן הסיגה את כוחותיה מבסיס חיל האוויר הסורי T-4 שבאזור חמץ, שהותקף בעבר על-ידי ישראל, ומאזור דיר א-זור שבמזרח סוריה. על-פי הדיווח, שמהימנותו אינה ברורה, מיליציות פרו-איראניות נסוגו לאחרונה מהעיר אלמיאדין שבמחוז דיר א-זור ומהעיירה מחכאן ועברו לכיוון אלבוכמאל, לאחר שהוחלפו על-ידי כוחות רוסיים. האתר דיווח, כי בשלב זה לא ברור האם אכן מדובר בנסיגה או בהערכות איראנית חדשה, שנועדה לשמר את האינטרסים האיראנים בסוריה במקביל לשילוב לוחמים מהמיליציות הפרו-איראניות במסגרות צבאיות סוריות ולהגברת ההתבססות האיראנית בסוריה על כוחות מקומיים.
  • קודם לכן דיווח אתר האופוזיציה הסורי ענב בלדי (Enab baladi, 2 באוקטובר) על פינוי הכוחות האיראנים מבסיס חיל האוויר T-4 והחלפתם על-ידי כוחות רוסיים, שמתכוונים להציב בבסיס את מערכות ההגנה האווירית S-300, שהועברו לאחרונה מרוסיה לסוריה.
  • בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, אמר במסיבת העיתונאים השבועית שלו, כי איראן תשתתף בשיקום הכלכלי של סוריה "לנוכח בקשת ממשלת סוריה ונוכחות היועצים הצבאיים האיראנים בסוריה ובהתחשב בחשיבות שיקומה של סוריה". הוא ציין, כי איראן מתכננת לאפשר למגזר הפרטי, למיזמים מסחריים ותעשייתיים ולמגזר הטכנולוגי להשתתף באופן פעיל בשיקום סוריה, והביע תקווה שבהקדם האפשרי ייווצרו התנאים, שיאפשרו למגזר הפרטי האיראני למלא תפקיד חיוני בתהליך השיקום (איסנ"א, 15 באוקטובר 2018).
  • בתוך כך אמר שגריר איראן בדמשק, ג'ואד תרכאבאדי (Javad Torkabadi), כי אנשי עסקים איראנים וסורים צריכים להכיר טוב יותר את ההזדמנויות הכלכליות בשתי המדינות כדי לסייע בפיתוח הקשרים ביניהן. בפגישה עם אנשי עסקים וסוחרים סורים בדמשק אמר השגריר, כי משקיעים איראנים וסורים מהמגזר הפרטי יצרו קשרים טובים ביניהם במהלך התערוכה הבינלאומית לשיקום סוריה, שהתקיימה בראשית אוקטובר 2018 בדמשק, וכי אנשי עסקים פועלים לפיתוח הקשרים הכלכליים בין איראן וסוריה (פארס, 15 באוקטובר 2018).
  • באגרת תנחומים למזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, לרגל מותה של אמו של עמאד מע'ניה, שב והדגיש מפקד משמרות המהפכה, מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), את מחויבות משמרות המהפכה להמשך המאבק נגד "המשטר הציוני" עד לחיסולו המוחלט. הוא ציין, כי המשטר הציוני מתקרב יותר ויותר אל סופו (תסנים, 11 באוקטובר 2018). מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, שלח, אף הוא, אגרת תנחומים לנצראללה בה כינה את אמו של מע'ניה "אם חזבאללה" (אל-עאלם, 10 באוקטובר 2018).

אגרת התנחומים של קאסם סלימאני לנצראללה (אל-עאלם, 10 באוקטובר 2018).
אגרת התנחומים של קאסם סלימאני לנצראללה (אל-עאלם, 10 באוקטובר 2018).

המעורבות האיראנית בעיראק
  • שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), נפגש ב-7 באוקטובר 2018 לראשונה עם נשיאה החדש של עיראק, ברהם צאלח. על-פי דיווח סוכנות הידיעות פארס (8 באוקטובר 2018), הודה צאלח בפגישה לאיראן על השתתפותה במערכה נגד דאעש והדגיש את חשיבות היחסים בין שתי המדינות לשמירת הביטחון באזור. מסג'די הדגיש את תמיכת איראן בעיראק "חזקה ועצמאית".

פגישת שגריר איראן בבגדאד עם נשיא עיראק (פארס, 7 באוקטובר 2018).
פגישת שגריר איראן בבגדאד עם נשיא עיראק (פארס, 7 באוקטובר 2018).

  • ב-9 באוקטובר 2018 נפגש מסג'די עם ראש הממשלה העיראקי המיועד, עאדל עבד אלמהדי, ודן עימו בקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות באזור (איסנ"א, 9 באוקטובר 2018).

פגישת שגריר איראן בבגדאד עם ראש הממשלה המיועד של עיראק (איסנ"א, 9 באוקטובר 2018).
פגישת שגריר איראן בבגדאד עם ראש הממשלה המיועד של עיראק (איסנ"א, 9 באוקטובר 2018).

  • הנספח המסחרי האיראני בבגדאד, נאצר בהזאד (Naser Behzad), הודיע, כי איראן תשתתף ביריד המסחר הבינלאומי בעיראק, שיתקיים בין 10 ל-19 בנובמבר 2018 בהשתתפות למעלה מעשרים מדינות. במהלך היריד יציגו חברות איראניות מוצרים בתחומי המזון, התעשייה, הטקסטיל, הקוסמטיקה, המתכת, המכונות ומלאכת יד (אירנ"א, 14 באוקטובר 2018).

The post מבט לאיראן (7 באוקטובר 2018 – 21 באוקטובר, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

קווים לדמותו של זיאד אלנח'אלה, המנהיג החדש של הג'האד האסלמי בפלסטין

$
0
0
עיקרי הדברים

ב-28 בספטמבר 2018 הכריז דאוד שהאב, דובר הג'האד האסלאמי בפלסטין, על בחירתו של זיאד אלנח'אלה לתפקיד המזכיר הכללי של הג'האד האסלאמי בפלסטין. אלנח'אלה, שהינו המנהיג השלישי של הארגון, החליף את ד"ר רמצ'אן עבדאללה שלח, שחדל לתפקד בחצי השנה האחרונה בשל תרדמת בה הוא שרוי (בעקבות מספר אירועי שבץ). הג'האד האסלאמי בפלסטין הינו הארגון השלוח ((Proxy המועדף של איראן בזירה הפנים-פלסטינית. זיאד אלנח'אלה, המקיים קשרים הדוקים עם קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס, ממלא מקום מרכזי בתחזוק וטיפוח שיתוף הפעולה עם איראן. צפוי איפא כי תחת הנהגתו של אלנח'אלה הג'האד האסלאמי בפלסטין ימשיך לקדם את האינטרסים של איראן ברצועת עזה ובזירה הפנים-פלסטינית בכלל, ובתמורה ייהנה מסיוע איראני נדיב בכספים ואמצעי לחימה, שיסייעו לו לשמר את מעמדו כארגון השני בחשיבותו אחרי חמאס.

  • זיאד אלנח'אלה, המתגורר כיום בלבנון, היה בין מקימי פלוגות ירושלים, הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין. הוא נשפט בעבר למאסר עולם בישראל בשל מעורבותו בטרור (שוחרר במסגרת עסקת ג'בריל), נעצר פעם נוספת, וגורש ללבנון (שם קבע את מקום מושבו). לזיאד אלנח'אלה קשרים הדוקים עם בכירים איראניים ביניהם קאסם סולמאני מפקד כוח קדס במשמרות המהפכה, הממלא תפקיד מרכזי בהעברת הסיוע האיראני לחמאס ולג'יהאד האסלמי בפלסטין. כמו כן מקיים אלנח'אלה קשרים הדוקים עם בכירי חיזבאללה. ב-23 בינואר 2014 הכריזה עליו מחלקת המדינה של ארה"ב כעל פעיל טרור והוא צורף לרשימת פעילי הטרור של ארה"ב (הג'האד האסלאמי בפלסטין הוגדר על ידי ארה"ב כארגון טרור כבר ב-8 באוקטובר 1997).
  • הג'האד האסלאמי בפלסטין, הינו ארגון טרור אסלאמי פלסטיני רדיקלי, השני בגודלו ברצועת עזה וביהודה ושומרון, החותר להשמדת ישראל בדרך של מאבק אלים. בסרטון לרגל יום השנה להריגתו של מנהיג הארגון פתחי אלשקאקי התבטא אלנח'אלה כי ארגונו מחויב לדת האסלאם, לרוח הג'האד ולרוח "ההתנגדות" (קרי, לאסטרטגיה של החרבת ישראל באמצעות הטרור). הוא ציין כי הג'האד האסלאמי בפלסטין ימשיך בעימות נגד ישראל עד לניצחון (פלסטין אליום, 25 באוקטובר 2018). בסוף הסרטון הניף רחפן את תמונתו של אלנח'אלה ועל רקע תמונתו נאמר: "לעולם לא ניכנע לארה"ב ולישראל. נמשיך להתנגד עד שנשמיד את ישראל" (אתר פלוגות ירושלים, 25 באוקטובר 2018).

תמונה של אלנח'אלה בסרטון שהופץ ע"י הג'האד האסלאמי בפלסטין לרגל יום השנה למותו של פתחי שקאקי. הכתובת בערבית: "נאמנים לדרך ההתנגדות (קרי, דרך הטרור) ולפלסטין".
תמונה של אלנח'אלה בסרטון שהופץ ע"י הג'האד האסלאמי בפלסטין לרגל יום השנה למותו של פתחי שקאקי. הכתובת בערבית: "נאמנים לדרך ההתנגדות (קרי, דרך הטרור) ולפלסטין".

  • הסיוע האיראני הנדיב יוצר תלות ביחסים בין איראן לג'האד האסלאמי בפלסטין אך בו בזמן מאפשר לארגון לקיים ברצועת עזה תשתית צבאית ענפה הממצבת אותו כשני בחשיבותו לאחר חמאס. תשתית זאת כוללת בין השאר מערך רקטות (כולל רקטות לטווח בינוני המגיעות עד למרכז ישראל) ומנהרות תקיפה. כמו כן ברשות הארגון תשתית הסברתית (הכוללת ערוץ לויין המופעל מביירות, תחנת רדיו וסוכנות ידיעות המופעלים מהרצועה) ומערכת סיוע חברתי (העוסקת בין השאר בהטמעת האידאולוגיה הרדיקלית של הארגון בקרב בני הדור הצעיר). בתום מבצע "עמוד ענן" העתיר זיאד אלנח'אלה שבחים על הסיוע שאיראן מגישה לארגוני הטרור הפלסטינים והתבטא: "…הנשק שבו ההתנגדות נלחמת, ואפילו הנשק של חמאס, הינו נשק איראני מהכדור הראשון ועד הטיל. ואפילו מה שמיוצר בייצור מקומי [ברצועה] הינו בפועל איראני…" (אלחיאת, 18 בנובמבר 2012).
 כרזה באתר פלוגות ירושלים של הג'האד האסלאמי בפלסטין: "באמצעות אלפג'ר [רקטה איראנית לטווח בינוני המגיעה למרכז ישראל] ייווצרו הניצחונות". משמאל   כרזה באתר פלוגות ירושלים של הג'האד האסלאמי בפלסטין: "באמצעות אלפג'ר [רקטה איראנית לטווח בינוני המגיעה למרכז ישראל] ייווצרו הניצחונות". משמאל
מימין: כרזה באתר פלוגות ירושלים של הג'האד האסלאמי בפלסטין: "באמצעות אלפג'ר [רקטה איראנית לטווח בינוני המגיעה למרכז ישראל] ייווצרו הניצחונות". משמאל: כרזה באתר פלוגות ירושלים בפלסטין בה נראים שני פעילים נושאים רקטה מסוג פג'ר[1].
  • הג'יהאד האסלמי בפלסטין ביצע במהלך האנתיפאדה השנייה פיגועי התאבדות בחסות ובסיוע איראן וסוריה. בעשור האחרון בולטת מעורבותו בלחימה נגד ישראל מרצועת עזה. בדרך כלל נוהג הג'יהאד האסלאמי לתאם את פעילותו עם חמאס, בעלת הדומיננטיות ברצועה, אך בכמה מקרים הוא הפגין עצמאות וביצע פיגועים ביוזמתו (להערכתנו בהכוונה מבחוץ), תוך התרסה כלפי חמאס. ירי הרקטות לעבר יישובי עוטף עזה (26 ו-27 באוקטובר 2018) היווה את הפעולה המשמעותית הראשונה שביצע הג'האד האסלאמי בפלסטין מאז היבחרו של אלנח'אלה כמנהיג הארגון. ירי הרקטות ופצצות המרגמה לעבר הנגב המערבי, והפסקת האש החד-צדדית עליה הודיע הג'האד האסלאמי בפלסטין, התבצעו ללא תיאום עם חמאס, בתירוץ שהירי היה תגובה להריגת חמישה משתתפי "צעדת השיבה". להערכתנו נועד הירי להעביר מסר לחמאס ולמצרים על בכירותו וחשיבותו של הג'האד האסלאמי בפלסטין ולהמחיש בפני איראן את חשיבותו של הארגון תחת הנהגת אלנח'אלה כנכס עבור איראן (שתאפשר לארגון להמשיך ולקבל סיוע איראני נדיב בכספים ובאמצעי לחימה).

על אף ניסיונו של הג'האד האסלאמי להציג את בחירתו של אלנח'אלה כתוצאה של הליך בחירות מסודר וחופשי, אנו סבורים כי לאיראן ולפעילי הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי ברצועה הייתה השפעה מכרעת על מינויו כמנהיג הארגון. צפוי איפא , כי זיאד אלנח'אלה ידאג לשמר את אופיו האסלאמי הרדיקלי של הארגון ואת קשריו ההדוקים עם איראן (ועם ה"ציר" בכלל, הכולל גם את סוריה וחזבאללה). ניתן להניח גם שאיראן תמשיך לסייע לג'האד האסלאמי בפלסטין בכספים, אמצעי לחימה והעברת ידע להשתמש בו כארגון המועדף לקידום האינטרסים שלה ברצועת עזה, ובזירה הפלסטינית בכלל.

קווים לדמותו של זיאד אלנח'אלה
פרטים ביוגרפיים
  • זיאד רשדי אלנח'אלה (אבו טארק) נולד בעזה ב-6 באפריל 1953 וגדל בח'אן יונס. הוא נשוי ואב לשישה ילדים (שני בנים וארבע בנות). אלנח'אלה הוא בעל תעודת הוראה מהמרכז להכשרת מורים בעזה. בשנת 1971 הוא נעצר בפעם הראשונה על ידי ישראל ונגזר עליו מאסר עולם. לאחר שריצה 14 שנים מעונשו, הוא שוחרר במסגרת "עסקת ג'בריל". לאחר שחרורו נבחר לחבר במועצת השורא הראשונה של הג'האד האסלאמי בפלסטין ופתחי אלשקאקי , שעמד בראש הארגון, הטיל עליו להקים את הזרוע הצבאית שלו.

זיאד אלנח'אלה (ערוץ אלערביה, 20 בנובמבר 2012).
זיאד אלנח'אלה (ערוץ אלערביה, 20 בנובמבר 2012).

  • אלנח'אלה נעצר פעם נוספת באפריל 1988 בעקבות פעילותו בהצתת האנתיפאדה הראשונה והשתתפותו בהקמת הג'האד האסלאמי בפלסטין. הוא גורש ללבנון, שם התקדם בשורות הארגון. נוסף למעורבותו בפעילות הצבאית של הארגון הוא מונה לנציג הארגון בלבנון. במשך השנים הוא נע בין לבנון וסוריה. מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 הוא קבע את מושבו בלבנון (אלערבי אלג'דיד, לונדון, 28 בספטמבר 2018). שהייתו בלבנון איפשרה ומאפשרת לו לקיים קשר שוטף והדוק עם האיראנים ועם חזבאללה ללא הפרעה.
  • לאחר הריגתו של פתחי שקאקי (אוקטובר 1995) נבחר זיאד אלנח'אלה על ידי מועצת השורא של הארגון לשמש כסגן מזכ"ל. במסגרת תפקידו שימש כחבר במפקדה הצבאית המצומצמת של התנועה שבראשה עמד רמצ'אן שלח (אלאסתקלאל, 28 בספטמבר 2018). במהלך מבצע "צוק איתן" הותקף בית משפחתו בעזה, כתוצאה מכך נהרגו אשת אחיו ובנה (פלסטין אליום, 27 בספטמבר 2018). זיאד אלנח'אלה מילא תפקיד מרכזי בשיחות שקיימו המצרים עם הארגונים הפלסטינים וכן גם בשיחות להפסקת אש בתום מבצעי "עמוד ענן" (2012) ו"צוק איתן" (2014).
  • מחלקת המדינה של ארה"ב צירפה ב-23 בינואר 2014 את זיאד אלנח'אלה לרשימת פעילי הטרור. שמו של אלנח'אלה צורף לרשימה לאחר פיגוע באוטובוס בבת ים ב-22 בדצמבר 2013[2], שהג'האד האסלאמי בפלסטין קיבל אחריות על ביצועו. כמו כן, על פי הודעת מחלקת המדינה, קיבל אלנח'אלה אחריות לירי רקטות לעבר ישראל בשנים 2009,2008 2011. בהודעה האמריקאית נאמר גם כי לזיאד אלנח'אלה קשרים טובים עם ממשלת איראן, המדינה המובילה בעולם במתן חסות לטרור. כמו כן נאמר כי זיאד אלנח'אלה הדגיש את החשיבות שבשיתוף פעולה עם חמאס, ארגון נוסף המוגדר ע"י ארה"ב כארגון טרור (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 23 בינואר 2014).
  • זיאד אלנח'אלה וארגונו מצדדים בחיסול מדינת ישראל באמצעות אסטרטגיה של טרור, אינם מכירים בפתרון שתי מדינות; מתנגדים להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967 ומצדדים ב"זכות השיבה". בהתייחסו ל"צעדות השיבה", המתבצעות בשבעת החודשים האחרונים, אמר אלנח'אלה, כי הן פתחו פתח ליישום "שיטות מאבק חדשות מול ישראל" שבאמצעותן מביע העם הפלסטיני את התנגדותו ל"מצור" המוטל עליו (אלקדס, 5 במאי 2018). בחודשים האחרונים ייצג זיאד אלנח'אלה את הג'יהאד האסלאמי בפלסטין במגעים עם המודיעין המצרי בכל הקשור למאמצי ההסדרה והפיוס הפנים פלסטיני בתיווך מצרי. יצוין, כי את נאומו הראשון לאחר בחירתו לתפקיד מזכ"ל בחר אלנח'אלה לשאת במהלך "צעדת השיבה" ברצועה ב-5 באוקטובר 2018 . הנאום הועבר באמצעות מסך וידאו גדול למשתתפי "צעדת השיבה" "במחנה השיבה" במזרח העיר עזה.
קשרים עם איראן וחזבאללה
  • זיאד אלנח'אלה מקיים קשרים הדוקים רבי שנים עם איראן ובעיקר עם קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס במשמרות המהפכה (האחראי מתוקף תפקידו על הענקת הסיוע הצבאי והאזרחי לחמאס ולג'יהאד האסלאמי בפלסטין). כמו כן הוא מקיים קשרים קרובים עם בכירי חזבאללה. אלנח'אלה נוהג לבקר באיראן ולהיפגש עם בכירים איראניים. לדברי חסין שיח' אלאסלאם, יועץ שר החוץ האיראני, בחירתו של אלנח'אלה למזכ"ל תחזק את מגמת "ההתנגדות" (קרי, הטרור) בשטחים. אחסאן עטאיא, נציג הג'האד האסלאמי בלבנון, מסר כי עם בחירתו לתפקיד קיבל אלנח'אלה מברקי ברכה מבעלי הברית של הארגון ובהם איראן, חזבאללה וחמאס (אלשרק אלאוסט, 29 בספטמבר 2018; אתר הג'האד האסלאמי, 29 בספטמבר 2018).
זיאד אלנח'אלה בפגישה של משלחת הג'האד האסלאמי עם מנהיג איראן ח'אמנהאי (סוכנות תסנים, 3 במאי 2016.     זיאד אלנח'אלה לוחץ את ידו של שר החוץ האיראני מחמד ג'ואד ט'ריף בעת ביקור משלחת הג'האד האסלאמי בראשות רמצ'אן שלח באיראן (סוכנות תסנים, 6 בפברואר 2014).
מימין: זיאד אלנח'אלה בפגישה של משלחת הג'האד האסלאמי עם מנהיג איראן ח'אמנהאי (סוכנות תסנים, 3 במאי 2016. משמאל: זיאד אלנח'אלה לוחץ את ידו של שר החוץ האיראני מחמד ג'ואד ט'ריף בעת ביקור משלחת הג'האד האסלאמי בראשות רמצ'אן שלח באיראן (סוכנות תסנים, 6 בפברואר 2014).

זיאד אלנח'אלה בטקס אזכרה לאמו של קאסם סולימני מפקד כוח קדס במשמרות המהפכה (ערוץ אלעאלם, 14 בספטמבר 2013).
זיאד אלנח'אלה בטקס אזכרה לאמו של קאסם סולימני מפקד כוח קדס במשמרות המהפכה (ערוץ אלעאלם, 14 בספטמבר 2013).

  • ב-15 בפברואר 2018 השתתף אלנח'אלה בטקס שערך משרד הפנים האיראני לציון עשר שנים למותו של עמאד מע'ניה (הבכיר הצבאי בחזבאללה, שנהרג בפיצוץ מכוניתו בסוריה ב-12 בפברואר 2008). בטקס השתתף גם קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה. בדברים שנשא בטקס אמר אלנח'אלה כי לעמאד מע'ניה היה תפקיד גדול בחימוש "ההתנגדות" הפלסטינית (קרי, ארגוני הטרור הפלסטינים) ובהדרכתה. הוא הוסיף כי הם הלכו עימו במשך שנים ארוכות, הכירו אותו מקרוב ואהבו אותו. בהזדמנות זאת ציין אלנח'אלה כי לפני 25 שנה הוא הכשיר, יחד עם עמאד מע'ניה, את יחידת ההאזנה הראשונה של חזבאללה. במסגרת ההכשרה הוא לימד עברית 15 לוחמים מחזבאללה במטרה שיאזינו וינתחו שיחות של חיילי צה"ל (פאלטודיי, 15 בפברואר 2018; אלחדת', 28 בספטמבר 2018).
  • אלנח'אלה מרבה לקיים פגישות עם בכירי חזבאללה בלבנון. ב-9 באוקטובר 2018 נפגש זיאד אלנח'אלה עם משלחת בכירי חזבאללה, שכללה את אבראהים אמין אלסיד, יו"ר המועצה המדינית האחראי על התיק הפלסטיני, חסן חבאללה, ואבו מחמד חדרג'. מצד הג'האד האסלאמי נכחו בפגישה חברי הלשכה המדינית עבד אלעזיז אלמינאוי ואכרם אלעג'ורי, ונציג הארגון בלבנון אחסאן עטאיא (פאלטודיי, 9 באוקטובר 2018). אלנח'אלה מרבה להתראיין בערוצים המזוהים עם חזבאללה בלבנון כמו ערוץ אלמיאדין וערוץ אלמנאר של וכן בערוצים איראניים (ערוץ אלמיאדין ביוטיוב, לבנון, 14 במאי 2018).

זיאד אלנח'אלה מקבל משלחת מחזבאללה (פאלטודיי, 9 באוקטובר 2018).
זיאד אלנח'אלה מקבל משלחת מחזבאללה (פאלטודיי, 9 באוקטובר 2018).

דברי שבח לאיראן בשל הסיוע הצבאי שהיא מעניקה לארגוני המורדים
  • עד למבצע "עמוד ענן" (נובמבר 2012) הקפידו האיראנים וארגוני הטרור הפלסטינים שבחסותם, שלא לתת פומבי לסיוע הצבאי האיראני. במהלך המבצע חל שינוי במדיניות הפרסום בעניין הענקת הסיוע האיראני; הג'האד האסלאמי בפלסטין פתח בקמפיין תקשורתי במסגרתו הובלט הסיוע הצבאי שהעניקה איראן לארגוני המחבלים ברצועה. זיאד אלנח'אלה, ששימש אז כסגן מזכ"ל הארגון ואשר ייצג אותו בקהיר במשא ומתן להפסקת האש, היה אחד מאלה, שחשפו את הסיוע כאשר העתיר שבחים על איראן בציינו את אמצעי הלחימה "האיכותיים", שהיא העבירה ל"התנגדות" (קרי, ארגוני הטרור).
  • להלן ציטטות ממספר ראיונות שהעניק זיאד אלנח'אלה:
    • "ברצוננו להודות לאחים באיראן על הקורבנות הגדולים מצדם במטרה להעביר את אמצעי הלחימה הזה [במשתמע רקטות פג'ר 5 שהטווח שלהן מגיע לתל אביב] למען ההגנה על העם הפלסטיני…" (ראיון זיאד אלנח'אלה , פאל טודיי, 18 בנובמבר 2012).
    • זיאד אלנח'אלה דחה שמועות, כי ההסלמה הינה מימוש תכנית איראנית, באומרו: "…הנשק שבו ההתנגדות נלחמת, ואפילו הנשק של חמאס, הוא נשק איראני מהכדור הראשון ועד הטיל, ואפילו מה שמיוצר ביצור מקומי הינו בפועל איראני…" (אלחיאת, 18 בנובמבר 2012).
    • בראיון לערוץ אלעאלם האיראני בערבית בתשובה לשאלה אודות רקטות פג'ר 5, השיב אלנח'אלה, כי רקטות אלו, שהביאו להם את הניצחון, התקבלו מאיראן. הוא נשאל האם הם יפסיקו את הברחות הנשק אם יחתמו על הסכם הרגעה והשיב בשלילה (תשובה מעומעמת), כי הג'האד האסלאמי בפלסטין הינו גוף עצמאי, המחמש את עצמו כדי שיוכל להגן על עמו (אלעאלם, 19 בנובמבר 2012).נספח
אופן בחירת אלנח'אלה למנהיג הג'האד האסלאמי בפלסטין
  • דובר הג'האד האסלאמי, דאוד שהאב, ערך ב-28 בספטמבר 2018 מסיבת עיתונאים שנערכה ב"מחנה השיבה" במזרח העיר עזה, בה הכריז על בחירתו של זיאד רשדי אלנח'אלה (אבו טארק) למזכיר הכללי של הג'האד האסלאמי במקומו של ד"ר רמצ'אן עבדאללה שלח. במסיבת העיתונאים הוא גם מסר את שמותיהם של תשעה פעילים בכירים שנבחרו ללשכה המדינית של הארגון. שהאב הדגיש כי נבחרו חברים נוספים ללשכה המדינית מטעם "זירות הג'האד האחרות" בגדה, בשטחי 1948 ובבתי הכלא, ששמותיהם לא נחשפו בשל שיקולים ביטחוניים. כסגנו של אלנח'אלה נבחר מחמד אלהנדי, הנחשב לבכיר הג'האד האסלאמי ברצועת עזה.
  • לגבי תהליך הבחירות פרט שהאב ואמר, כי הבחירות התקיימו בו זמנית בכל הזירות בין 28-27 בספטמבר וכי שיעור ההצבעה היה 99.3%. שהאב פרט כי הבחירות הפנימיות החלו לפני יותר משנה בפיקוחו והכוונתו של המזכ"ל הקודם רמצ'אן שלח, ובמסגרתן אושרו תקנונים ורשימות הבחירות, הורכבו ועדות בחירות (ועדה המרכזית וועדות המשנה) בתוך פלסטין ומחוצה לה. הוועדות הרכיבו את הגוף הבוחר, שייצג את מסגרות הארגון, אשר בחר את מזכ"ל התנועה ואת חברי הלשכה המדינית (פאל טודיי, 28 בספטמבר 2018). נמסר כי בכוונת הארגון לבצע הליך בחירות בכל ארבע שנים

על אף הניסיון להציג חזות של בחירות חופשיות ניתן להניח, כי אין המדובר בבחירות חופשיות אלא בהליך שתוצאותיו נקבעו מראש. ניתן להניח כי לפעילי הזרוע הצבאית של הג'יהאד האסלאמי בפלסטין ולאיראן הייתה השפעה מכרעת על מינויו. בעיתון אלשרק אלאוסט הסעודי דווח, כי איראן העדיפה שזיאד אלנח'אלה ימונה כמזכ"ל הארגון ללא בחירות. עוד דווח כי לאחר הבחירות סבורים משקיפים שבעקבות הבחירות בולטת ההגמוניה של הזרם הנתמך בידי איראן בהנהגת הארגון.

מפגן צבאי של הג'האד האסלאמי בפלסטין במהלך שבועת אלנח'אלה כמזכ"ל
  • על רקע ההכרזה על בחירתו של זיאד אלנח'אלה כמזכ"ל החדש ולרגל יום השנה ה-31 להקמת הארגון קיימו פעילי הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בפלסטין מצעד צבאי בעיר עזה. במהלך המפגן נערך טקס בו נשבע זיאד אלנח'אלה המזכ"ל הנבחר אמונים מול המוני פעילי הזרוע הצבאית. המפגן שימש הזדמנות עבור הזרוע הצבאית של הארגון להציג אמצעי לחימה שברשותה כולל, לטענת הארגון, דגם חדש של רקטות שמאפייניהן לא פורטו (אתר פלוגות ירושלים, ערוץ אלמיאדין ביוטיוב, 5 באוקטובר 2018).

The post קווים לדמותו של זיאד אלנח'אלה, המנהיג החדש של הג'האד האסלמי בפלסטין appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

Viewing all 256 articles
Browse latest View live