עיקרי אירועי השבוע[1]
- במרחב אדלב נמשכות ההכנות לקראת המערכה הצבאית הצפויה. הכנות אלו כללו המשך תגבור צפון סוריה וגבול תורכיה-סוריה ע"י הצדדים השונים (צבא סוריה, צבא תורכיה, חזבאללה ומליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן). במקביל התבצעו תקיפות אוויריות וארטילריות אינטנסיביות ע"י רוסיה וצבא סוריה, שהתמקדו בדרום מרחב אדלב. המטה לשחרור אלשאם קיים פעילות אינטנסיבית לרכישת תמיכת האוכלוסייה המקומית וממשיך להתבצר באזורים שמהם, להערכתו, תתבצע התקפת צבא סוריה. בכלי התקשורת הסורים דווח על הפגנות המוניות בעיר אדלב ובמרחב הכפרי שמסביבה. המפגינים קראו להפלת משטר אסד והשמיעו קריאות בזכות תורכיה.
- בו בזמן מתקיימת סביב המערכה באדלב פעלתנות מדינית קדחתנית, שבמוקד עומדות רוסיה, איראן ותורכיה, שלהן עניין ישיר במערכה. בין השלוש התגלעו חלוקי דעות, שבמרכזם התנגדות תורכיה לכיבוש מרחב אדלב ע"י צבא סוריה והגורמים המסייעים לו. התנגדותה נובעת הן משקולים בטחונים-מדיניים (שימור "רצועת הביטחון" לאורך הגבול התורכי-סורי) והן מחשש מפני אסון הומניטרי, שיביא לבריחת מאות אלפי פליטים סוריים לשטחה. נמסר, כי חלוקי דעות אלו, שעמדו בשורש כישלון הפסגה בטהראן (7 בספטמבר 2018), הובילו לדחיית תחילת המהלך הקרקעי לכיבוש מרחב אדלב. גם ארה"ב מתנגדת למבצע צבאי נרחב באדלב וסבורה, כי הוא רק ידרדר את המצב.
- בעוד דאעש עומד תחת לחצים קשים בסוריה ממשיכים פעילי הארגון לבצע פיגועי התאבדות במחוזות שונים ברחבי העולם. בלטו השבוע פגוע התאבדות במועדון האבקות בקאבול (עשרות הרוגים); תקיפת תהלוכה לציון יום השנה להריגת אחמד שאה מסעוד, מנהיג החזית האסלאמית המאוחדת, שלחמה בטאליבן (שבעה הרוגים); ותקיפת מטה המוסד הלאומי לנפט של לוב בטריפולי (לפחות שני הרוגים ועשרות פצועים).
מגעים דיפלומטיים סביב המערכה באדלב
חלוקי דעות סביב המערכה באדלב
במהלך המגעים המדיניים, שהתנהלו בשבועות האחרונים, התגלעו חלוקי דעות בין רוסיה לאיראן, לבין תורכיה, סביב הצורך בכיבוש מרחב אדלב. בעוד רוסיה ואיראן תומכות במהלך קרקעי נרחב תורכיה מתנגדת לו, מצדדת בפומבי בהפסקת אש ותובעת מרוסיה וסוריה להפסיק את התקיפות האוויריות והקרקעיות. שר החוץ התורכי הבהיר, כי אם יפסקו התקיפות תהיה תורכיה מוכנה לפעול בתאום עם כל הצדדים כדי להביא לסיום נוכחותם של "ארגוני הטרור" באזור אדלב (הורייט דיילי ניוז, 12 בספטמבר 2018). חלוקי דעות אלו מנעו השגת הסכמה בוועידת הפסגה שהתקיימה בטהראן (7 בספטמבר 2018) בהשתתפות מנהיגי רוסיה, איראן ותורכיה.
- נראה כי המניעים העיקריים של תורכיה הינם בטחונים-מדיניים, שלהם נוסף חשש מפני גל פליטים חדש העלול להציף את תורכיה ולהוביל לאסון הומניטרי. כתבה של קירול סמיונוב ) (Kirill Semyonov, מומחה למזרח התיכון, שהתפרסמה בתקשורת הרוסית ניתחה את הסיבות להתנגדות התורכית. לדבריו חוששת תורכיה, מפני מצב שבו המשטר הסורי לא יסתפק בהשבת אדלב לשליטתו, אלא ינסה גם לערוך מבצע נוסף בשטחים הנמצאים צפונית לעיר חלב. שטחים אלו נכבשו ע"י תורכיה בשנים 2018-2016 במהלך המבצעים "מגן הפרת" ו"ענף הזית", ובהם מרוכזים ארגוני מורדים סורים הסרים למרותה. זאת ועוד, על פי סמיונוב, תורכיה עדיין לא החליטה אם לסגת מסוריה, ולפיכך חשוב לה לשמור על מצב בו מרבית שטחי מחוז אדלב נשלטים ע"י ארגוני המורדים. אנקרה תוכל להשתמש בכוחות המורדים ליצירת "רצועת ביטחון" עבורה, או לשלב אותם עם ארגוני מורדים נוספים שבחסותה (קומרסנט, 6 בספטמבר 2018).
- ארה"ב מצידה סבורה, כי מערכה צבאית רק תדרדר את המצב באדלב. ניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם, מסרה כי ארה"ב הפצירה בכל המדינות המעורבות להימנע ממבצע צבאי מקיף. לדבריה ניתן "לסמן" את הארגונים המיליטאנטיים" במרחב אדלב (קרי, המטה לשחרור אלשאם) ולהפוך אותם למטרה, מבלי לגרום לאסון הומניטרי (אתר האו"ם, רוייטרס, 8 בספטמבר 2018). כמו כן הזהירה ניקי היילי את סוריה, רוסיה ואיראן מפני ביצוע התקפה כימית בסוריה וציינה, כי ארה"ב תגיב על כך בהתאם (ספוטניק, 13 בספטמבר 2018).
השיחות בג'נבה סביב אדלב
- ב-11-10 בספטמבר 2018 התקיימו בז'נבה שיחות בנושא אדלב בין רוסיה, תורכיה ואיראן, בהמשך לפסגה בטהראן. בשיחות השתתף סטפן דה-מיסטורה, שליח האו"ם לסוריה. בתום השיחות אמר אלכסנדר לברנטייב, השליח הנשיאותי הרוסי לסוריה, כי לא ניתן לחיות לצד "פעילי הטרור" ולכן יש להמשיך את המאבק נגדם עד לחיסולם המוחלט. לברנטייב ציין כי ניתן לדחות את המאבק נגד ארגוני הטרור במספר שבועות, אך מדובר בפתרון זמני בלבד.[2] לטענתו, במוקדם או במאוחר יש לפתור את הנושא באופן מכריע. לברנטייב אמר כי לדעתו רוסיה, תורכיה ואיראן תוכלנה לתאם ביניהן מנגנון לביצוע מבצע צבאי נגד "ארגוני הטרור" באדלב והדגיש, כי יש לפעול בזהירות תוך הפחתת הפגיעה באזרחים הבלתי מעורבים והבטחת ביטחונם.
- עוד ציין, כי הדרך העיקרית לפתרון המצב באדלב הוא ההפרדה בין "האופוזיציה המתונה" לבין "הגורמים הקיצוניים". תורכיה (שמונתה לפני כשנה וחצי כאחראית על אזור אי-ההסלמה באדלב) היא המדינה העיקרית האחראית על הפרדה זו, אך לטענת לברנטייב, היא מתקשה בביצוע המשימה משום שמספר ה"פעילים הקיצוניים" באזור הוא גדול והם משתמשים באזרחים כ"מגן אנושי". לברנטייב הביע תקווה כי הניסיון שנרכש במהלך תהליך הפיוס הסורי והקמת אזורי אי- ההסלמה יועיל בפתרון המצב באדלב. לטענתו, רבים מהאזרחים, גם כאלה המייצגים את "האופוזיציה המתונה", יהיו מוכנים להסדר עם המשטר (RIA, טאס, 11 בספטמבר 2018).
![השיחות שהתקיימו בז'נבה בין רוסיה, תורכיה, איראן ונציג האו"ם בז'נבה. משמאל: המשלחת הרוסית (חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 12 בספטמבר 2018).]()
השיחות שהתקיימו בז'נבה בין רוסיה, תורכיה, איראן ונציג האו"ם בז'נבה. משמאל: המשלחת הרוסית
(חשבון הטוויטר של משרד החוץ הרוסי, 12 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות סוריה
המערכה נגד מובלעת דאעש במרחב אלסוידאא'
צבא סוריה המשיך להתקדם במעוז דאעש, שבאזור אלצפא, תוך כיבוש שטחים שולטים, מערות ומנהרות, ששימשו כעמדות וכמפקדות של דאעש. על מנת להגביר את הלחץ ביצע צבא סוריה ירי ארטילרי ותקיפות אוויריות על דאעש. כתוצאה מהם נגרמו לדאעש אבדות קשות. כמו כן דווח, כי חיל האוויר הרוסי ביצע תקיפות אוויריות אינטנסיביות בין 12 ל-14 בספטמבר (אלמצדר ניוז, 124 בספטמבר 2018). על פי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם (12 בספטמבר) נהרגו מאז תחילת הלחימה ב-25 ביולי לפחות 238 פעילי דאעש. כמו כן נהרגו 117 חיילי צבא סוריה והכוחות המסייעים לו, בהם לוחמי ארגון חזבאללה.
- סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי נמנעת מפעילי דאעש גישה למקורות מים וכי ניסיונותיהם להימלט מאזור אלצפא מסוכלים (סאנא, 9 בספטמבר 2018). הטלוויזיה הסורית דיווחה, כי צבא סוריה שולט באש על בריכות המים האחרונות, שמהם מקבלים פעילי דאעש את אספקת המים שלהם (הטלוויזיה הסורית, 15 בספטמבר 2018).
![תותחי שדה ומשגרי רקטות של צבא סוריה הנוטלים חלק במערכה באזור אלצפא (סאנא, 12 בספטמבר 2018).]()
תותחי שדה ומשגרי רקטות של צבא סוריה הנוטלים חלק במערכה באזור אלצפא (סאנא, 12 בספטמבר 2018).
מרחב אדלב
עיקרי תמונת המצב
השבוע שחלף התאפיין בתקיפות אוויריות וארטילריות אינטנסיביות שביצעו המשטר הסורי ורוסיה, בעיקר נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם (וארגונים שבחסותו) במרחב אדלב. ההתקפות התמקדו בדרום המרחב (האזור שמצפון לחמאה). בשטח נמשכות הכנות קדחתניות של צבא סוריה והמטה לשחרור אלשאם כשבמקביל ממשיכה להתנהל פעילות מדינית אנטנסיבית שבמוקדה עומדים רוסיה, תורכיה ואיראן.
צבא סוריה
תקיפות אוויריות וירי ארטילרי
- המשטר הסורי דיווח כי מטוסי קרב רוסיים ומסוקים של צבא סוריה ביצעו תקיפות מצפון לחמאה ומדרום לאדלב (בטולאת אלג'יש אלסורי, 8 בספטמבר 2018). מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם דיווח, כי למעלה מ- 15 מסוקים השליכו חביות נפץ במרחבי הכפרים שמצפון לחמאה ובדרום מחוז אדלב (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 9 בספטמבר 2018). בתקשורת הסורית והמערבית דווח, כי בתגובה לתקיפות שביצעו ארגוני המורדים באזור חמאה ביצעו מטוסים רוסים וסורים ב-8 בספטמבר 2018 מעל לשישים תקיפות באזור אדלב ובצפון חמאת.
- במקביל לתקיפות האוויריות נמשך ירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר יעדים במרחב אדלב. סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי מאז תחילת ספטמבר 2018 בוצע ירי ארטילרי לעבר עמדות, שטחי כינוס ואמצעי לחימה של המטה לשחרור אלשאם וכי המטה לשחרור אלשאם ספג אבדות בנפש, אמצעי לחימה וציוד הושמדו (סאנא, 10 בספטמבר 2018).
העברת תגבורות לצפון סוריה ע"י צבא סוריה, תורכיה וארגונים הפועלים בחסותם
- נמשכת העברת תגבורות ע"י הצדדים השונים לצפון סוריה כהכנה למערכה על אדלב. בהקשר לכך דווח בתקשורת הסורית, התורכית והערבית:
- צבא סוריה תגבר את המרחב הכפרי של חלב. דווח כי תגבורות אלו כללו נגמ"שים רבים (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
- כמה אלפי פעילי חזבאללה ומיליציות שיעיות המופעלות ע"י איראן הגיעו לקו החזית באזורי חלב ואדלב כהכנה למערכה הצפויה (אח'באר אלא'ן, 13 בספטמבר 2018). באחד הדיווחים נמסר, כי התגבורות הגיעו מאזור דמשק וזבדאני אל מישור אלע'אב (שמדרום מערב לאדלב) (אלחיאת, 11 בספטמבר 2018).
- תורכיה המשיכה לתגבר את נקודות התצפית שלה במחוז אדלב, שהוקמו במסגרת הסכם האזורים מופחתי המתיחות (ענב בלדי, 13 בספטמבר 2018). כמו כן דווח בתקשורת התורכית, כי 30,000 חיילי צבא תורכיה ערוכים לאורך הגבול עם סוריה. הם מתרכזים באזורים בהם התקיימו מבצע "מגן הפרת" ו"עלה זית" וב-12 נקודות נוספות באדלב. כמו כן נמסר, כי צבא סוריה החופשי (הפועל בחסות תורכיה) מונה 50,000 חיילים (יני שפק, 10 בספטמבר 2018).
המטה לשחרור אלשאם
פגישות לשם רכישת תמיכתה של האוכלוסייה האזרחית
- לאחרונה מרבים פעילי המטה לשחרור אלשאם להיפגש עם האוכלוסייה האזרחית במרחב אדלב. זאת, במטרה להניע את התושבים לתמוך בארגון, לסרב ליוזמות הפיוס ולסייע בעבודות הביצורים. פגישה שכזאת התקיימה בעיר סראקב, כ-15 ק"מ מדרום מזרח לאדלב, בהשתתפות אחראי המבצעים של המטה לשחרור אלשאם בצפון מערב סוריה (אבאא', 14 בספטמבר 2018).
![פעילי המטה לשחרור אלשאם (מימין) ותושבי העיר סרקאב בעת פגישתם (אבאא', 14 בספטמבר 2018).]()
פעילי המטה לשחרור אלשאם (מימין) ותושבי העיר סרקאב בעת פגישתם (אבאא', 14 בספטמבר 2018).
המשך ההתבצרות
- המטה לשחרור אלשאם ממשיך להתבצר באזורים שמהם עלולה להערכתנו להתבצע התקפת צבא סוריה. השבוע נמשכו עבודות הביצורים במרחב הכפרי, שמצפון לחלב (אבאא', 12 בספטמבר 2018).
![פעילי המטה לשחרור אלשאם באחת השוחות העמוקות שחפרו (אבאא', 12 בספטמבר 2018).]()
מימין: עבודות ביצורים של המטה לשחרור אלשאם במרחב הכפרי שמצפון לחלב. משמאל: פעילי המטה לשחרור אלשאם באחת השוחות העמוקות שחפרו (אבאא', 12 בספטמבר 2018).
רוסיה
תקיפות אוויריות במחוז אדלב
- נמשכות התקיפות האוויריות של רוסיה נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם במרחב אדלב. אתר המזוהה עם ארגוני המורדים דיווח, כי בתקיפות עושים הרוסים שימוש בפצצות חודרות בונקרים.
ב-10 בספטמבר 2018 תקפו הרוסים מנהרות בהם אוחסנו אמצעי לחימה ותחמושת (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
![עשן מתמר לאחר פגיעה של פצצה רוסית חודרת בונקרים במטרה של כוחות המורדים במחוז אדלב (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).]()
מימין: שני פתחי מנהרות של כוחות המורדים במחוז אדלב. משמאל: עשן מתמר לאחר פגיעה של פצצה רוסית חודרת בונקרים במטרה של כוחות המורדים במחוז אדלב (מראסלון, 10 בספטמבר 2018).
תקיפות רוסיות נגד המטה לשחרור אלשאם בתגובה לשיגור כלי טיס בלתי מאוישים
- משרד ההגנה הרוסי דיווח כי ב-4 בספטמבר 2018 יירטו מערכות ההגנה האוויריות של בסיס חמימים שני כלי טיס בלתי מאוישים ששוגרו ע"י "פעילי טרור". בתגובה ביצעו ארבעה מטוסי חיל האוויר הרוסי תקיפות נגד יעדי המטה לשחרור אלשאם במחוז אדלב. הותקפו מחסנים בהם אוחסנו כלי טיס בלתי מאוישים, תחמושת להרכבת מטענים מאולתרים שנשאו כלי הטיס ומערכות הגנה אוויריות ניידות. בנוסף, בוצעו תקיפות נגד סדנה בה הרכיבו פעילי המטה לשחרור אלשאם כלי טיס בלתי מאוישים התקפיים. כמו כן, בוצעו תקיפות באזורים שמהם שגורו כלי הטיס. על פי משרד ההגנה הרוסי כל התקיפות בוצעו נגד מטרות טרור בלבד, הרחק מאזורים מאוכלסים (דף הפייסבוק של משרד ההגנה הרוסי, 5 בספטמבר 2018).
האוכלוסייה האזרחית
תחילת עקירת אזרחים מבתיהם כתוצאה מההפצצות ומההפגזות האוויריות
- על-פי מארק לוקוק (Mark Lukok), תת מזכ"ל האו"ם לעניינים הומניטריים, למעלה מ-30,000 אזרחים נעקרו מבתיהם במחוז אדלב כתוצאה מההפצצות והתקיפות האוויריות האחרונות של צבא סוריה ובעלות בריתה. לוקוק העריך, כי המשך התקיפה תביא לעקירתם של כ-800,000 אזרחים מבתיהם (רויטרס, 10 בספטמבר 2018).
הפגנות המוניות במרחב אדלב
- בתקשורת הערבית והבינלאומית דווח כי ב-14 וב-15 בספטמבר התקיימו הפגנות המוניות בעיר אדלב ובסביבתה. כמו כן התקיימו הפגנות ביישובים, שבמרחב הכפרי שממערב לחלב. המפגינים קראו להפיל את משטר אסד, להתנגד להסדרי הפיוס ולהמשיך במהפכה. במהלך ההפגנות קראו המפגינים "המורדים הם תקוותנו והתורכים הם אחינו". על פי אתר החדשות הסורי האופוזיציוני זמאן אלוצל הוערך מספר המפגינים במוקדי ההפגנות השונים בכמיליון-מיליון וחצי תושבים. בימים שלפני ההפגנות פורסמו ברשתות החברתיות קריאות להפגין וסיסמאות בזכות המורדים ותורכיה.
מזרח סוריה
החלה התקפה של כוחות SDF נגד דאעש מצפון לאלבוכמאל
ב- 10 בספטמבר 2018 החלה התקפה נרחבת של כוחות SDFבסיוע הקואליציה נגד מובלעת דאעש, שמצפון לאלבוכמאל. פעילי דאעש מרוכזים באזור שבין ה ג'ין ואלשעפה בעמק הפרת אך שולטים גם על נקודות נוספות בקרבת אלבוכמאל. להתקפה קדמה העברת תגבורות של אלפי לוחמים וכלי רכב משוריינים (חשבון הטוויטר של דיר אלזור 24, 11 בספטמבר 2018; מרכז המעקב לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018).
![הערכות מוקדי הכוח במרחב אלבוכמאל (עדכני ל-11 בספטמבר 2018): בצהוב - האזור שבשליטת כוחות SDF; באדום - האזור שבשליטת צבא סוריה והכוחות המסייעים לו; באפור- האזורים שבשליטת דאעש; בכחול - שדות הנפט (שרובם נמצאים בשליטת ה-SDF); בכתום - אזורים בהם מתנהלים עימותים; החיצים הצהובים מסמנים את כיווני תקיפה של כוחות SDF (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 11 בספטמבר 2018).]()
הערכות מוקדי הכוח במרחב אלבוכמאל (עדכני ל-11 בספטמבר 2018): בצהוב –
האזור שבשליטת כוחות SDF; באדום – האזור שבשליטת צבא סוריה והכוחות המסייעים לו;
באפור- האזורים שבשליטת דאעש; בכחול – שדות הנפט (שרובם נמצאים
בשליטת ה-SDF); בכתום – אזורים בהם מתנהלים עימותים; החיצים הצהובים מסמנים
את כיווני תקיפה של כוחות SDF (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 11 בספטמבר 2018).
![אזור השליטה של דאעש הנמצא בין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).]()
אזור השליטה של דאעש הנמצא בין הג'ין (1) לאלשעפה (2) (Google Maps).
- בשלב זה מתנהלים עימותים בין כוחות SDF בעיר הג'ין ובעיירה אלבאע'וז, שממזרח לאלבוכמאל בסיוע ירי ארטילרי ותקיפות מהאוויר של מטוסי הקואליציה. בתקיפות נהרגו לפחות 17 פעילי דאעש (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018). כוח של דאעש הצליח להשמיד כלי רכב ממוגן של SDF באמצעות טיל נ"ט באזור העיירה אלבאע'וז בה מתנהלת לחימה קשה.
- על פי דיווח מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם (10 בספטמבר 2018) מצויים בהג'ין למעלה מ-65 מפקדים בכירים של דאעש, מרביתם עיראקיים, חלקם זרים. על פי אותו דיווח בעיר אלשעפה מצויים שני בתי כלא של דאעש בהם כלואים למעלה מ-1,350 בני אדם (בהם פעילים זרים הנאשמים, בין השאר, בעבירות ביטחוניות). כמו כן נמסר, כי בעיר הג'ין קיים בית כלא נוסף, בו כלואים כ- 800 אנשים.
תקיפת כוח של ה-SDF ע"י דאעש בקרבת שדה הנפט אלתנכ
- ב-12 בספטמבר תקפו פעילי דאעש כוח SDF בקרבת שדה הנפט אלתנכ, כ-37 ק"מ מדרום מזרח לאלמיאדין. כמה לוחמי SDF נהרגו ונפצעו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 12 בספטמבר 2018). מטרת התקיפה הייתה ככל הנראה להסיח את תשומת ליבו של דאעש מהלחימה בגזרת הג'ין-אלשאעפה והעיירה אלבאע'וז. יצוין כי שדה הנפט אלתנכ הינו מהגדולים ביותר בסוריה.
יוזמות התקפיות של צבא סוריה נגד דאעש
- במקביל להתקפת כוחות SDF ביצע צבא סוריה יוזמות התקפיות נגד פעילי דאעש בשני מרחבים:
- הגדה המערבית של הפרת, במרחב שבין אלבוכמאל ואלמיאדין: נמסר כי בעימותים שהתנהלו ב-6 בספטמבר 2018 נגרמו לשני הצדדים עשרות הרוגים ופצועים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 6 בספטמבר 2018).
- המדבריות שממערב לעמק הפרת, בדגש על המרחב שבין תדמור לאלסת'נה: במרחב זה התנהלו ב-10 בספטמבר 2018 עימותים בין צבא סוריה, המבצע סריקות במרחב, לבין פעילי דאעש. לפחות שישה אנשי צבא סוריים וארבעה פעילי דאעש נהרגו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 בספטמבר 2018).
![המרחב שבין תדמור (1), אלסח'נה (2) ומוקדי הפעילות הסורית ההתקפית נגד פעילי דאעש (Google Maps).]()
המרחב שבין תדמור (1), אלסח'נה (2) ומוקדי הפעילות הסורית ההתקפית
נגד פעילי דאעש (Google Maps).
תפיסת פעיל דאעש מאיטליה באזור אלרקה
- בסרטון שפורסם השבוע ברשתות החברתיות נראה פעיל דאעש מאיטליה ממוצא ערבי בשם סמיר בוגנה. הוא ציין (באיטלקית), כי הינו פעיל דאעש, שכינויו המבצעי הינו אבו עבדאללה. לדבריו הוא הגיע מאיטליה לסוריה. לאחר ששהה שנתיים-שלוש בסוריה הוא החליט לעזוב. לכן הוא ניסה להימלט עם אשתו ובנותיו לאיטליה דרך גבול סוריה-תורכיה, במטרה להגיע לקונסוליה האיטלקית בתורכיה ולהסתייע בה בחזרתם לאיטליה. הוא נתפס על-ידי לוחמי YPG (הכוח המיליציוני הכורדי) ליד אלרקה בעת שהיה בדרכו לגבול התורכי (ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).
![פעיל דאעש מאיטליה בשם סמיר בוגנה המכונה אבו עבדאללה, שנתפס על ידי כוחות ה-YPG בעת שהיה בדרכו לגבול הסורי-תורכי (ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).]()
פעיל דאעש מאיטליה בשם סמיר בוגנה המכונה אבו עבדאללה, שנתפס
על ידי כוחות ה-YPG בעת שהיה בדרכו לגבול הסורי-תורכי
(ערוץ היוטיוב YPG Press Office, 13 בספטמבר 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
- להלן הפעולות העיקריות שביצע דאעש בשבוע שחלף:
- פיצוץ צינור נפט, כ-27 ק"מ מצפון מערב לכרכוך. כתוצאה מהפיצוץ פרצה שריפה וצוותי כיבוי אש פעלו לכבותה. גורם רשמי עיראקי מסר שהפיצוץ בוצע ע"י פעילי דאעש (Rudaw וכלי תקשורת עיראקיים, 9 בספטמבר 2018).
- פיגוע התאבדות, של מחבל שפוצץ עצמו בשער הכניסה לבית החולים בחדית'ה, שבמחוז אנבאר. שוטר אחד נהרג ושלושה בני אדם נפצעו (סוכנות הידיעות העיראקית, 10 בספטמבר 2018).
- חיסול שני אנשי "הגיוס השבטי", ע"י פעילי דאעש שפרצו לביתו של אחד מהם (עיראקי ניוז, 11 בספטמבר 2018).
- פיצוץ רכב תופת (משאית קטנה) בסמוך למסעדה מצפון לתכרית: בתצלומי האבטחה נראה רכב התופת חונה בסמוך לשני אוטובוסים ולכלי רכב נוספים. כאשר נוסעים שירדו מהאוטובוס צעדו בקרבת הרכב הופעל מטען חבלה ופוצץ כלי הרכב. בפיגוע נהרגו שבעה אנשים ו-42 נפצעו (אלסומריה ניוז, 12 בספטמבר 2018).
פעילות כוחות הביטחון העיראקים
- להלן עיקרי הפעילות, שביצעו כוחות הביטחון העיראקים נגד דאעש:
- הרג ומעצר פעילים: כוחות הביטחון העיראקים ניהלו מבצע נגד דאעש בעיר הית. במהלכו נהרגו עשרים פעילים, ששהו בשלוש מנהרות שהושמדו (עיראקי ניוז, 7 בספטמבר 2018).
- הריגת פעילי דאעש ממארב: כוחות הביטחון העיראקים הציבו מארב לפעילי דאעש, כ-14 ק"מ מדרום מערב לאלשרקאט. שבעה פעילי דאעש שהיו בכלי רכב נהרגו וארבעה נוספים נעצרו (עיראקי ניוז, 7 בספטמבר 2018).
- השמדת מנהרות והריגת פעילי דאעש: כוחות הביטחון העיראקים שפעלו בנפת אלשרקאט הרגו שישה פעילי דאעש והשמידו שלוש מנהרות. כוח של משטרת מחוז צלאח אלדין הרג שני מחבלים מתאבדים (אלסומריה ניוז, 10 בספטמבר 2018).
- פיצוץ מטעני חבלה: כוח הנדסה קרבית של צבא עיראק פוצץ באופן מבוקר 150 מטעני חבלה מדרום לאלפלוג'ה (סוכנות הידיעות העיראקית, 9 בספטמבר 2018).
- הריגת פעילי דאעש: כוחות הביטחון העיראקים שניהלו מבצע רחב היקף מדרום למוצול הרגו 13 פעילי דאעש, כ-12 ק"מ מדרום לקיארה (עיראקי ניוז, 12 בספטמבר 2018).
פעילות ג'האדיסטית במדינות נוספות
פיגוע התאבדות משולב של דאעש בקאבול
- ב-5 בספטמבר 2018 בשעה 1800 פוצץ עצמו מחבל מתאבד במועדון היאבקות בקאבול. ב-1840 פוצץ מחבל נוסף מכונית תופת שבה נהג בלב התקהלות בני אדם שהגיעו לסייע לנפגעי הפיצוץ הראשון. בפיגוע נהרגו לפחות 26 בני אדם ו-91 נפצעו (www.khaama.com, 6 בספטמבר 2018).
- מחוז ח'ראסאן של דאעש קיבל אחריות לביצוע הפיגוע. בהודעה נאמר, כי מחבל מתאבד של הארגון ירה למוות במאבטח של מקום כינוס של שיעים בקאבול ולאחר מכן פוצץ את אפוד הנפץ שנשא על גופו. בנוסף לכך, פוצצו פעילי דאעש מכונית תופת, שחנתה בקרבת מקום הפיגוע הראשון וזאת לאחר שהגיעו לזירה אנשי כוחות הביטחון ואנשי תקשורת. בפיגוע משולב זה נהרגו ונפצעו לטענת דאעש כ-150 בני אדם בהם שיעים, אנשי כוחות הביטחון ואנשי תקשורת (אעמאק, 5 בספטמבר 2018).
פיגוע התאבדות בתהלוכה בקאבול לזכרו של אחמד שאה מסעוד
- ב-9 בספטמבר 2018 פוצץ עצמו מחבל מתאבד בסמוך לתהלוכה בקאבול לציון יום השנה ה-17 להריגתו של אחמד שאה מסעוד, המנהיג של החזית האסלאמית המאוחדת, שלחמה בטליבאן. כתוצאה מכך, נהרגו שבעה בני אדם ונפצעו עשרים וארבעה. מחוז ח'ראסאן של דאעש קיבל אחריות לפיגוע ומסר כי נהרגו ונפצעו בו חמישים וחמישה בני אדם (צדא אלבלד, 10 בספטמבר 2018).
לוב: פיגוע התאבדות במטה מוסד הנפט הלאומי בטריפולי
- ב-10 בספטמבר 2018 לפנות בוקר תקפו שלושה מחבלים מתאבדים את מטה המוסד הלאומי לנפט של לוב, שבטריפולי.[4] השלושה נשאו חגורות נפץ על גופם והיו חמושים בנשק קל ורימוני יד. התוקפים לקחו כמה בני אדם כבני ערובה וניהלו חילופי אש עם כוחות הביטחון הלובים. במהלך חילופי האש נהרס חלק מהמבנה ובמקום פרצה אש. על פי משרד הבריאות הלובי נהרגו בהתקפה שניים מעובדי מטה מוסד הנפט ועשרים וחמישה נפצעו (המוסד הלאומי לנפט של לוב, 10 בספטמבר 2018; אלוסט לוב, 11,10 בספטמבר 2018).
- דאעש קיבל אחריות להתקפה. בהודעה מטעמו שהתרפרסמה ביום למחרת נאמר, כי פעילי הארגון התעמתו עם מאבטחים במקום. על פי ההודעה נהרגו ונפצעו למעלה משלושים ושבעה בני אדם. פעילי דאעש העלו באש את המטה, השחיתו את תכולתו ולאחר מכן נהרגו. בהודעה נאמר, כי שדות הנפט התומכים ב"צלבנים" ובפרויקטים שלהם מהווים מטרה לגיטימית עבור לוחמי הג'האד וכי ההתקפה בוצעה במסגרת ההתקפות המתבצעות נגד "העריצים" בלוב הנאמנים לממשלות המערב (אח'באר ליביא, המצטט את סוכנות אעמאק של דאעש, 11 בספטמבר 2018).
![מחבל מתאבד באחד המסדרונות (חשבון הטוויטר Libya Alahrar TV - قناة ليبيا الأحرار@libyaalahrartv , 11,10 בספטמבר 2018).]()
מימין: אחד המחבלים המתאבדים, בכניסה למטה המוסד הלאומי לנפט. משמאל: מחבל מתאבד באחד המסדרונות (חשבון הטוויטר Libya Alahrar TV – قناة ليبيا الأحرار@libyaalahrartv , 11,10 בספטמבר 2018).
![עשן מתמר ממטה המוסד הלאומי לנפט (באדום) בעקבות הפיגוע של דאעש במקום (Erem News, אתר חדשות באיחוד האמירויות הערביות, 11 בספטמבר 2018).]()
מימין: כבאים בסמוך להריסות בניין מטה המוסד הלאומי לנפט (ערוץ היוטיוב אלמיאדין, 10 בספטמבר 2018). משמאל: עשן מתמר ממטה המוסד הלאומי לנפט (באדום) בעקבות הפיגוע של דאעש במקום (Erem News, אתר חדשות באיחוד האמירויות הערביות, 11 בספטמבר 2018).
פעולות סיכול ומנע
סיכול פעילות דאעש במרוקו
- ב-6 בספטמבר 2018 עצרו כוחות הביטחון במרוקו שלושה פעילי דאעש, שנשבעו אמונים למנהיג הארגון. השלושה שנעצרו בערים אגאדיר וטטואן (כ-45 ק"מ מדרום מזרח לטנג'יר) תכננו לבצע פיגועים ברחבי המדינה באמצעות מטעני חבלה וחומרים רעילים. בחיפושים שבוצעו אותר נשק קר, מדי צבא, מכשור אלקטרוני ומסמכים המטיפים לאלימות (אלצבאח, מרוקו, 8 בספטמבר 2018).
The post מבט לג'האד העולמי (6 בספטמבר – 16 בספטמבר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.