Quantcast
Channel: איראן –מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית
Viewing all 256 articles
Browse latest View live

מבט לג'האד העולמי (7-1 בפברואר 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע
  • הכוחות הסורים המשיכו במערכה לכיבוש מחוז אדלב, המעוז המשמעותי ביותר של ארגוני המורדים בהנהגת המטה לשחרור אלשאם. הם המשיכו לטהר את מרחב שדה התעופה אבו אלצ'הור והתקדמו מערבה, במגמה להשתלט על הכביש המהיר חמאה-חלב (M5). במקביל כבשו הכוחות הסורים כפרים הנשלטים ע"י דאעש, מדרום מזרח לאבו אלצ'הור. הטלוויזיה הסורית הודיעה כי מתקרב היום בו יוכרז על טיהור מלא של המרחב שבין חמאה לחלב מפעילי דאעש.
  • השבוע הופל מטוס רוסי מדגם סוחוי 25 במרחב אדלב. המטוס הופל כתוצאה מפגיעת טיל כתף, טייסו הצליח לנטוש את המטוס ונהרג במהלך לחימה. גופתו של החייל הוחזרה לרוסים ע"י המודיעין הצבאי התורכי. המטה לשחרור אלשאם קיבל אחריות להפלת המטוס. הכוחות הרוסים תקפו בתגובה באמצעות נשק מדויק את האזור, שממנו שוגר טיל הכתף.
  • בגזרה שבין אלבוכמאל לדיר אלזור, ממזרח לפרת, מנהל דאעש פעילות גרילה אינטנסיבית נגד כוחות SDF. פעילות דאעש כוללת תקיפות פגע-וברח תוך שימוש בכלי רכב שטח וכלי רכב משוריינים, והפעלה נרחבת של מחבלים מתאבדים. הפעילות הצבאית מלווה בפעילות הסברתית ענפה. נראה איפא כי דאעש חוזר לכשירות מבצעית גבוהה בגזרה זאת.
עיקרי ההתפתחויות בסוריה
המערכה לכיבוש אזור אדלב

הכוחות הסורים המשיכו בטיהור מרחב שדה התעופה אבו אלצ'הור מנוכחות פעילי המטה לשחרור אלשאם וארגוני מורדים נוספים. במהלך השבוע התקדמו הכוחות הסוריים שבגזרת אבו אלצ'הור מערבה במגמה להשתלט על הכביש המהיר חמאה-חלב (M5). במקביל פעלו הכוחות הסורים נגד מובלעת דאעש מדרום מזרח לאבו אלצ'הור. השתלטות הכוחות הסורים על כביש חמאה-חלב והשלמת טיהור המרחב שממזרח לכביש, יסמנו את סיומו של השלב ראשון במערכה על אדלב.

  • במהלך השבוע רשם צבא סוריה מספר הישגים:
  • ב-3 בפברואר 2018 השתלטו כוחות העמיד (תא"ל) סהיל אלחסן על העיירה תל עלוש (Tall 'Alloush) כ-12 ק"מ מצפון לאבו אלצ'הור ועל מספר כפרים נוספים באזור (בטולאת אלג'יש אלסורי, 3 בפברואר 2018).
  • ב-4 בפברואר 2018 הודיע צבא סוריה כי פתח במבצע צבאי בשני צירים במקביל: הראשון לעבר העיירה סראקב (Saraqib) והשני לעבר העיירה אלעיס (Al 'Eis), כ-28 ק"מ מצפון לאבו אלצ'הור (בטולאת אלג'יש אלסורי, 4 בפברואר 2018). בתקיפות אוויריות שביצע צבא סוריה נגד העיירה סרקאב נטען כי נעשה שימוש בחומרים כימיים.
  • ב-5 בפברואר 2018 הודיע צבא סוריה כי כוחותיו בלמו התקפה של ארגוני המורדים בהנהגת המטה לשחרור אלשאם, שמטרתה הייתה לעצור את התקדמותם במרחב שממערב לעיירה אבו אלצ'הור. הכוחות הסורים הנלחמים בגזרה זאת הגיעו למרחק של כ-13 ק"מ ממזרח לכביש המהיר חמאה-חלב (5M) (בטולאת אלג'יש אלסורי, 5 בפברואר 2018).
שוחות ועמדת לחימה של המטה לשחרור אלשאם, שננטשו במרחב שמצפון לעיירה אבו אלצ'הור ועברו לשליטת צבא סוריה.   חיילי צבא סוריה בוחנים עמדה של המטה לשחרור אלשאם, שננטשה במרחב, שמצפון לעיירה אבו אלצ'הור (בטולאת אלג'יש אלסורי, 3 בפברואר 2018).
מימין: שוחות ועמדת לחימה של המטה לשחרור אלשאם, שננטשו במרחב שמצפון לעיירה אבו אלצ'הור ועברו לשליטת צבא סוריה. משמאל: חיילי צבא סוריה בוחנים עמדה של המטה לשחרור אלשאם, שננטשה במרחב, שמצפון לעיירה אבו אלצ'הור (בטולאת אלג'יש אלסורי, 3 בפברואר 2018).
  • פעילי המטה לשחרור אלשאם פרסמו סרטון המתעד את ההכנות שעושים פעיליו לתקיפת עמדות צבא סוריה בתל סלטאן, כ-12 ק"מ מצפון מערב לאבו אלצ'הור (אבאא', 4 בפברואר 2018).
כלי רכב משוריין מתוצרת המטה לשחרור אלשאם. על כלי הרכב נכתב "מכריע הסרבנים".    פעילי המטה לשחרור אלשאם נערכים לקראת היציאה להתקפה נגד עמדות צבא סוריה בתל סלטאן (אבאא', 4 בפברואר 2018).
מימין: כלי רכב משוריין מתוצרת המטה לשחרור אלשאם. על כלי הרכב נכתב "מכריע הסרבנים"[1]. משמאל: פעילי המטה לשחרור אלשאם נערכים לקראת היציאה להתקפה נגד עמדות צבא סוריה בתל סלטאן (אבאא', 4 בפברואר 2018).
טיהור מובלעת דאעש
  •  הכוחות סוריים המשיכו השבוע בטיהור מובלעת דאעש שמדרום מזרח לאבו אלצ'הור (צפון מזרח לחמאה). מקורות סוריים הודיעו כי צבא סוריה כבש 11 כפרים במובלעת וכי בכך מתקרב המועד בו יוכרז על טיהור מלא של המרחבים הכפריים שבין חמאה לחלב מידי דאעש (הטלוויזיה הסורית, 6 בפברואר 2018).
פעילי המטה לשחרור אלשאם הפילו מטוס קרב רוסי

ב-3 בפברואר 2018 הופל מטוס קרב רוסי בקרבת העיירה סראקב (Saraqib), כ-16 ק"מ דרומית מזרחית לאדלב בשטח הנמצא בשליטת המטה לשחרור אלשאם. המטה לשחרור אלשאם קיבל אחריות על הפלת המטוס.

  • על פי משרד ההגנה הרוסי, הופל המטוס בעת שערך טיסת סיור מעל אזור אי-ההסלמה באדלב. הטייס הספיק לנטוש את המטוס וצנח באזור הנמצא בשליטת המטה לשחרור אלשאם. הוא שרד את ההתרסקות ונהרג בעת לחימה עם "פעילי טרור".[2] המטוס הופל כתוצאה מפגיעת טיל כתף. משרד ההגנה הרוסי מסר, כי המרכז הרוסי לפיוס בשיתוף תורכיה, המפקחת על אזור אי-ההסלמה באדלב, נוקטים אמצעים להחזרת גופת הטייס (דף הפייסבוק של בסיס חמימים, 4 בפברואר 2018, אתר ערוץ הטלוויזיה זבזדה, שבבעלות משרד ההגנה, 3 בפברואר 2018).
הודעת צבא רוסיה על הפלת המטוס. בתמונה נראה המטוס שהופל בצילום מוקדם. מספר הזנב שלו מסומן בריבוע צהוב (דף הפייסבוק של בסיס חמימים, 4 בפברואר 2018).   רב-סרן טייס רומן פיליפוב, שמטוסו הופל במרחב האווירי של סראקב. על פי ההודעה הרוסית פיליפוב נפצע באורח קשה בחילופי אש עם "פעילי טרור" ופוצץ את עצמו באמצעות רימון-ידשהחזיק ברשותו (דף הפייסבוק של בסיס חמימים, 5 בפברואר 2018).
מימין: הודעת צבא רוסיה על הפלת המטוס. בתמונה נראה המטוס שהופל בצילום מוקדם. מספר הזנב שלו מסומן בריבוע צהוב (דף הפייסבוק של בסיס חמימים, 4 בפברואר 2018). משמאל: רב-סרן טייס רומן פיליפוב, שמטוסו הופל במרחב האווירי של סראקב. על פי ההודעה הרוסית פיליפוב נפצע באורח קשה בחילופי אש עם "פעילי טרור" ופוצץ את עצמו באמצעות רימון-ידשהחזיק ברשותו (דף הפייסבוק של בסיס חמימים, 5 בפברואר 2018).
  • המטה לשחרור אלשאם קיבל אחריות להפלת המטוס. על-פי הפעיל המכונה מחמוד התרכמאני, שהוגדר כ"מפקד בגדוד ההגנה האווירית של המטה לשחרור אלשאם", הופל המטוס הרוסי באמצעות טיל כתף נגד מטוסים. בסרטון, שפרסם הארגון תועדו מטוס הקרב ושיגור הטיל לעברו (אבאא', 3 בפברואר 2018).
  • בתגובה להפלת המטוס תקפו הכוחות הרוסים באמצעות נשק מדויק את האזור, ממנו שוגר טיל הכתף, שהפיל את המטוס (3 בפברואר 2017). התקשורת הרוסית טענה, כי בתקיפה נהרגו מעל שלושים פעילי המטה לשחרור אלשאם (אתר ערוץ הטלוויזיה זבזדה, ערוץ טלוויזיה ממשלתי ברוסיה שנמצא בבעלות משרד ההגנה הרוסי, טאס, 3 בפברואר 2018). משרד ההגנה של רוסיה הורה למטוסיו לטוס בגובה של 5,000 מ' ומעלה כדי להימנע מאירועים דומים (רויטרס, 5 בפברואר 2018).
  • ב-6 בפברואר 2018 דיווח משרד ההגנה הרוסי, כי גופתו של רומן פיליפוב, טייס הסוחוי שהופל, הושבה למודיעין הצבאי הרוסי ע"י המודיעין הצבאי התורכי (רוסיה היום, 6 בפברואר 2018).
נמשכות ההתנגשויות באזור אלבוכמאל

השבוע נמשכו התנגשויות באזור שמצפון לאלבוכמאל בין פעילי דאעש לבין פעיליSDF , בסיוע אווירי של ארה"ב והקואליציה. נראה, כי גם בגזרה שמצפון לאלבוכמאל ומדרום מזרח לדיר אלזור חזר דאעש לכשירות מבצעית גבוהה המתבטאת בפעולות גרילה אינטנסיבית נגד כוחות SDF. פעולות הגרילה כוללות תקיפות פגע-וברח המכוונות נגד ריכוזי כוחותSDF , תוך הגעה הפעלה של מכוניות תופת ומחבלים מתאבדים. הפעילות המבצעית בגזרה מלווה בפעולות הסברתית ענפה הנעשית ע"י אנשי הסברה מקומיים ומופצת באמצעות הפלטפורמות המרכזיות של דאעש, סוכנות הידיעות אעמאק ואתר אח'באר אלמסלמין.

  • ההתנגשויות התמקדו השבוע באזור הכפר אלבחרה כ-30 ק"מ מצפון לאלבוכמאל. במהלך השבוע קיבל דאעש אחריות על שלושה פיגועי התאבדות, שביצעו לדבריו פעילי הארגון נגד כוחות SDF:
    • 2 בפברואר 2018: מחוז אלברכה של דאעש פרסם תמונות המתעדות שני מחבלים מתאבדים (סוריים), אחד מהם ישוב על כיסא גלגלים, שביצעו פיגוע התאבדות מקום ריכוז של כינוס כוחות SDF בכפר אלבחרה, כ-30 ק"מ מצפון לאלבוכמאל (בגדה המזרחית של נהר הפרת). שני המחבלים נסעו בכלי רכב שטח, אחד מהם ביצע גם ירי מקלע תוך כדי ההתקרבות ליעד (אח'באר אלמסלמין, 2 בפברואר 2018).
    • 3 בפברואר 2018: דאעש הודיע, כי ארבעה לוחמי כוחות SDFנהרגו וכלי רכבם הושמד בפיצוץ מטען חבלה באזור כפר אלבחרה (אח'באר אלמסלמין, 4 בפברואר 2018).
    • 5 בפברואר 2018: 15 פעילי כוחות SDF נהרגו בפיצוץ מכונית תופת בקרבת אלבחרה (ח'טוה, 5 בפברואר 2018). מחבל מתאבד המכונה אבו ח'ליל אלחלבי פוצץ עצמו במכונית תופת נגד מפקדה של כוחות SDF בקרבת כפר אלבחרה (אח'באר אלמסלמין, 5 בפברואר 2018).
  • מחוז פרת של דאעש הודיע, כי פעיליו תקפו ב-5 בפברואר 2018 עמדות של SDF כקילומטר וחצי ממזרח לעיר אלבוכמאל, בגדה המזרחית של הפרת. המחוז הפיץ תמונות מההתקפה.
פעילי דאעש מסתערים ב-5 בפברואר 2018 על אחת העמדות של כוחות SDF.   פעילי דאעש שבים לבסיסם לאחר ההתקפה (אח'באר אלמסלמין, 6 בפברואר 2018).
מימין: פעילי דאעש מסתערים ב-5 בפברואר 2018 על אחת העמדות של כוחות SDF. משמאל: פעילי דאעש שבים לבסיסם לאחר ההתקפה (אח'באר אלמסלמין, 6 בפברואר 2018).
אגן הירמוך
  • צבא סוריה החופשי/חזית הדרום פרסם כרוז בו הודיע על פתיחת התקפה נגד פעילי דאעש באגן הירמוכ (קרי, צבא ח'אלד בן וליד) המכונה "אללה אכבר". בהתקפה, המנוהלת מחדר מבצעים אלפאתחין (Al Fatiheen), לוקחים חלק עשרה ארגונים מחזית הדרום של צבא סוריה החופשי (חשבון הטוויטר سيدة الشهباء@alshhba2, 1 בפברואר 2018). מטרת ההתקפה הינה גירוש פעילי דאעש מהאזורים שבמרחב הכפרי שממערב לדרעא (ענב בלדי, 1 בפברואר 2018). ב-6 בפברואר 2018 מסרו מקורות בצבא סוריה חופשי, כי ההתקפה הופסקה ולא נקבע האם היא תחודש (ענב בלדי, 6 בפברואר 2018).

נוסח הכרוז של צבא סוריה החופשי המודיע על פתיחת מערכת "אללה אכבר" נגד פעילי דאעש באגן הירמוכ  (חשבון הטוויטר سيدة الشهباء@alshhba2, 1 בפברואר 2018).
נוסח הכרוז של צבא סוריה החופשי המודיע על פתיחת מערכת
"אללה אכבר" נגד פעילי דאעש באגן הירמוכ
(חשבון הטוויטר سيدة الشهباء@alshhba2, 1 בפברואר 2018).

  • באתר ערבי דיווח, כי צבא ח'אלד בן אלוליד שולט באזור אגן הירמוכ ב-15 עיירות, בהן למעלה מ-150,000 אזרחים. אזרחים אלו סובלים ממצור, מחסור במזון ותרופות והעדר מקומות מסתור מפני הפגזות. המעבר היחיד, שהיה פתוח בפני אזרחים, נסגר בשל ההתקפה של צבא סוריה החופשי (אלערבי אלג'דיד, 2 בפברואר 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות כוחות הביטחון העיראקים נגד התארגנויות דאעש ברחבי עיראק
  • כוחות הביטחון העיראקיים ממשיכים בטיהור התארגנויות דאעש ברחבי עיראק. במסגרת זאת יצוינו:
    • מחוז אלאנבאר: צבא עיראק, כוחות משטרה ובני השבטים, בסיוע כלי טיס של הקואליציה הבינלאומית פתח במבצע לטיהור אזור המדבר המערבי בכיוון גבול עיראק-סעודיה. נמסר, כי במבצע הושמד מחנה של דאעש. כמו כן נהרגו חמישה-עשר פעילים והושמדו כלי רכב (אלסומריה ניוז, 3 בפברואר 2018).
    • מחוז אלאנבאר: צבא עיראק בסיוע בני השבטים השמיד שני בסיסים של דאעש ועצר שבעה חשודים בואדי חוראן, שמדרום לחדית'ה (אלסומריה ניוז, 5 בפברואר 2018).
    • מחוז נינוא: בעקבות מידע מוקדם תפסו כוחות הביטחון העיראקיים בכפר אלמסעדה (כ-140 ק"מ ממערב למוצול), את עבד אלע'ני צ'רע'אם עבד אלצמד, ששימש שר הנפט במדינה האסלאמית. הוא נתפס כאשר ניסה להימלט דרך מדבר נינוא לגבול עיראק-סוריה באמצעות מבריחי גבול (צות אלעראק [Sot Al Iraq], 2 בפברואר 2018).
    • מחוז דיאלה: ששה מלוחמי "הגיוס העממי" נהרגו בהתקפה של "חמושים" נגד עמדה אותה איישו מצפון מזרח לבעקובה. ה"חמושים" נמלטו מהזירה (אלסומריה ניוז, 5 בפברואר 2018).
גבול עיראק איראן
  • ב-27 בינואר 2018 ארעה היתקלות בין כוח של משמרות המהפכה האיראניים לבין קבוצה של פעילי דאעש, שהגיעה מעיראק . כוחות ביטחון-הפנים הכורדים בחבל כורדסטאן הבהירו, כי טרם ההיתקלות עצרו כוחותיהם מספר פעילי דאעש. המעצר בוצע למרגלות הר במו, שבמחוז חלבג'ה. בסריקות שביצעו כוחות ביטחון-הפנים הכורדים באזור אותרו שני מקומות מסתור של הפעילים, שכללו אמצעי לחימה, ציוד, חומרי נפץ וטלפונים סלולאריים. מחקירת אחד העצורים עלה, כי עשרים מפעילי הארגון (ביניהם כורדים וערבים), הגיעו מאזור בלכאנה (Balkanah) כ-18 ק"מ מדרום מזרח לכרכוכ, במטרה למצוא מקום מקלט בחבל הכורדי. פעילות המנע של הכוחות הכורדים אילצה את פעילי דאעש להימלט לשטח איראן. כוחות ביטחון הפנים הכורדים דיווחו על מעבר החוליה לאיראנים, אשר עצרו את חבריה.
מצרים וחצי-האי סיני
פעילות כוחות הביטחון המצרים
  • כוחות הביטחון המצריים המשיכו השבוע בפעילות נגד בסיסי דאעש בצפון חצי האי סיני, בדגש על אזור אלעריש, בסיוע חיל האוויר המצרי. במסגרת זו דיווחו הכוחות (2 בפברואר 2018), כי נעצרו חשודים במתן סיוע לגורמי טרור, אותרו והושמדו מטעני חבלה, כלי רכב שטח, אופנועים וחומרים המשמשים לייצור מטעני חבלה. כמו כן, הושמדו בסיסי טרור בהם הסתתרו "פעילי טרור". הכוחות המצרים דיווחו על חשיפת פתח מנהרה באזור הגבול בצפון סיני (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 2 בפברואר 2018; אלמצרי אליום, 6 בפברואר 2018).
  • ב-5 בפברואר 2018 הודיע צבא מצרים, כי במסגרת פעילות ביטחונית, שבוצעה בצפון סיני, נהרג פעיל טרור ונעצרו ששה חשודים. כמו כן אותרו והושמדו שני רכבי שטח וששה אופנועים בשימוש "גורמי טרור". בתקיפות הושמדו שני מחסנים, שכללו חלקי חילוף לאופנועים וחמישים ואחד מטעני חבלה. כמו כן, הושמדו בסיסי טרור רבים שבהם אוחסנו אספקה, אמצעי קשר, תחמושת וחומרים לייצור מטעני חבלה (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 5 בפברואר 2018).
  כלי רכב שטח של "פעילי טרור", שהועלו באש ע"י צבא מצרים בצפון סיני.  חלקי חילוף של כלי רכב ואופנועים, שאותרו על-ידי צבא מצרים בצפון סיני
מימין: כלי רכב שטח של "פעילי טרור", שהועלו באש ע"י צבא מצרים בצפון סיני. משמאל: חלקי חילוף של כלי רכב ואופנועים, שאותרו על-ידי צבא מצרים בצפון סיני (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 2 בפברואר 2018).
אופנוע של "פעילי טרור" עולה באש לאחר שאותר והוצת על-ידי צבא מצרים בצפון סיני.     "בסיס טרור" עולה באש לאחר שהוצת על-ידי צבא מצרים בצפון סיני (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 5 בפברואר 2018).
מימין: אופנוע של "פעילי טרור" עולה באש לאחר שאותר והוצת על-ידי צבא מצרים בצפון סיני. משמאל: "בסיס טרור" עולה באש לאחר שהוצת על-ידי צבא מצרים בצפון סיני (דף הפייסבוק הרשמי של דובר צבא מצרים, 5 בפברואר 2018).
המענה של דאעש

דאעש ממשיך לבצע פעולות גרילה נגד כוחות הביטחון המצרים בצפון סיני בדגש על הנחת מטענים בצדי הדרכים.

  • דאעש דיווח כי פעיליו הפעילו מספר מטעני חבלה, נגד כוחות הביטחון המצריים בצפון סיני: בפיצוץ מטען נגד כלי רכב משטרה נהרגו ונפצעו מספר שוטרים מצריים. כמו כן הושמד דחפור שעסק בחישוף שטחים בדרום אלעריש. מטען חבלה נוסף הופעל נגד נגמ"ש של משטרת מצרים. פיצוץ המטען גרם להרוגים ופצועים מטען חבלה נוסף שפוצץ באותה זירה נגד סיור רגלי גרם להרג ולפציעה של שוטרים נוספים. בנוסף לכך, שני חיילי צבא מצרים נורו למוות מאש צלפי דאעש במחסום בקילומטר ה-17 ממערב לאלעריש (אח'באר אלמסלמין, 5 בפברואר 2018). על כביש אלעריש-מזרח קנטרה נמצאו מטעני חבלה שנוטרלו (אלמצרי אליום, 6 בפברואר 2018).
תגובת דובר צבא מצרים לכתבה בניו-יורק טיימס
  • תאמר אלרפאעי, דובר צבא מצרים, הכחיש את הדיווח בניו יורק טיימס[3] לפיו ישראל תקפה מהאוויר כוחות של דאעש בצפון חצי האי סיני. לדבריו כוחות צבא מצרים הם אלה שלוחמים בטרור בצפון חצי האי סיני ללא סיוע מגורמים אחרים (אח'באר אליום, 3 בפברואר 2018). בכיר צבאי מצרי נוסף אמר כי אין שחר לדיווח וכי הכתבה "אינה ראויה לתגובה" (אלמצריון, 3 בפברואר 2018).
התנהלות דאעש והג'האדיסטים במחוזות השונים
לוב
  • ב-3 בפברואר 2018 התנהלו עימותים בין כוחות הביטחון הלוביים לבין פעילי דאעש באזור שדה הנפט אלט'הרה (כ-227 ק"מ מדרום מזרח לעיר סרת). בעימותים, שנמשכו יומיים, נהרגו שני חיילי צבא לוב וחמישה נפצעו (רויטרס, 3 בפברואר 2018). יצוין, כי מאז 2016, לאחר שפעילי דאעש איבדו את השליטה על העיר סרת, שוהים באזור פעילי דאעש במספר מובלעות קטנות . פעילים אלה עוסקים בפעילות טרור וגרילה בעיקר נגד כוחות הביטחון הלוביים (אלבואבה, 3 בפברואר 2018).
פעילות סיכול ומנע
רוסיה
  • שירות הביטחון הפדראלי של רוסיה הודיע, כי הרג אדם החשוד בהשתייכות לארגון דאעש שתכנן לבצע פיגוע בעיר ניז'ני נובגורוד (העיר הרביעית בגודלה ברוסיה, שוכנת על גדות הוולגה). הפיגוע תוכנן להתבצע ביום הבחירות לנשיאות רוסיה (18 במרץ 2018). החשוד, שהתנגד למעצרו נורה ונהרג. בביתו של החשוד, אזרח אחת המדינות הגובלות ברוסיה, נמצאו מטען מאולתר רב עוצמה, רכיבים להכנת מטענים, כלי נשק ותחמושת (אתר שירות הביטחון הפדרלי הרוסי, 1 בפברואר 2018).
תורכיה
  • מקור במשטרת תורכיה מסר, כי במסגרת מבצע רחב היקף שנערך באיסטנבול נעצרו 82 בני אדם בחשד למעורבות בפעילות דאעש בתורכיה או בפעילות באזורי הלחימה של הארגון בסוריה ובעיראק. 77 מבין העצורים הם מהגרים, שהגיעו מחוץ לתורכיה (אנטוליה, 3 בפברואר 2018). שלטונות תורכיה הודיעו כי עצרו בעיר אנקרה את עמר יאתאכ ששימש "שר ההסברה במדינה האסלאמית. לדבריהם הוא נעצר לאחר שהתקבל מידע על הימצאותו בעיר. לדברי סוכנות הידיעות התורכית היה יאתאכ אחראי על ניהול גופי ההסברה של דאעש ועמד מאחורי כמה פעולות טרור בתורכיה (RT, 5 בפברואר 2018).
מדינות צפון אפריקה
  • משרד הפנים המרוקני הודיע כי כוחות הביטחון חשפו תא טרור של דאעש, שכלל שבעה פעילים, שפעלו בין הערים טנג'יר בצפון מרוקו והעיר מכנאס. הפעילים תכננו לבצע פיגועים במרוקו. במהלך מעצרם אותר ציוד אלקטרוני, נשק קר, וכן ספרים וכתבי-יד אידיאולוגיים (אלצבאח, אתר חדשות מרוקני, 1 בפברואר 2018).
  • בלאל אלקבי, יד ימינו של מנהיג אלקאעדה במע'רב, נהרג במארב של צבא תוניסיה . אלקבי, שהוא ממוצא אלג'ירי, שהה בתוניסיה במטרה לארגן מחדש את שלוחת אלקאעדה במקום. כמו כן הוא היה אחראי על התיאום הין מפקדי אלקאעדה במע'רב לבין שלוחות הארגון בתוניסיה ובלוב (Arabic.rt.com, 21 בינואר 2018).
  • מוסד ההסברה אלאנדלס פרסם הודעה על מותו של עאדל צע'ירי המכונה השאם אבו רואחה אלקסנטיני, ששימש אחראי ההסברה של ארגון אלקאעדה במע'רב. בהודעה נמסר כי הוא נהרג ב-30 בינואר 2018 במהלך עימותים עם צבא אלג'יר בהרי, שג'י'ל במזרח המדינה (ארכיון מוסד אלאנדלס, 3 בפברואר 2018).

The post מבט לג'האד העולמי (7-1 בפברואר 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


תגובות איראניות לאירועים בצפון והערכה ראשונית של משמעותם בראייה האיראנית

$
0
0
עיקרי האירועים
  •  ההסלמה בגבול הצפון החלה בשבת לפנות בוקר (10 בפברואר 2018) בעקבות חדירת כלי טיס בלתי מאויש איראני לשטח ישראל, ששוגר מאזור שדה התעופה T-4 שבאזור העיר תדמור בסוריה, והופל על-ידי צה"ל בשטח ישראל. בתגובה לחדירת כלי הטיס, תקף צה"ל מטרות בסוריה, שכללו גם את קרון השליטה האיראני. במסגרת התקיפה התגובתית שוגרו טילי נ"מ לעבר מטוסי חיל האוויר, שהביאו להפלת מטוס "סופה" (F-16) בשטח ישראל. בתגובה להפלת המטוס, ביצע צה"ל תקיפה רחבת היקף נגד מערך ההגנה האווירית הסורי ומטרות איראניות בסוריה. עפ"י הודעת דובר צה"ל, תקף צה"ל 12 מטרות, בהן מטרות בשלוש סוללות הגנה אווירית סוריות וארבע מטרות איראניות.
המסרים המרכזיים בתגובות האיראניות

התגובות הפומביות הראשוניות באיראן להתפתחויות הביטחוניות החריגות בחזית הצפונית משקפות מאמץ של איראן להצניע את חלקה באירועים; להפגין חזית אחידה בין איראן, סוריה וחזבאללה מול ישראל; ולהציג את הפלת המטוס הישראלי כהצלחת "חזית ההתנגדות" לשנות את כללי המשחק ביחס להמשך הפרת ריבונות סוריה על-ידי ישראל. להלן פירוט.

הכחשת טענות ישראל ומזעור הנוכחות האיראנית בסוריה
  • באיראן הכחישו את טענות ישראל בנוגע למעורבות איראנית באירועים בצפון והטילו על ישראל את האחריות להסלמה. בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, כינה את טענות ישראל בנוגע לחדירת כלי הטיס הבלתי מאויש האיראני ולמעורבות איראן בהפלת המטוס הישראלי "מגוחכות". הוא ציין, כי איראן מסייעת לסוריה אך ורק באמצעות ייעוץ צבאי ובהתאם לבקשת הממשלה החוקית בדמשק. קאסמי ציין, כי זכותה של סוריה להגן על לכידותה הטריטוריאלית ולהגיב לכל תוקפנות זרה נגדה. לדבריו "המשטר הציוני" אינו יכול להסתיר את תוקפנותו ופשעיו נגד עמי האזור באמצעות שקרים (איסנ"א, 10 בפברואר 2018).
  •  חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, דחה אף הוא, את טענות ישראל. במסיבת עיתונאים, שקיים סלאמי בשולי כנס שנערך לציון יום השנה ה-39 למהפכה האסלאמית, אמר סלאמי, כי איראן אינה מאשרת אף ידיעה המתפרסמת על-ידי ישראל, משום שהישראלים "הם שקרנים". הוא ציין, כי אם הסורים יאשרו עניין זה, גם איראן תאשר זאת. סלאמי ביטא, אף הוא, את עמדתה הרשמית של איראן הגורסת, כי נוכחותה הצבאית בסוריה מוגבלת לייעוץ צבאי. בהתבטאות נוספת במסגרת הכנס הצהיר סלאמי, כי ביכולתה של איראן "לייצר גיהנום" עבור הציונים וכן לפגוע בכל הבסיסים האמריקאים באזור. הוא שב וחזר על הצהרת מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, כי ישראל לא תתקיים בתוך 25 שנה (תסנים, 10 בפברואר 2018).
שינוי "כללי המשחק"

במקביל להכחשת מעורבות איראן בהתפתחויות בסוריה, הדגישו בכירים ואמצעי תקשורת איראנים, כי התגובה החריפה לתקיפת ישראל בסוריה, ובמיוחד הפלת המטוס הישראלי, מסמנת שינוי בכללי המשחק, שאפשרו עד כה לישראל להפר את ריבונותה של סוריה ולתקוף מטרות בשטחה ללא כל תגובה.

  • עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועצו הבכיר של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, אמר בתגובה לאירועים בסוריה, כי ממשלת סוריה והעם הסורי הוכיחו, שהם מוכנים להקריב את חייהם כדי להגן על שלמותה הטריטוריאלית של ארצם, על ביטחונם ועל עצמאותם. הוא ציין, כי העם הסורי וממשלתו, שנאבקו וניצחו במלחמה שנמשכה שבע שנים, אינם מוכנים עוד להסכים לתוקפנות מצד "המשטר הציוני" (איסנ"א, 10 בפברואר 2018).
  • גם התקשורת האיראנית הציגה את האירועים בסוריה כשלב חדש במערכה נגד ישראל:
    • במאמר פרשנות, שפרסמה סוכנות הידיעות האיראנית פארס (10 בפברואר 2018), נכתב, כי על ישראל להבין, שההתקפות החוזרות ונשנות שלה בסוריה והסיוע, שהיא מעניקה לדאעש, לא יעברו עוד בשתיקה מצד דמשק ו"ציר ההתנגדות".
    • במאמר נוסף, שהתפרסם באתר משרק ניוז (Mashregh News, 10 בפברואר 2018), נכתב, כי הפלת המטוס הישראלי מסמנת שלב חדש במאבק של "ציר ההתנגדות" נגד "המחנה המערבי-ציוני" בסוריה. על פי המאמר הפלת המטוס תחייב את ישראל להגדיר מחדש את עמדותיה לנוכח ההתפתחויות בסוריה. היא שמה קץ לעליונות האווירית הישראלית בסוריה ותגביל את פעולותיה הצבאיות של ישראל בסוריה באופן שיפגע בהתנהלות מתנגדי המשטר הסורי ו"קבוצות הטרור" הפועלות בדרום סוריה.
    • המאמר במשרק ניוז מציין, כי אם הפלת המטוס הישראלי נעשתה בהסכמת רוסיה, הרי שהדבר מצביע על כך, שמצבה של ישראל מבחינה מדינית וצבאית נעשה מורכב יותר וכי ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה נכשל. התיאומים בין ישראל ורוסיה אינם יכולים לספק לישראל ביטחון מספק ו"ציר ההתנגדות" יכול לסגור בפני ישראל את המרחב האווירי הסורי, נכתב במאמר.
סיכום והערכה

שיגור כלי הטיס הבלתי מאויש האיראני מסוריה לשטח ישראל מהווה שלב נוסף במאמציה של איראן לבסס את השפעתה בסוריה וליטול חלק מרכזי בעיצוב המציאות בסוריה בעידן שלאחר נפילת המדינה האסלאמית. האירוע הנוכחי הינו חריג משום ששיגור כלי הטיס נעשה ישירות ע"י איראן ולא (כדרכה של איראן) באמצעות שליחים שיעים (Proxies). הדבר עלול , להערכתנו, להצביע על עליית הביטחון העצמי האיראני בסוריה, בעידן שלאחר נפילת המדינה האסלאמית.

  • בפעילותה בסוריה חותרת איראן להשיג מספר יעדים מרכזיים:
    • ייצוב ועיצוב המשטר הסורי תוך העמקת ההשפעה הפוליטית, הכלכלית, הדתית והתרבותית האיראנית בסוריה[1]. המשטר הסורי חיוני עבור איראן הן בשל היותו בעל ברית אסטרטגי של איראן בעולם הערבי והן בשל ההשלכות השליליות העלולות להיות לנפילת משטר אסד על ארגון חזבאללה כתוצאה מאובדן העורף הלוגיסטי הסורי (החיוני להעברת הסיוע האיראני לארגון).
    • ביסוס מרחב השפעה איראנית-שיעי, שישתרע מאיראן דרך עיראק וסוריה ועד לבנון והים התיכון.
    • הגברת מנופי הלחץ והחרפת האיום על ישראל תוך יצירת הרתעה כלפיה.
    • דחיקת ארה"ב מסוריה ומהאזור כולו. ארה"ב נתפסת על-ידי איראן כאיום מרכזי על ביטחונה הלאומי ועל האינטרסים החיוניים שלה.
    • ההסלמה בצפון בעקבות חדירת כלי הטיס האיראני לסוריה מתרחשת שעה שאיראן ניצבת בפני אתגרים גוברים בזירה הצפונית, ובהם: התקדמות המגעים להסדר מדיני בסוריה המחדדת את חילוקי הדעות בין איראן ורוסיה ביחס למאפייני ההסדר הפוליטי העתידי ועתיד הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה; כוונת הממשל בארה"ב להותיר כוח צבאי אמריקאי בסוריה במסגרת האסטרטגיה החדשה עליה הכריז הנשיא טראמפ להתמודדות עם איראן; תקיפות בסוריה המיוחסות לישראל, ובהן תקיפת שיירות איראניות המיועדות להעביר אמצעי לחימה מתקדמים לחזבאללה, ותקיפת מטרות איראניות באירוע הנוכחי, הממחישים את מגבלות חופש הפעולה האיראני בסוריה; הפעולה הצבאית התורכית בצפון סוריה, שהממחישה את כוונותיה של אנקרה לשחק תפקיד מרכזי בסוריה, גם אם תוך התעלמות מהאינטרסים של איראן; וסימני שאלה גוברים בנוגע למחויבות הנשיא אסד לאפשר לאיראן דריסת רגל צבאית קבועה בארצו[2].

דווקא על רקע אתגרים אלה, ניתן לראות בשיגור כלי הטיס האיראני ניסיון נוסף מצד איראן להציב עצמה כשחקן מרכזי המשפיע על המציאות החדשה בסוריה; לאתגר את ישראל המבקשת לבלום את השפעתה (הן הישירה והן באמצעות שלוחיה) בחזית הצפונית; ולשנות את כללי המשחק ביחס לפעילות צה"ל בסוריה ולתגובות לפעילות זו. עם זאת, להערכתנו, ניסיונה של איראן להצניע את מעורבותה באירועים עשוי להעיד, כי היא אינה מחפשת, בשלב זה לפחות, עימות ישיר עם ישראל והיא מעדיפה להמשיך באסטרטגיה של "הליכה על הסף" לקידום מרבי של יעדיה.

The post תגובות איראניות לאירועים בצפון והערכה ראשונית של משמעותם בראייה האיראנית appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

שנת 2018 מציבה אתגרים משמעותיים בפני איראן בזירה האזורית

$
0
0
עיקרי המסמך
האתגרים האזוריים הניצבים בפני איראן
  • התמורות הפוליטיות מרחיקות הלכת, שהתחוללו בשנים האחרונות בעולם הערבי, יצרו לאיראן הזדמנויות חדשות להרחיב את השפעתה במזרח התיכון. איראן ניצלה את חולשתן של המדינות הערביות הסוניות, את הטלטלה האזורית ואת חוסר היציבות באזור כדי לקדם את האסטרטגיה הכוללת שלה החותרת להגמוניה אזורית. להרחבת ההשפעה האיראנית תרמו גם כמה גורמים נוספים: מדיניות ארה"ב, שהתרחקה ממעורבות פעילה באזור; מדיניותה האקטיבית של סעודיה, ששיחקה במקרים רבים לידיה של איראן; והסכם הגרעין, שאפשר לאיראן ליהנות ממידה רבה יותר של חופש פעולה מצד מעצמות המערב, ובראשן ארה"ב.
  • זאת ועוד, מפלת המדינה האסלאמית פתחה בפני איראן הזדמנויות נוספות להעמיק את השפעתה בסוריה, בעיראק ובמזרח התיכון כולו. איראן, שכבר הוכיחה בעבר יכולת טובה לנצל כל הזדמנות לשיפור מעמדה כמעצמה אזורית, מבקשת כעת לנצל את החלל, שהתמוטטות המדינה האסלאמית הותירה אחריה בסוריה ובעיראק, כדי לקדם את שאיפותיה באזור ולמלא תפקיד מרכזי בעיצוב סוריה, עיראק והמזרח התיכון כולו בעידן שלאחר המדינה האסלאמית.
  • אלא שבפתח 2018 נראה, כי האתגרים והקשיים הניצבים בפני איראן במאמציה להפוך לשחקן הגמוני באזור הולכים ומתגברים. איראן ניצבת בפני כמה מגבלות בסיסיות בבואה לבסס את עצמה כגורם כוח משמעותי במרחב הערבי במזרח התיכון:
  • כמדינה בעלת רוב פרסי היא נתפסת גם בעולם הערבי, ובכלל זה בעיני בעלות בריתה, כגורם זר הנוהג באופן מתנשא כלפי שכניו הערבים.
  • איראן השיעית מתקשה לממש הגמוניה אזורית במרחב שרובו מוסלמי סוני. בנוסף לכך, מאמציה של איראן להרחיב את השפעתה האזורית נתקלים בקשיים גם בקרב השיעים באזור הנאמנים בראש וראשונה לזהותם הלאומית הערבית.
  • השימוש בארגונים שליחים (proxies) מקומיים מסייע אמנם לאיראן לטשטש את מעורבותה הישירה במרחב, אך קיימת בעייתיות באסטרטגיה הנשענת על הפעלת שליחים בעלי אינטרסים משלהם, שאינם כפופים באופן מוחלט לתכתיב האיראני.
  •  פעילותן של המעצמות ושל מדינות האזור, ובמרכזן רוסיה, ארה"ב ותורכיה, מגבילה, אף היא, את יכולתה של איראן לממש את שאיפתה להגמוניה אזורית ולעצב את סוריה ועיראק כחלק ממרחב ההשפעה שלה. בסוריה הפכה רוסיה לגורם הדומיננטי בשל מעורבותה הצבאית במלחמת האזרחים. רוסיה אינה מונעת, לפחות נכון לשלב זה, את התבססותה הצבאית של איראן בסוריה. אולם איראן נאלצת לעיתים להסתפק בתפקיד משני במהלכים הצבאיים והמדיניים המתחוללים בסוריה, דבר הטומן בחובו פוטנציאל של מתחים בהמשך ליחסי איראן-רוסיה. שחקן מתחרה נוסף לאיראן במרחב הסורי (ואף מעבר לו) היא תורכיה, המבקשת לשחק תפקיד מרכזי הן במאמץ הצבאי נגד דאעש והן בעיצוב ההסדרים המדיניים על עתיד סוריה.

פגישת נשיא רוסיה פוטין עם נשיא איראן רוחאני בטהראן (מהר, 1 בנובמבר 2017).
פגישת נשיא רוסיה פוטין עם נשיא איראן רוחאני בטהראן (מהר, 1 בנובמבר 2017).

  • אף כי מגבלות בסיסיות אלה אינן חדשות, הרי שההתפתחויות בזירה הבינלאומית, האזורית והפנים-איראנית בחודשים האחרונים מגבירות את מערכת האילוצים, שבמסגרתם פועלת איראן, ומעצימות את הקשיים הניצבים בפניה במאמציה לבסס מרחב השפעה אזורי.
הזירה הסורית
  • בסוריה ניתן להצביע על מספר התפתחויות המציבות בפני איראן קושי גובר לבסס נוכחות והשפעה פוליטית, צבאית וכלכלית ארוכת טווח:
    • התקדמות המגעים להסדר מדיני בסוריה מחדדת את חילוקי הדעות בין איראן ורוסיה ביחס למאפייני ההסדר הפוליטי העתידי ועתיד הנוכחות הצבאית האיראנית בסוריה. התבטאויות בכירים רוסים מבהירות, כי רוסיה מודעת לכך שנוכחותם לאורך זמן של איראן ושלוחיה בסוריה עלולה להביא לחיכוך גובר עם ישראל ובו בזמן להקשות על תהליך ההסדרה בשל התנגדות האופוזיציה הסורית והמיליציות הסוניות לנוכחות איראנית קבועה. גם מחויבות מוסקבה להמשך שלטונו של הנשיא אסד לאורך זמן מוטלת בספק. מאמרי פרשנות המתפרסמים בעיתונות האיראנית משקפים היטב את החשדנות האיראנית כלפי כוונותיה של רוסיה בעידן, שלאחר הכרעתם של מתנגדי משטר אסד.
    • מחויבות הנשיא אסד לאיראן מסתמנת כמוגבלת. בחודשים האחרונים התפרסמו מספר דיווחים המצביעים על כך שנשיא סוריה אינו נלהב לאפשר לאיראנים דריסת רגל צבאית קבועה ולהעמיק את מעורבותה הכלכלית בארצו ומעדיף את רוסיה על פני איראן במאמציו לבסס מחדש את אחיזתו במדינה. הגם שבכירים איראנים נזהרים שלא לתת ביטוי פומבי לאכזבתם מהתנהלות אסד, אשר חב את שרידותו לאיראן, ניתן למצוא ביטוי לתחושות האיראניות הללו במאמרי פרשנות ביקורתיים, שהתפרסמו לאחרונה בכמה אמצעי תקשורת באיראן.
    • כוונת הממשל בארה"ב להותיר כוח צבאי אמריקאי בצפון מזרח סוריה במסגרת האסטרטגיה החדשה עליה הכריז הנשיא טראמפ להתמודדות עם איראן מעוררת דאגה רבה באיראן. אף כי טרם ברור כיצד מתכוון הממשל האמריקאי לממש את יעדיו מול איראן, הרי שהמשך הנוכחות הצבאית האמריקאית נתפס כאיום מרכזי על ביטחונה הלאומי של איראן וביטוי לתוכנית אמריקאית שנועדה לבלום את המאמצים האיראנים לבסס השפעה בסוריה. גם תקיפות המיוחסות לישראל, ובהן תקיפת שיירות איראניות המיועדות להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה, תקיפת בסיסים איראנים בסוריה ותקיפת מתקנים ביטחוניים סורים, ממחישות את המגבלות על חופש הפעולה האיראני בסוריה.
    • הפעילות הצבאית התורכית במרחב עפרין, שבצפון סוריה (מבצע "ענף זית"), מבטאת את כוונות אנקרה להמשיך ולשחק תפקיד מרכזי בעיצוב המציאות הפוליטית והביטחונית בסוריה, גם אם הדבר יעשה תוך התעלמות מהאינטרסים של איראן.
הזירה העיראקית
  • גם בעיראק ניצבת איראן בפני קשיים במאמציה לבסס את השפעתה, בעיקר לנוכח מאמציו הנמשכים של ראש ממשלת עיראק, חידר אלעבאדי, לבסס את השלטון המרכזי בבגדאד ולבנות מחדש את המדינה העיראקית בתום המערכה נגד המדינה האסלאמית. בשנתיים האחרונות אימץ אלעבאדי קו עצמאי מול טהראן וביטא במספר הזדמנויות הסתייגות מהתערבותה הבוטה של טהראן בענייניה הפוליטיים הפנימיים של ארצו, במיוחד באמצעות קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה.
  • במאי 2018 צפויות להתקיים בעיראק בחירות כלליות המהוות מבחן פוליטי משמעותי למנהיגותו של אלעבאדי. אף כי תוצאות הבחירות אינן ידועות, ניתן להעריך בשלב זה כי סיכוייו של אלעבאדי להרכיב את הממשלה הבאה גבוהים למדי. ראש הממשלה לשעבר, נורי אלמאלכי, שנחשב בעבר כמועמד המועדף על איראן, יתקשה להרכיב ממשלה, בעיקר בשל תדמיתו השלילית בקרב חלקים נרחבים בציבור העיראקי. גם באיראן מכירים היטב במציאות זו ולאחרונה אף פעל קאסם סלימאני לגיבוש הסכמות בין ראש הממשלה המכהן למיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן לכינון קואליציה משותפת לקראת הבחירות. מאמציו של סלימאני כשלו ולא מן הנמנע כי כישלון זה יערער עוד יותר את מעמדו הבעייתי ממילא במערכת הפוליטית העיראקית.

פגישת ח'אמנהאי–אלעבאדי (אתר המנהיג, 21 ביוני 2017).
פגישת ח'אמנהאי–אלעבאדי (אתר המנהיג, 21 ביוני 2017).

  • אם יעלה בידו של אלעבאדי להרכיב את הממשלה הבאה והוא יבחר להמשיך בקו עצמאי מול איראן, הוא יוכל למצוא חיזוק משמעותי לעמדה המסתייגת מהמעורבות האיראנית בעיראק בשותפו הפוליטי, איש הדת והפוליטיקאי השיעי, מקתדא אלצדר, הנחשב כיום לאחד המתנגדים החריפים למעורבות איראן בארצו. גם הממסד הדתי השיעי בהנהגת איש הדת השיעי הבכיר עלי סיסתאני, מתנגד ידוע של תפיסת שלטון חכם ההלכה הנהוגה באיראן מאז המהפכה האסלאמית, מסתייג מהתערבות איראנית בענייניה הפנימיים של עיראק.
  • אחד המבחנים המשמעותיים, שיעמדו בפני אלעבאדי לאחר הבחירות, יהיה המשך שילובן של המיליציות השיעיות במסגרת צבא עיראק. איראן עדיין נהנית מתמיכת חלק מהמיליציות השיעיות. יכולתו של השלטון המרכזי בבגדאד לכפות את רצונו עליהן ולחייבן להתפרק מנשקן מוטלת בספק. עם זאת, יכולתן של המיליציות לשמש כסוכן השפעה איראנית תלויה בתוצאות הבחירות וביחסי הגומלין בין הכוחות השונים במערכת הפוליטית העיראקית בכלל והשיעית בפרט, המשקפות עמדות שונות ואף מנוגדות כלפי איראן.
הזירה הפנים-איראנית
  • בשעה שההתפתחויות באזור מציבות אתגרים חדשים בפני איראן, בתוך איראן מתחדד הוויכוח הפנימי ביחס לנחיצות ההשקעות הזרות מחוץ לגבולותיה. ביטוי לביקורת הציבורית המתרחבת בנוגע למחיר הכלכלי הכבד, שאיראן משלמת בשל מעורבותה הצבאית באזור, ניתן למצוא בגל המחאה, שפקד את איראן בסוף דצמבר 2017 וראשית ינואר 2018. אף כי לביקורת זו יש השפעה מוגבלת על תהליך קבלת ההחלטות בטהראן, היא אינה נעלמת מעיניהם של בכירי המשטר ויש בה כדי לחדד עוד יותר את הוויכוח בצמרת המשטר האיראני, ובמיוחד בין המנהיג ח'אמנהאי לנשיא רוחאני, בנוגע לסדר העדיפויות הלאומי הרצוי.
  • ברקע לביקורת הפנימית הגוברת ניתן לציין את המשבר הכלכלי הנמשך. חרף שיפור מסוים ברמת המאקרו במצבה הכלכלי של איראן בעקבות הסכם הגרעין והסרת הסנקציות הבינלאומיות, ממשיכה כלכלת איראן לסבול מכשלים מבניים חמורים ורבים מאזרחי איראן אינם נהנים, לעת עתה, מפירות ההסכם. לתחושת חוסר הוודאות הכלכלי תורמים גם מדיניות ארה"ב, סימני השאלה סביב עתיד הסכם הגרעין והחשש מהחזרת הסנקציות הכלכליות בעקבות איומיו של הנשיא טראמפ שלא לאפשר את המשך השעייתן. אם יחליט הנשיא טראמפ להחזיר את הסנקציות האמריקאיות נגד איראן, עלול המצב הכלכלי באיראן להחריף אף יותר.
סיכום והערכה
  • בסיכומו של דבר, איראן אינה צפויה לחדול ממאמציה לבסס את השפעתה האזורית, שנתפסת בעיניה כחיונית למימוש תפיסת הביטחון הלאומי שלה. במסגרת מדיניות זאת היא גם תמשיך, להערכתנו, לשחק תפקיד מרכזי בעיצוב המציאות האזורית בעידן שלאחר המדינה האסלאמית, בדגש על סוריה ועיראק. סימן מעיד לכך ניתן למצוא בשיגור כלי הטיס הבלתי מאויש לשטח ישראל ב-10 בפברואר 2018 כחלק מפעילות נמשכת, שנועדה לבסס את השפעתה הצבאית של איראן בסוריה.
  • מאמצים אלה לא פסקו חרף המחירים המדיניים, הפוליטיים והכלכליים, שהמעורבות האזורית גובה מאיראן. במקרים מסוימים אף ניתן להצביע על עלייה בהיקף הסיוע החיצוני של איראן, למשל לחמאס, שיחסיה עם טהראן השתפרו באופן משמעותי בשנה האחרונה לאחר שנים של מתיחות על רקע מלחמת האזרחים בסוריה ועמדת הארגון כלפי מדיניות סעודיה בתימן[1]. הקשיים במימוש יעדיה האזוריים עשויים אף להאיץ את ניסיונותיה למצוא הזדמנויות חדשות לשיפור אחיזתה ומעמדה כמעצמה אזורית, למשל באמצעות שימוש נרחב יותר ב"עוצמה רכה", כגון פעילות כלכלית, תרבותית ודתית.

לסיכום: איראן תמשיך במאמציה לבסס את השפעתה בסוריה, עיראק ובמזרח התיכון כולו. אולם ההתפתחויות הבינלאומיות, האזוריות והפנים-איראניות בחודשים האחרונים עשויות, להערכתנו, להעיד כי שנת 2018 טומנת בחובה לא רק הזדמנויות אלא גם קשיים ניכרים עבור איראן. זאת לא רק ביחס ליכולתה לבסס ולהרחיב עוד יותר את השפעתה האזורית, אלא אף לשמר לאורך זמן את ההישגים שצברה בשנים האחרונות, בעיקר בזכות חולשת מדינות ערב וחוסר היציבות באזור.

איראן במרחב הערבי: בין הזדמנויות לאתגרים
עיקרי ההזדמנויות
  • התמורות הפוליטיות מרחיקות הלכת, שהתחוללו בשנים האחרונות בעולם הערבי, יצרו לאיראן הזדמנויות חדשות להרחיב את השפעתה במזרח התיכון. עם פרוץ הטלטלה האזורית הציגו מנהיגי איראן את התמורות בעולם הערבי כביטוי להתעוררות אסלאמית השואבת השראתה מהמהפכה האסלאמית וכראשיתו של מפנה העתיד לשנות את פני האזור. איראן ניצלה את חולשתן של המדינות הערביות הסוניות, את הטלטלה האזורית ואת חוסר היציבות באזור כדי לקדם את האסטרטגיה הכוללת שלה החותרת להגמוניה אזורית. איראן ביקשה להרחיב את השפעתה על מדינות וארגונים באזור, ובמקביל למנוע את התבססות ארה"ב והמערב בסוריה, בעיראק ובאזור כולו.
  • להרחבת ההשפעה האיראנית באזור בשנים האחרונות תרמה גם מדיניות ארה"ב, שהתרחקה ממעורבות פעילה באזור והותירה חלל ריק, שהתמלא עד מהרה על-ידי שחקנים אזוריים ובינלאומיים אחרים, ובראשם רוסיה, איראן ותורכיה. גם מדיניות סעודיה שיחקה לידיה של איראן: בשנים האחרונות נקטה סעודיה, בהובלת יורש העצר מחמד בן-סלמאן, מדיניות חוץ אקטיבית ויוזמת ואימצה קו תקיף כלפי איראן ובעלות בריתה באזור. אלא שבמבחן התוצאה לא זו בלבד, שמדיניות זו לא בלמה את ההשפעה האיראנית אלא אף חיזקה אותה במידה רבה. המערכה הצבאית הסעודית בתימן גבתה מריאד מחיר כלכלי כבד וחשפה את מגבלות כוחה של סעודיה, שלא הצליחה להשיג הכרעה צבאית. החרם המדיני והכלכלי על קטר לא הצליח לכפות עליה להסכים לדרישות הסעודיות, בין היתר ביחס להורדת דרג היחסים עם איראן, ואף הביא לחיזוק הקשרים הכלכליים בין קטר לאיראן. גם פרשת התפטרותו הזמנית של ראש ממשלת לבנון, סעד אלחרירי, חשפה את מגבלותיה של סעודיה במאמציה לבלום את השפעת איראן וחזבאללה בלבנון.
  • הסכם הגרעין תרם, אף הוא, למאמצי ההתבססות האיראנית באזור. ההסכם עצמו לא חולל שינוי של ממש ביעדי-העל עליהם מתבססת האסטרטגיה האזורית של איראן. עם זאת, בחסות המשא ומתן הגרעיני וההסכם שנחתם בקיץ 2015, נהנתה איראן ממידה רבה יותר של חופש פעולה מצד מעצמות המערב, ובראשן ארה"ב, שהעדיפו להתמקד במאמצים להגיע להסכם בסוגיית הגרעין על פני ניסיונות לבלום את ההתבססות האיראנית באזור.
  • מפלת המדינה האסלאמית פתחה בפני איראן הזדמנויות נוספות להעמיק את השפעתה בסוריה, בעיראק ובמזרח התיכון כולו. איראן, שכבר הוכיחה בעבר יכולת טובה לנצל כל הזדמנות לשיפור מעמדה כמעצמה אזורית, מבקשת כעת לנצל את החלל, שהתמוטטות המדינה האסלאמית הותירה אחריה בסוריה ובעיראק, כדי לקדם את שאיפותיה באזור ולמלא תפקיד מרכזי בעיצוב המזרח התיכון בעידן שלאחר המדינה האסלאמית.[2] הפעילות האזורית של איראן נועדה לא רק ליישם את תפיסתה האידיאולוגית "ייצוא המהפכה" אלא בעיקר לממש אינטרסים לאומיים איראנים, הנתפסים בעיניה כחיוניים. תמיכתה במשטר אסד נועדה לשמר בעל ברית אסטרטגי המאפשר לה גם להמשיך ולסייע לחזבאללה, המשמש עבורה סוכן השפעה יעיל בלבנון ואמצעי הרתעה נגד ישראל. מעורבותה בעיראק נועדה למנוע את התקדמותו של דאעש, שהשתלטותו על שטחים נרחבים במדינה הציבה בגבולה של איראן ישות עוינת ואלימה. הסיוע לחות'ים בתימן נתפס כאמצעי הכרחי לבלום את השפעתה של סעודיה, יריבתה האזורית המרכזית.
המגבלות והקשיים
  • אולם איראן ניצבת בפני כמה מגבלות בסיסיות בבואה לבסס את עצמה כגורם כוח משמעותי במרחב הערבי במזרח התיכון:
    • בעלת רוב פרסי היא נתפסת גם בעולם הערבי, ובכלל זה בעיני בעלות בריתה, כגורם זר הנוהג באופן מתנשא כלפי שכניו הערבים.
    • איראן השיעית מתקשה לממש הגמוניה אזורית במרחב שרובו מוסלמי סוני. זאת ועוד, מאמצי איראן להרחיב את השפעתה האזורית נתקלים בקשיים גם בקרב השיעים באזור הרואים עצמם בראש וראשונה כערבים.
    • השימוש בארגונים שליחים (proxies) מקומיים מסייע אומנם לאיראן לטשטש את מעורבותה הישירה במרחב, אך קיימת בעייתיות באסטרטגיה הנשענת על הפעלת שליחים בעלי אינטרסים משלהם, שאינם כפופים באופן מוחלט לתכתיב האיראני.
  • כינון מרחב ההשפעה האיראני במערב עיראק ובמזרח סוריה והקמת מסדרון יבשתי מאיראן לכיוון הים התיכון מציב אתגר מיוחד עבור איראן. זאת, משום שממשלת עיראק (בעידוד ארה"ב) עלולה להערים קשיים על העברת אמצעי לחימה בנתיב זה. בנוסף לכך, חלק מהנתיב נשלט על-ידי כוחות המתנגדים לחדירת איראן, כגון המיליציות הכורדיות הנתמכות על-ידי ארה"ב או האוכלוסייה הסונית המתגוררת במערב ובמרכז עיראק. גם דאעש, שצפוי בתום המערכה בעיראק לשנות את דפוסי פעולתו לארגון טרור וגרילה, עשוי לבצע התקפות פגע וברח נגד תנועת כלי רכב איראנים, שינועו במסדרון היבשתי.
  • פעילותן של המעצמות ושל מדינות האזור, ובמרכזן רוסיה, ארה"ב ותורכיה, מגבילה, אף היא, את יכולתה של איראן לממש את שאיפתה להגמוניה אזורית ולעצב את סוריה ועיראק כחלק ממרחב ההשפעה שלה. בסוריה הפכה רוסיה לגורם הדומיננטי בשל מעורבותה הצבאית במלחמת האזרחים ואיראן נאלצת לעיתים להסתפק בתפקיד משני במהלכים הצבאיים והמדיניים המתחוללים בסוריה, דבר הטומן בחובו פוטנציאל למתחים ביחסי איראן-רוסיה. שחקנית מתחרה נוספת לאיראן במרחב הסורי (ואף מעבר לו) היא תורכיה, המבקשת לשחק תפקיד מרכזי הן במאמץ הצבאי נגד דאעש והן בעיצוב ההסדרים המדיניים על עתיד סוריה.
המעורבות הרוסית
  • המעורבות האיראנית והרוסית במלחמת האזרחים בסוריה אפשרה לנשיא אסד לשרוד ולשמר את משטרו הנתפס כחיוני עבור איראן בשל היותו בעל ברית אסטרטגי מרכזי בעולם הערבי ובשל ההשלכות השליליות העלולות להיות לנפילת משטר אסד על ארגון חזבאללה כתוצאה מאובדן העורף הלוגיסטי הסורי החיוני להעברת הסיוע האיראני לארגון. עם זאת, הפיכתה של רוסיה לגורם הכוח המרכזי בסוריה ומאמצי ההסדרה במעורבות רוסיה, תורכיה ואיראן מציבים כבר כיום אתגר משמעותי בפני איראן.
  • רוסיה מכירה בנחיצות הנוכחות הצבאית של איראן והמיליציות השיעיות הפועלות בחסותה בסוריה כל עוד לא הושגה הכרעה סופית במערכה הצבאית, שמשטר אסד מנהל מול מתנגדיו. אף על-פי כן, התבטאויות בכירים רוסים מבהירות, כי רוסיה אינה רואה הצדקה בהמשך נוכחות צבאית איראנית קבועה בסוריה. היא גם מודעת לכך, שנוכחות איראן ושלוחיה בסוריה עלולה להביא לחיכוך גובר עם ישראל ולהקשות על תהליך ההסדרה בשל התנגדות האופוזיציה הסורית ושל המיליציות הסוניות לנוכחות איראנית קבועה.
  • מוסקבה כבר הבהירה במספר הזדמנויות, כי הכוחות האיראנים בסוריה יצטרכו לעזוב את המדינה לאחר שתושג הכרעה סופית במערכה הצבאית. כך, למשל, הצהיר לאחרונה שגריר רוסיה באיראן, לבאן ג'גריאן, בריאיון שהעניק לסוכנות הידיעות אינטרפקס (5 בפברואר, 2018), כי על כל הכוחות הצבאיים הזרים, ובכלל זה הכוחות האיראנים, לעזוב את סוריה לאחר תבוסתם הסופית של הטרוריסטים. הוא ציין, כי גם דובר משרד החוץ האיראני הצהיר לאחרונה, ש"היועצים הצבאיים" האיראנים יעזבו את סוריה בהסכמת ממשלתה כאשר תסתיים משימתם. עוד אמר השגריר, כי לא ידוע לו דבר על כוונות איראניות להקים בסיס ימי בסוריה.
  • באיראן מודעים היטב לפער האינטרסים בין טהראן למוסקבה. מאמרי פרשנות, שהתפרסמו בחודשים האחרונים בעיתונות האיראנית, משקפים היטב את החשדנות האיראנית כלפי כוונותיה של רוסיה בעידן שלאחר המדינה האסלאמית. כך, למשל, במאמר, שהתפרסם ב-25 בנובמבר, 2017, באתר דיפלומטיה איראנית, נכתב, כי בעידן שלאחר המדינה האסלאמית במזרח התיכון קיימת הסכמה שקטה בין רוסיה לארה"ב היוצרת מאזן בין המעצמות האזוריות. לטענת מחבר המאמר, הפרשן הפוליטי צאדק מאלכי (Sadegh Maleki), אף אחת משתי המעצמות העולמיות לא תאפשר למעצמה אזורית אחת לשלוט במזרח התיכון. חרף חילוקי הדעות בין וושינגטון ומוסקבה, הן לא יאפשרו שינויים, שיובילו להפרת המאזן האסטרטגי במזרח התיכון, הגם שאין להן שליטה מוחלטת על מדינות האזור. מחבר המאמר ציין, כי הדבר בא לידי ביטוי במגעים, שרוסיה מנהלת מול תורכיה וסעודיה, שתי יריבותיה האזוריות של איראן, לאספקת מערכות נשק אסטרטגיות למדינות אלה. לדבריו, רוסיה שבה למזרח התיכון כדי לממש את היעדים והאינטרסים שלה, במיוחד מול ארה"ב.
  • מאמר פרשנות נוסף, שהתפרסם ב-14 בינואר, 2018, ביומון הרדיקלי כיהאן מתח ביקורת על תכניתה הפוליטית של רוסיה לעתיד סוריה. במאמר, שכותרתו: "סוריה, הגיע הזמן להתעורר", טען הפרשן הפוליטי סעדאללה זארעי (Sa'dollah Zare'i), כי התוכנית, שהציגה רוסיה במסגרת שיחות השלום באסטאנה, היא בעייתית וזקוקה לתיקונים כדי שאיראן, ממשלת סוריה וחזבאללה יוכלו להסכים לה. זארעי ציין, כי התוכנית כוללת שלושה מרכיבים מרכזיים: תיקון החוקה הסורית, שינוי המבנה הפוליטי במדינה מנשיאותי לפרלמנטרי-פדרלי והקמת ממשלת מעבר המורכבת מממשלת סוריה וממתנגדיה. מנקודת המבט של איראן, נכתב במאמר, לאף מדינה אין זכות לקבל החלטות עבור עם אחר, ולכן העובדה שרוסיה הציעה את תכניתה היא בעייתית והיא תוכל להיחשב ללגיטימית אך ורק אם ממשלת סוריה תסכים לאמצה כבסיס למשא ומתן על עתיד המדינה. עוד נכתב במאמר, כי כינון פדרציה בסוריה הוא רעיון מסוכן, משום שהוא יוביל למלחמת אזרחים עקובה מדם וממושכת בעידוד כמה משכנותיה של סוריה וחלק מהמעצמות הזרות.
  • חילוקי הדעות בין איראן ורוסיה, המתקיימים במקביל להמשך שיתוף הפעולה האסטרטגי ביניהן, הינם פועל יוצא משאיפות כל אחת מהן להשפעה ואף להגמוניה בסוריה ומראייה שונה של מערכות היחסים עם מדינות האזור, ובהן ישראל. להערכתנו, חילוקי דעות אלה עשויים להחריף ואף לעלות על פני השטח, ככל שיתקדמו המגעים להסדר מדיני בסוריה, שבהם ייקבע גם גורלו של הנשיא אסד, שהמשך שימור שלטונו נתפס על-ידי איראן כבעל חשיבות עליונה. במסגרת תרחיש פוליטי עתידי לא מן הנמנע, כי רוסיה תסכים להסדר, שיחייב את אסד לוותר על סמכויותיו ואולי אף על שלטונו. איראן, לעומת זאת, רואה בהמשך שלטונו של אסד ערובה ליכולתה לשמר את השפעתה בסוריה הנתפסת על-ידה כעומק אסטרטגי מול ישראל.
המעורבות האמריקאית
  • מעורבותה הצבאית של ארה"ב בסוריה מציבה, אף היא, אתגר בפני מאמצי ההתבססות האיראנים. האסטרטגיה, שהציג נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, באוקטובר 2017 להתמודדות עם איראן משקפת שינוי משמעותי בקו האמריקאי. הנשיא האשים את המשטר האיראני בהפרת הסכם הגרעין ובתמיכה בטרור ברחבי העולם והצהיר על כוונת הממשל האמריקאי לשתף פעולה עם בעלות בריתו, להטיל סנקציות חדשות על איראן ולפעול לעיכוב תוכנית הטילים שלה. הוא גם הציב את מדיניותה האזורית של איראן כאיום מרכזי על ביטחון האזור ועל האינטרסים האמריקאים.
  • בחודשים האחרונים התברר, כי ממשל טראמפ מבקש לנצל את הסכם הגרעין כדי לקדם מענה מול איראן גם בסוגיות שאינן כלולות בו, ובמרכזן תוכנית הטילים ארוכי הטווח והחתרנות האיראנית באזור. נכונות מדינות אירופה לקיים שיח עם ארה"ב בסוגיות אלה נועדה אומנם בעיקר למנוע את פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין, אך יש בה כדי להגביר את הלחץ הבינלאומי על איראן גם בהקשר האזורי.
  •  במסגרת האסטרטגיה האמריקאית החדשה הבהירה ארה"ב בשנה האחרונה, שאין בכוונתה לאפשר לאיראן להעמיק את אחיזתה בסוריה. אף כי טרם ברור כיצד מתכוון הממשל האמריקאי לממש זאת מול איראן, הרי שהצהרות הממשל בנוגע לכוונתו להותיר כוח צבאי אמריקאי בסוריה מעוררת דאגה בטהראן. איראן רואה חשיבות רבה בדחיקתה של ארה"ב מהאזור, משום שהיא נתפסת כאיום מרכזי על ביטחונה הלאומי ועל האינטרסים החיוניים שלה. לא ייפלא, איפוא, כי היא מוטרדת מהצהרת הכוונות האמריקאיות בנוגע להמשך הפעלתו של כוח צבאי אמריקאי באזור. הודעת הפנטגון על כוונת ארה"ב לאמן כוח צבאי של 30,000 חיילים מצבא סוריה הדמוקרטי (הנתמך על ידה), שיפעל לאורך הגבולות עם תורכיה ועיראק, עוררה ביקורת חריפה בטהראן הרואה בהקמת הכוח תוכנית, שנועדה לבסס נוכחות צבאית אמריקאית ארוכת טווח בסוריה, לבלום את המאמצים האיראנים לבסס השפעה בסוריה בעידן שלאחר המדינה האסלאמית ולמנוע ממשטר אסד להשיב לעצמו את השליטה הישירה בכל שטחי המדינה.
  • בעקבות הודעת הפנטגון, הצהיר דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), כי ההודעה משקפת התערבות בוטה בענייניה הפנימיים של סוריה, שתביא להחרפת המשבר במדינה, להגברת חוסר היציבות ולהתגברות הלחימה. הוא קרא לארה"ב לשנות את מדיניותה באזור, להסיג את כוחותיה מסוריה בהקדם האפשרי ולאפשר לאזרחי המדינה להחליט בעצמם על גורלם ועל עתידם (yjc.ir, 16 בינואר 2018). נשיא איראן ביטא, אף הוא, התנגדות להמשך נוכחותה הצבאית של ארה"ב בסוריה. במסיבת עיתונאים בטהראן ב-6 בפברואר 2018 הצהיר הנשיא רוחאני, כי איראן מתנגדת באופן מוחלט לנוכחות האמריקאית בסוריה, שנועדה, לדבריו, לקדם את פיצול סוריה והאזור (פארס, 6 בפברואר 2018).
  • בכירים איראנים נוספים ביטאו דאגה מכוונות הממשל האמריקאי בנוגע להמשך הפעלתו של הכוח הצבאי האמריקאי. יועצו הבכיר של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, עלי-אכבר ולאיתי, הצהיר בכנס בטהראן, כי הכוחות האיראנים חייבים להישאר בעיראק ובסוריה כדי למנוע מאויבי איראן, ובראשם ארה"ב, לממש את תכניתם לפצל את מדינות האזור. הוא תקף את נוכחותה הצבאית של ארה"ב באזור והדגיש את נכונות איראן לסייע לממשלת סוריה להילחם בכוחות האמריקאים (פארס, 22 בינואר 2018). במקביל קרא יועצו הצבאי הבכיר של מנהיג איראן, רחים צפוי (Rahim Safavi), להקמת קואליציה אזורית בין איראן, עיראק, פקיסטאן, רוסיה וסוריה כדי לפעול במשותף נגד ארה"ב ובעלות בריתה באזור (תסנים, 23 בינואר 2018).
המעורבות התורכית
  • פעילותה של תורכיה בזירה הסורית מגבילה, אף היא, את יכולתה של איראן לעצב את סוריה כחלק ממרחב ההשפעה שלה. הפעולה הצבאית של תורכיה נגד הכוח הכורדי (YPG) בעפרין שבצפון סוריה (מבצע "ענף זית") משקפת היטב את כוונות תורכיה במרחב הסורי. איראן הגיבה באיפוק יחסי לפעולה הצבאית התורכית. דובר משרד החוץ האיראני קרא להפסקה מידית של המתקפה התורכית (תסנים, 22 בינואר 2018) ורמטכ"ל איראן קיים שיחת טלפון עם עמיתו התורכי והדגיש בפניו את הצורך לשמור על לכידותה הטריטוריאלית, עצמאותה וריבונותה של סוריה (ספאה ניוז, 21 בינואר, 2018). יו"ר ועדת המג'לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, עלאא' אלדין ברוג'רדי, לעומת זאת, הצהיר, כי פעולת תורכיה בצפון סוריה היא תגובה לניסיונה של ארה"ב לפצל את סוריה ולהקים כוח צבאי כורדי, שיפעל בחסותה בצפון סוריה (מהר, 28 בינואר 2018).
  • את תגובתה המאופקת של איראן ניתן להסביר ביתרונות, שהיא רואה בפעולה הצבאית התורכית נגד הכוח הכורדי בצפון סוריה, במיוחד על רקע כוונות הממשל האמריקאי לשמר כוח צבאי בצפון המדינה. אף על-פי כן, הפעולה התורכית מספקת עדות נוספת לכוונותיה של אנקרה לשחק תפקיד מרכזי בסוריה, גם אם הדבר יעשה תוך התעלמות מהאינטרסים של איראן.
סדקים במחויבות משטר אסד לאיראן
  • גם במחויבותו של הנשיא אסד לאיראן ניתן להצביע על סדקים. בחודשים האחרונים התפרסמו מספר דיווחים המצביעים על כך שהנשיא הסורי אינו נלהב לאפשר לאיראנים דריסת רגל צבאית קבועה ולהעמיק את מעורבותה הכלכלית בארצו ומעדיף את רוסיה על פני איראן במאמציו לבסס מחדש את אחיזתו במדינה. הנשיא אסד מבין היטב, כי יכולתה של רוסיה להבטיח את שרידותו ויציבותו לאורך זמן רבה מזו של איראן. בשבועות האחרונים מסרו מקורות ישראלים, כי ביקורו של רמטכ"ל איראן, מחמד חסין באקרי (Mohammad Hossein Bagheri), בסוריה בחודש אוקטובר 2017 לא הוכתר בהצלחה וכי סוריה סירבה להיענות בחיוב לרשימת הדרישות שהוצגו בפניה מצד איראן, בין הדרישות הללו: החכרת נמל ימי לחמישים שנה, הקמת בסיסים אוויריים ומתן זיכיונות לכריית פוספטים. סוריה לא דחתה אומנם את הבקשות האיראניות על הסף, אך הנשיא אסד נזהר שלא להיענות באופן מוחלט לדרישותיה של טהראן, ייתכן מחשש שהיענות מלאה לדרישות איראן עלולה להוביל להסלמה מול ישראל.[3]
  • גם במישור הכלכלי נתקלת איראן בקשיים במאמציה להרחיב את השפעתה בסוריה. בנובמבר 2017 אמר סגן ראש לשכת המסחר של איראן, חסין סלאחורדי (Hossein Selahvarzi), כי סוריה מציבה מגבלות בפני יבוא סחורות מאיראן. הוא ציין, כי חרף הסכמים, שנחתמו בין שתי המדינות ועל אף קו אשראי בסך מיליארד דולרים, שאיראן העניקה למשטר הסורי, הטילה סוריה מגבלות על יבוא סחורות איראניות למדינה ומעדיפה לייבא סחורות מתורכיה (אילנ"א, 24 בנובמבר 2017).
  • ביטוי לאכזבה באיראן מהתנהלות משטר אסד ניתן למצוא במאמרים שהתפרסמו בעיתונות האיראנית, בהם נמתחה ביקורת על הקשיים שהנשיא אסד מערים בפני איראן:
  • ב-21 בינואר, 2018, פרסם היומון הרפורמיסטי קאנון מאמר ביקורתי במיוחד כלפי נשיא סוריה. במאמר נטען, כי הוא מעדיף חברות רוסיות על פני חברות איראניות בשיקום כלכלת ארצו בתום מלחמת האזרחים. במאמר נכתב, כי חרף ההשקעות האדירות והאבדות הכבדות של לוחמי משמרות המהפכה במערכה הצבאית בסוריה, הנשיא אסד אינו מאפשר לאיראן לקדם את השקעותיה הכלכליות בסוריה. על אף הבעת נכונות מצד בכירי הממשל, ובראשם הנשיא רוחאני, לסייע בשיקום סוריה בתום המערכה נגד המדינה האסלאמית, הנשיא אסד מתעלם מהאינטרסים הלאומיים הכלכליים של איראן בסוריה ומעדיף את רוסיה בכל הקשור למאמצי השיקום של כלכלת ארצו.
  • מאמר ברוח דומה התפרסם באתר תאבנאכ ב-17 בינואר, 2018. במאמר נכתב, כי הרוסים והסורים פועלים לבלימת ההשפעה האיראנית במדינה וכי הסכם, שנחתם בין ממשלות רוסיה וסוריה, קבע כי מעורבות איראן וחברות איראניות בשיקומה הכלכלי של סוריה תתאפשר רק באמצעות שיחות בין טהראן למוסקבה. זמן קצר לאחר פרסומו, הוסר המאמר מן האתר, ייתכן בהתערבות שלטונות איראן, שביקשו למנוע פגיעה ביחסים עם מוסקבה ודמשק.
ההתפתחויות בעיראק
  • בשנים האחרונות ניצלה איראן את ההתפתחויות בעיראק כדי לנסות ולהגיע למעמד הגמוני במדינה. נוכחותה הצבאית הישירה של איראן בעיראק מוגבלת ביותר והיא מתבססת בעיקר על מספר מצומצם של יועצים ובעיקר על תמיכה בחלק מהמיליציות השיעיות המקומיות, המאורגנות במסגרת-על בשם הגיוס העממי (אלחשד אלשעבי). מיליציות אלה, שהתחזקו במהלך המערכה נגד המדינה האסלאמית, ממלאות תפקיד חשוב בזירה הפנימית בעיראק והן תובעות כבר כיום את מקומן בסדר הפוליטי החדש בעיראק.
  • גם בעיראק הסתיימה המערכה נגד המדינה האסלאמית בהכרעתה. כישלון משאל העם הכורדי בצפון עיראק, שחיזק את המדינה העיראקית ואת לכידותה הטריטוריאלית, שיחק, אף הוא, לידי איראן, שפעלה רבות כדי לטרפדו. התבססותו מחדש של השלטון המרכזי בעיראק מציבה, עם זאת, אתגר משמעותי בפני איראן. ראש הממשלה חידר אלעבאדי, שמונה לתפקיד בקיץ 2014 במקומו של ראש הממשלה הפרו-איראני נורי אלמאלכי בניגוד לעמדת איראן, נוקט בשנתיים האחרונות קו עצמאי מול טהראן ומבטא הסתייגות מהתערבותה הבוטה של איראן בהובלת מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, בענייני ארצו. ביסוד מדיניותו של אלעבאדי עומד הרצון שלא להפוך את ארצו ל"גרורה איראנית". לכך ניתן להוסיף את עניינה הבסיסי של עיראק בהמשך הסיוע האמריקאי ורצונה לשמר קשרים תקינים עם המדינות הערביות הסוניות, ובראשן ערב הסעודית, יריבתה האזורית המרכזית של איראן.
  • במאי 2018 צפויות להיערך בעיראק בחירות כלליות המהוות מבחן פוליטי משמעותי למנהיגותו של אלעבאדי. אף כי תוצאות הבחירות אינן ידועות, ניתן להעריך בשלב זה כי סיכוייו של אלעבאדי להרכיב גם את הממשלה הבאה גבוהים למדי. ראש הממשלה לשעבר, נורי אלמאלכי, שנחשב בעבר כמועמד המועדף על איראן, יתקשה להרכיב ממשלה, בעיקר בשל תדמיתו השלילית בקרב חלקים נרחבים בציבור העיראקי, הזוקף לחובתו את המפלה במוסול בקיץ 2014, את קריסת הצבא העיראקי בפני כוחות דאעש, את מדיניותו העדתית ואת מעורבות ממשלתו בפרשיות שחיתות.
  • ההערכות הפוליטית לקראת הבחירות בעיראק כבר חשפה את מגבלות כוחה של איראן, ובמיוחד של קאסם סלימאני, שנכשל במאמציו לגבש הסכמה בין ראש הממשלה אלעבאדי לבין המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן. במחצית ינואר 2018 ביקר סלימאני בבגדאד וקיים התייעצויות עם ראש ממשלת עיראק ועם בכירי המיליציות השיעיות. אלא שזמן קצר לאחר ששני הצדדים הגיעו להסכמה על כינון קואליציה משותפת ביניהם לקראת הבחירות, הודיעו ראשי המיליציות כי ירוצו ברשימות נפרדות בבחירות. כישלון שליחותו של סלימאני עשוי לערער עוד יותר את מעמדו הבעייתי ממילא במערכת הפוליטית העיראקית. בעבר דיווחו כלי תקשורת ערבים על מספר עימותים, שפרצו בין אלעבאדי לסלימאני על רקע התנגדות ראש ממשלת עיראק להתערבות מפקד כוח קדס בפוליטיקה העיראקית.[4] גם ראש הממשלה ובן-בריתה לשעבר של איראן, נורי אלמאלכי, עשוי לחוש עצמו נבגד על-ידי טהראן, לאחר שזו העבירה את תמיכתה לאלעבאדי.
  • אם יעלה בידי אלעבאדי להרכיב את הממשלה הבאה והוא יבחר להמשיך בקו העצמאי מול איראן, הוא יוכל למצוא חיזוק משמעותי לעמדה המסתייגת מהמעורבות האיראנית בעיראק בשותפו הפוליטי, איש הדת והפוליטיקאי השיעי, מקתדא אלצדר. אלצדר נחשב בעבר לבן-טיפוחיה של איראן ואף זכה ממנה לתמיכה משמעותית, אך בשנים האחרונות התרחק מהאיראנים והחל למתוח ביקורת פומבית על מעורבותה של טהראן בעיראק. גם הממסד הדתי השיעי בהנהגת איש הדת השיעי הבכיר עלי סיסתאני, הנחשב למתנגד נחרץ של תפיסת שלטון חכם ההלכה הנהוגה באיראן מאז המהפכה האסלאמית, מסתייג מהתערבות איראנית זרה בענייניה הפנימיים של עיראק.
  • אחד המבחנים המשמעותיים, שיעמדו בפני אלעבאדי לאחר הבחירות, יהיה המשך שילובן של המיליציות השיעיות בצבא העיראקי בהתאם לחוק המסדיר את מעמד המיליציות ככוח לאומי עיראקי במסגרת הכוחות המזוינים הכפופים למטה הכללי של הצבא. תהליך הכפפתן של המיליציות לצבא העיראקי עשוי לשחוק את ההשפעה האיראנית בעיראק, הגם שיכולתו של השלטון המרכזי בבגדאד לכפות את רצונו על המיליציות ולחייבן להתפרק מנשקן מוטלת בספק. איראן עדיין נהנית מתמיכת חלק מהמיליציות השיעיות, אך יכולתן לשמש כסוכן השפעה איראני תלויה במידה רבה בתוצאות הבחירות וביחסי הגומלין בין הכוחות השונים במערכת הפוליטית העיראקית בכלל והשיעית בפרט, שבמסגרתה באות לידי ביטוי עמדות שונות ואף מנוגדות ביחס למעורבות האיראנית.
  • בדומה לסוריה, גם בעיראק נתקלת איראן בקשיים במאמציה לקדם את השפעתה הכלכלית בעידן שלאחר קריסת המדינה האסלאמית. בדצמבר 2017 הצהיר ראש לשכת המסחר האיראנית-עיראקית, יחיא אלאסחאק (Yahya al-Eshaq), כי עיראק נוקטת מדיניות מפלה לרעה כלפי אנשי עסקים איראנים, המבקשים לייצא סחורות לעיראק, לעומת אנשי עסקים מתורכיה ומערב הסעודית (תסנים, 6 בדצמבר 2017).
  • בתוך כך, ממשיכה הנוכחות הצבאית האמריקאית בעיראק להציב מכשול נוסף בפני מאמצי איראן להרחיב את השפעתה. גם בעיראק מתנגדת איראן בתוקף לנוכחותה הצבאית של ארה"ב, אך קיים ספק רב בנוגע ליכולתה לפעול באופן יעיל כנגדה כל עוד היא מתקיימת בהסכמתו ובתמיכתו של הממשל המרכזי בבגדאד.
ביקורת מבית, בעיות כלכליות וחוסר וודאות סביב הסכם הגרעין
  • בשעה שההתפתחויות באזור מציבות אתגרים חדשים בפני איראן, בתוך איראן מתחדד הוויכוח הפנימי ביחס לנחיצות ההשקעות הזרות מחוץ לגבולותיה. במסגרת הפגנות המחאה, שפרצו באיראן בסוף דצמבר 2017 וראשית ינואר 2018, מחו אזרחים איראנים נגד מדיניות המשטר המעדיפה, לטענתם, השקעות ענק מחוץ לאיראן (בעיקר בסוריה, בלבנון ובזירה הפלסטינית) על פני פתרון המצוקות הכלכליות והחברתיות של אזרחי איראן. במהלך ההפגנות נשמעו קריאות נגד מדיניות המשטר מחוץ לאיראן ("די לשלוח כסף לסוריה, תחשבו עלינו", "לא לעזה, לא ללבנון, נמות למען איראן" וכיו"ב) ואף הוצתו פוסטרים של המנהיג העליון ושל מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני.
  • הקריאות נגד מעורבות איראן מחוץ לגבולותיה אינן חדשות והן משקפות ביקורת ציבורית אותנטית בקרב הציבור האיראני בנוגע למחיר הכלכלי הכבד, שאיראן משלמת בשל מעורבותה הצבאית בסוריה ובעיראק ותמיכתה הנמשכת במשטר הסורי ובארגוני הטרור. בשנים האחרונות השמיעו אינטלקטואלים ופעילים פוליטיים המזוהים בעיקר עם הזרם הרפורמיסטי האיראני ביקורת גוברת על תמיכתה הנמשכת של איראן במשטר אסד, בחזבאללה ובארגונים הפלסטינים. בין מבקרי מדיניות איראן בלטו בשנה האחרונה הפעיל הפוליטי הרפורמיסטי, מצטפא תאג'זאדה (Mostafa Tajzadeh), שטען, כי השמירה על אסד הפכה, בעיני המשטר, חשובה יותר מהשמירה על המחוזות האיראנים עצמם. ראש עיריית טהראן לשעבר, ע'לאם-חסין כרבאסצ'י (Gholam-Hossein Karbaschi) , טען בנאום מעורר מחלוקת, כי ניתן לחזק את השיעים באזור גם ללא העברת כספים, מכירת נשק ומעשי הרג (תסנים, 1 במאי 2017).
  • השפעת הביקורת הפנימית כלפי המדיניות האזורית של איראן על תהליך קבלות ההחלטות בטהראן מוגבלת ואין היא צפויה לחולל שינוי משמעותי במאמצי איראן לבצר את השפעתה באזור, הנתפסת על-ידי המשטר כאינטרס לאומי חיוני. זאת ועוד, קשה להעריך עד כמה זוכה ביקורת זו לתמיכה ציבורית רחבה. יוזכר, כי פעילות איראן במרחב הערבי מבוססת בעיקרה על ארגונים שליחים, מספר ההרוגים האיראנים בסוריה ובעיראק הולך וקטן וההשקעה הכלכלית האיראנית בתמיכה בסוריה ובארגוני הטרור גובה אומנם מחיר כלכלי כבד (להערכתנו, כמה מיליארדים בודדים בשנה), אך הוא מצומצם יחסית לתקציב המדינה הכולל (המוערך ביותר מ-200 מיליארד דולרים(. עם זאת, הביקורת הציבורית נגד מעורבותה האזורית של איראן אינה נעלמת מעיניהם של בכירי המשטר, ויש בה כדי לחדד עוד יותר את הוויכוח בצמרת המשטר, בעיקר בין המנהיג העליון ח'אמנהאי לנשיא רוחאני, ביחס לסדר העדיפויות הלאומי הרצוי.
  • ברקע לביקורת הפנימית הגוברת ניתן לציין את המשבר הכלכלי באיראן. חרף שיפור מסוים ברמת המאקרו במצבה הכלכלי של איראן בעקבות הסכם הגרעין והסרת הסנקציות הבינלאומיות, ממשיכה כלכלתה לסבול מכשלים מבניים חמורים ורבים מאזרחי איראן אינם נהנים לעת עתה מפירות ההסכם. הצמיחה הכלכלית אינה מתורגמת לבלימת האבטלה, בעיקר בקרב הצעירים המשכילים. גל המחאה האחרון, בו נטלו חלק בעיקר פועלים ובני השכבות המוחלשות בחברה האיראנית, סיפק עדות נוספת למצוקות הכלכליות והחברתיות עמן מתמודדים אזרחי איראן. גם התקציב החדש, שהוגש לאחרונה על-ידי הממשלה לאישור הפרלמנט (המג'לס) וכולל כוונה לקיצוץ גדול במספר מקבלי הקצבאות, העלאת מחירים והכבדת נטל המיסוי, משקף את הקשיים הכלכליים.
  • לתחושת חוסר הוודאות הכלכלי תורמים גם מדיניות ארה"ב והחשש מהחזרת הסנקציות הכלכליות בעקבות איומיו של הנשיא טראמפ שלא לאפשר את המשך השעייתן. איומי נשיא ארה"ב מרתיעים את החברות המערביות, המסתייגות ממילא מחזרה לשוק האיראני בשל חולשותיו הבולטות (שחיתות, העדר שקיפות, חולשת המגזר הפרטי ומעורבות יתר של משמרות המהפכה בכלכלה). אם יחליט הנשיא טראמפ להחזיר את הסנקציות האמריקאיות שהוסרו בעקבות הסכם הגרעין, ובעיקר אם יחליט לאכוף גם את הסנקציות השניוניות על חברות זרות הפועלות באיראן, עלול המצב הכלכלי באיראן להחריף עוד יותר.

The post שנת 2018 מציבה אתגרים משמעותיים בפני איראן בזירה האזורית appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (4 בפברואר 2018 – 18 בפברואר, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • באיראן ממשיכים להכחיש את דיווחי ישראל על מעורבות איראנית באירועים הביטחוניים בסוף השבוע שעבר בסוריה, שהחלו בעקבות שיגור כלי הטיס הבלתי מאויש האיראני לשטח ישראל. התגובות באיראן לאירועים בסוריה משקפים מאמץ איראני להצניע את חלקה של טהראן באירועים ולהציג את הפלת המטוס הישראלי כהצלחת "חזית ההתנגדות" לשנות את כללי המשחק ביחס להמשך הפרת ריבונות סוריה על-ידי ישראל.
  • בתוך כך, ממשיכים בכירים איראנים להדגיש, כי איראן רואה בהמשך מעורבותה בסוריה אינטרס לאומי חיוני וכי נוכחותה במדינה מתבססת על בקשה רשמית של ממשלת סוריה. סגן מפקד משמרות המהפכה הצהיר, כי איראן רואה בסוריה ובעיראק את "העומק האסטרטגי" שלה וכי האסטרטגיה הטובה ביותר היא להילחם נגד האויב הרחק מגבולות המדינה. יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, עלי-אכבר ולאיתי, התייחס לדיווח בתקשורת הישראלית לפיו צרפת, גרמניה ובריטניה העבירו לבקשת ישראל מסרי אזהרה לנשיא איראן בנוגע לפעילות איראן בסוריה ובלבנון ואמר, כי לא ניתן לשלול מאיראן את זכותה לנוכחות באזור, משום שהיא מתקיימת על בסיס בקשה רשמית של ממשלות סוריה ועיראק.
  • בזירה העיראקית ממשיכה איראן לנסות ולקדם את מעורבותה הכלכלית במסגרת שיקומה הצפוי של עיראק בתום המערכה נגד המדינה האסלאמית. שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, השתתף בשבוע שעבר בועידה בינלאומית בכווית, שדנה בשיקומה הכלכלי של עיראק, ואילו שגריר איראן בבגדאד0 שב והביע בפגישתו עם סגן נשיא עיראק את עניינה של איראן ליטול חלק במאמצי השיקום הכלכלי של עיראק.
כללי
  • חסין סלאמי (Hossein Salami), סגן מפקד משמרות המהפכה, הצהיר, כי איראן רואה בצבאות סוריה ועיראק את "העומק האסטרטגי ההגנתי" שלה. בריאיון לטלוויזיה האיראנית אמר סלאמי, כי האסטרטגיה הטובה ביותר היא להילחם נגד האויב הרחק מגבולות המדינה. עוד אמר סלאמי, כי איראן יכולה לפגוע באמצעות הטילים שברשותה בכל בסיסי האויב באזור (פארס, 4 בפברואר 2018).
  • מחמד-עלי ג'עפרי (Mohammad Ali Jafari), מפקד משמרות המהפכה, אמר בכנס במחוז כרמאן, כי סוריה תשוחרר סופית בעתיד הקרוב. הוא ציין, כי תבוסת דאעש בעיראק ושחרורה הקרוב של סוריה יביאו לכך שמדינות נוספות יאמצו את דרך ההתנגדות למשטרים מדכאים וכוחניים וידרשו את זכויותיהם (מהר, 8 בפברואר 2018).
תגובות איראניות לאירועים בצפון
  •  בעקבות חדירת כלי טיס בלתי מאויש איראני לשטח ישראל, ששוגר ב-10 בפברואר 2018 מאזור שדה התעופה T-4 סמוך לעיר תדמור בסוריה והופל על-ידי צה"ל בשטח ישראל, תקף צה"ל מטרות בסוריה, שכללו גם את קרון השליטה האיראני. במסגרת התקיפה התגובתית שוגרו טילי נ"מ לעבר מטוסי חיל האוויר, שהביאו להפלת מטוס "סופה" (F-16) בשטח ישראל. בתגובה להפלת המטוס, ביצע צה"ל תקיפה רחבת היקף נגד מערך ההגנה האווירית הסורי ומטרות איראניות בסוריה. עפ"י הודעת דובר צה"ל, תקף צה"ל 12 מטרות, בהן מטרות בשלוש סוללות הגנה אווירית סוריות וארבע מטרות איראניות.

קריקטורה בסוכנות הידיעות האיראנית תסנים (12 בפברואר 2018) בעקבות הפלת המטוס הישראלי.
קריקטורה בסוכנות הידיעות האיראנית תסנים (12 בפברואר 2018) בעקבות הפלת המטוס הישראלי.

  • התגובות הפומביות באיראן להתפתחויות הביטחוניות החריגות בחזית הצפונית שיקפו מאמץ של איראן להצניע את חלקה באירועים; להפגין חזית אחידה בין איראן, סוריה וחזבאללה מול ישראל; ולהציג את הפלת המטוס הישראלי כהצלחת "חזית ההתנגדות" לשנות את כללי המשחק ביחס להמשך הפרת ריבונות סוריה על-ידי ישראל.
  • באיראן הכחישו את טענות ישראל בנוגע למעורבות איראנית באירועים בצפון והטילו על ישראל את האחריות להסלמה. בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, כינה את טענות ישראל בנוגע לחדירת כלי הטיס הבלתי מאויש האיראני ולמעורבות איראן בהפלת המטוס הישראלי "מגוחכות". הוא ציין, כי איראן מסייעת לסוריה אך ורק באמצעות ייעוץ צבאי ובהתאם לבקשת הממשלה החוקית בדמשק. קאסמי ציין, כי זכותה של סוריה להגן על לכידותה הטריטוריאלית ולהגיב לכל תוקפנות זרה נגדה. לדבריו "המשטר הציוני" אינו יכול להסתיר את תוקפנותו ופשעיו נגד עמי האזור באמצעות שקרים (איסנ"א, 10 בפברואר 2018).
  • חסין סלאמי (Hossein Salami),  סגן מפקד משמרות המהפכה,  דחה אף הוא, את טענות ישראל. במסיבת עיתונאים, שקיים סלאמי בשולי כנס שנערך לציון יום השנה ה-39 למהפכה האסלאמית, אמר סלאמי, כי איראן אינה מאשרת אף ידיעה המתפרסמת על-ידי ישראל, משום שהישראלים "הם שקרנים". הוא ציין, כי אם הסורים יאשרו עניין זה, גם איראן תאשר זאת. סלאמי ביטא, אף הוא, את עמדתה הרשמית של איראן הגורסת, כי נוכחותה הצבאית בסוריה מוגבלת לייעוץ צבאי. בהתבטאות נוספת במסגרת הכנס הצהיר סלאמי, כי ביכולתה של איראן "לייצר גיהנום" עבור הציונים וכן לפגוע בכל הבסיסים האמריקאים באזור. הוא שב וחזר על הצהרת מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, כי ישראל לא תתקיים בתוך 25 שנה (תסנים, 10 בפברואר 2018).
  • גם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), הכחיש את הדיווחים אודות חדירת כלי הטיס האיראני. במהלך תהלוכות יום השנה למהפכה האסלאמית בטהראן ב-11 בפברואר 2018 אמר שמח'אני, כי מדובר בטענות שקריות מצד ישראל, מכיוון שמטוסי F-16 אינם מוזנקים כדי לפגוע בכלי טיס לא מאוויש. שמח'אני כינה גם את הדיווחים על תקיפת יעדים צבאיים איראנים בסוריה על-ידי ישראל בעקבות שיגור כלי הטיס כ"שקר". הוא ציין, כי תגובת צבא סוריה לתקיפות ישראל הוכיחה לציונים, שתם עידן "פגע וברח" (פארס, 11 בפברואר 2018).
  • במקביל להכחשת מעורבות איראן בהתפתחויות בסוריה, הדגישו בכירים ואמצעי תקשורת איראנים, כי התגובה החריפה לתקיפת ישראל בסוריה, ובמיוחד הפלת המטוס הישראלי, מסמנת שינוי בכללי המשחק, שאפשרו עד כה לישראל להפר את ריבונותה של סוריה ולתקוף מטרות בשטחה ללא כל תגובה. עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועצו הבכיר של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, אמר בתגובה לאירועים בסוריה, כי ממשלת סוריה והעם הסורי הוכיחו, שהם מוכנים להקריב את חייהם כדי להגן על שלמותה הטריטוריאלית של ארצם, על ביטחונם ועל עצמאותם. הוא ציין, כי העם הסורי וממשלתו, שנאבקו וניצחו במלחמה שנמשכה שבע שנים, אינם מוכנים עוד להסכים לתוקפנות מצד "המשטר הציוני" (איסנ"א, 10 בפברואר 2018).
  • שיגור כלי הטיס הבלתי מאויש האיראני מסוריה לשטח ישראל מהווה שלב נוסף במאמציה של איראן לבסס את השפעתה בסוריה וליטול חלק מרכזי בעיצוב המציאות בסוריה בעידן שלאחר נפילת המדינה האסלאמית. האירוע הנוכחי הינו חריג משום ששיגור כלי הטיס נעשה ישירות ע"י איראן ולא (כדרכה של איראן) באמצעות שליחים שיעים. הדבר עלול, להערכתנו, להצביע על עליית הביטחון העצמי האיראני בסוריה, בעידן שלאחר נפילת המדינה האסלאמית. ניתן לראות בשיגור כלי הטיס האיראני ניסיון נוסף מצד איראן להציב עצמה כשחקן מרכזי המשפיע על המציאות החדשה בסוריה; לאתגר את ישראל המבקשת לבלום את השפעתה (הן הישירה והן באמצעות שלוחיה) בחזית הצפונית; ולשנות את כללי המשחק ביחס לפעילות צה"ל בסוריה ולתגובות לפעילות זו. עם זאת, להערכתנו, ניסיונה של איראן להצניע את מעורבותה באירועים עשוי להעיד, כי היא אינה מחפשת, בשלב זה לפחות, עימות ישיר עם ישראל והיא מעדיפה להמשיך באסטרטגיה של "הליכה על הסף" לקידום מרבי של יעדיה[1].
המעורבות האיראנית בסוריה
  • לוחם משמרות המהפכה, סיד פאצ'ל מוסוי (Seyyed Fazel Mousavi), נהרג באזור אלבוכמאל שבסוריה.

פאצ'ל מוסוי, לוחם משמרות המהפכה, שנהרג בסוריה (טוויטר, 12 בפברואר 2018).
פאצ'ל מוסוי, לוחם משמרות המהפכה, שנהרג בסוריה (טוויטר, 12 בפברואר 2018).

  • נשיא איראן, חסן רוחאני, אמר במסיבת עיתונאים שקיים ב-6 בפברואר, כי איראן מתנגדת באופן נחרץ לנוכחות הצבאית של ארה"ב בסוריה, שנועדה לפצל את האזור. הוא מתח ביקורת על המתקפה הצבאית התורכית בצפון סוריה ואמר, כי חרף הקשרים הטובים בין טהראן לבין מוסקבה ואנקרה, איראן מתנגדת לכל נוכחות צבאית זרה במדינה אחרת שלא בהסכמת ממשלתה. קודם לכן שוחח הנשיא רוחאני עם עמיתו הרוסי, ולדימיר פוטין. הוא דן עימו גם בהתפתחויות בסוריה, ציין בפניו כי איראן מתנגדת לכל הפרה של ריבונותה ולכידותה הטריטוריאלית של סוריה והדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה בין איראן, רוסיה ותורכיה במאבק נגד הטרור ובהשבת היציבות לסוריה (פארס, 6 בפברואר 2018).
  • עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, אמר, כי לאיראן יש זכות לסייע לעמים ידידותיים באזור וכי כאשר היא מתבקשת להגיש ייעוץ או כל סיוע אחר, שיש בו כדי לחזק את "ציר ההתנגדות", היא עושה זאת. הוא ציין, כי לבריטניה, לגרמניה ולצרפת אין זכות להתיר לעצמן נוכחות באזור ולמנוע זאת מאיראן, שהיא מדינה חשובה באזור ושנוכחותה מבוססת על בקשה רשמית של ממשלות סוריה ועיראק. ולאיתי אמר את הדברים בתגובה לדיווח, שהתפרסם בישראל לפיו צרפת, גרמניה ובריטניה העבירו לבקשת ישראל מסרי אזהרה לנשיא איראן, חסן רוחאני, בנוגע לפעילות איראן בסוריה ובלבנון. בהתייחסו לאירועים האחרונים בצפון אמר ולאיתי, כי אם "המשטר הציוני" מבקש להפר את המרחב האווירי של סוריה או של כל מדינה אחרת, למדינות האזור יש זכות לנצל את המרחב שלהן על מנת להגיב על כך. ולאיתי התייחס גם לטענת ישראל, כי איראן מתכוונת להקים בסיס אווירי בסוריה, והדגיש, כי נוכחות איראן בסוריה נועדה לסייע לממשלתה החוקית ולעמה ואין לה אף מטרה אחרת מלבד זאת (פארס, 12 בפברואר). בהתבטאות נוספת אמר ולאיתי, כי מי שצריך לעזוב את סוריה הם הכוחות הזרים הפועלים בה ללא אישור, ובראשם האמריקאים (פארס, 14 בפברואר 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  •  שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), נפגש ב-5 בפברואר 2018 עם סגן נשיא עיראק, אסאמה אלנג'יפי (Osama al-Nujaifi), ודן עמו בהתפתחויות בעיראק ובקשרים בין שתי המדינות. השגריר אמר בפגישה, כי איראן מעוניינת בקשרים טובים עם הסונים בעיראק ועם נציגיהם בממשל, ובמיוחד עם אלנג'יפי. עוד אמר מסג'די, כי איראן מעוניינת ליטול חלק בשיקומה של עיראק (פארס, 6 בפברואר 2018).
  • שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), השתתף בועידה בינלאומית בכווית, שדנה בשיקום עיראק. בועידה השתתפו נציגים מחמישים מדינות והיא נועדה לגייס סיוע כספי והשקעות לשיקום עיראק בתום המערכה נגד המדינה האסלאמית. עם הגיעו לכווית אמר זריף, כי איראן מחויבת לשיקומה הכלכלי של עיראק (מהר, 13 בפברואר 2018). ב-14 בפברואר 2018 נפגש זריף בכווית עם ראש ממשלת עיראק, חידר אלעבאדי, ודן עימו בשיתוף הפעולה בין שתי המדינות. זריף אמר לאלעבאדי, כי חברות איראניות מעוניינות לפעול בעיראק (עצר-י איראן, 14 בפברואר 2018).
  • ערב כינוס הועידה אמר דובר משרד החוץ האיראני, כי איראן מברכת על הכינוס וסבורה שהשתתפות הקהילה הבינלאומית בתהליך שיקום עיראק היא חיונית. הוא ציין, כי איראן תמשיך לסייע בשיקומה ובפיתוחה של כלכלת עיראק, כשם שסייעה לעיראק עד כה (תסנים, 13 בפברואר 2018). בחודשים האחרונים הביעו בכירים איראנים את נכונות איראן לסייע במאמצי שיקומה הכלכלי של עיראק.

The post מבט לאיראן (4 בפברואר 2018 – 18 בפברואר, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

--- Article Not Found! ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article is missing! We don't know where we put it!!. ***
***

מבט לאיראן (18 במרץ 2018 – 28 במרץ, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, ניצל את נאומו המסורתי לרגל ראש השנה האיראנית (נורוז) כדי לשוב ולהצדיק את מעורבותה האזורית של איראן. ח'אמנהאי הדגיש, כי איראן אינה מתערבת בענייניהן הפנימיים של מדינות האזור וכי נוכחותה בסוריה ובעיראק מבוססת על בקשת ממשלותיהן החוקיות. הוא הוסיף, כי מעורבות איראן באזור סייעה להכשיל את תכניתה האזורית של ארה"ב, שנועדה להרחיק את תשומת לבם של עמי האזור מהמאבק בישראל.
  • הביקורת הגוברת באיראן לנוכח הקשיים, שעיראק וסוריה מציבות בפני ביסוס השפעתה הכלכלית של טהראן, הגיעה גם לדרשות יום השישי. דרשן תפילות היום השישי במשהד הצהיר, כי לא ייתכן שאיראן לא תזכה לחלקה הראוי בשווקים בעיראק ובסוריה, לאחר שלוחמיה סייעו למדינות אלה להשתחרר מידי דאעש, ולעומת זאת מדינות שסייעו לדאעש, זוכות לחלק בכלכלות עיראק וסוריה.
  • באיראן ממשיכים לעקוב בחשש אחר מגמת שיפור הקשרים בין עיראק לערב הסעודית על רקע ביקורו הצפוי של יורש העצר הסעודי בבגדאד. האתר השמרני משרק ניוז הזהיר, כי סעודיה וארה"ב פועלות להרחיב את השפעתן באזור השיעי בעיראק לקראת הבחירות הכלליות הצפויות במדינה במאי 2018. בתוך כך נפגש שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די, לרגל ראש השנה האיראני ועל רקע הבחירות הצפויות בעיראק עם נציגי הקבוצות והמיליציות העיראקיות, ובהם שיח' אכרם אלכעבי, מנהיג תנועת האצילים (אלנג'באא'), המיליציה השיעית העיראקית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בעיראק ובסוריה.
  • ההתקרבות בין איראן לחמאס: חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו מרזוק, אמר בראיון עיתונאי, כי היחסים בין חמאס ואיראן קרובים לרמתם טרם מלחמת האזרחים בסוריה, שהובילה למשבר ביחסים בין התנועה וטהראן. הוא ציין, כי לאף אחד אין זכות למתוח ביקורת על חמאס בנוגע לקשריה עם איראן בשעה שמשאביה כה מוגבלים.
כללי
  • בנאומו השנתי המסורתי לרגל ראש השנה האיראנית (נורוז) התייחס מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, לנוכחות איראן באזור. ח'אמנהאי דחה את הביקורת על הנוכחות, שאיראן מקיימת בסוריה ובעיראק, ואמר, כי נוכחותה מבוססת על בקשות מצד הממשלות החוקיות והעמים במדינות אלה. הוא הצהיר, כי איראן לא כפתה את נוכחותה על מדינות האזור וכי אין לה כוונה להתערב בענייניהן הפנימיים. "הן ביקשו סיוע, ואנחנו סייענו", אמר ח'אמנהאי. עוד אמר מנהיג איראן, כי ארצו הכשילה את תכניתה של ארה"ב באזור, שנועדה להרחיק את תשומת לב עמי האזור מ"המשטר הציוני" באמצעות תמיכתה בקבוצות, כדוגמת דאעש (פארס, 21 במרץ 2018).
  • דרשן תפילות יום השישי במשהד, איתאללה אחמד עלם אלהדא (Ahmad Alamolhoda), מתח ביקורת על כך שאיראן אינה משחקת תפקיד מרכזי יותר בשיקום כלכלות סוריה ועיראק. בדרשת יום השישי, שנשא ב-23 במרץ 2018, אמר איש הדת הבכיר, כי כואב לראות שכאשר עיראק וסוריה נזקקו לאיראן כדי להשתחרר מידי הטרוריסטים, הלוחמים האיראנים יצאו להגנתן, אך כעת, כאשר שתי מדינות אלה אמורות לשמש שווקים עבור איראן, איראן אינה זוכה לשום חלק, בעוד שלאלה שסייעו לדאעש, יש חלק בשווקים בסוריה ובעיראק (אילנ"א, 23 במרץ 2018).
  • בחודשים האחרונים הביעו בכירים איראנים חוסר שביעות רצון לנוכח הקשיים בהם נתקלת איראן במאמציה להרחיב את השפעתה הכלכלית בסוריה ובעיראק. בנובמבר 2017 אמר סגן ראש לשכת המסחר של איראן, חסין סלאחורדי (Hossein Selahvarzi), כי סוריה מציבה מגבלות בפני יבוא סחורות מאיראן. הוא ציין, כי חרף הסכמים, שנחתמו בין שתי המדינות ועל אף קו אשראי בסך מיליארד דולרים, שאיראן העניקה למשטר הסורי, הטילה סוריה מגבלות על יבוא סחורות איראניות למדינה ומעדיפה לייבא סחורות מתורכיה (אילנ"א, 24 בנובמבר 2017). בדצמבר 2017 הצהיר ראש לשכת המסחר האיראנית-עיראקית, יחיא אלאסחאק (Yahya al-Eshaq), כי עיראק נוקטת מדיניות מפלה לרעה כלפי אנשי עסקים איראנים, המבקשים לייצא סחורות לעיראק, לעומת אנשי עסקים מתורכיה ומערב הסעודית (תסנים, 6 בדצמבר 2017).
המעורבות האיראנית בסוריה
  •  אמיר עבדאללהיאן (Amir Abdollahian), יועצו של יו"ר המג'לס לעניינים בינלאומיים, נפגש ב-19 במרץ 2018 עם שגריר סוריה בטהראן, עדנאן מחמוד ודן עמו בסוגיות פוליטיות ואזוריות. עבדאללהיאן אמר בפגישה, כי יש צורך להתמקד בפתרון מדיני למשבר בסוריה ובאזור, אך המאבק בטרור דורש עימות ולא משא ומתן. הוא טען, כי תמיכת ארה"ב וערב הסעודית ב"קבוצות הטרור ובחמושים" בע'וטה המזרחית מחלישה את התהליך המדיני. השגריר מחמוד הודה לעבדאללהיאן על התמיכה והסיוע, שאיראן מעניקה לסוריה, ופירט בפניו את תמונת המצב הצבאית והמדינית בסוריה (איסנ"א, 19 במרץ 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק ובתימן
  • באיראן ממשיכים לעקוב בחשש אחר השיפור הנמשך ביחסים בין עיראק לערב הסעודית, הגם שדוברים רשמיים ופרשנים איראנים מנסים להמעיט בחשיבות מגמה זו ומדגישים את זכותה של עיראק לנהל מדיניות חוץ עצמאית.
  • האתר דיפלומטיה איראנית פרסם (20 במרץ 2018) מאמר פרשנות לקראת ביקורו הצפוי בקרוב של יורש העצר הסעודי, מוחמד בן-סלמאן, בעיראק. הפרשן לענייני המזרח התיכון, חמיד כאט'מי (Hamid Kazemi), טען במאמר, כי ביקור יורש העצר הסעודי מהווה ביטוי נוסף למאמציה הנמשכים של ערב הסעודית להעמיק את שיתוף הפעולה המדיני והכלכלי עם בגדאד כדי להחליש את איראן ואת השפעתה בעיראק. הוא ציין, עם זאת, כי אין לראות בביקור איום על מעמדה והשפעתה של איראן בעיראק, משום שחרף השיפור בקשריה עם עיראק, אין ביכולתה של סעודיה לשנות את המערך הפוליטי של עיראק ולהפוך את השיעים בעיראק לבעלי בריתה.
  • שינוי מדיניות החוץ הסעודית כלפי עיראק, בניית אצטדיון כדורגל במימון סעודי בעיראק או ביקור של יורש העצר בבגדאד אינם יכולים לשנות את זהותם של אזרחי עיראק כל עוד סעודיה ממשיכה במדיניותה העוינת כלפי השיעים בתוך סעודיה, בבחרין ובתימן. רק שינוי אמיתי ועמוק ביחסה של סעודיה כלפי השיעים יכול לחולל שינוי ביחסם של השיעים בעיראק כלפי סעודיה. בתנאים הנוכחיים יישארו הקשרים בין עיראק לערב הסעודית מוגבלים לשיתוף פעולה כלכלי בלבד.
  • בסיכום דבריו הדגיש הפרשן, כי עיראק היא מדינה עצמאית ויכולה לעצב את מדיניות החוץ שלה בהתאם לאינטרסים הלאומיים שלה. איראן אינה מונעת את שיפור הקשרים בין עיראק לסעודיה ואינה מתערבת בעניין זה חרף יחסיה האיתנים עם בגדאד וחילוקי הדעות החריפים שלה עם ריאד.
  •  גם האתר השמרני משרק ניוז (Mashregh News) התייחס למאמצי סעודיה להרחיב את השפעתה בעיראק. במאמר פרשנות, שפרסם האתר (23 במרץ 2018), נכתב, כי סעודיה וארה"ב פועלות להרחבת חדירתן גם לערים השיעיות הקדושות בעיראק. האתר הביא כדוגמא לכך את ביקורו חסר התקדים של שגריר ארה"ב בעיראק, במחוז כרבלאא', לפני מספר חודשים, שנועד לקדם מעורבות אמריקאית בפרויקטים של פיתוח כלכלי במחוז. האמריקאים והסעודים מנסים, לטענת האתר, להעמיק את השפעתם באזורים השיעים גם כדי להשפיע על הבחירות הכלליות הצפויות בעיראק בחודש מאי 2018. לטענת משרק ניוז, גם ישראל חותרת להרחיב את נוכחותה בעיראק בתמיכת ארה"ב וערב הסעודית.

פגישת ח'אמנהאי-אל-עבאדי (אתר המנהיג, 21 ביוני 2017).
פגישת ח'אמנהאי-אל-עבאדי (אתר המנהיג, 21 ביוני 2017).

  • בשנה האחרונה חל שיפור משמעותי ביחסים בין עיראק לסעודיה. שיפור זה ניכר הן בביקורים של בכירים סעודים, ובהם שר החוץ והרמטכ"ל, בבגדאד והן במאמצים סעודים להרחיב את פעילותן של חברות סעודיות בשיקומה הכלכלי של עיראק. בשנה שעברה נפתח לראשונה לאחר 27 שנים מעבר הגבול "ערער" בין עיראק וסעודיה. באיראן רואים את שיפור היחסים בין שתי המדינות כביטוי נוסף לכוונת סעודיה – בעידודה של ארה"ב – להעמיק את השפעתה בעיראק על חשבון מעמדה של איראן.
  • שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), נפגש בסוף חודש מרץ 2018 עם שיח' אכרם אלכעבי, מנהיג המיליציה העיראקית השיעית "תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא'). בפגישה, שהתקיימה לרגל ראש השנה האיראנית, הביע מסג'די את הערכתו לתנועת האצילים ואמר, כי היא מהווה מקור לגאווה עבור העיראקים והאיראנים. בפגישה דנו השניים בהתפתחויות הביטחוניות באזור, בתוכניות ל"חיסול שרידי דאעש" בעיראק ובפעילות "קבוצות הטרור בסוריה" (אתר תנועת האצילים, 26 במרץ 2018). תנועת האצילים, שהוקמה בשנת 2013 ע"י אכרם אלכעבי, פועלת בחסות כוח קדס של משמרות המהפכה ומסתייעת בארגון חזבאללה עמו מקיים אלכעבי קשרים הדוקים רבי-שנים.
  • בתוך כך הצהיר השגריר מסג'די, כי טהראן תכבד את בחירתו של העם העיראקי בבחירות הכלליות הצפויות בעיראק ב-12 במאי 2018 ותמשיך לתמוך בכל ממשלה, שתיבחר לאחר הבחירות. בכינוס בעיר נג'ף אמר מסג'די, כי איראן תומכת בבחירות חופשיות שיובילו לכינון ממשלה חזקה בעיראק (אירנ"א, 25 במרץ 2018).
  • סעודיה הטילה על איראן את האחריות לשיגור שבעה טילים ב-25 במרץ 2018 על-ידי המורדים החות'ים בתימן לעבר שטחה. במכתב למועצת הביטחון של האו"ם קראה סעודיה לדרוש מאיראן דין וחשבון על אספקת הטילים הבליסטיים לחות'ים בתימן. דובר הקואליציה הסעודית, תרכי אלמאלכי (Turki al-Malki), הזהיר, כי סעודיה שומרת לעצמה את הזכות להגיב נגד איראן "בזמן ובמקום המתאימים". במסיבת עיתונאים הציג הדובר חלקי טילים, ששוגרו לעבר סעודיה, וכן טילים שנתפסו בידי הקואליציה טרם הגעתם לתימן, כהוכחות למעורבות איראן באספקת טילים למורדים החות'ים (רויטרס, 26 במרץ; פארס, 27 במרץ 2018).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוסא אבו-מרזוק, אמר בריאיון לרשת הטלוויזיה אלחואר (al-Hiwar), כי הארגון ואיראן שיקמו את היחסים ביניהם לאחר שנים של מתיחות, שהתעוררה כתוצאה מחילוקי הדעות ביניהם סביב מלחמת האזרחים בסוריה. אבו-מרזוק הגדיר את היחסים בין איראן לחמאס כ"מצוינים" וציין, כי הם קרובים לרמתם טרם המשבר בסוריה. הוא הוסיף, כי איראן נענית בחיוב לפניות התנועה, הנידחות מצד מדינות אחרות, וכי לאף אחד אין זכות למתוח ביקורת על חמאס (בנוגע לקשריה עם איראן) בשעה שמשאביה כה מוגבלים (פארס, 17 במרץ 2018).

The post מבט לאיראן (18 במרץ 2018 – 28 במרץ, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (29 במרץ 2018 – 15 באפריל, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • שבעה מאנשי משמרות המהפכה, בהם בכיר במערך כלי הטיס הלא מאוישים של משמרות המהפכה בדרגת אל"מ, נהרגו בשבוע שעבר בתקיפת בסיס חיל האוויר הסורי T-4, שיוחסה לישראל. עפ"י דיווחים בתקשורת הערבית והישראלית, שימש הבסיס כמרכז שליטה ופיתוח עבור מערך ייצור כלי טיס של משמרות המהפכה. בעקבות התקיפה איים יועצו הבכיר של מנהיג איראן, כי "פשעי ישראל לא יישארו ללא מענה".
  • חיזוק הציר האיראני-רוסי: על רקע ההסלמה בסוריה קיימו איראן ורוסיה התייעצויות בנוגע למצב. שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לענייני סוריה, אלכסנדר לברנטייב, קיים ביקור בלתי מתוכנן בטהראן ונפגש עם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן ועם יועץ שר החוץ האיראני. מקורות איראנים מסרו, כי בעקבות הביקור אישרה איראן את בקשת רוסיה לשוב ולהשתמש בבסיס חיל האוויר האיראני בהמדאן שבמערב איראן לצורך תדלוק מפציצים רוסיים המשמשים לתקיפות בסוריה. קודם להסלמה האחרונה בסוריה נפגשו נשיאי איראן, רוסיה ותורכיה באנקרה על מנת לדון בהתפתחויות בסוריה. 
  • איראן התייצבה לצד סוריה בעקבות השימוש, שעשה צבא סוריה בנשק כימי בעיר אלדומא ואיומי ארה"ב להגיב על כך בתקיפה צבאית. בכירים איראנים הצהירו כי האשמות ארה"ב נועדו לשמש תירוץ לפעולה צבאית נגד סוריה לנוכח הישגי המשטר הסורי במערכה נגד "הטרוריסטים".
  • הכרזת נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על רצונו להביא לסיום מהיר ככל האפשר של הנוכחות הצבאית האמריקאית בסוריה, עוררה עניין רב בתקשורת האיראנית. לטענת פרשנים איראנים, תיחשב נסיגה אמריקאית מסוריה כהכרה בתבוסתה וכניצחון ל"חזית ההתנגדות" בהובלת איראן. במאמר פרשנות, שהתפרסם על-ידי סוכנות הידיעות תסנים המזוהה עם משמרות המהפכה, נכתב כי הסגת הכוחות האמריקאים מסוריה נועדה למנוע פגיעה אפשרית בהם לאחר פרישתה הצפויה של ארה"ב מהסכם הגרעין בחודש מאי הקרוב.
  • איראן מגבירה את מאמציה להשפיע על המערכת הפוליטית העיראקית לקראת הבחירות הצפויות בעיראק בחודש מאי. שגריר איראן בבגדאד נפגש עם בכירים במערכת הפוליטית העיראקית ומפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה השתתף בפגישה בבגדאד עם נציגי הקואליציה, שהוקמה על-ידי בכירי כמה מהמיליציות השיעיות הפרו-איראניות לקראת הבחירות.
  • על רקע "צעדות השיבה" בעזה קיים שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, שיחת טלפון עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, והדגיש בפניו את תמיכת איראן בפלסטינים. במקביל שיגר מנהיג איראן ח'אמנהאי איגרת להניה, שבה הדגיש, כי ההתנגדות היא הדרך היחידה להצלת פלסטין.
המעורבות האיראנית בסוריה
  •  שבעה אנשי משמרות המהפכה, בהם בכיר במערך כלי הטיס הלא מאוישים של משמרות המהפכה בדרגת אלוף-משנה (מהדי דהקאן, Mehdi Dehqan), נהרגו בשבוע שעבר בתקיפת בסיס חיל האוויר הסורי T-4 שבאזור העיר תדמור בסוריה, שיוחסה לישראל. על-פי דיווחים בתקשורת הערבית והישראלית, שימש הבסיס כמרכז שליטה ופיתוח של אנשי משמרות המהפכה וחלק מהמבנים שימשו למערך ייצור של כלי טיס לא מאוישים מהסוג, שאיראן שיגרה לעבר ישראל ב-10 בפברואר, 2018.

תמונות שישה מבין שבעת האיראנים, שנהרגו בתקיפה בסוריה (תקשורת איראנית, 10 באפריל 2018).
תמונות שישה מבין שבעת האיראנים, שנהרגו בתקיפה בסוריה
(תקשורת איראנית, 10 באפריל 2018).

  • דובר משרד החוץ האיראני גינה את התקיפה וטען, כי היא מהווה הפרה בוטה של החוק הבינלאומי ונועדה לחזק את קבוצות הטרור ולהסיט את דעת הקהל מהאירועים ברצועת עזה (איסנ"א, 9 באפריל 2018).
  • בעקבות התקיפה, איים עלי-אכבר ולאיתי (Ali Akbar Velayati), יועצו הבכיר של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, בתגובה איראנית כנגד ישראל. ולאיתי, שהגיע ב-10 באפריל 2018 לדמשק כדי להשתתף בוועידה בנושא ירושלים, הצהיר, כי פשעי ישראל לא יישארו ללא מענה וכי הניצחון בסוריה קרוב (אירנ"א, 10 באפריל 2018).
  • על רקע ההסלמה בסוריה קיימו איראן ורוסיה התייעצויות בנוגע למצב. ב-10 באפריל 2018 נפגש חסין-ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), יועץ שר החוץ האיראני לעניינים מדיניים, בטהראן עם אלכסנדר לברנטייב, שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לענייני סוריה. אנצארי אמר, כי ההתפתחויות בסוריה מחייבות להגביר את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות. בפגישה השתתפו גם נציגים ממשרדי ההגנה של שתי המדינות. במהלך ביקורו הבלתי מתוכנן בטהראן נפגש לברנטייב גם עם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמח'אני, ודן עמו בהתפתחויות בסוריה, ובראשן תקיפת הבסיס המיוחסת לישראל ואיומי ארה"ב לתקוף בסוריה בתגובה לשימוש בנשק כימי על-ידי צבא סוריה (איסנ"א, 10 באפריל 2018). ב-13 באפריל דיווחה רשת אל-מיאדין של חזבאללה, כי איראן הסכימה לבקשת רוסיה לשוב ולהשתמש בבסיס חיל האוויר בהמדאן שבמערב איראן לצורך תדלוק מפציצים רוסיים המשמשים לתקיפת יעדים בסוריה. כתב סוכנות הידיעות "תסנים" צייץ בחשבון הטוויטר שלו (13 באפריל), כי הבקשה הרוסית הועברה למזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח'אני, במהלך ביקור אלכסנדר לברנטייב בטהראן. באוגוסט 2016 עשו מטוסי קרב רוסיים שימוש בשדה התעופה בהמדאן לתקיפת יעדים בסוריה. שימוש זה עורר ביקורת פנימית חריפה באיראן, שהביאה להפסקת שימוש זה. עם זאת, בכירים איראנים הבהירו, כי יאפשרו לרוסים להשתמש בשדה התעופה הצבאי גם בעתיד בהתאם לצרכים המבצעיים. 
  • איראן התייצבה לצד סוריה בעקבות השימוש, שעשה צבא סוריה בנשק כימי בעיר אלדומא שבאלע'וטה המזרחית (7 באפריל 2018). דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), כינה את האשמות ארה"ב כנגד סוריה "מזימה חדשה" וטען, כי הן נועדו לשמש "תירוץ" לבצע פעולה צבאית נגד דמשק. לדבריו, אין זה הגיוני שצבא סוריה ישתמש בנשק כימי כשידו על העליונה במערכה נגד "הטרוריסטים החמושים". הוא הדגיש, כי איראן מתנגדת לשימוש בנשק כימי בכל מקום בעולם וכי סוריה משתפת פעולה עם האו"ם בסוגיה הכימית ופירקה את כל מאגרי הנשק הכימי שהיו ברשותה. קאסמי הזהיר, כי פעולה צבאית נגד סוריה תסבך עוד יותר את המצב בסוריה ובאזור ותחזק את הטרוריסטים (איסנ"א, 8 באפריל 2018).
  • הכרזתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כי בכוונתו לסיים את הנוכחות הצבאית האמריקאית בסוריה "בקרוב מאוד", עוררה עניין רב בתקשורת האיראנית.
  • חסן האניזאדה (Hassan Hanizadeh), פרשן לענייני ערבים, אמר בריאיון לסוכנות הידיעות תסנים ניוז (2 באפריל 2018), כי הכרזת הנשיא טראמפ מוכיחה, כי טהראן ובעלות בריתה ניצחו את ארה"ב ובעלות בריתה האזוריות בסוריה. הוא ציין, כי אם הכוחות האמריקאים אכן ייסוגו מסוריה, הדבר ייחשב כהכרה מצד ארה"ב בתבוסתה וניצחון גדול עבור "חזית ההתנגדות". להערכתו, נסיגת ארה"ב מסוריה תוביל לבידודן ההדרגתי של ערב הסעודית, צרפת ובריטניה באזור.
  • במאמר פרשנות, שפרסמה סוכנות הידיעות תסנים ניוז (30 במרץ 2018), נכתב, כי הסגת הכוחות האמריקאים מסוריה נועדה למנוע פגיעה אפשרית בהם לאחר פרישתה הצפויה של ארה"ב מהסכם הגרעין בחודש מאי הקרוב, שעלולה להביא להסלמה בין טהראן ווושינגטון.
  • נשיאי איראן, רוסיה ותורכיה נפגשו ב-4 באפריל 2018 באנקרה כדי לדון בהתפתחויות בסוריה. לפסגת הנשיאים קדמה פגישת שרי החוץ של שלוש המדינות. ערב צאתו לאנקרה אמר רוחאני לעיתונאים, כי פגישת הפסגה של שלושת הנשיאים תדון בשיקום סוריה ובגיבוש חוקה חדשה למדינה. רוחאני מתח ביקורת על הנוכחות הצבאית הנמשכת של ארה"ב בסוריה ואמר, כי ארה"ב תומכת בפיצול סוריה ואינה מעוניינת בהשבת השליטה בכל שטחי המדינה לידי ממשלת סוריה. הוא ציין, כי נוכחות כוחות זרים בסוריה ללא רשות ממשלתה אינה חוקית ואינה הגיונית וחייבת להסתיים. רוחאני האשים את ישראל בפגיעה בביטחונה הלאומי של סוריה באמצעות תקיפותיה בסוריה ותמיכתה ב"טרוריסטים" ואמר, כי ההתערבות הישראלית תורמת להסלמת המצב (איסנ"א, 3 באפריל 2018).
  • בנאומו בפסגה מתח הנשיא רוחאני ביקורת חריפה על מעורבותה הצבאית של ארה"ב בסוריה ואמר, כי הכוחות האמריקאים לא הוזמנו על-ידי איש וכי נוכחותם אינה חוקית ונועדה להגביר את המתיחות ולהביא לפיצולה של סוריה. הוא גם גינה את הפרת ריבונות סוריה על-ידי ישראל ואמר, כי הקהילה הבינלאומית אינה יכולה להישאר אדישה לנוכח "פשעי המשטר הציוני".
  • נשיא איראן קרא להגברת התיאום בין שלוש המדינות על בסיס כיבוד ריבונותה, עצמאותה ולכידותה הטריטוריאלית של סוריה ולהמשך המאבק בטרור עד לחיסול כל הקבוצות הטרוריסטיות. הוא קרא להעברת השליטה בעפרין לידי צבא סוריה והדגיש, כי אין פתרון צבאי למשבר בסוריה. כמו כן הביע רוחאני את נכונות ארצו להשתתף בשיקומה של סוריה (אתר הנשיא, 4 באפריל 2018). בתום הפסגה סיכמו שלושת הנשיאים לשוב ולהיפגש בטהראן.
  • אמיר חאתמי (Amir Hatami), שר ההגנה האיראני, אמר במסיבת עיתונאים במהלך ביקורו ברוסיה לצורך השתתפות בוועידת הביטחון הבינלאומית במוסקבה, כי שיתוף הפעולה בין רוסיה ואיראן יימשך עד ל"חיסולם המוחלט של הטרוריסטים". במהלך ביקורו במוסקבה נפגש חאתמי עם סרגיי שויגו, שר ההגנה הרוסי, ודן עמו ביחסים הבילטרליים בין רוסיה ואיראן ובשיתוף הפעולה האזורי ביניהן (אירנ"א, 4 באפריל 2018).
  • חסן כאט'מי-קמי (Hassan Kazemi-Qomi), שגריר איראן לשעבר בעיראק וחבר צוות המשא ומתן האיראני לשיחות על סוריה באסטנה, התייחס בריאיון לאתר ח'בר אונליין (3 באפריל 2018) להתפתחויות בסוריה ולשיתוף הפעולה בין רוסיה ואיראן בסוריה. הוא ציין, כי איראן ורוסיה חולקות אינטרסים משותפים במאבק בטרור בסוריה ובהתנגדות להגמוניה האמריקאית באזור. רוסיה יכולה לסייע בריסון מדיניות ארה"ב ואיראן יכולה להסתייע בה במאבק נגד ארה"ב והטרור אף על-פי שברור כי לרוסיה יש יעדים רבים ושונים בסוריה. כאט'מי-קמי ציין, כי אין מקום לחשש מפני "בגידת" רוסיה באיראן, משום שהדבר תלוי בהתנהלות נבונה מצד טהראן. הוא הדגיש, כי איראן אינה מסכימה לכל צעד טקטי בו נוקטת רוסיה בסוריה, למשל ההסכמות שלה עם ארה"ב בנוגע ליצירת אזורי מופחתי מתיחות, אך אין בכך כדי למנוע מאיראן להסתייע ברוסיה מול איומים משותפים. הוא העריך, כי המציאות הצבאית בשטח אינה מאפשרת לרוסיה לבגוד באיראן, משום שהיא זקוקה לנוכחותה בסוריה.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • על רקע הבחירות הכלליות בעיראק הצפויות להתקיים בחודש הבא, נפגש אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), שגריר איראן בבגדאד, עם בכירים במערכת הפוליטית העיראקית. ב-5 באפריל 2018 מסרה לשכת נשיא עיראק, כי שגריר איראן נפגש בבגדאד עם נשיא עיראק, פואד מעצום, ודן עמו בהידוק הקשרים בין שתי המדינות. כמו כן נפגש השגריר עם מנהיג המפלגה השיעית "הברית הלאומית", סיד עמאר חכים, ודן עמו בקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות באזור (פארס, 5 באפריל 2018).

פגישת שגריר איראן בבגדאד עם איש הדת השיעי סיד עמאר חכים (פארס, 5 באפריל 2018).
פגישת שגריר איראן בבגדאד עם איש הדת השיעי סיד עמאר חכים (פארס, 5 באפריל 2018).

  • במקביל דיווחה רשת אלערביה (8 באפריל 2018) על פגישה, שהתקיימה בשבוע שעבר בבגדאד בין בכירים איראנים לנציגי קואליציית "פתח", שהוקמה על-ידי בכירי כמה מהמיליציות השיעיות הפרו-איראניות לקראת הבחירות הכלליות בעיראק. בפגישה השתתפו מפקד זרוע הבסיג' של משמרות המהפכה, ע'לאם-חסין ע'יבפרור (Gholam-Hossein Gheybparvar) ושגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די.
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), שוחח ב-3 באפריל 2018 בטלפון עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, והדגיש בפניו את תמיכת איראן ב"התנגדות העם הפלסטיני" בעקבות אירועי "צעדת השיבה" בעזה. זריף ציין, כי איראן מתכננת להעלות את הסוגיה לדיון בעצרת האו"ם, בארגון לשיתוף פעולה אסלאמי ובתנועת המדינות הבלתי-מזדהות. הניה הודה לזריף על תמיכת איראן בפלסטינים ודיווח לו על האירועים האחרונים בעזה (איסנ"א, 4 באפריל 2018).

"זה גם החג שלכם בפסח", קריקטורה בתסנים ניוז בעקבות צעדת השיבה, 3 באפריל 2018
"זה גם החג שלכם בפסח", קריקטורה בתסנים ניוז בעקבות צעדת השיבה, 3 באפריל 2018

  • על רקע האירועים בעזה שלח מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, איגרת לאסמאעיל הניה, בה הדגיש, כי ההתנגדות היא הדרך היחידה להצלת פלסטין והמרשם לריפוי פצעי העם הפלסטיני. הוא ציין, כי איראן רואה בהגנה על הסוגיה הפלסטינית חובה דתית ואנושית החורגת מהתפתחויות הפוליטיות. האיגרת נשלחה בתגובה למכתב, שנשלח על-ידי הניה למנהיג איראן, בו הביע מנהיג חמאס את הערכתו לאיראן על תמיכתה במאבק הפלסטינים נגד ישראל (פארס, 4 באפריל 2018).

The post מבט לאיראן (29 במרץ 2018 – 15 באפריל, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (15 באפריל 2018 – 29 באפריל, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • בכירים איראנים ממשיכים להגיב לתקיפה המיוחסת לישראל בבסיס חיל האוויר הסורי ב-T-4: סגן מפקד משמרות המהפכה הזהיר את ישראל כי אם תיזום מלחמה נגד איראן, יוביל הדבר לחיסולה. מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי הצהיר, כי הענשת "המשטר הציוני" היא ודאית, אך ציין כי זמן, מקום ואופן התגובה ייקבעו על-ידי איראן. שר החוץ האיראני ציין, כי הוא אינו צופה מלחמה אזורית בעקבות התקיפה הישראלית.
  • תגובות איראן (איומים לצד ניסיונות להנמיך את הטון) משקפות את הדילמה בפניה היא ניצבת בעקבות התקיפה המיוחסת לישראל: מחד גיסא, איראן נחושה להגיב לתקיפה, הנתפסת בעיניה כהתגרות ישראלית בוטה המאתגרת את מאמציה לבסס דריסת רגל צבאית בסוריה. מאידך גיסא, היא אינה מעוניינת כעת בעימות כולל עם ישראל, שעלול לסכן עוד יותר את הנכסים האיראנים בסוריה, במיוחד בעת הרגישה הנוכחית על רקע החלטת נשיא ארה"ב הצפויה ב-12 במאי 2018 בנוגע לעתיד הסכם הגרעין והחרפת המצב הכלכלי באיראן.
  • איראן גינתה בחריפות את ההתקפה, שביצעו ב-14 באפריל 2018 ארה"ב, בריטניה וצרפת בסוריה בתגובה לתקיפה הכימית של משטר אסד בדומא. מנהיג איראן כינה את התקיפה "פשע" ודובר משרד החוץ האיראני כינה את התקיפה "בלתי חוקית" והדגיש כי היא לא תשפיע על מדיניות איראן בסוריה.
  • על רקע ההתפתחויות האחרונות בסוריה נמשכים המגעים בערוץ האיראני-תורכי-רוסי: נשיא איראן קיים שיחת טלפון עם נשיא תורכיה ומזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי האיראני, עלי שמח'אני, קיים ביקור ברוסיה במסגרת כנס בינלאומי בנושאי ביטחון. בתוך כך אמר יועצו המיוחד של שר החוץ האיראני בריאיון עיתונאי, כי שיתוף הפעולה בין איראן, תורכיה ורוסיה בסוריה יכול להתקיים חרף אינטרסים שונים שיש לשלוש המדינות.
  • במוקד ההתפתחויות ביחסי איראן-עיראק עמד ביקור שר ההגנה האיראני, אמיר חאתמי, בבגדאד ב-19-18 באפריל 2018. חאתמי נפגש עם בכירים עיראקים, בהם ראש הממשלה, שר ההגנה, הרמטכ"ל, שר הפנים והיועץ לביטחון לאומי, השתתף בוועדת ההגנה המשותפת לשתי המדינות ובפגישה ביטחונית מרובעת בהשתתפות נציגי איראן, עיראק, רוסיה וסוריה. הוא גם ביקר במטה "הגיוס העממי", מסגרת-העל של המיליציות השיעיות בעיראק. במהלך הביקור הצהיר חאתמי, כי הסיוע לשיקומה של עיראק נמצא בראש סדר העדיפויות של איראן לאחר תבוסת דאעש. אך דווקא בשעה שאיראן חותרת להרחיב את השפעתה הכלכלית בעיראק, הטילה לאחרונה עיראק מגבלות חדשות על יבוא סחורות מאיראן.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, גינה את ההתקפה, שביצעו ב-14 באפריל 2018 ארה"ב, בריטניה וצרפת בסוריה בתגובה לתקיפה הכימית של משטר אסד בדומא. הוא כינה אותה "בלתי חוקית", חסרת כל הצדקה ומנוגדת לכל האמנות הבינלאומיות. במסיבת העיתונאים השבועית שלו (16 באפריל 2018) אמר קאסמי, כי אין ביכולתה של מתקפה זו להשפיע על מדיניות איראן. קאסמי התייחס גם לתקיפת בסיס חיל האוויר הסורי T-4, שיוחסה לישראל, ואמר, כי במוקדם או במאוחר יזכה "המשטר הציוני" לתגובה הולמת על תוקפנותו. הוא ציין, כי "כוחות ההתנגדות" מסוגלים להגיב לפשעי "המשטר הציוני" בזמן המתאים. קאסמי שב על עמדתה הרשמית של איראן, כי נוכחות "יועציה" בסוריה חוקית ומבוססת על בקשת ממשלת סוריה (איסנ"א, 16 באפריל 2018).
  • קודם לכן הצהיר מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, כי מנהיגי ארה"ב, צרפת ובריטניה הם "פושעים" שביצעו פשע (פארס, 14 באפריל 2018). בעקבות התקיפה המערבית בסוריה קיימו הנשיא חסן רוחאני, שר החוץ מחמד ג'ואד זריף ושר ההגנה אמיר חאתמי, שיחות טלפון עם עמיתיהם בסוריה. כמו כן קיים שר החוץ זריף שיחת טלפון עם עמיתו הבריטי, בוריס ג'ונסון, בו דנו השניים בתקיפה בסוריה (מהר, 15-14 באפריל 2018).
  • לאיומי איראן בעקבות התקיפה בסוריה המיוחסת לישראל הצטרף בשבוע שעבר סגן מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי (Hossein Salami). בנאום, שנשא לפני דרשת תפילת יום השישי בטהראן ב-20 באפריל 2018, הזהיר סלאמי את ישראל, כי אם תיזום מלחמה נגד איראן, הדבר יוביל לחיסולה. הוא אמר, כי איראן מכירה היטב את "הציונים" ואת פגיעותם. אין להם עומק ואין להם יכולת לברוח לאף מקום. הם חשופים לאש בכל נקודה ב"שטחים הכבושים" מהצפון ומהמערב. הוא ציין, כי חזית ההתנגדות חזקה כיום מבעבר וכי על ישראל לזכור שמלחמה חדשה לא תהיה דומה למלחמת לבנון השנייה. איראן חזקה, אף היא, יותר מתמיד ונהנית מהשפעה רבה יותר באזור. סלאמי הוסיף, כי ישראל אינה יכולה לסמוך על בסיסי חיל האוויר שלה, משום שאלה נמצאים בטווח הירי וייצאו מהר מכלל פעולה. היא גם אינה יכולה לסמוך על תמיכת ארה"ב ובריטניה, משום שעד שאלה יגיעו לסייע לה, לא יישאר לה זכר כשם שאמבולנס מגיע להציל אדם שכבר מת ויכול רק להעבירו לבית הקברות. סלאמי שיגר אזהרה נוספת לאויבי איראן והצהיר, כי הטילים האיראנים מוכנים לשיגור ובכל רגע שהאויב ירצה לפעול נגד איראן, טילים אלה ישוגרו.
  • בהתייחסו לתקיפה האמריקאית בסוריה אמר סלאמי, כי ארה"ב נחלה תבוסה בסוריה וכי אין לה עוד כל אסטרטגיה ומדיניות בסוריה. כאשר האמריקאים מבצעים פעולה בסוריה, היא אינה מהווה חלק מאסטרטגיה כוללת ולכן היא מגוחכת, כפי שהיה בתקיפה האחרונה (תסנים, 20 באפריל 2018).
  • עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, הגיב, אף הוא, לתקיפה המיוחסת לישראל והצהיר, כי הענשת "המשטר הציוני" היא ודאית וכי זמן, מקום ואופן התגובה ייקבעו על-ידי איראן. שמח'אני, שביקר בשבוע שעבר ברוסיה להשתתף בכנס בינלאומי בנושאי ביטחון, אמר במסיבת עיתונאים, כי איראן שילמה מחיר כבד כדי להשיג יציבות אזורית ולהילחם בטרור, ולפיכך אין היא יכולה להישאר אדישה לנוכח התגברות הצעדים המערערים את היציבות מצד ארה"ב, ישראל ובעלות בריתן באזור. במהלך ביקורו בסוצ'י נפגש שמח'אני עם מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה, ניקולאי פטרושב, ודן עימו בהתפתחויות בסוריה ובעתיד הסכם הגרעין (פארס, 24 באפריל 2018).
  • מחמד ג'ואד זריף, שר החוץ האיראני, אמר, לעומת זאת, בריאיון לרשת ה-CBS (22 באפריל 2018), כי הוא אינו צופה מלחמה אזורית בעקבות התקיפה המיוחסת לישראל בסוריה. זריף ציין, כי התקיפה הגבירה את המתיחות וכי אם ישראל תמשיך להפר את ריבונותן של מדינות אחרות, יהיו לכך השלכות. הוא הוסיף, עם זאת, כי אינו מאמין ש"אנחנו מתקדמים לעבר מלחמה אזורית".
  • ב-17 באפריל 2018 קיים נשיא איראן רוחאני שיחת טלפון עם נשיא תורכיה ארדואן ודן עימו במצב בסוריה ובהמשך שיתוף הפעולה בין איראן, תורכיה ורוסיה בסוריה. רוחאני ציין בפני עמיתו התורכי כי ההתפתחויות בסוריה מדגישות את חשיבות שיתוף הפעולה בין שלוש המדינות על מנת לקדם את תהליך ההסדרה בסוריה (תסנים, 17 באפריל 2018).
  • חסין ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), יועצו המיוחד של שר החוץ האיראני, התייחס בריאיון ליומון הרפורמיסטי שרק (Shargh, 21 באפריל 2018), להתפתחויות בסוריה וליחסי הגומלין בין איראן, רוסיה ותורכיה בזירה זו.
  • הוא ציין, כי למתקפת הטילים של ארה"ב, בריטניה וצרפת על סוריה אין השפעה על מאזן הכוחות בסוריה. לדבריו, שלוש המדינות רצו להוכיח באמצעות המתקפה, כי חרף ההתפתחויות בשנה וחצי האחרונות בסוריה, שבמרכזן החזרת השליטה ברוב שטחי המדינה לידי אסד והתחזקות איראן ורוסיה, הן עדיין שומרות בידן את היוזמה לפעול בזירה הפוליטית והצבאית במדינה.
  • ג'אברי אנצארי שב על עמדתה הרשמית של איראן המתנגדת לפעילות תורכיה בצפון סוריה ובצפון עיראק ורואה בה הפרה של ריבונותן ושלמותן הטריטוריאלית. הוא ציין, עם זאת, כי איראן מבינה את דאגות תורכיה מהמתרחש באזורים אלה ואת האינטרסים שלה וכי אין הדבר מונע את המשך שיתוף הפעולה בין איראן, תורכיה ורוסיה במסגרת תהליך ההסדרה בסוריה.
  • בהתייחסו ליחסי איראן ורוסיה ציין יועץ שר החוץ, כי לשתי המדינות יש אינטרסים משותפים בסוריה, אך אין משמעות הדבר שמדובר בברית יציבה וארוכת טווח, משום שלכל אחת ממדינות יש אינטרסים משלה.
  • באיגרת ברכה, ששלח נשיא איראן, חסן רוחאני, לנשיא סוריה, בשאר אסד, לרגל יום העצמאות הסורי, הדגיש רוחאני, כי איראן תעמוד לצד סוריה בשיקומה לאחר מלחמת האזרחים, בדיוק כשם שעמדה לצידה במאבק נגד הטרור. הוא ציין, כי איראן לא תחסוך במאמצים להכשיל את מאמצי האויבים ולהשיב את הביטחון והיציבות לסוריה (אירנ"א, 21 באפריל 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • אמיר חאתמי (Amir Hatami), שר ההגנה האיראני, הגיע ב-18 באפריל 2018 לביקור בבגדאד. במהלך ביקורו נפגש חאתמי עם בכירים עיראקים, בהם ראש הממשלה, חידר אלעבאדי, שר ההגנה, ערפאן אלחיאלי (Irfan al-Hayali), רמטכ"ל עיראק, עת'מאן אלע'נימי (Othman al-Ghanimi), והיועץ לביטחון לאומי, פאלח אלפיאד (Faleh al-Fayyad). כמו כן השתתף חאתמי בוועדת ההגנה המשותפת לשתי המדינות ובפגישה ביטחונית מרובעת בהשתתפות נציגי איראן, עיראק, רוסיה וסוריה.
  • עם הגיעו לבגדאד אמר חאתמי, כי מטרת ביקורו היא לדון עם בכירים עיראקים בהתפתחויות האחרונות באזור ולקדם שיתוף פעולה צבאי וביטחוני בין שתי המדינות. בפגישותיו עם הבכירים העיראקים הצהיר חאתמי, כי איראן נחושה להמשיך במאבק נגד קבוצות הטרור באזור, והדגיש את הצורך בשיתוף פעולה ביטחוני בין איראן, עיראק, סוריה ורוסיה במאבק בטרור. הוא ציין, כי איראן מתנגדת לכל פגיעה בריבונותה של עיראק, ובכלל זה לפעילות הצבאית (שתורכיה מקיימת) בצפון עיראק. במהלך הביקור חתמו שרי ההגנה של שתי המדינות על הסכם לשיתוף פעולה טכני בין איראן ועיראק. במהלך ביקורו בבגדאד ביקר חאתמי במטה "הגיוס העממי", מסגרת העל של המיליציות השיעיות בעיראק, ונפגש עם מפקד "הגיוס העממי", אבו-מהדי אלמהנדס.
  • בפגישה עם שר הפנים העיראקי, קאסם אלאערג'י (Qasim al-Araji), אמר חאתמי, כי הסיוע לשיקומה של עיראק נמצא בראש סדר העדיפויות של איראן לאחר תבוסת דאעש (איסנ"א, פארס, תסנים, 18-19 באפריל 2018).
  • יחיא אלאסחאק (Yahya Al-Eshaq), ראש לשכת המסחר המשותפת לאיראן ולעיראק, אישר בריאיון עיתונאי, כי עיראק הטילה לאחרונה מגבלות על יבוא עשרות סחורות איראניות. הארגון לפיתוח מסחרי של איראן הודיעה כי עיראק הגדילה לאחרונה את המכסים ואף מנעה הכנסתן לעיראק של 63 סחורות איראניות בטענה, כי הן אינן עומדות בתקנים עיראקים. אלאסחאק אמר, כי נציגי איראן ועיראק מקיימים ביניהם שיחות במאמץ להסיר את מגבלות הסחר בין המדינות, בהן מגבלות בתחומי המכס והבנקאות (איסנ"א, 17 באפריל 2018). בתוך כך נמסר מהמכס האיראני, כי מקומה של עיראק בהיקף היבוא מאיראן ירד בשנה האחרונה מהמקום השני למקום השלישי (רדיו זמאנה, 17 באפריל 2018).
  • יוזכר, כי בחודשים האחרונים הביעו בכירים איראנים חוסר שביעות רצון לנוכח הקשיים בהם נתקלת איראן במאמציה להרחיב את השפעתה הכלכלית בסוריה ובעיראק. בדצמבר 2017 הצהיר יחיא אלאסחאק, כי עיראק נוקטת מדיניות מפלה לרעה כלפי אנשי עסקים איראנים, המבקשים לייצא סחורות לעיראק, לעומת אנשי עסקים מתורכיה ומערב הסעודית (תסנים, 6 בדצמבר 2017). בחודש שעבר מתח גם איתאללה אחמד עלם אלהדא '(Ahmad Alamolhoda) דרשן תפילות יום השישי במשהד, ביקורת על כך שאיראן אינה משחקת תפקיד מרכזי יותר בשיקום כלכלות סוריה ועיראק. בדרשת יום השישי, שנשא ב-23 במרץ 2018, אמר איש הדת הבכיר, כי כואב לראות שכאשר עיראק וסוריה נזקקו לאיראן כדי להשתחרר מידי הטרוריסטים, הלוחמים האיראנים יצאו להגנתן, אך כעת, כאשר שתי מדינות אלה אמורות לשמש שווקים עבור איראן, איראן אינה זוכה לשום חלק, בעוד שלאלה שסייעו לדאעש, יש חלק בשווקים בסוריה ובעיראק (אילנ"א, 23 במרץ 2018).

The post מבט לאיראן (15 באפריל 2018 – 29 באפריל, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (29 באפריל 2018 – 13 במאי, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • באיראן מנסים להצניע את מעורבות כוח קדס של משמרות המהפכה באירועי ליל ה-10 במאי 2018, שהחלו בירי רקטות לעבר מוצבי צה"ל ברמת הגולן. התקשורת האיראנית הציגה את האירועים כעימות ישיר בין ישראל וסוריה. התגובה האיראנית המוגבלת והניסיון להצניע את מעורבות משמרות המהפכה באירועים מעידים על חוסר רצון מצד איראן בעימות כולל ועל האילוצים הניצבים בפניהם בזירה הסורית.
  • בצל המתיחות הגוברת בין איראן וישראל נמשכים איומים מצד בכירים איראנים כנגד ישראל: שר ההגנה אמיר חאתמי הזהיר מפני תגובה איראנית מוחצת כנגד ישראל אם זו תמשיך לפעול נגד ארצו ואילו ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, מחמד באקרי, הצהיר, כי אויבי איראן (במשתמע ישראל) יזכו בתגובה הולמת על תוקפנותם בזמן הראוי.
  • בתוך כך, הכחיש מקור צבאי איראני את הדיווחים על תקיפת יעדים איראנים במסגרת תקיפה, שבוצעה בליל ה-29 באפריל 2018 נגד בסיסים צבאיים באזור חלב וחמאה. גם התקיפה בסוריה בליל ה-8 במאי 2018, שיוחסה לישראל, לא זכתה להתייחסויות מצד בכירים איראנים.
  • איראן בירכה, כצפוי, על הישגי חזבאללה בבחירות הכלליות, שהתקיימו בלבנון והציגה אותה כניצחון ל"חזית ההתנגדות" וכתבוסה לסעודיה ולמערב. עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר של מנהיג איראן, כינה את תוצאות הבחירות "ניצחון גדול" המשלים את הניצחונות הצבאיים של חזבאללה במאבק נגד ישראל.
  • מגעים בין איראן לנציגים כורדים מסוריה ומעיראק: יועץ המנהיג, עלי-אכבר ולאיתי, נפגש בראשית מאי 2018 עם משלחת של נציגי שבטים כורדים מסוריה, שביקרה בטהראן. במקביל נפגשה משלחת איראנית בראשות שר התעשייה האיראני בארביל שבצפון עיראק עם נציגי החבל הכורדי העיראקי. בכינוס בארביל חתמו שני הצדדים על הסכם לשיתוף פעולה כלכלי בין איראן לכורדיסטאן העיראקית.
כללי

סוריה

  • אמיר חאתמי (Amir Hatami), שר ההגנה האיראני, הזהיר את ישראל מפני תגובה נחרצת אם תמשיך לפעול נגד איראן. בעקבות מסיבת העיתונאים של ראש הממשלה נתניהו (30 באפריל 2018), שבה הציג מידע מודיעיני בנוגע לתוכנית הגרעין הצבאית של איראן, הזהיר חאתמי, כי אם ימשיכו "המשטר הציוני" ותומכיו במזימותיהם ובהתנהגותם המסוכנת, תגובת איראן תהיה מוחצת ותגרום להם להצטער על כך. חאתמי ציין, כי "הצגת התעמולה של נתניהו" היא חלק ממאמצי ישראל לחפות על פשעיו נגד העם הפלסטיני (תסנים, 1 במאי 2018).
  • לאיומי איראן הצטרף גם מחמד באקרי (Mohammad Bagheri), ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, שהצהיר בהתייחסות מרומזת לישראל, כי אם האויב יבצע תוקפנות כנגד האינטרסים של איראן, היא תגיב בהתאם ובזמן המתאים. הוא ציין, כי העדר תגובה לכמה אירועים, שהתרחשו בימים האחרונים, אין משמעותו שתיקה או קבלה של התוקפנות וכי האויבים יזכו בתגובה בזמן הראוי (תסנים, 7 במאי 2018).
המעורבות האיראנית בסוריה ובלבנון
  • באיראן מנסים להצניע את מעורבות כוח קדס של משמרות המהפכה באירועי ליל ה-10 במאי 2018, שהחלו בירי רקטות לעבר מוצבי צה"ל ברמת הגולן. התקשורת האיראנית מציגה את האירועים כעימות ישיר בין ישראל וסוריה. בתגובה לירי הרקטות תקפו מטוסי חיל האוויר בסיסים סוריים, ששימשו, בין היתר, תשתיות של משמרות המהפכה ומיליציות שיעיות הפועלות בחסות כוח קדס של משמרות המהפכה. דובר צה"ל אמר, כי בין היעדים שהותקפו: אתרי מודיעין איראניים המופעלים על-ידי כוח קדס, מפקדות לוגיסטיות של כוח קדס, מתחם צבאי ומתחם לוגיסטי של כוח קדס באל-כסוה שמדרום לדמשק, מחנה צבאי איראני צפונית לדמשק, אתרי אחסנת נשק של כוח קדס בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק, מערכות ומוצבי מודיעין המשויכים לכוח קדס ועמדות צבאיות ואמצעי לחימה.
  • בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, גינה את "התוקפנות הצבאית" הנמשכת מצד ישראל נגד סוריה וכינה אותה הפרה בוטה של ריבונות סוריה. בהודעתו לא נכללה כל התייחסות למעורבות איראנית באירועים (מהר, 11 במאי 2018).

תגובת דף האינסטגרם של קאסם סלימאני לאירועי ליל 10 במאי 2018
תגובת דף האינסטגרם של קאסם סלימאני לאירועי ליל 10 במאי 2018

  • קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות הסורית, כי ישראל תקפה עמדות של צבא סוריה בפאתי קוניטרה וכי בין היעדים היו גם עמדות של מיליציות איראניות ושל חזבאללה בגולן הסורי. ב-9 במאי 2018 דיווח הארגון הסורי לזכויות אדם כי בתקיפה, שיוחסה לישראל, בליל ה-8 במאי, נהרגו לפחות 15 בני אדם, בהם שמונה איראנים. בהודעת הארגון נמסר, כי יעד התקיפה היה מתקנים צבאיים שהיו בשימוש איראן באזור אל-כסוה. תקיפה זו עברה ללא התייחסות איראנית רשמית.
  • מקור צבאי איראני הכחיש בפני סוכנות הידיעות מהר (Mehr, 30 באפריל 2018) את הדיווחים על תקיפת יעדים איראנים בסוריה במסגרת תקיפה, שבוצעה בליל ה-29 באפריל 2018 נגד מספר בסיסים צבאיים באזור חלב וחמאה. מקורות שונים דיווחו, כי מטרות התקיפה היו שדה תעופה סמוך לחלב ובסיס צבא באזור חמאה, המשמש גם את משמרות המהפכה ומיליציות שיעיות הפועלות בחסות איראנית. כמו כן דווח, כי בתקיפה, שיוחסה לישראל, הותקף מתקן הכולל תשתית תת-קרקעית לייצור ואחסנת טילים. מקורות סורים, שצוטטו בתחילה גם בכמה סוכנויות ידיעות איראניות, דיווחו על 18 הרוגים איראנים, אך דיווחים אלה הוכחשו זמן קצר לאחר מכן בתקשורת האיראנית (תסנים, 30 באפריל 2018).
  • עלאא' אל-דין ברוג'רדי (Alaeddin Boroujerdi), יו"ר ועדת המג'לס למדיניות חוץ ולביטחון לאומי, ביקר בסוף אפריל בדמשק. ב-30 באפריל 2018 נפגש ברוג'רדי עם הנשיא אסד ושוחח עימו בנוגע להתפתחויות בסוריה. לביקורו של יו"ר הועדה התלוו שלושה חברי מג'לס נוספים, בהם כארן ח'אנלאריאן (Karen Khanlarian), נציג הקהילה הארמנית במג'לס, וסיאמכ מורה-צדק (Siamak Moreh Sedgh), נציג הקהילה היהודית במג'לס (אירנ"א, 30 באפריל 2018).
  • במסיבת עיתונאים בדמשק גינה ברוג'רדי את התקיפות הצבאיות האחרונות, שביצעו ארה"ב, בריטניה, צרפת וישראל בסוריה, ואמר, כי הן מהוות הפרה של החוק הבינלאומי (עצר-י איראן, 2 במאי 2018).
  • עלי-אכבר ולאיתי, יועצו לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, נפגש בראשית מאי 2018 עם משלחת נציגי שבטים כורדים מסוריה בראשות ח'אלד עטיה (Khalid Atiyah), שביקרה באיראן. בפגישה אמר ולאיתי, כי השבטים הכורדים בסוריה נאבקים נגד ארה"ב והציונים ויגרשו אותם מאזור מזרח הפרת. הוא ציין, כי נוכחות מנהיגי הכורדים ממחוזות אל-חסכה, אלרקה ודיר אלזור באיראן היא תשובה מעשית לארה"ב, לציונים ולסעודים המבקשים להציג את הכורדים בסוריה כתומכיהם (תסנים, 1 במאי 2018).
לבנון
  • איראן הבליטה את הישגי חזבאללה בבחירות הכלליות, שהתקיימו בשבוע שעבר בלבנון, והציגה אותם כניצחון ל"חזית ההתנגדות" וכתבוסה לערב הסעודית. עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר של מנהיג איראן לעניינים בינלאומיים, כינה את תוצאות הבחירות בלבנון "ניצחון גדול" נגד ישראל. בריאיון לטלוויזיה האיראנית (7 במאי 2018) אמר ולאיתי, כי ניצחון זה משלים את הניצחונות הצבאיים של העם הלבנוני ונציגיו, חזבאללה ויתר כוחות ההתנגדות, במאבק נגד ישראל ותומכיה. הוא הוסיף, כי הבחירות מוכיחות שהעם הלבנוני תומך במדיניות הממסד הלבנוני בתחומים שונים, ובכלל זה במאבק נגד ישראל ובסיוע לסוריה נגד הטרוריסטים. בהתייחסו למעורבות ערב הסעודית בלבנון אמר ולאיתי, כי לפני מספר חודשים ניסו הסעודים לעורר בלבנון תוהו ובוהו ועימותים פנימיים באמצעות חטיפת ראש ממשלת לבנון, סעד חרירי, כדי למנוע את הישגי ההתנגדות בבחירות. מזימתם נכשלה, עם זאת, בזכות הנשיא מישל עון, מנהיג חזבאללה, חסן נצראללה, והעם הלבנוני, שהוכיח כי אינו מושפע מאיומי הסעודים, האמריקאים והישראלים.
  • במאמר פרשנות, שהתפרסם באתר השמרני פרדא ניוז (7 במאי 2018), נכתב, כי הישגי חזבאללה בלבנון בכלל, ובבירות בפרט, מעידים על כך שדעת הקהל הלבנונית מתייחסת לאיראן ולחזבאללה באופן חיובי. זאת, למרות מאמצי מתנגדי הארגון להציג את מעורבות איראן בלבנון כאיום ולנצל את נוכחות חזבאללה בסוריה כדי להסית נגדו.
המעורבות האיראנית בעיראק
  • בראשית מאי התכנסה בארביל שבצפון עיראק ועידה משותפת לנציגים מהחבל הכורדי העיראקי ומאיראן. בראש המשלחת האיראנית לוועידה עמד שר התעשייה האיראני, מחמד שריעתמדרי (Mohammad Shariatmadari), שנפגש במהלך ביקורו עם נצ'רואן בראזני, ראש הממשלה האזורית של כורדיסטאן העיראקית. גם שגריר איראן בבגדאד, אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), השתתף בועידה. בתום הכינוס חתמו שני הצדדים על הסכם לשיתוף פעולה כלכלי ביניהם. שריעתמדרי אמר, כי ההסכם מהווה בסיס חיובי לקידום שיתוף הפעולה הכלכלי בין איראן וכורדיסטאן העיראקית וכי ועדה משותפת, שהוקמה בתמיכת הממשל המרכזי בבגדאד, שגרירות איראן בעיראק ושגרירות עיראק באיראן, תבחן את סוגיית הקשרים בין טהראן לחבל הכורדי. ראש הממשלה האזורית של כורדיסטאן העיראקית ברזאני אמר, כי בכוונת החבל הכורדי להקים "אזור סחר חופשי" בסמוך לגבול עם איראן על מנת לקדם את היחסים הכלכליים בין ארביל וטהראן (Rudaw, 3-2 במאי 2018).

חתימת הסכם לשיתוף פעולה כלכלי בין איראן לכורדיסטאן העיראקית (אירנ"א, 3 במאי 2018)
חתימת הסכם לשיתוף פעולה כלכלי בין איראן לכורדיסטאן העיראקית (אירנ"א, 3 במאי 2018)

The post מבט לאיראן (29 באפריל 2018 – 13 במאי, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

הצהרות בכירים רוסיים בעניין הוצאת הכוחות הזרים מסוריה מעוררות ביקורת גוברת באיראן

$
0
0
עיקרי הדברים
  • הצהרות נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ושליחו הנשיאותי, אלכסנדר לברנטייב, לפיהן על הכוחות הצבאיים הזרים, ובכלל זה כוחות איראן וחזבאללה, לעזוב את סוריה מעוררות בימים האחרונים ביקורת חריפה באיראן כלפי רוסיה. ב-17 במאי 2018 נפגש נשיא רוסיה עם נשיא סוריה, בשאר אסד, באתר הנופש סוצ'י. בעקבות הפגישה הצהיר הנשיא פוטין, כי התקדמות תהליך ההסדרה בסוריה צריכה לזרז את נסיגת הכוחות הזרים מסוריה. למחרת הפגישה הבהיר שליחו הנשיאותי של פוטין, כי כוונת נשיא רוסיה הייתה לכל הכוחות הזרים בסוריה, ובהם גם כוחות איראן, חזבאללה, תורכיה וארה"ב. לברנטייב הדגיש, כי הצהרתו של פוטין מהווה "מסר פוליטי", אם כי הוסיף, כי אין לראות בה תחילהו של תהליך נסיגה של כוחות זרים מהמדינה. מדובר, לדבריו, בעניין מורכב מאוד, משום שהצעדים הללו חייבים להיות מיושמים במקביל ובמסגרת תהליך ייצוב האזור (Interfax, 18 במאי 2018).

בתגובה ראשונית להצהרות הרוסיות אמר דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), כי אף אחד אינו יכול לכפות על איראן דבר. לדבריו איראן תישאר בסוריה כל עוד קיים איום הטרור וכל עוד ממשלת סוריה מעוניינת בנוכחות האיראנית. במסיבת העיתונאים השבועית שלו אמר קאסמי, כי מי שצריך לעזוב את סוריה הם אלה שנכנסו אליה ללא אישור ממשלת סוריה, במשתמע ארה"ב ותורכיה (תסנים, 21 במאי 2018).

  • הצהרות הבכירים הרוסים עוררו ביקורת חריפה וחריגה בעיתונות האיראנית. במאמרי פרשנות, שהתפרסמו בימים האחרונים בעיתונות האיראנית, נכתב, כי ההצהרות הרוסיות האחרונות מספקות הוכחה נוספת לכך, שלא ניתן לבטוח ברוסיה המוכנה תמיד להקריב את איראן לטובת האינטרסים שלה. בפרשנויות נטען, כי רוסיה הסכימה לאחרונה להיענות לבקשות מצד ישראל, שלא להגביל את פעילותה נגד יעדים איראנים בסוריה כל עוד הדבר נעשה בתיאום עם מוסקבה. העיתונות האיראנית הביאה כעדות לשינוי במדיניות הרוסית את שתיקת מוסקבה לאחר התקיפה, שביצעה ישראל בליל ה-10 במאי 2018 נגד עשרות יעדים איראנים בסוריה בתגובה לירי רקטות לעבר מוצבי צה"ל ברמת הגולן.
  • במקביל לביקורת כלפי רוסיה סביב הסוגיה הסורית, נשמעת בימים האחרונים בטהראן ביקורת גם כלפי מדיניות רוסיה בנוגע לעתיד הסכם הגרעין לאור הודעת הנשיא טראמפ על פרישת ארה"ב מן ההסכם. ב-15 במאי 2018 צוטט סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריבקוב, באומרו, כי יהיה זה בלתי אפשרי לשמר את הסכם הגרעין ללא ויתורים מצדה של טהראן (רויטרס, 15 במאי 2018). זמן קצר לאחר פרסום הידיעה התברר, כי מקור הדיווח בטעות בתרגום וכי סגן השר התייחס למעשה לניסיון אמריקאי להכניס דרישה לוויתורים מצד איראן. אלא שבשלב זה דבריו כבר עוררו ביקורת חריפה בטהראן וחיזקו את תחושת חוסר האמון כלפי רוסיה.
  • הביקורת באיראן כלפי המדיניות הרוסית אינה חדשה והיא נטועה בחשדנות איראנית היסטורית עמוקה כלפי רוסיה ושאיפותיה האזוריות. גם בשנה שעברה התפרסמו בעיתונות האיראנית פרשנויות ביקורתיות כלפי רוסיה, שבהן נטען, כי מדיניותה בסוריה מתעלמת מאינטרסים איראנים חיוניים.[1] ביקורת זו נשמעה חרף המשך שיתוף הפעולה הצבאי בין איראן לרוסיה בסוריה והתיאומים המדיניים הרצופים בין בכירים איראנים ורוסים סביב ההתפתחויות הצבאיות ותהליך ההסדרה המדינית בסוריה.
  • התגברות הביקורת בימים האחרונים כלפי רוסיה משקפת, עם זאת, חוסר שביעות רצון גובר מצד טהראן ביחס להתנהלות הרוסית בזירה הסורית וחשש מפני כוונותיה של מוסקבה לעתיד. חילוקי הדעות בין שתי המדינות הינם פועל יוצא משאיפות כל אחת משתי המדינות להשפעה ואף להגמוניה בסוריה ומראייה שונה של מערכות היחסים עם מדינות האזור, ובהן ישראל. איראן אומנם עודדה את הכניסה הרוסית לסוריה כדי להציל את משטר אסד, אך כתוצאה מכך היא איבדה את ההגמוניה בסוריה ונאלצה להסתפק לעיתים בתפקיד משני במהלכים הצבאיים והמדיניים במדינה.

כל עוד נמשכה מלחמת האזרחים בסוריה במלוא עוזה, יכול היה שיתוף הפעולה הצבאי והמדיני בין איראן ורוסיה להתקיים על בסיס אינטרסים משותפים, שנועדו למנוע את נפילת סוריה לידי ארגוני המורדים ולמנוע השפעה מערבית בסוריה. אלא שההתקדמות במגעים להסדר מדיני בסוריה והתייצבות משטרו של הנשיא אסד מייצרות פוטנציאל לחיכוך גובר בין שתי המדינות. איראן, הדוגלת בשמירה על לכידותה הטריטוריאלית של סוריה תחת שלטון אסד, מסתייגת ממדיניות רוסיה לכונן פדרציה רופפת בסוריה ונחושה, לפחות לעת עתה, להמשיך במאמציה לבסס דריסת רגל צבאית ארוכת טווח בסוריה לצד השפעה פוליטית וכלכלית.

  • בשלב זה רוסיה עדיין מכירה בנחיצות הנוכחות הצבאית של איראן והמיליציות השיעיות הפועלות בחסותה בסוריה, מאחר שטרם הושגה הכרעה סופית במערכה הצבאית. אף על-פי כן, התבטאויות הבכירים הרוסים שבות ומצביעות על כך, שרוסיה אינה רואה הצדקה בנוכחות צבאית איראנית קבועה בסוריה. זאת ועוד, היא גם מודעת לכך, שנוכחות איראן ושלוחיה בסוריה מייצרת חיכוך גובר עם ישראל עד כדי עימותים צבאיים ישירים בין איראן וישראל, מאיימת על הישגי המשטר הסורי ומסכנת את עתיד תהליך ההסדרה בתום מלחמת האזרחים. ניתן להעריך, לפיכך, כי חילוקי הדעות בין איראן ורוסיה עשויים להחריף עוד יותר ככל שיתקדמו המגעים להסדר מדיני, שייקבע את גורלו של הנשיא אסד, וככל שתגבר ההכרה במוסקבה כי ייצוב המצב בסוריה מחייב את צמצום הנוכחות האיראנית במדינה.
נספח א
פרשנויות ביקורתיות כלפי רוסיה בעיתונות האיראנית
  • ב-15 במאי פרסם האתר "תאבנאכ" מאמר פרשנות, בו נטען, כי הצהרת סגן שר החוץ הרוסי לפיה איראן תידרש לוויתורים על מנת לשמר את הסכם הגרעין היא עדות ראשונה לשינוי במדיניות רוסיה כלפי איראן. האתר האשים את רוסיה, כי היא "משחקת בקלף האיראני" על מנת להשיג ויתורים הן מאיראן והן ממדינות המערב. האתר קרא להתייצב איתן בפני הניסיונות הרוסים לכפות על איראן ויתורים נוספים.
  • מאמר זה התפרסם ימים ספורים לאחר מאמר פרשנות נוסף, שהתפרסם ב"תאבנאכ" והזהיר מפני שינוי מדיניות רוסיה כלפי איראן בעקבות פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין. במאמר פרי עטו של מצטפא נג'פי (Mostafa Najjafi, 12 במאי 2018) נכתב, כי רוסיה תמכה בעבר בהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם להטיל סנקציות על איראן או לכל הפחות נמנעה משימוש בזכות הוטו שלה במועצה. כעת, כאשר איראן זקוקה לתמיכה דיפלומטית עולמית על מנת להיאבק נגד מדיניותו החד-צדדית של הנשיא טראמפ, רוסיה עלולה לשוב ולהשתמש ב"קלף האיראני" לטובתם ולשנות את מדיניותה.
  • לטענת הפרשן, השינוי במדיניות רוסיה ניכר היטב בהצהרת סגן שר החוץ הרוסי, לפיה מוסקבה מוכנה להוסיף נספח להסכם הגרעין; בדיווחים בנוגע לנכונות רוסית להסכים לבקשת ישראל שלא להגביל את פעילותה נגד עמדות איראניות בסוריה כל עוד הדבר נעשה בתיאום עם מוסקבה; ובסירוב מוסקבה לספק למשטר הסורי את מערכת ההגנה האווירית S-300 בעקבות ביקור ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה ב-9 במאי.
  • ב-17 במאי פרסם העיתון הרפורמיסטי "אבתכאר" (Ebtekar) מאמר פרשנות, שקרא לשלטונות איראן להעדיף את הגברת שיתוף הפעולה עם אירופה על פני רוסיה. במאמר נטען, כי רוסיה דואגת אך ורק לאינטרסים שלה, אינה מעוניינת בשיפור הקשרים בין איראן למערב ואינה מחשיבה עצמה כידידתה של טהראן. במאמר נטען, כי גם בעבר הפגינה רוסיה עמדה בלתי ראויה כלפי איראן, למשל: עיכובים בהקמת הכור הגרעיני בבושהר ובאספקת מערכות הגנה אווירית לאיראן, תמיכת רוסיה בסנקציות הבינלאומיות נגד איראן והמשך שיתוף הפעולה בין רוסיה לישראל, גם לאחר התקיפות הישראליות בסוריה.

כעת, משעה שארה"ב נסוגה מהסכם הגרעין, רוסיה מבקשת לשוב ולהשיג ויתורים מאיראן כדי לבסס את מעמדה ואת האינטרסים שלה. היא אף עשויה להשתמש בראש הממשלה נתניהו כמתווך על מנת לשפר את קשריה עם ארה"ב. משמעות הדבר היא שלאחר הכאוס, שנוצר בעקבות פרישת הנשיא טראמפ מהסכם הגרעין, אין לצפות שרוסיה תעמוד לצד איראן. זאת, בשונה ממדינות אירופה, המעוניינות לשמר את "זהותן הפוליטית" מול ארה"ב.

 

פגישת פוטין-רוחאני בטהראן (מהר, 1 בנובמבר 2017)
פגישת פוטין-רוחאני בטהראן (מהר, 1 בנובמבר 2017)

  • ב-19 במאי פרסם האתר "תאבנאכ" מאמר פרשנות נוסף, בו כינה את הצהרות יועצו הנשיאותי של ולדימיר פוטין בנוגע להמשך נוכחותם של כוחות זרים בסוריה "משחק הרוסים במגרשן של ישראל ואמריקה". במאמר נכתב, כי לאחר הצהרות פוטין בפגישתו עם נשיא סוריה בסוצ'י, העריכו כמה מתומכי רוסיה, כי פוטין לא התכוון לכוחות איראן או חזבאללה אלא רק לכוחות ארה"ב ותורכיה, אך דברי לברנטייב הבהירו כי פוטין התכוון גם לכוחותיה של איראן. פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין הגבירה, לטענת "תאבנאכ", את הצורך של איראן בתמיכת רוסיה, וזו עשויה להשתמש בנסיבות החדשות שנוצרו על מנת לדרוש מטהראן ויתורים בסוגיית סוריה ובסוגיות נוספות.
  • ב-19 במאי התפרסם באתר "פרארו" (Fararu) מאמר פרשנות פרי עטו של הפרשן הפוליטי עלי ביגדלי (Ali Bigdeli), שהתייחס לחוסר האמון העמוק מצד האיראנים כלפי רוסיה הנובע מהתנהלותה כלפי איראן ב-200 השנים האחרונות, למשל: התערבותה הצבאית באיראן, תמיכתה בבדלנים איראנים לאחר מלחמות העולם הראשונה והשנייה, סירובה להסיג את כוחותיה מאיראן בתום מלחמת העולם השנייה, תמיכתה במפלגה הקומוניסטית האיראנית ותמיכתה בעיראק במלחמת שמונה השנים עם איראן בשנות השמונים. מדיניותה העוינת של רוסיה כלפי איראן נמשכה גם לאחר התפרקות ברית המועצות ובאה לידי ביטוי, בין היתר, במחלוקת עם איראן סביב הים הכספי וניצול משאבי הנפט, בעיכובים בהעברת מערכת ההגנה האווירית S-300 לאיראן ובתמיכתה בהטלת סנקציות כלכליות על טהראן.
  • במאמר הובאה התייחסותו של הדיפלומט האיראני לשעבר, עלי ח'רם (Ali Khoram), שהצהיר, כי לא ניתן לבטוח ברוסיה, שכבר הוכיחה בעבר, כי אין היא ראויה לאמון מצד איראן. רוסיה אינה ניצבת לצד איראן, במיוחד לנוכח הלחץ בו היא נתונה מצד ארה"ב וישראל, והיא תעדיף "להקריב" את איראן על מנת לספק את הוויתורים להם היא נדרשת מצד ארה"ב.
  • ב-20 במאי התפרסם ביומון הרפורמיסטי "אעתמאד" (E'temaad) מאמר פרשנות של ארדשיר סנאא'י (Ardeshir Sanaei). במאמר נכתב, כי מוסקבה מוטרדת מאוד מההסלמה הגוברת בין איראן וישראל, שעלולה לסכן את המשך תהליך ההסדרה וההתייצבות בסוריה ולפתוח חזית צבאית חדשה בסוריה. הנשיא פוטין ויועציו סבורים, שיוכלו למנוע עימות צבאי חדש בסוריה באמצעות תוכנית להסגת הכוחות הזרים מסוריה. אין משמעות הדבר הרחקת איראן מהתהליך המדיני בסוריה או הרחקת הנשיא אסד מטהראן, אלא צמצום הנוכחות הצבאית האיראנית היוצרת מתיחות בין איראן וישראל. במאמר נכתב, כי אם תימשך המתיחות בין איראן וישראל, עלולים הרוסים להידרש לבחירה בין טהראן ותל אביב כדי למנוע משבר חדש בסוריה. איראן ורוסיה זקוקות זו לזו בסוריה, ממלאות תפקיד משלים חרף חילוקי הדעות ביניהן ואינן יכולות לקבל החלטות בנוגע לעתיד סוריה ללא תיאום ביניהן. עם זאת, איראן עלולה להידרש לצמצום נוכחותה הצבאית בסוריה.
נספח ב
ההתפתחויות בשיתוף הפעולה בין איראן ורוסיה בחודשים האחרונים
  • בחודשים האחרונים נמשך שיתוף הפעולה בין איראן לרוסיה סביב המערכה הנמשכת בסוריה. במחצית אפריל 2018 דיווחה רשת אל-מיאדין של חזבאללה, כי איראן הסכימה לבקשת רוסיה לשוב ולהשתמש בבסיס חיל האוויר בהמדאן שבמערב איראן לצורך תדלוק מפציצים רוסיים המשמשים לתקיפת יעדים בסוריה (אל-מיאדין, 13 באפריל 2018). באוגוסט 2016 עשו מטוסי קרב רוסיים שימוש בשדה התעופה בהמדאן לתקיפת יעדים בסוריה. שימוש זה עורר ביקורת פנימית חריפה באיראן, שהביאה להפסקת שימוש זה. עם זאת, בכירים איראנים הבהירו, כי יאפשרו לרוסים להשתמש בשדה התעופה הצבאי גם בעתיד בהתאם לצרכים המבצעיים.
  • כתב סוכנות הידיעות "תסנים" (המזוהה עם משמרות המהפכה) צייץ בחשבון הטוויטר שלו (13 באפריל 2018), כי הבקשה הרוסית לשימוש מחודש בבסיס הועברה למזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח'אני, במהלך ביקור אלכסנדר לברנטייב, שליחו הנשיאותי של ולדימיר פוטין, בטהראן. הביקור התקיים לאחר תקיפת ישראל את בסיס חיל האוויר הסורי T-4 באזור העיר תדמור ב-8 באפריל, שבה נהרגו שבעה מאנשי משמרות המהפכה, בהם בכיר במערך כלי הטיס הלא-מאוישים של משמרות המהפכה, ולקראת התקיפה, שביצעו ארה"ב, בריטניה וצרפת ב-15 באפריל נגד יעדי נשק כימי בסוריה בתגובה למתקפה כימית, שביצע המשטר הסורי בדומא.
  • חרף שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות, הבהירה מוסקבה במספר הזדמנויות בשנה האחרונה, כי הכוחות האיראנים בסוריה יצטרכו לעזוב את המדינה לאחר שתושג הכרעה סופית במערכה הצבאית. בפברואר 2018 הצהיר שגריר רוסיה בטהראן, לבאן ג'גריאן, בריאיון לסוכנות הידיעות אינטרפקס (5 בפברואר), כי על כל הכוחות הצבאיים הזרים, ובכלל זה הכוחות האיראנים, לעזוב את סוריה לאחר תבוסתם הסופית של הטרוריסטים. הוא ציין, כי גם דובר משרד החוץ האיראני הצהיר לאחרונה, ש"היועצים הצבאיים" האיראנים יעזבו את סוריה בהסכמת ממשלתה כאשר תסתיים משימתם.
  • בתוך כך נמשכים כל העת תיאומים בין איראן לרוסיה סביב ההתפתחויות בסוריה בדרג הבכיר ובאמצעות דרגי עבודה. ב-4 באפריל, 2018, נפגשו נשיאי איראן, רוסיה ותורכיה באנקרה כדי לדון בהתפתחויות בסוריה. בתום הפסגה סיכמו שלושת הנשיאים לשוב ולהיפגש בקרוב בטהראן. במקביל קיים שר ההגנה האיראני, אמיר חאתמי (Amir Hatami), ביקור במוסקבה לצורך השתתפות בוועידת הביטחון הבינלאומית. במהלך הביקור נפגש השר עם עמיתו הרוסי, סרגיי שויגו, ודן עימו ביחסים הבילטרליים בין רוסיה ואיראן ובשיתוף הפעולה האזורי ביניהן (אירנ"א, 4 באפריל 2018(.
  • ב-10 באפריל, 2018, נפגש יועצו של שר החוץ האיראני לעניינים מדיניים, חסין-ג'אברי אנצארי (Hossein Jaberi Ansari), בטהראן עם שליחו המיוחד של נשיא רוסיה לענייני סוריה, אלכסנדר לברנטייב. אנצארי אמר, כי ההתפתחויות בסוריה מחייבות להגביר את שיתוף הפעולה בין שתי המדינות. בפגישה השתתפו גם נציגים ממשרדי ההגנה של שתי המדינות. במהלך ביקורו הבלתי מתוכנן בטהראן נפגש לברנטייב גם עם מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמח'אני, ודן עימו בהתפתחויות בסוריה, ובראשן התקיפה הישראלית בבסיס חיל האוויר הסורי T-4 ואיומי ארה"ב לתקוף בסוריה בתגובה לשימוש בנשק כימי על-ידי צבא סוריה (איסנ"א, 10 באפריל 2018).
  • בסוף אפריל קיים עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, ביקור בסוצ'י במהלכו נפגש עם מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה, ניקולאי פטרושב. השניים דנו בהתפתחויות בסוריה ובעתיד הסכם הגרעין (פארס, 24 באפריל 2018).

The post הצהרות בכירים רוסיים בעניין הוצאת הכוחות הזרים מסוריה מעוררות ביקורת גוברת באיראן appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לאיראן (13 במאי 2018 – 27 במאי, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • הצהרות נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ושליחו הנשיאותי, אלכסנדר לברנטייב, לפיהן על הכוחות הצבאיים הזרים, ובכלל זה כוחות איראן וחזבאללה, לעזוב את סוריה מעוררות בימים האחרונים ביקורת חריפה באיראן כלפי רוסיה. דובר משרד החוץ האיראני הצהיר, כי אף אחד אינו יכול לכפות על איראן לעשות דבר וכי היא תישאר בסוריה כל עוד קיים איום של טרור וכל עוד ממשלת סוריה מעוניינת בנוכחותה. בעיתונות האיראנית נשמעה ביקורת חריפה וחריגה כלפי רוסיה ונכתב, כי ההצהרות הרוסיות האחרונות מספקות הוכחה נוספת לכך שלא ניתן לבטוח ברוסיה שתעמוד לצד איראן.
  • על רקע האתגרים הניצבים בפני מאמציה לבסס דריסת רגל צבאית בסוריה, ממשיכה איראן לקדם את השפעתה הכלכלית במדינה. שר התחבורה והפיתוח העירוני, עבאס אח'ונדי, ביקר במחצית מאי בדמשק ונפגש עם בכירים סורים, בהם גם הנשיא אסד, כדי לדון עימם בהרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין שתי המדינות ובהשתתפות איראן במאמצי השיקום הכלכלי של סוריה בתום מלחמת האזרחים.
  • באיראן ניכרת דאגה מתוצאות הבחירות הכלליות בעיראק, ובמיוחד מההישג המשמעותי, שבו זכתה רשימתו של מקתדא אלצדר, המוביל בשנים האחרונות את ההתנגדות למעורבות איראן בעיראק. דוברים רשמיים איראנים מנסים אומנם להמעיט ממשמעות ההישג בו זכה אלצדר ביחס לעתיד היחסים בין שתי המדינות, אך פרשנים איראנים מעלים חשש מפני כינון קואליציה בין ראש הממשלה המכהן, חידר אלעבאדי, לאלצדר, שתציב מגבלות נוספות בפני המעורבות האיראנית בעיראק. בשלב זה ממתינים, עם זאת, באיראן לראות מה יהיה הרכב הממשלה החדשה בבגדאד. בתוך כך דיווחה התקשורת המערבית והערבית, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הגיע לאחר הבחירות לבגדאד על מנת לקיים התייעצויות ולקדם הרכבת ממשלה שתהיה נוחה יותר עבור האיראנים.
  • יחיא סנואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה העניק ראיון לאלמיאדין שבו התייחס, בין השאר, ליחסי חמאס עם איראן, בתשובה לשאלה אודות קשר חמאס-סלימאני הוא אמר, כי לחמאס קשרי תיאום על בסיס יום יומי עם חזבאללה. הוא ציין כי קשרי חמאס עם איראן, איתנים וכי איראן מספקת כספים, אמצעי לחימה וידע של מומחים לחמאס ולארגונים נוספים. כמו כן קיימים קשרים עם משמרות המהפכה ובפרט עם קאסם סלימאני. לדבריו כולם פועלים נגד ישראל ("הכיבוש") ולמען מימוש האינטרסים הפלסטינים (אלמיאדין, 21 במאי 2018).
המעורבות האיראנית בסוריה
  • הצהרות נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ושליחו הנשיאותי, אלכסנדר לברנטייב, לפיהן על הכוחות הצבאיים הזרים, ובכלל זה כוחות איראן וחזבאללה, לעזוב את סוריה עוררו ביקורת חריפה באיראן כלפי רוסיה. ב-17 במאי 2018 נפגש נשיא רוסיה עם נשיא סוריה, בשאר אסד, באתר הנופש סוצ'י. בעקבות הפגישה הצהיר הנשיא פוטין, כי התקדמות תהליך ההסדרה בסוריה צריכה לזרז את נסיגת הכוחות הזרים מסוריה. למחרת הפגישה הבהיר שליחו הנשיאותי של פוטין, כי כוונת נשיא רוסיה הייתה לכל הכוחות הזרים בסוריה, ובהם גם אלה של איראן, חזבאללה, תורכיה וארה"ב. לברנטייב הדגיש, כי הצהרתו של פוטין מהווה "מסר פוליטי", אם כי הוסיף, כי אין לראות בה התחלה של תהליך נסיגה של כוחות זרים מהמדינה. מדובר, לדבריו, בעניין מורכב מאוד, משום שהצעדים הללו חייבים להיות מיושמים במקביל ובמסגרת תהליך ייצוב האזור (Interfax, 18 במאי 2018).
  • בתגובה ראשונית להצהרות הרוסיות אמר בהראם קאסמי (Bahram Qasemi),דובר משרד החוץ האיראני, כי אף אחד אינו יכול לכפות על איראן לעשות דבר וכי איראן תישאר בסוריה כל עוד קיים איום טרור וכל עוד ממשלת סוריה מעוניינת בנוכחות האיראנית. במסיבת העיתונאים השבועית שלו אמר קאסמי, כי מי שצריך לעזוב את סוריה הם אלה שנכנסו אליה ללא אישור ממשלת סוריה, במשתמע ארה"ב ותורכיה (תסנים, 21 במאי 2018).
  • הצהרות הבכירים הרוסים עוררו ביקורת חריפה וחריגה בעיתונות האיראנית. במאמרי פרשנות, שהתפרסמו בימים האחרונים בעיתונות האיראנית, נכתב, כי ההצהרות הרוסיות האחרונות מספקות הוכחה נוספת לכך שלא ניתן לבטוח ברוסיה המוכנה תמיד להקריב את איראן לטובת האינטרסים שלה. העיתונות האיראנית הביאה כעדות לשינוי במדיניות הרוסית את שתיקת מוסקבה לאחר התקיפה, שביצעה ישראל בליל ה-10 במאי כנגד עשרות יעדים איראנים בסוריה בתגובה לירי רקטות לעבר מוצבי צה"ל ברמת הגולן.[1]
  • עבאס אח'ונדי (Abbas Akhundi), שר התחבורה והפיתוח העירוני האיראני, ביקר במחצית מאי 2018 בסוריה ודן עם שר הבינוי והעבודות הציבוריות הסורי, חסין ערנוס (Hussein Arnous), ועם שר הכלכלה וסחר החוץ הסורי, סאמר אלח'ליל (Samer al-Khalil), בהרחבת שיתוף הפעולה הכלכלי בין איראן וסוריה. אח'ונדי, העומד בראש הועדה הכלכלית המשותפת לאיראן ולסוריה, אמר, כי איראן מוכנה לסייע לסוריה בשיקומה הכלכלי בתחומי הבינוי ופיתוח התשתיות (סאנ"א; אירנ"א, 17 במאי 2018). במהלך ביקורו בדמשק נפגש אח'ונדי גם עם הנשיא בשאר אסד, שהצהיר, כי חיזוק הקשרים הכלכליים בין איראן וסוריה הוא אחד מדרכי ההתנגדות החשובים ביותר לנוכח ניסיונות המערב להטיל מצור על העמים בסוריה ובאיראן ולהכניע את שתי המדינות באמצעות סנקציות כלכליות (מהר, 18 במאי 2018).
המעורבות האיראנית בעיראק
  • איראן בירכה על הבחירות הכלליות, שהתקיימו ב-12 במאי 2018 בעיראק. בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), דובר משרד החוץ האיראני, בירך את ממשלת עיראק ואת העם העיראקי על עריכת "בחירות מוצלחות" ואמר, כי העם העיראקי ביסס באמצעות השתתפותו בבחירות את ההישגים וההצלחות של המערכה נגד הטרור. הוא הוסיף, כי איראן מוכנה לסייע בשיקומה הכלכלי של עיראק (אירנ"א, 15 במאי 2018).
  • חרף התגובה האיראנית הרשמית, ניכרת באיראן דאגה לנוכח ההישג המשמעותי, שבו זכתה רשימתו של מקתדא אלצדר, המוביל בשנים האחרונות את ההתנגדות למעורבות האיראנית בעיראק. התקשורת האיראנית דיווחה על ההישג המשמעותי בו זכתה רשימת אלצדר והתייחסה לעמדותיו הביקורתיות כלפי איראן ומעורבותה בעיראק. ניכר, עם זאת, כי באיראן עדיין ממתינים לראות מה יהיה הרכב הממשלה החדשה בבגדאד, במיוחד לנוכח ההישג בו זכתה גם רשימת אלפתח בראשות האדי אלעאמרי (Hadi al-Ameri) המזוהה עם המיליציות השיעיות הפרו-איראניות. הפרשן הפוליטי האדי אנצארי (Hadi Ansari) העריך במאמר פרשנות, שפרסם באתר parine.com (16 במאי 2018), כי תוצאות הבחירות בעיראק עשויות להציב אתגר רציני לעתיד ההשפעה האיראנית בעיראק, במיוחד אם תקום קואליציה בין ראש הממשלה אלעבאדי למקתדא אלצדר. הוא ציין, עם זאת, כי איראן יכולה לנקוט באסטרטגיה נבונה על מנת להתגבר על אתגר זה ואולי אף לנצל את אלצדר כגשר לעולם הערבי ולערב הסעודית.
  • פרשן איראני נוסף, צאדק כושכי (Sadegh Kushki), ניסה, אף הוא, להמעיט ממשמעות ההישג בו זכה אלצדר ביחס למעמדה של איראן בעיראק. בריאיון ליומון ארמאן-י אמרוז (Arman-e Emruz, 17 במאי 2018) הצביע הפרשן על ההבדל בין הצהרות פוליטיקאים במהלך מערכת בחירות להתנהלותם בפועל. הוא העריך, כי גם אם יצליח אלצדר להקים קואליציה עם אישים נוספים, שאינם מעוניינים ביחסים ידידותיים עם איראן, הוא לא יוכל להתעלם מהקשרים הטובים בין שתי המדינות ומהמציאות של גבול ארוך משותף בן 1,200 ק"מ בין איראן לעיראק.

תמונה משנת 2006 של מקתדא אלצדר עם עלי לאריג'אני (יו"ר המג'לס, אז שימש כמזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי) (איסנ"א, 22 בינואר, 2006)
תמונה משנת 2006 של מקתדא אלצדר עם עלי לאריג'אני (יו"ר המג'לס, אז שימש כמזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי) (איסנ"א, 22 בינואר, 2006)

  • בתוך כך דווח בתקשורת הערבית והמערבית, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, הגיע במחצית מאי 2018 לביקור בבגדאד כדי לקיים התייעצויות פוליטיות בעקבות הבחירות בעיראק ולקדם הרכבת ממשלה שתעלה בקנה אחד עם האינטרסים האיראנים (אלשרק אלאוסט; רויטרס, 16 במאי 2018).
  • בהתייחסו לתוצאות הבחירות בעיראק אמר דובר משרד החוץ האיראני, בהראם קאסמי (Bahram Qasemi), במסיבת העיתונאים השבועית שלו, כי לא צפויה כל בעיה בין איראן לממשלת עיראק החדשה לנוכח היחסים הטובים בין שתי המדינות. הוא אמר, כי יש להמתין בסבלנות ולראות אילו זרמים פוליטיים ירכיבו את הממשלה הבאה. קאסמי הדגיש, כי איראן רואה בעיראק מדינה עצמאית וכי היא מכבדת את בחירתו של העם העיראקי (תסנים, 21 במאי 2018).
  • אירג' מסג'די (Iraj Masjedi), שגריר איראן בבגדאד, הגיב, אף הוא, לתוצאות הבחירות בעיראק ואמר, כי בכירים איראנים, ובהם מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, מקיימים קשרים טובים וידידותיים עם מקתדא אלצדר. הוא דחה את הטענות על חילוקי דעות בין איראן לאלצדר ואמר, כי לאיראן יש קשרים טובים עם כל הקבוצות, שזכו במספר המושבים הגדול ביותר בבחירות לפרלמנט העיראקי (אירנ"א, 21 במאי 2018).

המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית

  • בכירים איראנים מתחו ביקורת חריפה על העברת שגרירות ארה"ב בישראל מתל-אביב לירושלים. הנשיא רוחאני התייחס בפתח ישיבת הממשלה השבועית להעברת השגרירות ואמר, כי ישראל וארה"ב סבורות שבאמצעות הגברת הלחץ על העם הפלסטיני הן יוכלו לשלול ממנו את זכויותיו ולהפריד את המוסלמים מירושלים, אך זוהי טעות גדולה מצדן, משום שלא ניתן להפריד את 1.5 מיליארד המוסלמים בעולם מירושלים באמצעות משחקים פוליטיים. רוחאני ציין, כי העם הפלסטיני נאבק במשך שבעים שנה וימשיך להיאבק עד למימוש זכויותיו הלגיטימיות. הוא הביע צער על כך שחלק ממדינות ערב שותקות לנוכח "פשעי הציונים" והדגיש את תמיכתה הנמשכת של איראן בזכויות הפלסטינים (איסנ"א, 16 במאי 2018).
  • עלי שמח'אני (Ali Shakhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, הצהיר, כי הפגיעה בביטחון וביציבות, שתיגרם כתוצאה מהעברת השגרירות, הינה באחריות "המשטר הציוני" וארה"ב. הוא גינה את העברת השגרירות וכינה אותה "צעד בלתי חוקי המנוגד לזכויות העם הפלסטיני". הוא ציין, כי העברת השגרירות רק תחזק את אחדות המוסלמים בהגנה על העם הפלסטיני ותזרז את התפרקותו של "המשטר הציוני" (פארס, 14 במאי 2018).
  • חסין שיח' אלאסלאם (Hossein Sheikhoeslam), יועצו לשעבר של שר החוץ האיראני, אמר, כי הנשיא טראמפ רוצה לפעול נגד "חזית ההתנגדות" בכל יכולותיו ובכל התחומים, מכיוון שהוא יודע שהיא מתחזקת מיום ליום בעוד שישראל נחלשת. הוא ציין, כי ארה"ב אינה יכולה עוד להבטיח את קיומו של "המשטר הציוני" וכי ישראל מאבדת את מעמדה במערב, כפי שהדבר ניכר בהיעדרות נציגי בריטניה, צרפת וגרמניה מטקס העברת השגרירות (מהר, 14 במאי 2018).
  • משמרות המהפכה גינו, אף הם, את העברת שגרירות ארה"ב לירושלים. בהודעה מיוחדת, שפרסמו נאמר, כי העברת השגרירות לא זו בלבד שלא תספק ביטחון ל"כובשים הציונים" אלא תעורר גל חדש של מאבק נגד ארה"ב ושנאה נגד תומכיה אף מעבר לאזור. העברת השגרירות תהווה חלום בלהות עבור הציונים, שלא תהיה להם כל דרך מילוט למעט חיים במקלטים, נאמר בהודעה (איסנ"א, 14 במאי 2018).

The post מבט לאיראן (13 במאי 2018 – 27 במאי, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (31 במאי – 6 ביוני 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע
  • צבא סוריה הודיע, כי הוא סיים את היערכותו לקראת כיבוש דרום סוריה, וכי 40,000 חיילים ממתינים ל"אור ירוק" לתחילת המערכה. מנגד, הודיע צבא סוריה החופשי, אחד הארגונים הדומיננטיים בקרב ארגוני המורדים בדרום סוריה, כי ילחם נגד צבא סוריה אם יותקף. ארגוני המורדים ערכו מפגן כוח צבאי ובו בזמן פרסמו הודעה בה נאמר, בין השאר, כי הם מתנגדים לכניסת כוחות המשטר הסורי לדרום סוריה. במקביל, מנהלים ארגוני המורדים, הפועלים במסגרת חמ"ל משותף, התקפות מקומיות נגד צבא ח'אלד בן וליד המזוהה עם דאעש באגן הירמוכ.
  • על רקע ההכנות בשטח לקראת תחילת המערכה התקיימו גם השבוע מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים בין רוסיה, ארה"ב, ישראל וירדן בכל הנוגע למרכיבי הסדרת המצב בדרום מערב סוריה. בכלי התקשורת השונים פורסמו בהקשר זה דיווחים סותרים, שמהם מבצבצים חילוקי דעות בין הצדדים השונים. מדיווחים אלו ניתן ללמוד על מרכיבי ההבנות המתגבשות: החזרת צבא סוריה לרמת הגולן ללא התנגדות ישראל; נסיגת ארגוני המורדים מדרום מערב סוריה תוך הסגרת "הנשק הכבד" לרוסיה; איסור על נוכחות איראן, חזבאללה ומיליציות פרו-איראניות בקרבת הגבול עם ישראל ובדרום סוריה בכלל; נסיגת כוחות ארה"ב ממובלעת תנף, שבקרבת הגבול הסורי-ירדני; הצבת כוחות שיטור רוסיים באזורים שיפונו ע"י ארגוני המורדים.
  • בעוד דאעש עומד תחת לחצים קשים בסוריה ובעיראק, "מדינות הליבה" שלו, מתקיימת פעילות טרור אינטנסיבית של מחוזות דאעש השונים. מוקד הפעילות הינה אפגניסטאן, שם בוצעו השבוע ע"י דאעש שתי פעולות התאבדות בקאבול: האחת, נגד כנס חכמי דת מוסלמים, שנועד להכריז על איסור ביצוע פעולות התאבדות ולקרוא להתפייסות עם הטליבאן (כשבעים הרוגים ופצועים). השנייה נגד משרד הפנים האפגאני (חמישה פצועים).
המעורבות הרוסית והאמריקאית
הצהרת שגריר רוסיה באו"ם ותגובת בשאר אלאסד
  • וסילי נבזנייה, שגריר רוסיה באו"ם, התייחס (1 ביוני 2018) לדיווחים אודות הסכם, שעניינו נסיגת הכוחות האיראנים מדרום סוריה. נבנזייה הודיע, כי הושג הסכם להתנתקות הכוחות בדרום מערב סוריה, אשר ייושם בקרוב, והוסיף :"שמעתי את הדיווחים בתקשורת אודות ההסכם שהושג לנסיגת כוחות מדרום מערב סוריה. לעניין השאלה האם הם יצאו בפועל, כרגע אינני יכול לענות, אך אני מבין, כי הצדדים אשר היו מעורבים בהשגת ההסכם מרוצים מההישגים… " (טאס, 1 ביוני 2018). מנגד, נשיא סוריה, בשאר אלאסד, אמר כי אין נוכחות של "כוחות איראנים" בשטח סוריה אך הוסיף, כי תמיד היו קצינים איראניים, שעבדו יחד עם הצבא הסורי (RT, 31 במאי 2018).
נסיגת הכוחות האמריקאים מאזור אלתנף, שבקרבת גבול סוריה-ירדן
  • העיתון אלשרק אלאסט דיווח, כי קיימת הסכמה בסיסית בין ארה"ב לרוסיה וירדן על פירוק הבסיס האמריקאי במרחב מעבר אלתנף, שעל גבול ירדן-סוריה-עיראק, תמורת נסיגת הכוחות האיראניים והמיליציות הפרו-איראניות מאזור הגבול [הסורי-ישראלי]. נמסר כי עדיין קיימים חילוקי דעות המתמקדים בלוחות הזמנים והמרחק, שאליו ייסוגו הכוחות הפרו-איראניים אשר מונעים הגעה להסכם (אלשרק אלאוסט, 3 ביוני 2018).
סוריה
עיקרי תמונת המצב

צבא סוריה הודיע, כי סיים את ההכנות למערכה נגד ארגוני המורדים בדרום סוריה, וכי חייליו מחכים ל"אור ירוק" לתחילת המערכה. צבא סוריה החופשי הכריז כי יילחם נגד צבא סוריה במידה ויותקף וכי מוקדם לדבר על הסדר. ארגוני המורדים פרסמו את תנאיהם להסדר הכוללים התנגדות לכל כניסה של כוחות המשטר הסורי לדרום סוריה. במקביל נמשכות התכתשויות בין ארגוני המורדים, הפועלים במסגרת חמ"ל משותף, לבין צבא ח'אלד בן וליד המזוהה עם דאעש.

הכנות הצבא הסורי
  • ב-29 במאי 2018 תגבר צבא סוריה את כוחותיו בקניטרה ובדרעא מכוחות מדיביזיה 4, כולל כלי רכב משוריינים (אלחל, 30 במאי 2018). ב-31 במאי 2018 הודיע צבא סוריה, כי 40,000 חיילים ממתינים ל"אור ירוק" לתחילת המערכה לכיבוש דרום המדינה. הכוחות הללו מצויידים בטנקים ומשגרי רקטות (בטולאת אלג'יש אלסורי, 31 במאי 2018).
טור של כוח משוריין של צבא סוריה בדרכו לקניטרה (אלחל, 30 במאי 2018).   נגמ"שים של צבא סוריה שהצטרפו למערכה לכיבוש דרעא (בטולאת אלג'יש אלסורי, 31 במאי 2018)
מימין: טור של כוח משוריין של צבא סוריה בדרכו לקניטרה (אלחל, 30 במאי 2018). משמאל: נגמ"שים של צבא סוריה שהצטרפו למערכה לכיבוש דרעא (בטולאת אלג'יש אלסורי, 31 במאי 2018)

היערכות הכוחות במרחב דרעא ובאגן הירמוכ: ארגוני המורדים (ירוק), צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום), דאעש (שחור) (קאסיון, 2 ביוני 2018)
היערכות הכוחות במרחב דרעא ובאגן הירמוכ: ארגוני המורדים (ירוק), צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום), דאעש (שחור) (קאסיון, 2 ביוני 2018)

ארגוני המורדים
  • נמסר כי ארגוני המורדים הגישו רשימת דרישותיהם לגבי דרום סוריה, אשר תוצג בפגישה שתתקיים בין ארה"ב, רוסיה וירדן. ארגוני המורדים מתנגדים לכל הסכם, שיכלול כניסה של כוחות המשטר הסורי לדרום סוריה. כמו כן הם מתנגדים להצבת תחנות משטרה צבאית רוסית באזור. במקביל דורשים ארגוני המורדים לקבוע לוח זמנים לנסיגת המיליציות האיראניות מהאזור, שתתבצע בערבות בינלאומית (סוריה.נט, 3 ביוני 2018).
  • מיליציה בשם "צבא בני החורין של השבטים", השייכת לצבא סוריה החופשי, ביצעה מפגן צבאי באזור דרעא, שבו הציגה את כוחותיה. במפגן הוצגו עשרות כלי רכב צבאיים ומאות פעילים. הלוחמים הניפו את דגלי הארגון ודגלי צבא סוריה החופשי. כותרת מפגן הכוח: "העלאת כוננות ללחימה מול המשטר הסורי ומול המיליציות האיראניות בדרום סוריה" (ענב בלדי, 5 ביוני 2018).
שיירת כלי רכב במסגרת המפגן הצבאי לוחמי המיליציה מניפים את דגלי הארגון ואת דגלי צבא סוריה החופשי.    לוחמי המיליציה השבטית מניפים את דגל הארגון (ענב בלדי, 5 ביוני 2018).
מימין: שיירת כלי רכב במסגרת המפגן הצבאי לוחמי המיליציה מניפים את דגלי הארגון ואת דגלי צבא סוריה החופשי. משמאל: לוחמי המיליציה השבטית מניפים את דגל הארגון (ענב בלדי, 5 ביוני 2018).
ההתכתשויות בין ארגוני המורדים לצבא ח'אלד בן וליד
  • השבוע נמשכו ההתכתשויות בין ארגוני המורדים לבין צבא ח'אלד בן וליד המזוהה עם דאעש, הערוך באגן הירמוכ. ארגוני המורדים פועלים במסגרת חדר מבצעים משותף, שבו בולטים צבא סוריה החופשי וארגון אחראר אלשאם. פעילי הארגונים הללו תקפו מחסומים של צבא ח'אלד בן וליד בקרבת משולש הגבולות סוריה-ירדן-ישראל וביצעו ירי טנקים ופצצות מרגמה לעבר עמדות הארגון. כמו כן שיגרו ארגוני המורדים רקטות לעבר העיירה אלשג'רה (Syria Scope, 3 ביוני 2018; אוריינט ניוז, 31 במאי 2018; חשבון הטוויטר jaishalislam, 3 ביוני 2018). צבא ח'אלד בן וליד הודיע, כי פעיליו תקפו עמדה של המורדים בעיירה חיט והרגו חמישה פעילים (www.k1falh.ga [אתר המזוהה עם דאעש], 3 ביוני 2018).
מזרח סוריה

התנגשויות בין צבא סוריה לדאעש באזורים המדבריים שממערב לנהר הפרת

  • באזורים המדבריים, שממערב לאלבוכמאל, אלמיאדין ודיר אלזור, התנהלו השבוע עימותים בין צבא סוריה לדאעש. ב-31 במאי 2018 נהרגו תשעה חיילי צבא סוריה ושמונה פעילי דאעש במדבריות, שממערב לדיר אלזור (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 1 ביוני 2018). ב-31 במאי 2018 דווח, כי צבא סוריה והכוחות המסייעים לו בלמו מספר התקפות של פעילי דאעש, לא הרחק מתחנת T2 לשאיבת נפט, שממערב לאלבוכמאל. דווח כי פעילי דאעש ספגו אבידות ונאלצו לסגת (מראסלון, 31 במאי 2018). כוחות איראנים אבטחו את הכביש המוביל מאלבוכמאל לתחנת 2T (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 3 ביוני 2018).
התנגשויות במרחב אלבוכמאל
  • מרכז המעקב הסורי דיווח (1 ביוני 2018) כי לפחות שמונה בני אדם נהרגו, בהם שלושה ילדים, מתקיפות, שביצעו מטוסי הקואליציה נגד יעדי דאעש בכפר באע'וז אלפוקאני (באע'וז העליון), שבגדה המזרחית של הפרת (כ-1.5 ק"מ ממזרח לאלבוכמאל). בכפר זה מקיים דאעש שיגרת פעילות צבאית נגד צבא סוריה בצד פעילות ממשלתית בקרב האוכלוסייה המקומית.
  • ב-2 וב-3 ביוני 2018 ביצע דאעש מספר תקיפות נגד צבא סוריה במרחב שמצפון מערב לאלבוכמאל. בהתנגשויות הללו נהרגו לפחות שבעה פעילי דאעש ולפחות ארבעה מהכוחות המסייעים לצבא סוריה (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 3 ביוני 2018). ב-5 ביוני 2018 דווח, כי פעילי דאעש קטעו למספר שעות את הכביש הראשי בין דיר אלזור לאלמיאדין. זאת במהלך תקיפת עמדות של צבא סוריה, שנערכה בחיפוי ארטילרי. בתקיפות הללו נהרגו לפחות תשעה חיילים סוריים (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 5 ביוני 2018).
צלף של דאעש מתצפת מהכפר אלבאע'וז אלפוקאני לעבר עמדות צבא סוריה.   צלף של דאעש יורה לעבר חיילי צבא סוריה (חק, 2 ביוני 2018)
מימין: צלף של דאעש מתצפת מהכפר אלבאע'וז אלפוקאני לעבר עמדות צבא סוריה. משמאל: צלף של דאעש יורה לעבר חיילי צבא סוריה (חק, 2 ביוני 2018)
מרחב אלחסכה
  • כוחות SDF שבדומיננטיות כורדית, בשיתוף פעולה עם עיראק, פתחו במבצע צבאי לכיבוש אזור שבשליטת דאעש במרחב הכפרי, שמדרום לאלחסכה (הנמצא במרחב השליטה הכורדי שממזרח לפרת). המעוז הבולט של דאעש במרחב זה נמצא בעיירה אלדשישה, כ-78 ק"מ דרומית לאלחסכה (ענב בלדי, 4 ביוני 2018).
  • ב-3 ביוני 2018 דווח כי מתנהלות התנגשויות בין פעילי דאעש לכוחות SDF באזור העיירה אלדשישה. דווח, כי במהלך הקרבות שוגרו רקטות מבסיס אמריקאי הנמצא באלשדאדי (כ-30 ק"מ מצפון לעיירה אלדשישה) לעבר יעדי דאעש בשלושה כפרים, שמדרום מזרח לאלחסכה (פראת פוסט, 3 ביוני 2018).

לוחמי SDF בעמדת לחימה באזור אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 4 ביוני 2018)
לוחמי SDF בעמדת לחימה באזור אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 4 ביוני 2018)

טור של לוחמי SDF בדרכם לפעול נגד יעדי דאעש באזור אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 4 ביוני 2018)
טור של לוחמי SDF בדרכם לפעול נגד יעדי דאעש באזור אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 4 ביוני 2018)

מרחב אדלב
  • שני פעילי דאעש נתפסו בעת שהטמינו מטעני חבלה בקרבת בנק הדם בעיר אלדאנא, כ-32 ק"מ מצפון לעיר אדלב. השניים הוצאו להורג ע"י פעילי המטה לשחרור אלשאם, הארגון הג'האדיסטי הדומיננטי במרחב אדלב (ספוטניק, 1 ביוני 2018).

גופות של שני פעיל דאעש מוטלות ברחוב, לאחר שהוצאו להורג ע"י המטה לשחרור אלשאם בעיר אלדאנא, שמצפון לאדלב (חק, 1 ביוני 2018)
גופות של שני פעיל דאעש מוטלות ברחוב, לאחר שהוצאו להורג ע"י המטה לשחרור אלשאם בעיר אלדאנא, שמצפון לאדלב (חק, 1 ביוני 2018)

עיקרי ההתפתחויות בעיראק
  • השבוע המשיך להתאפיין בפעילות טרור וגרילה אינטנסיבית של דאעש, בעיקר במחוזות צלאח אלדין וכרכוכ. להלן אירועים עיקריים:
    • ב-31 במאי 2018 תקפו פעילי דאעש את שדה הנפט עלאס, 41 ק"מ ממזרח לתכרית. הם התעמתו עם כוחות הביטחון העיראקים שבסופם הם נסוגו מהאזור (אלסומריה ניוז, 31 במאי 2018).
    • ב-2 ביוני 2018 הסתננו פעילי דאעש לעיירה אלפרחאתיה, 22 ק"מ מדרום לסאמראא', ורצחו שנים-עשר בני משפחה אחת (אלסומריה ניוז, 2 ביוני 2018). הרקע לתקיפה הינו ככל הנראה שיתוף פעולה של אנשי העיירה עם השלטונות העיראקים.
פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון העיראקים
  • כוחות הביטחון העיראקים חשפו השבוע סדנא לייצור מטעני חבלה ומחבוא של אמצעי לחימה של דאעש:
    • דובר מרכז ההסברה הביטחונית העיראקית הודיע, כי צוותים של מנהלת המודיעין הצבאי של חטיבה 20 בצבא עיראק, איתרו מדרום למוצול סדנא של דאעש לייצור מטעני חבלה. בסדנא נמצאו כ-1,500 פצצות מרגמה, פגזי תותחים ותשעה מטעני חבלה (אלסומריה ניוז, 1 ביוני 2018).
    • ב-31 במאי 2018 הודיע צבא עיראק, כי מנהלת המודיעין הצבאי בחטיבה 20 איתרה מחבוא נשק של דאעש, כ-35 ק"מ מדרום למוצול. במקום אותרו כשמונים פצצות מרגמה וחמש תבניות לייצור מטעני חבלה המופעלים על-ידי פס דריכה (דף הפייסבוק של משרד ההגנה העיראקי, 31 במאי 2018).
פעילות ג'האדיסטית במדינות נוספות
אפגניסטאן

פיגוע התאבדות של דאעש בקאבול במהלך כנס של אנשי דת מוסלמים

  • ב-4 ביוני 2018 ביצעו פעילי דאעש פיגוע התאבדות בקאבול. הפיגוע בוצע במהלך כנס, שבו השתתפו למעלה מאלפיים חכמי דת מוסלמים. הכנס נועד להכריז על איסור ביצוע פיגועי התאבדות ולקרוא להתפייסות עם הטליבאן (אפגניסטאן טיימס, 4 ביוני 2018).
  • מחוז ח'ראסאן של דאעש קיבל אחריות על ביצוע הפיגוע. בהודעה שפרסם הארגון נאמר, כי פעיל הארגון המכונה צדיק הפרסי חדר לכנס של "חכמי הדת של השטן" בנושא לוחמה בטרור, שנערך בקאבול. הוא פוצץ עצמו בקרבם את אפוד הנפץ שנשא על גופו. כתוצאה מכך, נהרגו ונפצעו כשבעים משתתפים ומאנשי כוחות הביטחון האפגאנים (חק, 4 ביוני 2018).

זירת הפיגוע נגד כנס אנשי הדת המוסלמית (barsh.ir, 4 ביוני 2018).
זירת הפיגוע נגד כנס אנשי הדת המוסלמית (barsh.ir, 4 ביוני 2018).

תקיפת מתחם משרד הפנים בקאבול ע"י מחבלים מתאבדים מדאעש

  • ב-30 במאי 2018 תקפו שמונה מחבלים מתאבדים מתחם של משרד הפנים האפגאני בקאבול. ההתקפה החלה כאשר מחבל מתאבד התפוצץ בעמדת ביקורת ראשונה ופצע חמישה שוטרים אפגאנים. לאחר מכן, הסתערו שבעה מחבלים נושאי חגורות נפץ וניסו להיכנס למתחם משרד הפנים האפגאני. הם נורו למוות על-ידי שוטרים, שאבטחו את המתחם (אפגניסטאן טיימס, 30 במאי 2018).
  • ב-31 במאי 2018 הודיע מחוז ח'ראסאן של דאעש, כי חוליה של עשרה פעילים של הארגון, שנשאו חגורות נפץ, תקפה את מטה משרד הפנים האפגאני בקאבול. בהודעה נאמר, כי הפעילים פוצצו מספר מטעני חבלה מול מבנה משרד הפנים. לאחר מכן ניהלו חילופי אש, במשך מספר שעות, עם אנשי הביטחון האפגאנים במקום. חלק מהם פוצצו את חגורות הנפץ שלהם בזה אחר זה. כתוצאה מכך, נהרגו ונפצעו עשרות אנשי הביטחון האפגאנים (חק, 1 ביוני 2018).
  • בתמונות שפרסם דאעש, נראים כעשרה פעילי דאעש, חמושים ברובי סער ועל גופם חגורות נפץ,. בתמונות נוספות נראות גופותיהם של חלק מהפעילים. על מדיו של אחד ההרוגים נראה תג של דיביזיה 101 המוטסת של צבא ארה"ב (101st Airborne Division). כמו כן, פורסמו תמונות של שני כלי הרכב ששימשו את פעילי דאעש (חק, 1 ביוני 2018).

עשרה פעילי דאעש על רקע דגל דאעש, לפני היציאה לביצוע הפיגוע נגד מטה של משרד הפנים האפגאני (חק, 1 ביוני 2018)
עשרה פעילי דאעש על רקע דגל דאעש, לפני היציאה לביצוע הפיגוע נגד מטה של משרד הפנים האפגאני (חק, 1 ביוני 2018)

תקיפת תחנת משטרה בלוב ע"י דאעש
  • ב-2 ביוני 2018 הודיע מחוז ברקה של דאעש בלוב, כי כמה מפעילי הארגון תקפו את תחנת משטרת אלקנאן (Al Qinan), כ-12 ק"מ מדרום מזרח לאג'דאביא (כ-145 ק"מ מדרום לבנגאזי). בעימותים בין הצדדים נהרגו השוטרים שאיישו את התחנה ופעילי דאעש העלו באש את תכולתה (חק, 3 ביוני 2018).
קבלת אחריות של דאעש לביצוע פיגוע הדקירה והירי בבלגיה (השלמה)
  • ב-29 במאי 2018 בוצע בעיר ליאג' שבבלגיה פיגוע דקירה וירי. כתוצאה מהפיגוע נהרג אזרח בלגי וכמה שוטרים נפצעו. כמו כן נהרג התוקף, יליד בלגיה בן 31, אסיר שעבר בעת ישיבתו בכלא תהליך רדיקליזציה (פרוט ראו מבט לג'האד העולמי מהשבוע שעבר).
  • ב-30 במאי 2018 פרסמה סוכנות אעמאק של דאעש הודעה בה קיבל דאעש אחריות לביצוע פיגוע הדקירה והירי בליאז'. נוסח ההודעה: "מבצע ההתקפה [שהתקיימה] אמש, יום שלישי [29 במאי 2018], בעיר ליאז', שבמזרח בלגיה, הינו [אחד] מחיילי המדינה האסלאמית. [הוא] ביצע את הפיגוע מתוך היענות לקריאות לפגוע במדינות הקואליציה הבינלאומית" (חק, 31 במאי 2018).
פיצוץ צינור גז בתוניס ע"י דאעש
  • ב-2 ביוני 2018 דווח, כי פוצץ צינור גז טבעי במזרח תוניסיה, המחבר בין שדה הנפט דולאב (Al Dawlab) עם ספקס שבחופי הים התיכון (ראו מפה). פיצוץ הצינור הוביל לאובדן נפט. שדה כולל 19 בארות נפט והוא פעיל מאז שנת 1969 (Bab Net, 2 ביוני 2018). ב-3 ביוני 2018 הודיעה סוכנות אעמאק של דאעש, כי פעילי הארגון פוצצו באמצעות מטען חבלה צינור להובלת גז משדה הנפט אלדולאב אל ספקס שבחוף הים התיכון (אעמאק, 3 ביוני 2018).

The post מבט לג'האד העולמי (31 במאי – 6 ביוני 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


מבט לאיראן (27 במאי 2018 – 10 ביוני, 2018)

$
0
0
במוקד אירועי השבוע
  • באיראן נמשכת הביקורת נגד רוסיה בעקבות הצהרות בכירים רוסיים בזכות פינוי הכוחות הזרים, ובכללם האיראנים, מסוריה והדיווחים על הסכמות לכאורה בין ישראל לרוסיה בנוגע למניעת נוכחות איראנית בדרום סוריה. על רקע דיווחים אלה הדגישו בכירים איראנים בשבוע האחרון, כי נוכחות איראן בסוריה מתקיימת על בסיס בקשה רשמית של ממשלת סוריה ורק היא יכולה, לפיכך, לדרוש את הסגת הכוחות האיראנים. מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמח'אני, הצהיר בעניין זה, כי איראן רואה בביטחון סוריה את ביטחונה שלה ותמשיך בנוכחותה בסוריה כל עוד ממשלת סוריה תבקש זאת. הוא הכחיש, כי איראן מקיימת נוכחות צבאית כלשהי בדרום סוריה. בכיר צבאי איראני הצהיר, אף הוא, כי רק ממשלות איראן וסוריה יכולות לקבל החלטה בנוגע לעתיד הנוכחות האיראנית בסוריה. גם יועצו של שר החוץ האיראני, חסין שיח' אלאסלאם, הצהיר, כי ממשלת סוריה לבדה רשאית להחליט מי צריך להישאר בסוריה ומי צריך לסגת ממנה.
  • שני לוחמי משמרות המהפכה, אחד מהם קצין, נהרגו בשבוע שעבר בסוריה.
  • באיראן ממשיכים לעקוב אחר תהליך הרכבת הממשלה החדשה בעיראק. מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי שמח'אני הצהיר בריאיון עיתונאי, כי איראן תתמוך בכל החלטה עיראקית, שתתקבל בעניין זה, ותמשיך לתמוך בעיראק גם בעתיד ללא קשר להרכב הממשלה.
  • ב-8 ביוני 2018 התקיימו ברחבי איראן תהלוכות "יום ירושלים העולמי" המצוין מדי שנה מאז המהפכה האסלאמית כדי לבטא את תמיכת איראן והעולם המוסלמי במאבק הפלסטיני וב"שחרור ירושלים".
כללי
  • עלי שמח'אני (Ali Shamkhani), מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, התייחס בריאיון נרחב ליומון הרפורמיסטי שרק (Shargh, 2 ביוני 2018) להתפתחויות האחרונות במזרח התיכון. בהתייחסו לבחירות האחרונות בלבנון ובעיראק אמר שמח'אני, כי תוצאות הבחירות מעידות על התמיכה המוחלטת במדינות אלה בזרם ההתנגדות. בלבנון התחזק מעמדם של חזבאללה והשיעים בעוד שהקבוצות הנתמכות על-ידי סעודיה איבדו מכוחן באופן משמעותי. גם בעיראק שיפרו השיעים, ובמיוחד "הלוחמים" (כלומר המיליציות השיעיות), את מעמדם הפוליטי. הישג משמעותי נוסף בבחירות הבחירות בעיראק הוא הרוב בו זכו הרשימות המתנגדות למעורבות האמריקאית בעיראק.
  • שמח'אני ציין, כי לאיראן אין עמדה בנוגע להרכב הממשלה החדשה בעיראק וכי היא תתמוך בכל החלטה, שתתקבל בעניין זה על-ידי הבכירים העיראקים. איראן הוכיחה את תמיכתה בעם העיראקי במאבקו נגד צדאם חוסיין ונגד הטרוריסטים בארבעת העשורים האחרונים והיא תמשיך בתמיכתה בעיראק גם בעתיד.

"ביטחון סוריה הוא הביטחון שלנו", מזכיר המועצה העליונה לביטחון  לאומי, עלי שמח'אני (שרק, 2 ביוני 2018)
"ביטחון סוריה הוא הביטחון שלנו", מזכיר המועצה העליונה לביטחון  לאומי, עלי שמח'אני (שרק, 2 ביוני 2018)

  • בהתייחסו להתפתחויות בסוריה אמר שמח'אני, כי איראן מקיימת בסוריה נוכחות מוגבלת ברמה של יועצים בהתאם לבקשת ממשלתה. איראן מתייחסת לביטחון סוריה כאל ביטחונה שלה ורואה בשמירת היציבות בסוריה הישג עבורה. נוכחות היועצים האיראנים בסוריה תימשך, לדבריו, כל עוד ממשלת סוריה תבקש זאת. בשונה מנוכחותן הבלתי-חוקית של ארה"ב ושל חלק ממדינות האזור, איראן לא כפתה על סוריה את נוכחותה הצבאית ויועציה ניצבים לצד הכוחות הסורים ופועלים עימם בתיאום מלא במבצעים נגד קבוצות הטרור. איראן תמשיך לסייע לביטחונה של סוריה במסגרת האינטרסים הלאומיים שלה ושיתוף הפעולה העתידי בינה לבין סוריה ייקבע בהתאם לנסיבות ובהסכמה בין שתי המדינות.
  • בתשובה לשאלה בנוגע לדיווחים על הסכמה רוסית לפנות את כוחות איראן מדרום סוריה אמר שמח'אני, כי איראן אינה מקיימת כל נוכחות של יועצים בדרום סוריה, אינה ממלאת כל תפקיד בפעילות צבאית באזור ותומכת במאמצי רוסיה להוציא את הטרוריסטים מגבול סוריה-ירדן ולהשיב את שליטת הצבא הסורי באזורים אלה.
המעורבות האיראנית בסוריה
  • שני לוחמי משמרות המהפכה, אחד מהם קצין, נהרגו בשבוע שעבר בסוריה. בדיווח של סוכנות הידיעות האיראנית "מהר" (Mehr, 5 ביוני) נמסר מפי רזא תראבי (Reza Torabi), מפקד משמרות המהפכה במחוז הורמוזגאן, שם שירת הקצין ההרוג, ח'ליל תח'תינז'אד (Khalil Takhtinejad), כי הלוחם נשלח לפני כחודש לסוריה והיה אחראי על המבצעים במפקדת דרעא. הוא לא ציין באופן מפורש היכן נהרג הקצין. לגבי מקום מותו קיימים ברשתות האיראניות דיווחים סותרים. חלקם מציינים את מקום מותו כדרעא ואחרים כבו-כמאל. ההרוג השני, מחמד מהדי פרידוני (Mohammad Mehdi Fereydouni),  ממחוז פארס בדרום איראן, השתייך לכוחות חיל הים של משמרות המהפכה (משרק ניוז, 6 ביוני). לפי כלל הדיווחים הוא נהרג בבו-כמאל.

קצין משמרות המהפכה שנהרג בדרעא (טוויטר, 5 ביוני 2018)
קצין משמרות המהפכה שנהרג בדרעא (טוויטר, 5 ביוני 2018)

  • באיראן נמשכת הביקורת כנגד רוסיה על רקע הצהרות בכירים רוסיים בזכות פינוי הכוחות הזרים, ובכללם האיראנים, מסוריה. ב-30 במאי 2018 שב גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב על עמדת רוסיה, כי יש להסיג את כל הכוחות שאינם סורים מהגבול עם ישראל בהקדם האפשרי (TASS, 30 במאי 2018). במקביל דיווחו אמצעי תקשורת בעולם הערבי ובישראל על הסכמות בין רוסיה וישראל בנוגע להגבלת נוכחות כוחות איראנים בדרום סוריה. העיתון אלשרק אלאוסט דיווח (1 ביוני 2018), כי שר הביטחון, אביגדור ליברמן, ושר ההגנה הרוסי, סרגיי שויגו, הגיעו בפגישתם האחרונה ב-31 במאי 2018 להבנות בנוגע להרחקת כוחות איראנים מגבול ישראל-סוריה ולמתן "אור ירוק" לישראל להמשיך בפעילותה הצבאית נגד יעדים איראנים בעומק שטח סוריה, ובלבד שלא תפגע ביעדים של המשטר הסורי. שגריר רוסיה באו"ם, וסילי נבנזיה, אישר, אף הוא, במסיבת עיתונאים שערך ב-1 ביוני 2018, כי אכן הושג הסכם לנסיגת כוחות איראנים ואנשי חזבאללה מגבול סוריה-ישראל. בתשובה לשאלה בנושא אמר השגריר, כי למיטב הבנתו, אכן הושג הסכם בעניין זה, אם כי אינו יודע האם הוא כבר מיושם בשטח (TASS, 1 ביוני 2018).
  • במאמר פרשנות, שהתפרסם ביומון הרפורמיסטי שרק (Shargh, 30 במאי 2018), נכתב, כי רוסיה דוחקת את איראן במסגרת השיחות, שהיא מנהלת עם המערב בנוגע לעתיד סוריה. מוסקבה חותרת להסכם עם ארה"ב ומוכנה להיענות לשם כך לדרישות ישראל והמערב בנוגע לדחיקת ההשפעה האיראנית בסוריה. להערכת שרק, ההצהרות האחרונות של בכירים רוסיים לא תואמו עם איראן ומוסקבה פועלת באופן עצמאי, ללא התחשבות בעמדת טהראן ואף מוכנה להקריב את איראן כדי להגיע להסכם עם המערב, שיבטיח את האינטרסים הלאומיים שלה. בין איראן לרוסיה אין ברית אסטרטגית והנשיא אסד לא יוכל להתנגד לקרמלין במקרה שרוסיה תאלץ אותו לפנות את הכוחות האיראנים מארצו.
  • גם האתר אנתח'אב (Entekhab, 30 במאי 2018) הביא הערכת פרשנים לפיה רוסיה קרובה יותר בעמדותיה לאלה של ישראל מאשר לאיראן. הדיפלומט האיראני לשעבר, פרידון מג'לסי (Fereydoun Majlesi), אמר בריאיון לאתר, כי רוסיה לא הייתה מעולם בעלת בריתה של איראן ולא תמכה בה ואף נחשבת ליריבתה בתחומי הנפט והגז. הוא העריך, כי רוסיה מעוניינת להותיר את בסיסיה בסוריה וסבורה, שהמשך נוכחות איראן בסוריה יספק תירוץ לארה"ב לשמר גם את נוכחותה שלה במדינה. רוסיה וארה"ב מסכימות, להערכתו, כי אין עוד צורך בנוכחות איראן בסוריה.
  • אבראהים פראהאני (Ebrahim Farahani), פרשן לענייני המזרח התיכון, אמר בריאיון לאתר נאמה ניוז (Nameh News, 30 במאי 2018), כי היחסים בין איראן לרוסיה נכנסו לעידן שלאחר דאעש, שבו רוסיה אינה רואה עוד צורך בהמשך שיתוף הפעולה והתיאום עם איראן. המכנה המשותף היחיד לשתי המדינות כל עוד נמשכה המערכה נגד דאעש היה הרצון לשמר את משטרו של הנשיא אסד ואת שלמותה הטריטוריאלית של סוריה. המתקפה הצבאית התורכית בצפון סוריה הוכיחה, כי רוסיה מוכנה לוותר אפילו על שלמותה הטריטוריאלית של סוריה ולשתף פעולה עם תורכיה. בעוד שאיראן חותרת לשמר את "ציר ההתנגדות" באמצעות המשך הסיוע לחזבאללה ולחמאס ולקיים נוכחות צבאית בסמוך לגבול עם ישראל, רוסיה מתנגדת לכך.
  • מחמד ג'ואד ג'מאלי נובנגדאני (Mohammad Javad Jamali Nobandgani), חבר ועדת המג'לס למדיניות חוץ ולביטחון לאומי, אמר בריאיון לעיתון קאנון (Qanoon, 2 ביוני 2018), כי לנוכחות איראן בסוריה אין כל קשר לרוסיה או לישראל, משום שהיא מתקיימת בהתאם לבקשת ממשלתה החוקית של סוריה. לפיכך, היא תימשך כל עוד ממשלת סוריה תסכים לכך.
  • הפרשן המדיני, חסן האני זאדה (Hassan Hanizadeh), אמר בריאיון לקאנון (2 ביוני 2018), כי הרוסים בחרו בצד של "המשטר הציוני" והוכיחו שלא ניתן לסמוך עליהם וכי הם מעדיפים "לאכול לבדם את עוגת הניצחון" של ממשלת סוריה על הקבוצות הטרוריסטיות. הוא ציין, עם זאת, כי לאיראן אין כוחות רבים בסוריה וכי נוכחותה מוגבלת לרמת יועצים.
  • הפרשן המדיני עלי ביגדלי (Ali Bigdeli), האשים את רוסיה, כי לקחה את סוריה כבת ערובה כדי ללחוץ על המערב להסיר מעליה את הסנקציות. הוא העריך, כי אם ארה"ב ורוסיה יחליטו לאלץ את איראן להסיג את כוחותיה מסוריה, היא לא תוכל לעמוד בלחץ הבינלאומי ולהמשיך בנוכחותה במדינה זו (קאנון, 2 ביוני 2018).
  • בתוך כך הצהירו בכירים סורים, כי נוכחות איראן בסוריה מוגבלת ל"יועצים" בלבד, והדגישו כי אלה פועלים בהתאם לבקשה מפורשת של ממשלת סוריה. בריאיון לרשת RT הרוסית (31 במאי 2018) הצהיר הנשיא אסד, כי אין כוחות איראנים בסוריה וכי בארצו נמצאים רק קצינים איראנים המסייעים לצבא הסורי. גם שר החוץ הסורי, וליד אלמעלם, אמר במסיבת עיתונאים בדמשק, כי אין לאיראן כל נוכחות צבאית בשטח סוריה, אלא אך ורק יועצים הפועלים לצד הצבא הסורי ומסייעים לו. הוא הדגיש, כי נוכחות איראן בסוריה חוקית ומתקיימת על בסיס בקשת ממשלת סוריה, וזאת בניגוד לנוכחות ארה"ב, צרפת ותורכיה. הוא ציין, כי איראן סייעה לסוריה במאבק נגד הטרוריסטים וכי סוריה מודה על כך למנהיג איראן ולעם האיראני (תסנים, 2 ביוני 2018).
  • מסעוד ג'זאא'רי (Masoud Jazayeri), יועץ ראש המטה הכללי של הכוחות המזוינים האיראנים, הגיב בריאיון לסוכנות הידיעות תסנים (3 ביוני 2018) לפרסומים בנוגע לאפשרות לנסיגת איראן מסוריה ואמר, כי איראן וסוריה מקיימות ביניהן קשרים עמוקים ואסטרטגיים, שאינם מושפעים מתעמולה, וכי כל הסכם אפשרי אך ורק בין ממשלת איראן לממשלת סוריה. הוא ציין, כי הפחד הגדול ביותר של "המשטר הציוני" הוא לחיות בגבול משותף עם לוחמי האסלאם, ועתה, משדבר זה התרחש, ארה"ב וישראל מנסות לשווא בכל דרך אפשרית לשנות מציאות זו. הוא ציין, כי אין ל"משטר הציוני" עתיד ולארה"ב אין כל ברירה אלא לעזוב את האזור. ג'זאא'רי הדגיש, כי בשונה מאנשי הצבא האמריקאים, היועצים האיראנים פועלים בסוריה בהתאם לבקשת ממשלת סוריה.

מסעוד ג'זאא'רי (תסנים, 3 ביוני 2018)
מסעוד ג'זאא'רי (תסנים, 3 ביוני 2018)

  • בריאיון לעיתון הממשלתי איראן (3 ביוני 2018) התייחס שגריר איראן לשעבר בסוריה ויועצו של שר החוץ האיראני, חסין שיח' אלאסלאם (Hossein Sheykholeslam) , למעורבות איראן בסוריה ולהצהרות הבכירים הרוסיים בנוגע לנסיגת הכוחות הזרים ממדינה זו. שיח' אלאסלאם אמר, כי ממשלת סוריה היא שצריכה להחליט מי צריך להישאר בסוריה ומי צריך לסגת ממנה, ונוכחות "היועצים" האיראנים בסוריה תמשיך, לפיכך, בהתאם להחלטת ממשלות סוריה ואיראן. הוא ציין, כי עמדת איראן ורוסיה היא שנוכחות ארה"ב בסוריה אינה חוקית ולכן על הכוחות האמריקאים לעזוב את המדינה. הוא הוסיף, כי רוסיה אינה צריכה להתערב בענייניה הפנימיים של סוריה ורק ממשלת סוריה צריכה להחליט מי צריך ומי אינו צריך להישאר במדינה.
  • שיח' אלאסלאם נשאל בנוגע לטענות לפיהן סוריה מעדיפה את רוסיה על פני איראן כשותף כלכלי. הוא השיב, כי איראן לא התערבה בסוריה כדי להרוויח כסף אלא כדי להגן על ביטחונה הלאומי. לדבריו, איראן מילאה תפקיד כלכלי מרכזי בסוריה בתחומי האנרגיה, המים, התשתיות והרכב עוד לפני מלחמת האזרחים בסוריה ותמשיך למלא תפקיד כזה גם בעתיד.
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
  • רמזאן שריף (Ramazan Sharif), דובר משמרות המהפכה, הצהיר בנאום שקדם לתפילת יום השישי בטהראן, כי לראשונה מאז "כינון המשטר הציוני", ספגה ישראל מכה קשה מצד "חזית ההתנגדות" במתקפת הרקטות ברמת הגולן בחודש מאי וכי זוהי ראשיתה של "דרך גדולה". עוד אמר שריף, המשמש כמזכיר "מטה האנתיפאדה וירושלים" ב"מועצה המתאמת של ההסברה האסלאמית", כי "תהלוכות השיבה" בעזה מוכיחות, שבני הדור השלישי והרביעי של הלוחמים הפלסטינים מוכנים לשוב למולדתם בדומה לבני הדור הראשון של הלוחמים. שריף גינה את העברת שגרירות ארה"ב לירושלים וכינה אותה "צעד התאבדותי ומטורף" מצד הנשיא טראמפ (תסנים, 1 ביוני 2018).

רמזאן שריף (תסנים, 1 ביוני 2018)
רמזאן שריף (תסנים, 1 ביוני 2018)

  • ב-8 ביוני 2018 צוין באיראן "יום ירושלים העולמי". אירועי יום ירושלים מתקיימים מדי שנה מאז שנת 1979 על-פי החלטת מכונן המהפכה האסלאמית, איתאללה ח'מיני, ונועדו לבטא את תמיכת איראן והעולם המוסלמי בעניין הפלסטיני וב"שחרור ירושלים". 
  • לקראת "יום ירושלים העולמי" החריפו בכירים איראנים את התקפותיהם כנגד ישראל. מזכיר מועצת שומרי החוקה, איש הדת הבכיר, איתאללה אחמד ג'נתי (Ahmad Jannati), הכריז: "אני מודיע באופן רשמי שחיי ישראל הגיעו לסופם, לא יארך זמן רב עד שנחגוג את חיסול המשטר הזה בפלסטין" (איסנ"א, 5 ביוני 2018).
  • ב-8 ביוני צוין באיראן "יום ירושלים העולמי". אירועי יום ירושלים מתקיימים מדי שנה מאז שנת 1979 על-פי החלטת מכונן המהפכה האסלאמית, איתאללה ח'מיני, ונועדו לבטא את תמיכת איראן והעולם המוסלמי בעניין הפלסטיני וב"שחרור ירושלים". במהלך התהלוכות נשמעו קריאות "מוות לישראל" והונפו סיסמאות בגנות ארה"ב וערב הסעודית.

תהלוכות יום ירושלים בטהראן (פארס, 8 ביוני 2018)
תהלוכות יום ירושלים בטהראן (פארס, 8 ביוני 2018)

The post מבט לאיראן (27 במאי 2018 – 10 ביוני, 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

"צעדת השיבה הגדולה": הפגנות יום שישי 8 ביוני 2018

$
0
0
עיקרי תמונת המצב

אירועי יום שישי 8 ביוני 2018, שנועדו לציין את יום ירושלים העולמי (המצוין מידי שנה ע"י איראן) ואת "יום הנכסה" המשיכו להתאפיין בהתנהלות אלימה של המפגינים בהנהגה ובעידוד של חמאס. זו התבטאה בירי מנשק קל, השלכת מטענים, שיגור עפיפוני תבערה כמו גם עפיפונים ובלונים, שאליהם הוצמדו מטעני חבלה. בהפגנות יום שישי השתתפו למעלה מ-10,000 מפגינים, מספר דומה לזה של הפגנות השבוע שעבר, מספר נמוך בהרבה מהציפיות של חמאס. המפגינים פעלו בחמישה מוקדים לאורך גדר הביטחון. במהלך ההפגנות נהרגו ארבעה פלסטינים ונפצעו כ-600.[1] עד כה נהרגו בצעדות 124 פלסטינים מהם למעלה מ-80% פעילי טרור או כאלו המזוהים עם ארגוני הטרור. הפגנות יום שישי זכו לעידוד תעמולתי ומעשי מצד איראן: יום לפני הצעדה נאם יועצו של ח'אמנהאי באמצעות מסך וידאו בטקס שנערך בעיר עזה ואיראן אף חילקה סיוע כספי למשפחות הרוגי הצעדות של 500$ לכל משפחה.

  • ומה הלאה? אנו סבורים, כי הטרור והאלימות המלווים את הצעדות יימשכו במאפייניהם הנוכחיים וכי חמאס אינה מתכוונת בשלב זה לשוב לתקופת השקט היחסי, שנמשכה מאז תום מבצע "צוק איתן", עד ל-30 במרץ 2018. ראשי חמאס הדגישו, כי הפעילויות במתכונת הנוכחית תמשכנה עד להסרת "המצור" מעל רצועת עזה, להערכתנו, עד למילוי שורת דרישות שהעלתה חמאס, שבמרכזן שיפור מהותי במצב הכלכלי ברצועה. "הרשות העליונה של צעדת השיבה ושבירת המצור" הודיעה בתום פעילויות ה-8 ביוני 2018, כי "צעדות השיבה" תמשכנה והביעה תקווה שהן תגלושנה גם לשטחי יהודה ושומרון, לשטח ישראל ולמדינות השכנות. קונקרטית, מסרה הועדה, כי יום שישי ה-15 ביוני, בו יחול עיד אלפטר, יהיה בסימן "יום השישי של הרחמים והניחומים". היא קראה לערוך את תפילת החג בחמשת "מחנות השיבה" ולבקר את הפצועים ואת קרובי השהידים (מען, 8 ביוני 2018; פאלטודיי, 8 ביוני 2018). יש לקחת בחשבון, כי גם יום שישי זה ילווה בהתנהלות אלימה מצד הפלסטינים.
אירועי יום שישי 8 ביוני 2018
  • אירועי יום שישי האחרון, יום השישי העשירי לצעדות המחאה, התקיימו תחת השם "צעדת המיליון לירושלים" וצוינו בהם שני אירועים: יום ירושלים – יום שישי האחרון של חודש רמצ'אן המצוין מדי שנה מאז המהפכה האסלאמית ע"י איראן כדי לבטא את תמיכתה במאבק הפלסטיני וב"שחרור ירושלים"; ויום
    הנכסה –
    יום השנה ה-51 למפלת מדינות ערב במלחמת ששת הימים (לאחר שהאירועים לצין יום זה נדחו מ-5 ביוני ליום שישי, 8 ביוני).
  • האירועים החלו אחרי הצהריים בסביבות 1500 לאחר שאלפים יצאו מהמסגדים לאחר תפילת יום שישי והחלו להתאסף ב"מחנות השיבה". בהפגנות השתתפו על פי ההערכות למעלה מ-10,000 מפגינים בחמישה מוקדים עיקריים לאורך גבול רצועת עזה-ישראל. שני מוקדי התפרעויות המרכזיים היו באזור ג'באליא בצפון הרצועה וח'אן יונס בדרומה. כמידי שבוע הבעירו המפגינים צמיגים ויידו אבנים. כמו כן היו מספר ניסיונות לפגוע בחיילי צה"ל באמצעות ירי מנשק קל, יידוי רימונים והשלכת מטענים. כמה מפגינים ניסו לחבל בגדר הביטחון. בנוסף שיגרו הפלסטינים עשרות עפיפוני תבערה. בין העפיפונים ששוגרו היו גם כמה עפיפונים אליהם הוצמדו מטעני חבלה. כוחות צה"ל הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות בהתאם להוראות הפתיחה באש (דובר צה"ל, 11 במאי 2018).
נערים מפגינים מושכים את גדר התיל הסמוכה לגדר הביטחון במזרח ח'אן יונס (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018).   שריפת דגל ישראל (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
מימין: נערים מפגינים מושכים את גדר התיל הסמוכה לגדר הביטחון במזרח ח'אן יונס (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018). משמאל: שריפת דגל ישראל (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
  • ביום שבת, 9 ביוני 2018, נמשכו שריפות בנגב המערבי, שנגרמו מעפיפוני תבערה ובלוני הליום, ששוגרו מהרצועה לעבר ישראל. השריפות פרצו בעשרה מוקדים שונים כוחות הכיבוי השתלטו על השריפות. לא היו נפגעים אך נגרם נזק רב לשטחים חקלאיים. ב-9 ביוני 2018 תקף לראשונה כלי טיס של חיל האוויר חוליה שעסקה בהכנה של בלונים ועליהם מטעני נפץ בבית חאנון.
המענה של צה"ל
  • צה"ל נערך כמידי יום שישי לקראת ההפגנות ואף ניסה לבצע מספר פעולות מנע. יום קודם לכן פיזרו מטוסי צה"ל כרוזים, אשר הזהירו את תושבי הרצועה שלא להתקרב אל הגדר או לפגוע בה (דובר צה"ל, 7 ביוני 2018) .
  • ב-8 ביוני 2018 בשעות הבוקר, טרם תחילת ההפגנות, הבעירו כלי טיס לא מאוישים של חיל האוויר ערימות של צמיגים ברצועה שנועדו לשימוש בעת ההפגנות. בתקשורת הפלסטינית דווח, כי כלי טיס הטילו פצצות תבערה לעבר צמיגים מזרחית לרפיח וכי הם פועלים כדי לכבות את האש באזור. מיד לאחר מכן דווח, כי "יחידת הצמיגים" בח'אן יונס החלה להעביר צמיגים לרפיח במקום אלה שהושמדו על ידי צה"ל (חשבון הטוויטר שבכה קדס, 8 ביוני 2018).
עידוד הציבור להגיע לאירועי 8 ביוני
  • בשל העובדה שההפגנות ציינו שני מועדים חשובים ניסו המארגנים ובראשם חמאס לגייס רבים להשתתפות נרחבת באירועים. כיומיים לפני קיום הצעדות נערכה ברחבי הרצועה פעילות גיוס נרחבת. בטקס שנערך ב-6 ביוני 2018 קרא ח'אלד אלבטש, בכיר הג'האד האסלאמי בפלסטין וראש הועדה העליונה לצעדות השיבה, לציבור הרחב להשתתף בהפגנות יום שישי ולהמשיך במאבק. כמו כן הופצו פרטים אודות הסעות מאורגנות מרחבי הרצועה להובלת המפגינים למוקדי ההפגנות השונים. לנוכח המאמץ המקדים להביא קהל רב נראה לנו, כי מספר המשתתפים באירועי 8 ביוני לא ענה על ציפיות חמאס.
  • בעמוד הפייסבוק של "צעדת השיבה הגדולה" פורסמה פניה למשתתפים, שבה נמסר כי הפעילויות תתמקדנה ב"התאספות שלווה" מול הגדר כדי להעביר את המסר של העם הפלסטיני לעולם. נכתב כי הפעילויות יכללו חיתוך הגדר אך לא יכללו עימותים עם חיילי צה"ל (דף הפייסבוק של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018). כמו בעבר הסיסמאות המדברות על הפגנות שלוות היו מילים ריקות ובפועל התקיימה בהן רמה גבוהה של אלימות מצד המפגינים הפלסטינים ופעילי טרור, שהשתלבו עימם.
כנס בעזה ב-7 ביוני לציון יום ירושלים העולמי
  • יום קודם לצעדה, ב-7 ביוני 2018, קיימו הארגונים הפלסטינים כנס בעיר עזה לציון יום ירושלים העולמי וכהוקרה למשפחות השהידים שנהרגו במהלך הצעדות ברצועה. בטקס נאם (באמצעות מסך וידאו) עלי אכבר וליאתי, יועצו של ח'אמנהאי, מנהיג איראן, אשר הבטיח סיוע כספי למשפחות ההרוגים בצעדות. עלי אכבר וליאתי הדגיש, כי האנתפאדה הפלסטינית הינה הדרך היחידה להתמודד עם הסכנות הנשקפות לירושלים. לדבריו, ירושלים היא הסמל של הפלסטינים וביכולתה לאחד את המוסלמים (ערוץ אלכות'ר, 7 ביוני 2018).

נאום עלי אכבר וליאתי מוקרן על גבי מסך בפני באי הכנס (פאלטודי, 7 ביוני 2018)
נאום עלי אכבר וליאתי מוקרן על גבי מסך בפני באי הכנס (פאלטודי, 7 ביוני 2018)

  • בתקשורת הערבית והאיראנית נמסר, כי משפחות שהידים שנהרגו בצעדות השיבה ברצועה קיבלו סיוע כספי בסך 500$ לכל משפחה(ערוץ אלכות'ר האיראני בשפה הערבית, 8 ביוני 2018). לאחר הכנס של 7 ביוני נערכה סעודת שבירת הצום (אפטאר) למשפחות השהידים וחולק סיוע כספי בסכום של 500$ לכל משפחה (פאלטיוב, 8 ביוני 2018).
  • בדברים שנשא אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, הוא התייחס ל"צעדות השיבה" ואמר כי למרות שהפלסטינים מקריבים את בניהם בצעדות ההלו זוהי הינה דרך המאבק המתאימה ביותר בשלב זה. הניה ציין כי הצעדות הביאו לפריצת דרך מדינית ותקשורתית בכל הנוגע לניהול המאבק עם ישראל, לשחרור פלסטין והכרה בזכות השיבה. הן הוכיחו כי למרות ה"מצור" יש לעם הפלסטיני יכולת לקחת על עצמו יוזמות לפרוץ דרכים ולהעלות את הסוגיה הפלסטינית לראש סדר היום. בהתייחסו לסבב ירי הרקטות ופצצות המרגמה אמר הניה, כי סבב הלחימה האחרון הדגיש את התלכדות כל דרכי "ההתנגדות" וביניהם ההתנגדות העממית, הצבאית, המדינית והתקשורתית (אלאקצא, 7 ביוני 2018).
השימוש בעפיפונים באירועי 8 ביוני
  • באירועי 8 ביוני נמשך ואף גבר השימוש בעפיפונים. עפיפוני תבערה רבים שוגרו לשטח ישראל במהלך הצעדה וגרמו לכארבעים שריפות בשטח ישראל. חמאס ושאר ארגוני הטרור מודעים לנזק הכלכלי המוראלי ואף התדמיתי, שנגרם לישראל כתוצאה משיגור העפיפונים. לאור "הצלחת" עפיפוני התבערה החלו הפלסטינים לשגר גם עפיפונים ובלוני הליום, שאליהם חוברו מטעני חבלה. תושבי יישובי עוטף עזה הוזהרו שלא להתקרב לעפיפונים ולא לגעת בהם. הפעילים המשגרים את העפיפונים מכנים עצמם "יחידות אלזוארי" או "יחידות בני אלזוארי", על שמו של מהנדס התעופה התוניסאי מחמד אלזוארי, שפעל עבור חמאס ונהרג בתוניס.[2]
עפיפוני תבערה וכרוזים, שהוכנו לשיגור לעבר ישראל מימין נכתב: אתם בטווח עפיפוני בני אלזוארי: בארי, רעים, כיסופים. על החתום "בני אלזוארי, מרכז הרצועה" (דף הפייסבוק של איאד מחמד אלבאז אבו משיר, פעיל במשטרה הצבאית ברצועה, 8 ביוני 2018)   עפיפוני תבערה וכרוזים, שהוכנו לשיגור לעבר ישראל מימין נכתב: אתם בטווח עפיפוני בני אלזוארי: בארי, רעים, כיסופים. על החתום "בני אלזוארי, מרכז הרצועה" (דף הפייסבוק של איאד מחמד אלבאז אבו משיר, פעיל במשטרה הצבאית ברצועה, 8 ביוני 2018)
עפיפוני תבערה וכרוזים, שהוכנו לשיגור לעבר ישראל מימין נכתב: אתם בטווח עפיפוני בני אלזוארי: בארי, רעים, כיסופים. על החתום "בני אלזוארי, מרכז הרצועה" (דף הפייסבוק של איאד מחמד אלבאז אבו משיר, פעיל במשטרה הצבאית ברצועה, 8 ביוני 2018)
עפיפונים, שעליהם תמונות שהידים. מימין: דמותה של השהידה רזאן אלנג'אר (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)   עפיפונים, שעליהם תמונות שהידים. מימין: דמותה של השהידה רזאן אלנג'אר (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
עפיפונים, שעליהם תמונות שהידים. מימין: דמותה של השהידה רזאן אלנג'אר (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
ביצוע פיגועים בחסות ההפגנות

במהלך ההפגנות נעשו מספר ניסיונות לפגוע בכוחות צה"ל מצה"ל נמסר, כי בוצע ירי לעבר עמדות צה"ל בצפון הרצועה. לא היו נפגעים . כמו כן הושלך רימון ומטען צינור כמו כן שוגר עפיפון שנשא ככל הנראה חומר נפץ. העפיפון התפוצץ באוויר (דובר צה"ל, 8 ביוני 2018).

דרבון המשתתפים ע"י בכירי חמאס
  • בכירי חמאס נכחו בשטח ואף עודדו את ההמונים להמשיך בפעילות הצעדות. בין הבכירים אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, שהיה נוכח בהפגנות במזרח עזה (דניא אלוטן, 8 ביוני 2018). פתחי חמאס, חבר הלשכה המדינית של חמאס, ח'ליל אלחיה חבר הלשכה המדינית של חמאס ועוד. כל הדוברים הדגישו, כי העם הפלסטיני ימשיך בג'האד, ב"התנגדות" "ובקיום צעדות בדרכי שלום עד לסיום הכיבוש" (אלקדס, 8 ביוני 2018).
  • אחמד בחר, סגן יו"ר המועצה המחוקקת אמר כי הצעדות בדרכי שלום שבמסגרתן נהרגים צעירים מירי האויב הציוני מוכיחות, כי "ההתנגדות" לא יושבת בחיבוק ידיים הפלסטינים ניפצו את המשוואה שישראל מנסה לכפות ויצרו משוואה חדשה באמצעות הצעדות. לדבריו הישג חשוב הוא לעם הפלסטיני שהסוגיה הפלסטינית מקבלת קדימות ונמצאת בראש סדר העדיפות בהיבט התקשורתי והמדיני (שהאב, 8 ביוני 2018).
השתתפות ילדים באירועים
  • כבכל שבוע גם הפעם הייתה השתתפות ערה של ילדים ובני נוער בהפגנות. חלקם היו גם הפעם בקו העימות הראשון מול חיילי צה"ל. בן ההרוגים בצעדה היה נער בן 15, אשר מזוהה עם חמאס (גופתו נעטפה בדגל חמאס).
ילדים נושאי עפיפונים עם דמויות השהידים (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)   ילדים נושאי עפיפונים עם דמויות השהידים (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
ילדים נושאי עפיפונים עם דמויות השהידים (דף הפייסבוק של הרשות העליונה של צעדת השיבה הגדולה, 8 ביוני 2018)
נספח
התפלגות זהות הרוגי "צעדת השיבה הגדולה" (עדכון[3])
  • בצעדה האחרונה של יום שישי (8 ביוני) נהרגו ארבעה בני אדם. שניים מההרוגים, ביניהם נער בן 15, מזוהים עם חמאס שיוכם הארגוני של שניים מהם עדיין לא ידוע לנו.
  • על פי משרד הבריאות הפלסטיני ברצועה מספר ההרוגים ברצועה מאז תחילת "צעדת השיבה" הינו 127 בני אדם (דף הפייסבוק של דובר משרד הבריאות ברצועה, 8 ביוני 2018). מרכז המידע איתר ובדק עד כה שמות 124 הרוגים.
  • מתוך 124 הרוגים ששמותיהם אותרו 102 הינם פעילי טרור או כאלו המזוהים עם ארגוני הטרור (למעלה מ-80%). בין הפעילים או המזוהים עם ארגוני הטרור שנהרגו בולטים 69 פלסטינים אשר, פעילים בחמאס או מזוהים עם חמאס (כ-67% מפעילי הטרור או כאלו המזוהים עם ארגוני הטרור שנהרגו בצעדות). שלושה הרוגים הינם פעילי טרור אך שיוכם הארגוני אינו ברור באשר חמאס וארגוני טרור נוספים טענו, כי הם משתייכים אליהם (בסטטיסטיקה נכללו השלושה הללו ע"י מרכז המידע ברשימת פעילי חמאס). זהותם של 23 הרוגים אינה ידועה עד כה. ניתן להניח, כי רובם היו אזרחים.
זהותם של הרוגי "צעדת השיבה הגדולה"

זהותם של הרוגי "צעדת השיבה הגדולה"

The post "צעדת השיבה הגדולה": הפגנות יום שישי 8 ביוני 2018 appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (13-7 ביוני 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע
  • השבוע עמד בסימן התקפה של צבא סוריה נגד מובלעת של דאעש, כ- 68 ק"מ מצפון מזרח לאלסוידאא'. "מקור צבאי" סורי דיווח, כי במובלעת זאת מצאו מקלט פעילי דאעש שנמלטו מהשכונות הדרומיות של דמשק. נראה לנו, כי הסורים חוששים מפני התבססות פעילי דאעש באזור זה, העלול להוות איום על מרחב דרעא, שהמשטר הסורי נערך עתה לכיבושו.
  • בעוד שבדרום סוריה ובמרכזה מופעלים על דאעש לחצים במזרח סוריה הוא לקח יוזמה ותקף את העיר אלבוכמאל שבמורד עמק הפרת. צבא סוריה וכוחות שיעים המופעלים ע"י איראן ספגו אבדות קשות (כמה עשרות לוחמים). בין השאר נהרגו מפקד דיביזיה סורי, קצין ולוחם ממשמרות המהפכה, פעיל בכיר בחזבאללה ולוחמים מהחטיבה האפגנית פאטמיון המופעלת ע"י איראן. על רקע זה ערך קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס, ביקור במזרח סוריה ונפגש עם לוחמי החטיבה האפגאנית.
  • באפגניסטאן נמשכת פעילות טרור וגרילה אינטנסיבית של דאעש. השבוע נהרגו 12 בני אדם ועשרות נפצעו בפיגוע שביצע מחבל מתאבד נגד משרד ממשלתי בקאבול לשיקום כפרי ופיתוח. לאחרונה התרבו התבטאויות בכירים רוסיים, ונשיא רוסיה פוטין בתוכם, על האיום הנשקף לרוסיה ולמדינות מרכז אסיה כתוצאה מהתבססות דאעש באפגניסטאן, ועל הצורך בשיתוף פעולה בהתמודדות עם איום זה.
התבטאויות רוסיות בעניין סוריה וסביב דאעש באפגניסטאן
התבטאות פוטין בעניין סוריה
  • לאחרונה התבטא ולדמיר פוטין נשיא רוסיה בעניין סוריה. עיקרי דבריו (בתשובה לשאלה):
    • "באשר לנוכחות הצבאית שלנו בסוריה, הסוגיה אינה פשוטה כלל. ישנם שני אתרים בהם הכוחות שלנו פרוסים, האחד בנמל טרטוס, והשני בבסיס חמימים". פוטין הוסיף: "בשלב זה אין לנו תוכניות להוצאת הכוחות הללו. אך תנו לי להסב את תשומת לבכם, כי לא כיניתי את האתרים האלו 'בסיסים'. אנחנו איננו בונים שם מתקנים ארוכי טווח, ובמידת הצורך נוכל להוציא את כוחותינו ללא עלויות משמעותיות".
    • פוטין ציין, כי המתקנים הצבאיים הרוסים נמצאים בסוריה בהתאם לאמנה שנחתמה עם סוריה ופריסתם תואמת את החוק הבינלאומי. "הכוחות הצבאים שלנו נמצאים בסוריה כדי לשמור על האינטרסים הרוסים באזור מכריע של העולם. והם יישארו שם כל עוד רוסיה רואה בכך דבר סביר, בהתאם להתחייבויות הבינלאומיות שלנו" (טאס, 7 ביוני 2018).
נשיא רוסיה קרא בוועידת ארגון שאנגחי לשתף פעולה במאבק נגד איום הטרור באפגניסטאן
  • ב-10-9 ביוני 2018 נערכה ועידת פסגה של ראשי המדינות החברות בארגון שאנגחאי לשיתוף פעולה (SCO)[1] בעיר צ'ינגדאו בסין. במהלך ועידת הפסגה חתמו המדינות החברות בארגון על תכנית לשיתוף פעולה במאבק בטרור ובקיצוניות לשנים 2021-2019. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, שנטל חלק בפסגה, קרא להילחם באיום הטרור באפגניסטאן באופן מתואם, תוך בלימת ייצור וסחר בסמים ומתן סיוע למדינה (אתר הקרמלין, 10 ביוני 2018). רוסיה התריעה לאחרונה מספר רב של פעמים על התבססות נרחבת של פעילי טרור, ובעיקר תומכי דאעש, באפגניסטאן. הדבר בולט במיוחד בצפון המדינה, במחוזות הגובלים עם טג'יקיסטאן ותורכמניסטאן. זמיר קבולוב, ראש מחלקת מדינות אסיה במשרד החוץ הרוסי, טען כי נראה שדאעש סימן את מדינות מרכז אסיה כיעד הבא שלו, והארגון שואף להרחיב את השפעתו מעבר לאפגניסטאן (RIA, 23 בדצמבר 2017). דבר זה מהווה איום עבור מדינות ה-SCO באזור, ובהן רוסיה.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברור מזהיר מפני התבססות דאעש באפגניסטאן
  • במהלך ועידת שרי החוץ של המדינות החברות בארגון האמנה לביטחון משותף (CSTO)[2] נדון בין היתר המצב באפגסניטאן. סרגיי לברוב, שר החוץ של רוסיה (שנטל חלק בועידה), מסר כי השרים בוועידה הדגישו את הצורך לייצב את המצב באפגניסטאן והביעו דאגה מכך שפעילי דאעש, כולל פעילים מסוריה ומעיראק (בעלי ניסיון לחימה), חדרו לשטח אפגניסטאן. לברוב אמר, כי העובדה שפעילים אלה מנסים להשיג דריסת רגל במחוזות הצפוניים של המדינה מעוררת דאגה מיוחדת, שכן מחוזות אלה נמצאים בקרבת האזור שבאחריות CSTO. לדברי לברוב, מדינות CSTO ימשיכו לתאם פעולותיהן בנושא, כולל מתן סיוע לטג'יקיסטאן בחיזוק גבולותיה (אתר משרד החוץ הרוסי, 11 ביוני 2018).
סוריה
התקפה של צבא סוריה נגד מובלעת דאעש, מצפון מזרח לאלסוידאא'

השבוע פתח צבא סוריה במערכה נגד מובלעת דאעש, באזור אלצפא והמרחב המדברי שמסביב, כ- 68 ק"מ מצפון מזרח לאלסוידאא' (חק, 8 ביוני 2018; המכון הסורי למחקרים אסטרטגים נורס, 10 ביוני 2018). על פי "מקור צבאי" סורי במובלעת מצאו מקלט פעילי דאעש שנמלטו ממחנה הפליטים אלירמוכ ומשכונת אלחג'ר אלאסוד, שבדרום דמשק (אלעאלם, 10 ביוני 2018).

הערכות הכוחות מצפון מזרח לאלסוידאא' (עדכני ל-10 ביוני 2018): צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום); דאעש (חום-שחור); כוחות המורדים (ירוק); כוחות הקואליציה הבינלאומית (כחול); אזורי עימותים בין דאעש לבין צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (רצועה כתומה מסביב למובלעת דאעש) (המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 10 ביוני 2018).
הערכות הכוחות מצפון מזרח לאלסוידאא' (עדכני ל-10 ביוני 2018): צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (אדום); דאעש (חום-שחור); כוחות המורדים (ירוק); כוחות הקואליציה הבינלאומית (כחול); אזורי עימותים בין דאעש לבין צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (רצועה כתומה מסביב למובלעת דאעש) 
(המכון הסורי למחקרים אסטרטגיים נורס, 10 ביוני 2018).

  • סוכנות אעמאק של דאעש דיווחה על התקפות של צבא סוריה ועל קרבות המתנהלים באזור המובלעת, שמצפון מזרח לאלסוידאא'. דאעש טען כי הרג לפחות 12 חיילים וקצינים והשמיד כלי רכב משוריינים (חק, 9,8 ביוני 2018). מנגד, דווח כי צבא סוריה הצליח להשתלט על כמה אזורים ומקומות שולטים שאותם איבד קודם לכן לדאעש (מוסד ההסברה הקרבית, סוכנות ח'טוה, אלנשרה, 9 ביוני 2018).
טור משוריין של צבא סוריה והכוחות המסייעות לו נע לאזור מובלעת דאעש.   שיגור רקטות וירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר מטרות דאעש באזור המובלעת (ההסברה הקרבית של צבא סוריה, 9 ביוני 2018).
מימין: טור משוריין של צבא סוריה והכוחות המסייעות לו נע לאזור מובלעת דאעש. משמאל: שיגור רקטות וירי ארטילרי של צבא סוריה לעבר מטרות דאעש באזור המובלעת (ההסברה הקרבית של צבא סוריה, 9 ביוני 2018).
דרום מערב סוריה
  • השבוע לא חל שינוי בתמונת המצב בדרום מערב סוריה. צבא סוריה המשיך לתגבר את כוחותיו, במסגרת ההיערכות למערכה לכיבוש המרחב מידי ארגוני המורדים. במקביל נמשכו המגעים עם נציגי ארגוני המורדים, המסרבים (בשלב זה) להגיע להסדר פינוי (אלערביה אלחדת', 11 ביוני 2018). בין צבא ח'אלד בן וליד המזוהה עם דאעש לבין ארגוני המורדים נמשכו התכתשויות מקומיות באגן הירמוכ, בעצימות נמוכה.
מזרח סוריה

אבידות קשות לצבא סוריה ובעלי בריתו בקרבות באלבוכמאל

במהלך המחצית הראשונה של יוני 2018 תקף דאעש במשך מספר ימים את צבא סוריה והכוחות המסייעים לו בעיר אלבוכמאל. פעילי דאעש הגיעו למקום מבסיסיהם במדבר הסורי. בהתקפות הללו ספגו צבא סוריה ובעלי בריתו השיעים אבדות קשות. בהתקפה נהרגו כעשרים פעילי דאעש, בהם עשרה מחבלים מתאבדים, שפוצצו עצמם באמצעות מכוניות תופת וחגורות נפץ (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 9 ביוני 2018). נראה, כי על רקע זה ביקר במזרח סוריה קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס, ונפגש עם לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון המשתתפים בקרבות. בשל ביקורו זה נעדר סלימאני באופן חריג מתהלוכות "יום ירושלים" שהתקיימו ביום שישי, 8 ביוני 2018, באיראן.

קרבות בפאתיה הצפוניים והמערביים של אלבוכמאל
  • במהלך המחצית הראשונה של יוני 2018 התנהלו קרבות באלבוכמאל בין צבא סורי והכוחות שיעים המסייעים לו לבין דאעש, שתקף את עמדות צבא סוריה בפאתי אלבוכמאל. בלטו במיוחד התקפות שביצע דאעש ב-10-7 ביוני 2018 במערב ובצפון מערב העיר. במהלך ההתקפות הללו כבש דאעש עמדות מידי צבא סוריה. צבא סוריה שיגר תגבורות אך הם לא הצליחו להשיב לידם את השליטה על העמדות שאיבדו (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 ביוני 2018). פעילי דאעש, שתקפו את אלבוכמאל, הגיעו מבסיסיהם במדבר הסורי, שבדרום מזרח סוריה (מכון נורס למחקרים אסטרטגיים).
  • בהתקפות הללו נהרגו 30-20 לוחמים מצבא סוריה והכוחות המסייעים לו, רובם מחטיבת פאטמיון האפגאנית המופעלת ע"י איראן. בתקשורת הסורית דווח כי בהתקפה שביצע דאעש באלבוכמאל נהרג עלי מחמד אלחסין, מפקד דיביזיית שריון 11 של צבא סוריה (כנראה ב-8 ביוני 2018). כמו כן נהרגו קצין ולוחם ממשמרות המהפיכה האיראנים (ראו להלן). הרוג נוסף היה נאצר ג'מיל חדרג' (אבו חסין), פעיל חזבאללה בכיר, שתפקידו הוגדר כמפקד גדוד הטילים של חזבאללה בסוריה (ענב בלדי, 9 ביוני 2018), מוצאו של נאצר חדרג' הינו מהעיירה אלע'סאניה, כ-15 ק"מ מדרום לצידון, שבדרום לבנון (זמאן אלוצל, 9 ביוני 2018). נמסר, כי הוא היה מקורב למנהיג חזבאללה חסן נצראללה (ח'טוה, 9 ביוני 2018).
קצין ולוחם ממשמרות המהפיכה, שנהרגו בקרבות באזור העיר אלבוכמאל
הקצין האיראני ח'ליל תח'תי נז'אד.    חמד מהדי פרידוני (חשבון הטוויטר @Mahdiibakhtiari, 6 ביוני 2018). השניים נהרגו במהלך הלחימה נגד דאעש כנראה ב-6 ביוני 2018 באזור העיר אלבוכמאל[3]. יחד עם פרידוני נהרג באלבוכמאל נאצר חדרג', מפקד בכיר בחזבאללה (ח'טוה, זמאן אלוצל, 9 ביוני 2018).
מימין: הקצין האיראני ח'ליל תח'תי נז'אד. משמאל: מחמד מהדי פרידוני (חשבון הטוויטר @Mahdiibakhtiari, 6 ביוני 2018). השניים נהרגו במהלך הלחימה נגד דאעש כנראה ב-6 ביוני 2018 באזור העיר אלבוכמאל[3]. יחד עם פרידוני נהרג באלבוכמאל נאצר חדרג', מפקד בכיר בחזבאללה (ח'טוה, זמאן אלוצל, 9 ביוני 2018).
מפקד דיביזיה בצבא סוריה ופעיל חזבאללה בכיר, שנהרגו בקרבות באלבוכמאל
נאצר ג'מיל חדרג', מפקד גדוד הטילים של חזבאללה בסוריה, שנהרג בעימותים עם דאעש בקרבת העיר אלבוכמאל. בתמונה ישנה הוא נראה לוחץ את ידו של מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה (חשבון הטוויטר لا يمكن ان يكون الاسم فارغا@jma7412, 10 ביוני 2018).   עלי מחמד אלחסין, מפקד דיביזיה משוריינת של צבא סוריה, שנהרג בהתקפה של דאעש בפרברי העיר אלבוכמאל (ח'טוה, 9 ביוני 2018).
מימין: נאצר ג'מיל חדרג', מפקד גדוד הטילים של חזבאללה בסוריה, שנהרג בעימותים עם דאעש בקרבת העיר אלבוכמאל. בתמונה ישנה הוא נראה לוחץ את ידו של מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה (חשבון הטוויטר لا يمكن ان يكون الاسم فارغا@jma7412, 10 ביוני 2018). משמאל: עלי מחמד אלחסין, מפקד דיביזיה משוריינת של צבא סוריה, שנהרג בהתקפה של דאעש בפרברי העיר אלבוכמאל (ח'טוה, 9 ביוני 2018).
תקיפת שדה הנפט אלתים, שמדרום לדיר אלזור, ע"י דאעש
  • ב-9 ביוני 2018 תקף דאעש עמדות צבא סוריה והמיליציות המופעלות ע"י איראן בקצה שדה הנפט אלתים, כ-12 ק"מ מדרום לדיר אלזור. נמסר כי פעילי דאעש השתלטו על כמה עמדות חשובות באזור (קאסיון, 9 ביוני 2018). לא דווח על הרוגים. בשדה הנפט אלתים מצויות 24 בארות (Wikimapia). בעבר (ספטמבר 2015) הפיק שדה הנפט אלתים 800 חביות ליום אך תפוקתו ירדה ל-300-200 חביות ליום (עין אלמדינה, 28 בספטמבר 2015; ספוטניק, 23 בספטמבר 2017). נפילתה של המדינה האסלאמית הותירה הרס רב במתקני התשתית של שדה הנפט (אלמיאדין, 14 בספטמבר 2017).
מרחב אלחסכה
  • כוחות SDF ממשיכים במבצע לכיבוש האזור הכפרי, שמדרום לאלחסכה, מידי דאעש. השבוע עלה בידם לכבוש שני כפרים ממערב לאלדשישה, המעוז הבולט של דאעש במרחב.

הערכות הכוחות במרחב שמדרום לאלחסכה (עדכני ל-10 ביוני 2018): צבא עיראק וכוחות אמריקנים וכורדים בשטח עיראק (אדום); דאעש (אפור); כוחות SDF וכן כוחות אמריקנים, צרפתים ואיטלקים המסייעים להם (צהוב); צירי ההתקפה של כוחות SDF (חצים צהובים); צירי ההתקפות הנגד של דאעש (חצים שחורים) (חשבון הטוויטר خرائط حروب الشرق الاوسط@abduljabbar1612, 10 ביוני 2018).
הערכות הכוחות במרחב שמדרום לאלחסכה (עדכני ל-10 ביוני 2018): צבא עיראק וכוחות אמריקנים וכורדים בשטח עיראק (אדום); דאעש (אפור); כוחות SDF וכן כוחות אמריקנים, צרפתים ואיטלקים המסייעים להם (צהוב); צירי ההתקפה של כוחות SDF (חצים צהובים); צירי ההתקפות הנגד של דאעש (חצים שחורים) (חשבון הטוויטר خرائط حروب الشرق الاوسط@abduljabbar1612, 10 ביוני 2018).

עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
  • השבוע נמשכה פעילות הטרור והגרילה של דאעש במחוזות שונים בעיראק. להלן האירועים העיקריים:
    • ב-8 ביוני 2018 הודיע דאעש, כי פעיליו תקפו מחנה של כוחות הביטחון העיראקים מצפון מזרח לסאמראא'. פעילי דאעש לקחו עימם שלל שכלל נשק קל ומדים של המשטרה הפדרלית העיראקית (www.k1falh.ga [אתר המזוהה עם דאעש], 8 ביוני 2018).
    • ב-8 ביוני 2018 שרפו פעילי דאעש יבולי חיטה ושעורה בנפת אלחויג'ה, כ-55 ק"מ מדרום-מערב לכרכוכ. נמסר כי דאעש מאיים על התושבים כי מי שלא ישתף עמו פעולה ישרוף הארגון את יבוליו. תושבי המרחב סרבו לשתף פעולה עם דאעש ואף דיווחו לגורמי הביטחון על תנועותיהם של פעילי הארגון (אלסומריה ניוז, 8 ביוני 2018).
    • ב-9 ביוני 2018 פוצץ מטען חבלה של דאעש בשוק עממי, כ-13 ק"מ מצפון מערב לבעקובה, במחוז דיאלא, אדם נהרג ו-23 נפצעו (אלסומריה ניוז, 9 ביוני 2018; חק, 10 ביוני 2018).

זירת פיצוץ מטען החבלה בשוק עממי מצפון מערב לבעקובה (אלסומריה ניוז, 9 ביוני 2018).
זירת פיצוץ מטען החבלה בשוק עממי מצפון מערב לבעקובה (אלסומריה ניוז, 9 ביוני 2018).

פעילות סיכול ומנע של כוחות הביטחון העיראקים
  • על פי מקור מודיעיני עיראקי בכוונת דאעש להפעיל מחבלים מתאבדים ומכוניות תופת במרכזי קניות ובמקומות ציבוריים במהלך סיום רמצ'אן או בעיד אלפטר (עיראק ניוז, 9 ביוני 2018). נראה כי כוחות הביטחון העיראקים הגבירו את אמצעי הביטחון לקראת פעילות שכזאת.
מצרים וחצי-האי סיני
מאזן ביניים של מבצע "סיני 2018"
  • במלאת ארבעה חודשים למבצע "סיני 2018" ערך ג'מאל טה, חוקר לענייני ביטחון לאומי, מאזן ביניים של תוצאות המבצע, שהביא לדבריו להרגעת המצב בסיני. עיקריו (אלוטן, 1 ביוני 2018):
    • המבצע נועד לא רק לחיסול טרוריסטים אלא גם להריסת התשתיות שלהם. במסגרת זאת הושמדו חמ"לים, מרכזי תקשורת, כ-5,000 מחסנים, מעבדות לייצור מטעני חבלה, מקלטים, מנהרות, תעלות קשר ונתיבי בריחה תת-קרקעיים. כמו כן הושמדו כ-800 אופנועים ו-400 רכבי שטח מצוידים באמצעי לחימה.
    • המבצע חשף את הקשר ההדוק בין פעילות הטרור לבין פעילויות פליליות ובמרכזן סחר בסמים והברחת בני אדם וסחורות. במהלך המבצע נעצרו פושעים פליליים ומבוקשים רבים, שגויסו ע"י ארגוני הטרור.
    • המבצע חשף את הקשרים הארגוניים בין ארגוני הטרור בסיני לבין "צבא האסלאם" ברצועת עזה וכמה ממנהיגי חמאס. ניתוק קשר זה, שהיה תנאי הכרחי להצלחת המבצע, נועד לקטוע כל מגע בין הטרוריסטים בסיני למקביליהם ברצועה.
    • המבצע התקיים במסגרת תוכנית טיהור כוללת, אשר יושמה בגזרות השונות של סיני. במסגרת תוכנית זאת נסרקו דרכים ונתיבים והוקמו מחסומים נייחים בצדי הדרכים כדי למנוע הסתננות מחדש של טרוריסטים.
    • חיל האוויר המצרי סייע למאבק בטרוריסטים גם בגבול המערבי (עם לוב). בתקיפות האוויריות בגבול המערבי נפגעו רכבי שטח, שנשאו פעילי טרור ואמצעי לחימה, שהגיעו מלוב. כמו כן שולב במבצע חיל הים שמנע הסתננות פעילי טרור בדרך הים. במבצע שולבו גם יחידות לוחמה בטרור וכוחות מיוחדים, ששוגרו לעורף המדברי של הדלתא ולמערב עמק הנילוס.
    • הצלחת המבצע חשפה, כי לג'האדיסטים בסיני יש קשר לגורמי חוץ, שמממנים אותם ומספקים להם נשק, תחמושת וציוד מתקדם. המבצע חייב את כוחות הביטחון המצרים לשיתוף פעולה נרחב עם התושבים המקומיים, שהוכיח, כי שיעור משתפי הפעולה מקרבם עם "הטרוריסטים" הינו קטן.
ידיעות לא מאומתות על מותו של מנהיג דאעש בסיני
  • ברשת הטלגרם ובאתר הרשמי של "איחוד שבטי סיני" הופיעו ידיעות לא-מאומתות בדבר מותו של אבו אסאמה אלמצרי, מנהיג (אמיר) מחוז סיני של דאעש בסיני (חשבון הטוויטר @Egy_military – חשבון המרכז מידע אודות נושאים ביטחוניים במצרים, 11 ביוני 2018). אין בידינו אימות לידיעות הללו.
פעילות ג'האדיסטית במדינות נוספות
אפגניסטאן

פיגוע התאבדות בקאבול

  • שנים-עשר בני אדם נהרגו ושלושים ואחד נפצעו בפיגוע שביצע מחבל מתאבד, שפוצץ את עצמו ב-11 ביוני 2018 בשער הכניסה למשרד לשיקום כפרי ופיתוח בקאבול (Ministry of Rural Rehabilitation and Development – MoRRD). מרבית הנפגעים הינם עובדי המשרד (אפגניסטאן טיימס, 11 ביוני 2018). מחוז ח'ראסאן של דאעש דיווח כי פעיל הארגון, המכונה וקאץ הח'ראסאני, פוצץ אפוד נפץ שנשא על גופו סמוך לשער הכניסה למשרד הפיתוח הכפרי בקאבול מקום בו התרכזו פקידים. למעלה מתשעים בני אדם נהרגו ונפצעו (חק, 12 במאי 2018).
פיגועים נוספים
  • בנוסף לכך, המשיך דאעש בשגרת פעילות טרור וגרילה אינטנסיבית באפגניסטאן, שכוונה בעיקר נגד הממשל האפגאני. להלן כמה פיגועים, שבוצעו השבוע:
    • סוכנות אעמאק דיווחה, כי ב-9 ביוני 2018 פוצץ מטען חבלה בחבל ננגרהאר, שבמזרח אפגניסטאן. ארבעה מלוחמי המיליציות הנאמנות למשטר האפגאני נהרגו ו-27 נפצעו (חק, 10 ביוני 2018).
    • סוכנות אעמאק דיווחה כי קצין וארבעה שוטרים נהרגו מאש פעילי דאעש בקרבת מרכז הצבעה בעיר ג'לאלאבאד, שבחבל ננגרהאר (חק, 10 ביוני 2018).
    • ב-7 ביוני 2018, תקפו פעילי דאעש מחנה של מיליציות הנאמנות למשטר האפגאני בחבל ג'וזיאן (Jawzjan), שבצפון אפגניסטאן. בתקיפה נהרגו חמישה לוחמי מיליציות ושלושה נפצעו (www.k1falh.ga [אתר המזוהה עם דאעש], 9 ביוני 2018).
פעילות סיכול ומנע
לוב

תקיפה אווירית אמריקאית

  • ב-6 ביוני 2018 הודיע פיקוד אפריקה של צבא ארה"ב (US Africa Command), כי ארבעה פעילי דאעש נהרגו בתקיפה אווירית בקרבת העיירה בני וליד (כ-145 ק"מ מדרום מזרח לבירה טריפולי). מקורות מקומיים בעיירה ציינו, כי אחד ההרוגים הינו עבד אלעאטי אלכיוי, לובי שחזר מסוריה והתמקם בסרת, שהייתה בשליטת דאעש משנת 2015 ועד 2016 (רויטרס, 6 ביוני 2018).
מעצר פעילי דאעש בדרנה
  • במהלך פעילות לטיהור דרנה, המתבצעת על-ידי כוחות הגנרל חפתר, נעצרו 260 פעילי דאעש, בהם 19 מצרים, 11 תוניסאים, 7 סודנים, 4 סורים, 2 פלסטינים, אלג'יראי, מאוריטני ותורכי. אחד העצורים פעיל דאעש ממוצא מצרי נעצר במערב העיר דרנה, שבצפון מזרח לוב. הפעיל, יוסף מחמד אלתראבין, המכונה אבו הית'ם אלסינאוי, מבוקש על-ידי מצרים בחשד שהשתתף בפיגוע, בו נהרגו 16 שוטרים מצרים (20 באוקטובר 2017), כ-113 ק"מ ממערב לאלפיום. כמו כן הוא חשוד במעורבות בפיגוע בכנסיית סן מרקוס באלכסנדריה, בו נהרגו 16 בני אדם (אח'באר ליביא, 10 ביוני 2018).
המלחמה על התודעה
נאום של מנהיג אלקאעדה שבו הוא קורא לג'האד בפלסטין ולמאבק נגד המשטרים הערביים והאסלאמיים
  • ב-6 ביוני 2018 פרסם מוסד אלסחאב של אלקאעדה סרטון ובו נאום חדש של מנהיג אלקאעדה אימן אלט'ואהרי. כותרת הנאום: "מהנכבה והנכסה לתקומה ולתהילה." בנאומו הוא מגנה את המשטרים הערביים והמוסלמים, קורא ליצירת משטר הלכתי (שרעי) בעולם האסלאמי ומעודד ג'האד נגד ישראל.

מנהיג אלקאעדה, אימן אלט'ואהרי, בסרטון מה-6 ביוני 2018 תחת הכותרת:  "מהנכבה והנכסה לתקומה ולתהילה" (אלסחאב, 6 ביוני 2018).
מנהיג אלקאעדה, אימן אלט'ואהרי, בסרטון מה-6 ביוני 2018 תחת הכותרת:
"מהנכבה והנכסה לתקומה ולתהילה" (אלסחאב, 6 ביוני 2018).

  • להלן נושאים עיקריים, שעלו בנאומו של אלט'ואהרי:
    • ניתן להתגבר על התבוסה לישראל רק באמצעות דרך הג'האד: אלט'ואהרי כי "בימים אלו חלפו שבעים שנה מאז הקמתה של מדינת ישראל המכונה 'הנכבה' [קרי: השואה הפלסטינית] וקרוב לחמישים שנה מאז תבוסת שנת 1967 הידועה בשם 'הנכסה' [מילולית: המחלה שפרצה שוב]. הוא הוסיף כי "אלו שני פצעים צרובים בזיכרון [הקולקטיבי] של אומתנו המוסלמית". אלט'ואהרי שואל שאלה רטורית: "כיצד ניתן להתגבר על תבוסה מייסרת זו?" ומשיב שהדרך הינה ג'האד.
    • הממשלות הערביות והמוסלמיות כפופות למערב ולפיכך הן אינן יכולות להביא לשחרור פלסטין: אלט'ואהרי ציין, כי כל הממשלות הערביות והמוסלמיות כשלו בהתנהלות בכל הקשור לסוגיה הפלסטינית ובארגון ג'האד לשחרור כל חלקת אדמה אותה כבשו "הכופרים". ממשלות אלו נלחמות באסלאם ומנהיגיהן הינם סוכנים של "הפושעים הגדולים ביותר בעולם" [הכוונה למדינות המערב, בראשן ארה"ב]. אלט'ואהרי סיכם וקבע, כי הממשלות הערביות והמוסלמיות אינן יכולות לשחרר את פלסטין.
    • לוחמי הג'האד הם אלו שישחררו את פלסטין: אלט'ואהרי קובע כי "בעזרת אללה ישחררוה [את פלסטין] לוחמי הג'האד, שאינם מכירים בלגיטימיות הבינלאומית המתנשאת, הפושעת והעריצה". הם אינם מכירים בלגיטימיות "הבוגדים שמכרו את פלסטין, הפושעים החילוניים". אלט'ואהרי מציין כי "לוחמי הג'האד מבצעים את הג'האד כדי שדברו של אללה ישלוט מעל הכל וכדי ששלטון השריעה, השולל את הלאומיות והמדינה החילונית, יוחל בפלסטין וביתר שטחי האסלאם".
    • על אלה שישחררו את פלסטין להישען על תפיסותיהם של חכמי-דת מהזרם הסלפי-ג'האדי: אלט'ואהרי ציין, כי את פלסטין תשחרר אומה אסלאמית שהשתחררה מחזיונות-השווא של חכמי-הדת שפועלים מטעם המשטרים השונים, למשל המשטר הסעודי. אלט'ואהרי קרא ללוחמי הג'האד ללכת בדרכי עומר עבד אלרחמן אשר קרא לאומה האסלאמית להפיל מטוסים אמריקנים, להטביע את ספינותיהם ולפגוע באינטרסים שלהם; ובדרכי עבדאללה עזאם שקרא לאומה האסלאמית; לבצע ג'האד, ובדרכי אסאמה בן לאדן, "שהביא לפגיעה הגדולה ביותר בקרב האמריקנים בהיסטוריה שלהם".
    • המערכה הינה מערכה עולמית ולא לוקאלית: לטענת אלט'ואהרי, המערכה בפלסטין. בדומה למערכות בקהיר, ריאצ', גרוזני, קאבול וסוריה, אינה מערכה מקומית, זוהי מערכה של האומה האסלאמית נגד "משטר גדולי הפושעים העולמי" בראשות נשיא ארצות-הברית. המסתייע בגדולי הפושעים במוסקבה, בייג'ינג וניו דלהי. לדברי אל'ט'ואהרי "זוהי מערכה ארוכה וקשה". אלט'ואהרי קורא לאחדות המוסלמים נגדם, כדי לפגוע בהם בזמן ובמקום שיבחרו. בסיום דבריו הוא מציין, כי "פלסטין הינה סוגיה של כל המוסלמים".
    • אלט'ואהרי קורא למוסלמים ברצועת עזה להעביר את הלחימה לשטח האויב [קרי, לשטח ישראל]: לטענתו "הבוגדים" [הכוונה ככל הנראה לרשות הפלסטינית וחמאס] מוסרים מידע על לוחמי הג'האד למודיעין הצבאי הישראלי דקה אחר דקה ו"המשטר הצבאי החילוני העריץ המצרי" חונק אותם [את לוחמי הג'האד של עזה וסיני]. הוא מציין כי אל ללוחמי הג'האד בפלסטין להסתפק ברצועה הצרה שנכפתה עליהם (קרי, רצועת עזה), ועליהם להעביר את המערכה לשטח האויב [הכוונה לישראל] ולהרחיבה.

The post מבט לג'האד העולמי (13-7 ביוני 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

קצין ולוחם משמרות המהפיכה, קצין בכיר בחזבאללה ופעילים ממליציות שיעיות, נהרגו לאחרונה בהתקפות דאעש בעיר אלבוכמאל שבקרבת הגבול עם עיראק.

$
0
0
כללי
  • במחצית הראשונה של יוני 2018 ביצע דאעש מספר התקפות נגד העיר אלבוכמאל, שבקרבת הגבול הסורי-עיראקי. על העיר וסביבותיה מגנים כוחות מצבא סוריה המסתייעים בכוחות שיעים המופעלים ע"י קצינים איראנים ממשמרות המהפכה. בהתקפות דאעש נהרגו קצין ולוחם איראנים ממשמרות המהפכה, פעיל חזבאללה בכיר ופעילים מחטיבת פאטמיון האפגאנית המופעלת ע"י איראן. כמו כן נהרגו כשלושים חיילים ולוחמים של צבא סוריה. בשל האבדות הרבות הזדרז להגיע למקום קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס, שלהערכתנו, מסיבה זאת נעדר באופן חריג מאירועי "יום ירושלים" באיראן (8 ביוני 2018).
לוחמי חטיבת אלפאטמיון, שבהפעלת איראן, באזור אלבוכמאל (חשבון הפייסבוק ‏أصدقاء سوريا الأسد‏, 10 ביוני 2018).     קאסם סלימאני מפקד כוח קדס בעת פגישתו עם לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון, שהשתתפה בקרבות נגד דאעש וספגה אבדות רבות, במהלך ביקור שקיים לאחרונה במזרח סוריה (ערוץ הטלגרם של חטיבת פאטמיון, 10 ביוני 2018)
מימין: לוחמי חטיבת אלפאטמיון, שבהפעלת איראן, באזור אלבוכמאל (חשבון הפייסבוק ‏أصدقاء سوريا الأسد‏, 10 ביוני 2018). משמאל: קאסם סלימאני מפקד כוח קדס בעת פגישתו עם לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון, שהשתתפה בקרבות נגד דאעש וספגה אבדות רבות, במהלך ביקור שקיים לאחרונה במזרח סוריה (ערוץ הטלגרם של חטיבת פאטמיון, 10 ביוני 2018)
  • חזבאללה וכוחות שיעים המופעלים ע"י איראן, בהנהגת קאסם סלימאני, מילאו תפקיד חשוב בכיבוש העיר אלבוכמאל, שסימן את קיצה של "המדינה האסלאמית" (נובמבר 2017). בתום הכיבוש, לאחר שצבא סוריה פינה חלק ניכר מכוחותיו בגזרה לגזרות לחימה אחרות, נותרו בעיר אלבוכמאל ובסביבותיה כוחות שיעים הנעזרים ביועצים איראנים. כוחות אלה מהווים כוח צבאי משמעותי המסייע לצבא סוריה המחזיק במקום. גם בצדו העיראקי של מעבר אלבוכמאל פועלות מיליציות שיעיות בחסות איראנית המשתייכות ל"גיוס העממי".
  • כעשרה ק"מ מדרום מזרח לעיר אלבוכמאל נמצא מעבר גבול חשוב, בין סוריה לעיראק. לאחר כיבוש האזור החלו להתבצע במעבר עבודות הכשרה לקראת פתיחתו מחדש, שהייתה אמורה להתקיים באפריל 2018 (הטלוויזיה הסורית, 29 במרץ 2018). אולם בשל המצב הביטחוני הרעוע והלחימה נגד דאעש, אשר שיקם נוכחותו ופעילותו באזור, טרם נפתח המעבר. כל עוד לא נפתח מעבר אלבוכמאל יקשה הדבר להערכתנו על האיראנים לעשות שימוש אפקטיבי בציר היבשתי מעיראק לסוריה.
מעבר אלבוכמאל מצדו הסורי של הגבול הכתובת שבשלט: "מנהלת המכס הכללית – מזכירות המכס של אלבוכמאל".    עבודות הכשרה שנעשו באזור מעבר אלבוכמאל (הטלוויזיה הסורית, 29 במרץ 2018).
מימין: מעבר אלבוכמאל מצדו הסורי של הגבול הכתובת שבשלט: "מנהלת המכס הכללית – מזכירות המכס של אלבוכמאל". משמאל: עבודות הכשרה שנעשו באזור מעבר אלבוכמאל (הטלוויזיה הסורית, 29 במרץ 2018).

הנוכחות הצבאית של הכוחות השיעים המופעלים ע"י איראן בשני צדי הגבול הסורי-עיראקי וביקוריו של קאסם סלימאני באזור, מעידים על החשיבות הרבה, שאיראן מייחסת למעבר אלבוכמאל. שכן מעבר זה מהווה אזור מפתח בציר האספקה היבשתי, שאיראן חותרת לבסס בין סוריה לעיראק. ציר אספקה זה נועד לאפשר לאיראנים להעביר אמצעי לחימה וכוחות מאיראן לסוריה ומשם ללבנון בדרך היבשה ובכך לשרת אינטרסים אסטרטגיים איראנים. בשל כך הותירה איראן בעיר אלבוכמאל ובסביבתה כוחות חזבאללה ומליציות שיעיות המופעלים על ידה, גם לאחר שצבא סוריה דילל את כוחותיו (במקביל פועלות בצד העיראקי מיליציות שיעיות מ"הגיוס העממי" המופעלות אף הן ע"י איראן). נראה כי הכוחות השיעים הללו, בפיקוד איראני, ממלאים תפקיד חשוב בלחימה השוטפת המתנהלת נגד דאעש במגמה לסייע לייצוב המצב הביטחוני באזור כדי לאפשר תנועת כלי רכב דרך המעבר ללא הפרעה.

מעורבות הכוחות השיעים בהפעלת איראן בלחימה במרחב אלבוכמאל
  • כוחות שיעים בהפעלת איראן, ובכלל זה חזבאללה ומיליציות שיעיות, מילאו תפקיד חשוב בכיבוש העיר אלבוכמאל (נובמבר 2017), שסימן את קיצה של המדינה האסלאמית כישות טריטוריאלית-ממשלית. בכיבוש אלבוכמאל השתתפו כוח חזבאללה, כוח של המיליציה השיעית-עיראקית "תנועת אלנג'באא'" ולוחמים מחטיבת פאטמיון וזינביון (כוח מליציוני פקיסטאני). הכוחות הללו הונהגו ע"י קאסם סלימאני, מפקד כוח אלקדס של משמרות המהפיכה, שנכח בשטח בעת כיבוש העיר.
  • נראה לנו כי לאחר שצבא סוריה פינה חלק ניכר מכוחותיו בגזרה לגזרות לחימה אחרות נותרו במרחב אלבוכמאל חזבאללה והמיליציות השיעיות, שהמשמעותית מבניהם הינה חטיבת פאטמיון האפגאנית. הכוחות השיעים, בהנהגת יועצים איראנים, מסייעים לצבא סוריה להדוף התקפות של פעילי דאעש נגד אלבוכמאל וסביבתה. כוחות אלו וחיילי צבא סוריה ספגו אבדות רבות בהתקפות דאעש באלבוכמאל ובסביבותיה.
סם סלימאני, מפקד כוח אלקדס של משמרות המהפכה האיראנים, בחברת אחד מלוחמי "תנועת האצילים" (אלנג'באא) במהלך כיבוש אלבוכמאל (ענב בלדי, 17 בנובמבר 2017).    סלימאני מדבר במכשיר קשר עם המיליציות השיעיות הלוחמות בעיר (חשבון הטוויטר של ההסברה הקרבית המרכזית של חזבאללה, 20 בנובמבר 2017).
מימין: קאסם סלימאני, מפקד כוח אלקדס של משמרות המהפכה האיראנים, בחברת אחד מלוחמי "תנועת האצילים" (אלנג'באא) במהלך כיבוש אלבוכמאל (ענב בלדי, 17 בנובמבר 2017). משמאל: סלימאני מדבר במכשיר קשר עם המיליציות השיעיות הלוחמות בעיר (חשבון הטוויטר של ההסברה הקרבית המרכזית של חזבאללה, 20 בנובמבר 2017).
  • במחצית הראשונה של יוני 2018 ביצעו פעילי דאעש מספר התקפות באזור אלבוכמאל. בלטו במיוחד התקפות ב-10-7 ביוני, שביצעו פעילי דאעש שהגיעו מבסיסים במדבר הסורי ממערב לפרת. במהלך ההתקפות כבשו פעילי דאעש עמדות במערב ובצפון מערב העיר (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 10 ביוני 2018; מכון נורס למחקרים אסטרטגיים).
  • צבא סוריה והכוחות השיעים, רובם מחטיבת פאטמיון האפגנית, ספגו אבדות קשות. בתקשורת הסורית דווח על 30-20 הרוגים. בין ההרוגים היו גם מפקדים וקצינים בכירים מצבא סוריה, מאיראן ומחזבאללה (ראו נספח). בהתקפה נהרגו גם לפחות 21 פעילי דאעש, ובהם עשרות מחבלים מתאבדים, שפוצצו מכוניות תופת או חגורות נפץ שהיו ברשותם (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 9 ביוני 2018).

גופות חיילים סורים והכוחות המסייעים להם, שנהרגו  ע"י דאעש באזור אלבוכמאל (דיר אלזור 24, 10 ביוני 2018).
גופות חיילים סורים והכוחות המסייעים להם, שנהרגו
ע"י דאעש באזור אלבוכמאל (דיר אלזור 24, 10 ביוני 2018).

נספח
מפקד דיביזיה סורי, אנשי משמרות המהפכה ובכיר בחזבאללה, שנהרגו באזור אלבוכמאל בהתקפות של דאעש

צבא סוריה

  •  בהתקפת דאעש סמוך לאלבוכמאל ב-9 ביוני 2018 נהרג אלוף (לואא') עלי מחמד אלחסין (אבו חסין), מפקד דיביזיה משוריינת 11 של צבא סוריה.[1] לאחר מותו הוא הועלה לדרגת רב-אלוף (עמאד). עלי אלחסין הוא תושב העיר אלדריקיש, שבמחוז טרטוס בצפון סוריה. בעבר השתתף בקרבות רבים נגד דאעש בסוריה (ענב אלבלדי, 9 ביוני 2018).

משמרות המהפכה האיראנים

  • סוכנות הידיעות האיראנית פארס וכלי תקשורת נוספים דיווחו, כי ב-6 ביוני 2018 נהרגו באזור אלבוכמאל שני אנשי משמרות המהפיכה, אחד מהם קצין.[2] הקצין שנהרג הינו ח'ליל תח'תי נז'אד והחייל הינו מחמד-מהדי פרידוני (חשבון הטוויטר של @Mahdiibakhtiari, כתב סוכנות פארס, 6 ביוני 2018). סוכנות פארס וכלי תקשורת נוספים באיראן דיווחו, כי שני ההרוגים נשלחו לפני כחודש לסוריה מהעיר בנדר עבאס שבאיראן (סוכנות פארס, 6 ביוני 2018). ב-9 ביוני 2018 דיווחו כלי תקשורת סוריים על מותו של נאצר ג'מיל חדרג' (אבו חסין), פעיל חזבאללה בכיר (ראו נספח) יחד עם מחמד-מהדי פרידוני בלחימה נגד פעילי דאעש באלבוכמאל (סוכנות הידיעות ח'טוה, זמאן אלוצל, 9 ביוני 2018).

חזבאללה

  • בהתקפת דאעש נגד אלבוכמאל ב-7 ביוני 2018 נהרג נאצר ג'מיל חרג' (אבן חסין), פעיל חזבאללה בכיר . נאצר חדרג' הינו מהעיירה אלע'סאניה, כ-15 ק"מ מדרום לצידון, שבדרום לבנון (זמאן אלוצאל, 9 ביוני 2018). נמסר, כי חדרג' היה מקורב למנהיג חזבאללה חסן נצראללה (ח'טוה, 9 ביוני 2018; חשבון הטוויטר של עמר מדינה, עיתונאי סורי, 12 ביוני 2018).
  • על פי כמה כלי תקשורת סורים שימש נאצר חדרג' כמפקד גדוד הרקטות של חזבאללה בסוריה (נדאא' סוריה, ענב בלדי, 9 ביוני 2018). חזבאללה פרסם ב-7 ביוני 2018 באתרים המזוהים עמו הודעת אבל על מותו של "המפקד לוחם הג'האד" חאג' נאצר ג'מיל חדרג' מאלע'סאניה. במסגרת זו, פורסמו תמונות של נאצר חדרג' כשהוא מצולם ליד סוללת טילים ותותח (חשבון הטוויטר של סייד אדם, 8 ביוני 2018).
  • נאצר ג'מיל חדרג' נקבר ב-8 ביוני 2018 בטקס הלוויה רשמי שערך עבורו חזבאללה בעיירה אלע'סאניה, שבדרום בלבנון. בהלוויה השתתפו בכירים בחזבאללה ובהם ראש סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני מחמד רעד; חאג' עלי צ'עון, מפקד שטח בדרום לבנון; ראש עיריית אלע'סאניה ואנשי דת (אתר אלעהד, 9 ביוני 2018). ב-12 ביוני 2018, ערך חזבאללה עבורו טקס אזכרה באלע'סאניה בהשתתפות נציגו של חסן נצראללה, שיח' עלי ג'אבר, וראש סיעת חזבאללה בפרלמנט הלבנוני מחמד רעד (אתר אלעהד, 12 ביוני 2018).

The post קצין ולוחם משמרות המהפיכה, קצין בכיר בחזבאללה ופעילים ממליציות שיעיות, נהרגו לאחרונה בהתקפות דאעש בעיר אלבוכמאל שבקרבת הגבול עם עיראק. appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

מבט לג'האד העולמי (20-14 ביוני 2018)

$
0
0
עיקרי אירועי השבוע
  • צבא סוריה המשיך לתגבר כוחותיו באזור דרעא ונערך למתקפה בדרום סוריה. במקביל חידש הצבא את הלחימה נגד מובלעת דאעש באלצפא, שמצפון מזרח לאלסוידאא'. בצד ההכנות בשטח נמשכים מגעים דיפלומטים בין הצדדים ובכלל זה רוסיה, ארה"ב וישראל. נראה כי בשלב זה ארגוני המורדים אינם מראים נכונות להגיע להסדר ובתקשורת הסורית נקבע כי "הם בחרו במלחמה".
  • ב-18 ביוני 2018 בוצעה התקפה אווירית בקרבת העיר אלבוכמאל נגד מיליציות שיעיות עיראקיות (הפועלות במסגרת "הגיוס העממי") המופעלות ע"י איראן בשטח סוריה. "הגיוס העממי" פרסם כי הותקפה מפקדת קבע של המיליציות העיראקיות, בשטח סוריה, כ-700 מ' מהגבול. בדיווח אחר נמסר, כי הותקפה שיירה צבאית (שייתכן ועצרה בקרבת המפקדה). דווח על 52 הרוגים, רובם פעילי המיליציות העיראקיות ומקצתם קצינים וחיילים סורים. נוכחות המיליציות העיראקיות השיעיות המופעלות ע"י איראן בשטח סוריה נועדה לאבטח את אזור מעבר אלבוכמאל דרכו עובר ציר האספקה היבשתי מעיראק לסוריה, שבראיית איראן נודעת לו חשיבות אסטרטגית רבה.
  • באפגניסטאן המשיך דאעש לבצע פעילות טרור וגרילה אינטנסיבית. השבוע בוצע פיגוע התאבדות במהלך פגישה שהתקיימה בין כוחות הביטחון האפגאנים לבין אנשי הטאליבאן (כ-25 הרוגים). ברקע הפגישה עמד הסכם הפסקת אש בין הממשל האפגאני לטאליבאן, שהוכרז לרגל עיד אלפטר. מטרת הפיגוע הייתה לטרפד את ההסכם (שלו דאעש לא היה שותף) ולסכל כל ניסיון פיוס בין הממשל האפגאני לבין טאליבאן.
המעורבות הרוסית בסוריה
  • על רקע הכנות צבא סוריה להתקפה בדרום סוריה התקיימו מגעים דיפלומטים בין ארה"ב, רוסיה וישראל. בהקשר לכך נמסר:
    • ולדמיר פוטין, נשיא רוסיה, שוחח בטלפון עם בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, בנוגע למצב בסוריה. הרוסים דיווחו כי הצדדים דנו במצב בסוריה בהקשר של השקעת מאמץ משותף להבטחת הביטחון באזור הגבול בין סוריה לישראל. שני המנהיגים הביעו נכונות לחזק את התיאום בנוגע לסוריה, כולל בסוגיית הלוחמה בטרור הבינלאומי (אתר הקרמלין, 15 ביוני 2018).
    • שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב קיים שיחה עם מייק פומפאו מזכיר המדינה של ארה"ב. לדברי דוברת מחלקת המדינה של ארה"ב, מזכיר המדינה האמריקאי הדגיש במהלך השיחה את מחויבותה של ארה"ב להסדר הפסקת האש באזור אי-ההסלמה בדרום-מערב סוריה. לדבריה, פומפאו ציין, כי חשוב שרוסיה והמשטר הסורי ידבקו בהסדר ולא יקיימו פעילות חד-צדדית באזור (אתר מחלקת המדינה של ארה"ב, 18 ביוני 2018).
סוריה
נמשכת הערכות צבא סוריה לקראת המתקפה בדרום סוריה
  • גם השבוע לא חל שינוי בתמונת המצב בדרום סוריה. צבא סוריה ממשיך בהכנותיו לקראת המערכה לכיבוש הדרום. כלי תקשורת סוריים ורוסיים דיווחו, כי תגבורות צבאיות הגיעו לדרעא לקראת המבצע. בכלי התקשורת פורסם, כי התגבורות כוללות טנקים וארטילריה השייכים ל"כוחות הנמר", שנשלחו לדרעא. נמסר גם, כי סהיל חסן, מפקד "כוחות הנמר", הגיע למחוז דרעא (אלוטן, סוריה, 19 ביוני 2018; סוכנות הידיעות הרוסית Anna, 18 ביוני 2018; ענב בלדי, 18 ביוני 2018).
  • במקביל נערכים צבא סוריה החופשי וארגוני מורדים נוספים ללחימה במרחב דרעא. המרחב חולק לכמה חדרי מבצעים והועברו נשק ותחמושת לכוחות השונים (ענב בלדי, 18 ביוני 2018). בכלי תקשורת הסוריים נמסר, כי לא חלה התקדמות במגעים המדיניים וכי צבא סוריה ימתין זמן קצר בלבד עד שכוחות המורדים יחליטו אם ברצונם (הסדר) פיוס או מלחמה, הגם שנראה, כי "הם בחרו במלחמה" (בטולאת אלג'יש אלסורי, 18 ביוני 2018; ענב בלדי, 18 ביוני 2018).
התחדשה ההתקפה של צבא סוריה נגד מובלעת דאעש צפונית מזרחית לאלסוידאא'
  • לאחר מספר ימי הפוגה, התחדשה הלחימה של צבא סוריה במובלעת דאעש באלצפא, שמצפון מזרח לאלסוידאא'. נמסר כי צבא סוריה ניצל את ההפוגה לתגבור כוחותיו ונערך להתקפה, שנועדה לחסל את נוכחות דאעש באזור (אלעאלם, 17 ביוני 2018; אוקאת אלשאם, 16 ביוני 2018).


כוחות תגבור של צבא סוריה בקרבת אלצפא (אלמחואר, 17 ביוני 2018).

צבא ח'אלד בן וליד, המזוהה עם דאעש תר אחר בעלי ברית
  • צבא ח'אלד בן וליד, המזוהה עם דאעש, הערוך באגן הירמוכ, תר לאחרונה אחר בעלי ברית. ב-13 ביוני 2018 פרסם צבא ח'אלד בן וליד סרטון בו קרא אחד הדוברים לשבטים הסונים בדרום סוריה להתלכד סביבו ולארגוני המורדים "לחזור בתשובה" ולהצטרף למלחמה במאבק נגד "אויבי אללה". קרי, צבא סוריה והכוחות המסייעים לו (חק ואתר שיתוף קבצים, 13 ביוני 2018).


אחד הדוברים בסרטון קורא לכוחות המורדים "לחזור בתשובה" ולהצטרף ללחימה כנגד "אויבי אללה" (חק ואתר שיתוף קבצים, 13 ביוני 2018).

הסרטון הינו עדות למצוקה בה נתון צבא ח'אלד בן וליד. לנוכח ההתקפה הממשמשת ובאה של צבא סוריה מוצאים עצמם פעילי דאעש ניצבים בפני כוח צבאי עדיף, ללא בעלי ברית, תוך שהם מבודדים משאר ארגוני המורדים המסרבים לשתף עימם פעולה.

מזרח סוריה

עשרות אנשי מיליציה שיעיים עיראקים נהרגו בתקיפה אווירית באזור אלבוכמאל

  • ב-18 ביוני 2018 בוצעה התקפה אווירית במרחב אלבוכמאל נגד מיליציות שיעיות עיראקיות המופעלות ע"י איראן. התקיפה בוצעה בעיירה אלהירי (Alhiri), בקרבת אלבוכמאל (חשבון הטוויטר @Qawem_Qawem, 18 ביוני 2018). מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם דיווח (19 ביוני 2018), כי ההתקפה כוונה נגד שיירה צבאית, שעצרה בעיירה אלהירי. "הגיוס העממי", מסגרת-העל האחראית על המיליצות העיראקיות שהותקפו, מסרה כי התקיפה כוונה נגד מפקד חטיבות 45 ו-46 של "הגיוס העממי", הנמצאת בשטח סוריה כ-700 מ' מהגבול העיראקי (אתר האינטרנט של "הגיוס העממי", 18 ביוני 2018).
  • עד כה לא ברור מי עמד מאחורי התקיפה. בעניין זה קיימות גרסאות שונות: המשטר הסורי האשים את הקואליציה הבינלאומית בהנהגת ארה"ב. מקור בצבא סוריה מסר, כי "הקואליציה האמריקאית תקפה את אחת מעמדותיו הצבאיות בעיירה אלהירי, שמדרום מזרח לאלבוכמאל. כתוצאה מכך נגרמו הרוגים ופצועים" (סאנא, 18 ביוני 2018). גם "הגיוס העממי" העיראקי, שאנשיו נפגעו בהתקפה, ייחס את ההתקפה לארה"ב וביקש מהאמריקאים לפרסם הבהרה בנוגע לה (אתר "הגיוס העממי", 18 ביוני 2018). מנגד, דובר פיקוד המרכז של ארה"ב מסר, כי אף אחד בקואליציה בראשות ארה"ב לא ביצע תקיפות ליד אלבוכמאל (רויטרס). דובר מטעם משרד ההגנה האמריקאי מסר לסוכנות טאס (18 ביוני 2018) כי לא בוצעה תקיפה אווירית ע"י ארה"ב והקואליציה. בכיר בממשל האמריקאי, שביקש להישאר בעילום שם, טען כי ישראל היא שביצעה את ההתקפה (CNN, 18 ביוני 2018).
  • בהתקפה האווירית נהרגו 52 בני אדם, מהם 30 פעילי מיליציות שיעיות עיראקיות המופעלות ע"י איראן. בין ההרוגים לפחות 16 לוחמים ממוצא סורי, וביניהם קצין בדרגת סגן אלוף. ההרוגים השיעים משתייכים למליציות שיעיות עיראקיות של "הגיוס העממי", המופעלות ע"י איראן. ממקור עיראקי נמסר כי המיליציות שייכות ל"גדודי חזבאללה"[1], "חבורות אנשי האמת" (עצאא'ב אלחק)[2] ו"תנועת האצילים" (אלנג'באא')[3] (עראק אלח'יר, 18 ביוני 2018). כמו כן נפגעו פעילים של כוח מיליציה שיעי עיראקי בשם "גדודי האמאם עלי".[4]
    • רשות "הגיוס העממי" פרסמה ב-18 ביוני 2018 "הודעת הבהרה", שבה התייחסה לפעילותן של המיליציות העיראקיות בשטח סוריה (אתר "הגיוס העממי", 18 ביוני):
    • פעילי "הגיוס העממי" נוכחים במרחב אלבוכמאל מאז שחרור האזור (נובמבר 2017). זאת בידיעת כוחות הביטחון העיראקים וממשלת סוריה.
    • פעילי "הגיוס העממי" עוסקים בשמירת מרחב הגבול יחד עם צבא סוריה.
    • המפקדה שהותקפה הייתה ממוקמת באזור שומם בקרבת הגבול. אזור זה חיוני מבחינה צבאית מכיוון שפעילי הטרור מנסים לחדור דרכו לשטח עיראק. בכך שומרים פעילים "הגיוס העממי" על אדמת עיראק ומגינים על הריבונות העיראקית.

נוכחות מיליציות שיעיות עיראקיות הנתמכות על ידי איראן בשטח סוריה, מהווה עדות נוספת לחשיבות הרבה שאיראן מייחסת למעבר אלבוכמאל. נוכחותם נועדה לסייע בלחימה בדאעש ולאבטח מעבר זה. במעבר עובר ציר האספקה היבשתי מעיראק לסוריה, שנועד לאפשר העברת פעילים ואמצעי לחימה ולשרת בכך אינטרסים אסטרטגיים איראנים[5].

קרבות בין צבא סוריה לדאעש בציר המוביל מאלבוכמאל לאלמיאדין

  • ב-14 ביוני 2018 התנהלו קרבות בין צבא סוריה והכוחות המסייעים לו לבין דאעש, במרחב אלמיאדין, שמצפון מערב לאלבוכמאל. נמסר כי צבא סוריה טיהר שטח מדברי גדול ממערב לאלמיאדין, השיב לידו מספר עמדות ונטרל עשרות מטעני חבלה (סאנא, 14 ביוני 2018).
  • ב-17 ביוני 2018 תקפו פעילי דאעש מוצבים של צבא סוריה, לאורך הציר המוביל מאלבוכמאל לאלמיאדין. דאעש דווח, כי שבעה חיילים סוריים ושלושה איראנים מכוח קדס נהרגו בהתקפה. נטען כי פעילי דאעש לקחו שלל נשק, תחמושת וציוד. כמו כן התבצעה ב-17 ביוני 2018 התקפה של דאעש נגד עיירה הנמצאת 3.5 ק"מ מצפון לאלמיאדין (אעמאק, 17 ביוני 2018).

מרחב אלחסכה

ב-17 ביוני 2018 השתלטו כוחות SDF הכורדים על העיירה אלדשישה, המעוז העיקרי של דאעש שמדרום לאלחסכה. נמסר כי לדאעש נגרמו לפחות שלושים הרוגים וכי פעיליו איבדו את הכפרים הסמוכים לעיירה (מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, 17 ביוני 2018). כיבוש העיירה מהווה הישג חשוב לכוחות SDF וצעד חשוב לטיהור המרחב, שמדרום לאלחסכה מנוכחות דאעש ולביסוס השליטה הכורדית ממזרח לפרת.

 

מימין: כוחות SDF בעיירה אלדשישה. משמאל: העיירה אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 17 ביוני 2018).    מימין: כוחות SDF בעיירה אלדשישה. משמאל: העיירה אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 17 ביוני 2018).
מימין: כוחות SDF בעיירה אלדשישה. משמאל: העיירה אלדשישה (YPG PRESS OFFICE, 17 ביוני 2018).

אזור אדלב

  • "ארגון שומרי הדת", פלג ג'האדיסטי הנאמן למנהיג אלקאעדה שפרש מהמטה לשחרור אלשאם[6], ביצע לאחרונה התקפה נגד כוח של צבא סוריה. ההתקפה התבצעה כ-15 ק"מ ממערב לג'סר אלשע'ור (מדרום מערב לאדלב). הארגון מסר כי הרג שני חיילים סורים. ב-16 ביוני 2018 פרסם הארגון סרטון בו קורא מנהיגו שיח' סאמי אלערידי, לדבוק בג'האד ובאללה כתנאי לניצחון (יוטיוב, 16ביוני 2018).
עיקרי ההתפתחויות בעיראק
פעילות דאעש
  • השבוע נמשכה פעילות הטרור והגרילה של דאעש נגד כוחות הביטחון העיראקים. דאעש הודיע, כי פעיליו הרגו שלושה חיילים עיראקים כ-30 ק"מ מצפון לבגדאד וגרמו לנפגעים רבים בקרב מיליציות "הגיוס העממי" במארב מצפון מזרח לבעקובה (חק, 16 ביוני 2018). כמו כן תקפו פעילי דאעש סיור של "הגיוס העממי" מצפון מזרח לבעקובה (אלסומריה ניוז, 15 ביוני 2018).
פעילות כוחות הביטחון העיראקים
  • ב-14 ביוני 2018 דווח כי מפקד בכיר בדאעש, שהיה אחראי לפיגועים האחרונים בכרכוב, נהרג יחד עם שישה ממלוויו בנפת אלדבס (33 ק"מ מצפון מערב לכרכוב). נמסר כי כוחות הביטחון העיראקים התבססו על מידע מודיעיני, שהצביע על מיקומו ומיקום מלוויו. ברשות אותו המפקד אותרו מפות ותוכניות לגבי מטרות לביצוע פיגועים. נמסר, כי הריגתו עשויה להביא לשיתוק פעילות החוליות הרדומות של דאעש הפועלות בכרכוכ (אלסומריה ניוז, 14 ביוני 2018).

כוחות עיראקיים באזור אלדבס, מצפון מערב לכרכוכ (וכאלת כל אלעראק, 11 ביוני 2018).
כוחות עיראקיים באזור אלדבס, מצפון מערב לכרכוכ (וכאלת כל אלעראק, 11 ביוני 2018).

מצרים וחצי-האי סיני
  •   ב-14 ביוני 2018 הרגו פעילי דאעש שלושה חיילים מצריים, במחסום פתע שהציcו על הכביש הבינלאומי ממערב לאלעריש. הצלחה זאת של מחוז דאעש בצפון סיני באה לאחר תקופה ארוכה של "הורדת פרופיל" בעקבות הפעילות המוגברת של כוחות הביטחון המצריים באזור.
שני פעילי מחוז סיני של דאעש עוצרים משאית על הכביש הבינלאומי ממערב לאלעריש.    אמצעי לחימה וציוד של החיילים המצריים שנהרגו (חק, 15 ביוני 2018).
מימין: שני פעילי מחוז סיני של דאעש עוצרים משאית על הכביש הבינלאומי ממערב לאלעריש.
משמאל: אמצעי לחימה וציוד של החיילים המצריים שנהרגו (חק, 15 ביוני 2018).
פעילות ג'האדיסטית במדינות נוספות
אפגניסטאן

פיגוע התאבדות של דאעש בג'לאלאבאד

  • ב-16 ביוני 2018 הודיע דאעש כי ביצע פיגוע התאבדות במהלך פגישה שהתקיימה בין כוחות הביטחון האפגאנים לבין כוחות הטאליבאן בעיר ג'לאלאבאד. על פי הודעת דאעש נהרגו לפחות עשרים בני אדם (חק, 16 ביוני 2018). הפיגוע בוצע על רקע הפסקת אש שהושגה בין הצדדים לקראת עיד אלפטר. תחנת טלוויזיה אפגאנית מסרה, כי למעלה מעשרים וחמישה בני אדם נהרגו ולמעלה מחמישים נפצעו (חשבון הטוויטר 1TVNewsAF@1TVNewsAF, 17 ביוני 2018).
 אנשי כוחות הביטחון האפגאנים בסמוך לזירת פיגוע ההתאבדות של דאעש בג'לאלאבאד.    מספר גופות מוטלות על הכביש בזירת הפיגוע (חשבון הטוויטר 1TVNewsAF@1TVNewsAF, 17 ביוני 2018).
מימין: אנשי כוחות הביטחון האפגאנים בסמוך לזירת פיגוע ההתאבדות של דאעש בג'לאלאבאד. משמאל: מספר גופות מוטלות על הכביש בזירת הפיגוע (חשבון הטוויטר 1TVNewsAF@1TVNewsAF, 17 ביוני 2018).
לוחמי טאליבאן וחיילי צבא אפגניסטאן אוחזים בפרחים לציון הסכם הפסקת האש לקראת עיד אלפטר.   לוחמי טאליבאן וחיילי צבא אפגניסטאן חוגגים יחד באפגניסטאן את הפסקת האש (חק, 16 ביוני 2018).
מימין: לוחמי טאליבאן וחיילי צבא אפגניסטאן אוחזים בפרחים לציון הסכם הפסקת האש לקראת עיד אלפטר. משמאל: לוחמי טאליבאן וחיילי צבא אפגניסטאן חוגגים יחד באפגניסטאן את הפסקת האש (חק, 16 ביוני 2018).

לקראת עיד אלפטר הושגה הפסקת אש בת שלושה ימים בין הממשל האפגאני לבין הטאליבאן. הפסקת האש הסתיימה ב-17 ביוני 2018. הממשל האפגאני קרא להאריך את הפסקת האש בעשרה ימים, אך קריאתו נדחתה. פיגוע התאבדות שביצע דאעש בג'לאלאבאד נועד לטרפד את הפסקת האש (שלה לא היה שותף) ולסכל כל ניסיון פיוס בין הממשל האפגאני לטאליבאן.

פעילות סיכול ומנע
תורכיה
  • ב-14 ביוני 2018 דווח כי שמונה אזרחים זרים החשודים כפעילי דאעש נעצרו באיסטנבול על-ידי יחידות תורכיות ללוחמה בטרור. על-פי החשד, חלק מהעצורים שהו בסוריה ועברו הכשרה במחנות אימונים של דאעש כדי לשמש כמחבלים מתאבדים (הורייט דיילי ניוז, 14 ביוני 2018).
המלחמה על התודעה
  • בימים האחרונים הגביר דאעש את ההסתה שלו לבצע פיגועים ברוסיה על ידי "זאבים בודדים". במהלך ימי המונדיאל ב-16 ביוני 2018 פורסמה כרזה באפליקציית טלגרם בה נכתב בערבית "רוסיה 2018 – צפי לנקמתי". ברקע נראים מבנים הרוסים בסוריה שהופצצו על-ידי הממשל הרוסי וכן שני פעילים הנושאים על גבם תיקי גב (רמז למחבלים שיוצאים לפיגוע). למטה נראית טביעת אצבע, שמתחתיה נכתב באנגלית "המדינה האסלאמית" (טלגרם, 16 ביוני 2018).

כרזת איום של דאעש כנגד המונדיאל ברוסיה:  "רוסיה 2018 - צפי לנקמתי" (טלגרם, 16 ביוני 2018).
כרזת איום של דאעש כנגד המונדיאל ברוסיה:
"רוסיה 2018 – צפי לנקמתי" (טלגרם, 16 ביוני 2018).

The post מבט לג'האד העולמי (20-14 ביוני 2018) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.

Viewing all 256 articles
Browse latest View live