Quantcast
Channel: איראן –מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית
Viewing all articles
Browse latest Browse all 256

מוסד שהיד פלסטין: מוסד של חזבאללה הפועל בלבנון ומשמש צינור להעברת כספים איראנים למשפחות שהידים פלסטינים

$
0
0
כללי

אגודת מוסד שהיד פלסטין הוקמה בשנת 1993 על ידי מוסד השהיד של חזבאללה, כשלוחה של קרן השהיד האיראנית[1]. מטרתה הינה לסייע למשפחות שהידים פלסטינים ולספק את צרכיהם במישור החברתי, החינוכי והבריאותי. מטרה נוספת של האגודה היא “להפיץ את תרבות הג’האד והשהאדה [מות קדושים] בקרב העם הפלסטיני…”. מטרתה הבלתי מוצהרת של האגודה היא הינה להעניק מעטפת חברתית לטרור הפלסטיני, לסייע לארגונים ולמוסדות המזוהים עם איראן ולהפגין בפני הפלסטינים ובפני העולם הערבי כולו כי איראן ניצבת לצדם. מוסד השהיד פלסטין שייך לחזבאללה, כפוף למועצה המדינית שלו, ופועל בזירה הפלסטינית (לצד מוסד השהיד של חזבאללה העוסק בסיוע למשפחות השהידים הלבנונים). בסיס פעילותו של מוסד השהיד הינה לבנון אולם למוסד נציגויות גם ברצועת עזה, בסוריה ויתכן גם במקומות נוספים. מקור הכספים המועברים למשפחות השהידים הפלסטיניים הינו איראן. הכספים מועברים מאיראן ללבנון ומשם למשפחות השהידים הפלסטיניים באמצעות מוסד צדקה, העברות בנקאיות וחלפני כספים. הערוץ המרכזי לחלוקת הכספים למשפחות השהידים הפלסטיניות הינו אגודת אלאנצאר ברצועת עזה המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין.

תחומי הפעילות של מוסד שהיד פלסטין
  • אגודת מוסד שהיד פלסטין קיימת כבר שבע עשרה שנים. באפריל 2003 נרשמה האגודה וקיבלה רישיון לפעילות ממשרד הפנים הלבנוני. לפי הפרטים ברישיון, מרכז האגודה נמצאת בחארת חריכ (שכונה בפרבר הדרומי השיעי של ביירות, הצ’אחיה). ככל הנראה יש לאגודה שלוחות גם בדרום לבנון ובבקעת לבנון. עם הקמת מוסד השהיד פלסטין נקבע, כי מלבד סיוע כספי למשפחות וליתומי שהידים היא תעסוק בתחומי סיוע נוספים כגון הענקת מלגות לתלמידים פלסטינים מעוטי יכולת והקמת מרפאות, בתי יתומים ומרכזי שיקום לנכים פלסטינים (הרשומות הלבנוניות[2], 10 באפריל 2003). האגודה עוסקת בתחומי פעילות נוספים: ארגון ביקורים בקברי שהידים; מימון ארוחות חגיגיות לשבירת צום רמצ’אן בסמיכות זמנים ל”יום ירושלים העולמי” (יום השישי האחרון של חודש רמצ’אן, אשר בו מתבצעת פעילות פרו-פלסטינית ע”י איראן ברחבי העולם); חלוקת בגדים למשפחות נזקקות בחגים; טקסי הוקרה למשפחות שהידים וארגון טיולים ליתומים.
  • להלן פרטים אודות היקף פעילות האגודה, על בסיס אתר האגודה ומידע שהצטבר לאורך השנים:
    • האגודה מטפלת ביותר בקרוב ל-7,000 משפחות שהידים פלסטינים ו-15,000 יתומים. מרבית המשפחות המקבלות את הסיוע מתגוררות ברצועת עזה (האגודה חילקה סיוע לכ- 4,800 משפחות ברצועת עזה עדכני לתחילת 2020).
    • באפריל 2009 נוספו לרשימת מקבלי הסיוע 1,100 משפחות ביהודה ושומרון וסביר, כי מאז גדל מספרן.
    • גובה הסיוע החודשי לכל משפחה ברצועת עזה נע בין 100 ל-300 דולרים למשפחת שהיד רווק וכ-600 דולר למשפחת שהיד נשוי.
    • בנוסף למענק החודשי, האגודה מסבסדת באופן מלא את כל הטיפולים הרפואיים למשפחות השהידים שאונר”א אינה מכסה ודואגת למלגות לימודים למשפחות בגובה של עד 500,000 לירות לבנוניות בשנה (כ-330 דולר) (אלאח’באר, 9 בפברואר 2009).
  • מקרה מבחן לאופן בו השתמשה איראן בסיוע למשפחות השהידים ביהודה ושומרון לליבוי הטרור ניתן למצוא ב-24 בפברואר 2016, בתקופה בה התקיימה פעילות אינטנסיבית של הטרור העממי ביהודה ושומרון[3]:
    • מחמד פתח עלי, שגריר איראן בלבנון, במהלך מסיבת עיתונאים בשגרירות האיראנית בבירות הודיע, כי איראן תומכת באינתיפאדת ירושלים” ובמשפחות השהידים. כביטוי לתמיכה זאת תתרום איראן לכל משפחת שהיד פלסטיני 7,000 דולרים ולכל משפחה, שביתה נהרס על ידי ישראל, 30,000 דולרים[4], באמצעות מוסד שהיד פלסטין (פאל טודיי, 24 בפברואר 2016).
    • יומיים לאחר מסיבת העיתונאים בשגרירות איראן בבירות הזדרז מוסד השהיד פלסטין, הסניף הפלסטיני של קרן השהיד האיראנית, לפרסם באתר האינטרנט שלו בשפה הערבית את הידיעה תחת הכותרת: “איראן אינה מוותרת על פלסטין. פרויקט תמיכה באנתפאדת אלקדס ומילוי הטפסים”. בתחתית הידיעה הופיעו קישורים לשני סוגי טפסים למילוי עבור אלו המעוניינים בקבלת הסיוע הכספי האיראני: טופס סיוע למשפחת שהיד, וטופס סיוע למשפחות שביתן נהרס. את הטפסים התבקשו הממלאים לשלוח לכתובת המייל של מוסד השהיד-פלסטין בלבנון, שהופיעה על -גבי טפסים (אתר מוסד השהיד-פלסטין, 26 בפברואר 2016). המהירות, שבה הועלו הטפסים לאתר היוותה אינדיקציה, כי הם הוכנו מבעוד מועד במסגרת קמפיין איראני, שמטרתו להפגין תמיכה איראנית בפלסטינים ובמתקפת הטרור העממי הפלסטינית.

מימין : "טופס סיוע למשפחת שהיד". משמאל : "טופס סיוע [למשפחה], שביתה נהרס" (אתר מוסד השהיד פלסטין, 26 בפברואר 2016).
מימין : “טופס סיוע למשפחת שהיד”. משמאל : “טופס סיוע [למשפחה], שביתה נהרס”
(אתר מוסד השהיד פלסטין, 26 בפברואר 2016).
 

מקורות מימון ודרכי העברה

הסיוע הכספי שמעבירה האגודה למשפחות השהידים הפלסטינים מסתכם להערכתנו, בכמה מיליוני דולרים מדי שנה, מהם קרוב לשני מיליון דולרים מוענקים למשפחות שהידים ברצועת עזה. כמו כן מחולקים כספים למטרות נוספות שפורטו לעיל כגון טיפול רפואי ומלגות לימודים. נראה לנו כי המקור התקציבי המרכזי לסיוע למשפחות השהידים הפלסטינים הינה איראן, הגם שלמוסד שהיד פלסטין גם מקורות מימון משלו.

  • מוסד שהיד פלסטין מפעיל מסלול התרמה בשם “פרויקט הערבות”. ערוץ זה מאפשר לתרום כספים לטיפול במשפחות שהידים וביתומים באמצעות פנייה טלפונית לאגודה בטלפון או באמצעות דואר אלקטרוני (yatim@shahidpalestine.org). לפי כרזה של הפרויקט מאוקטובר 2016, גובה התרומה השנתי הנדרש הוא 480 דולרים ואילו גובה התרומה החודשי הנדרש הוא עשרים דולרים (אתר מוסד שהיד פלסטין, ללא תאריך; אתר יא צור, 30 באוקטובר 2016).

כרזה של מוסד שהיד פלסטין, הקוראת לתרום כספים ל"פרויקט הערבות" ליתומים 
(אתר יא צור, 30 באוקטובר 2016).
כרזה של מוסד שהיד פלסטין, הקוראת לתרום כספים ל”פרויקט הערבות” ליתומים
(אתר יא צור, 30 באוקטובר 2016).

  • נראה כי עיקר פעילות מוסד שהיד פלסטין הינה בלבנון וברצועת עזה. כמו כן נראה שלמוסד יש נציגים בסוריה, ויתכן גם בירדן ובמצרים. למשפחות השהידים ביהודה ושומרון מועברים הכספים דרך אגודת אלאנצאר ברצועת עזה או ישירות מלבנון, באמצעות העברות בנקאיות או חלפני כספים הנבחרים ע”י משפחות השהידים (אתר מוסד שהיד פלסטין, 26 בפברואר 2016, 2 במרץ 2016)[5].
שיתופי פעולה עם גופים המזוהים עם איראן

פעילות מוסד שהיד פלסטין מתקיימת בשיתוף פעולה עם אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית הפועלת בעיקר בסוריה ועם אגודת הצדקה אלאנצאר ברצועה, המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין, ארגון הטרור המועדף על איראן. ניתן להניח כי קיימים מוסדות נוספים המעורבים בהעברת הסיוע האיראני למשפחות שהידים פלסטיניות.

אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית
  • אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית (צפא) הינה מוסד פלסטיני, שמטרתו חיזוק קשרי פלסטין-איראן. האגודה פועלת בעיקר במחנות הפליטים הפלסטיניים בסוריה אולם יש לה גם סניף בלבנון. יו”ר האגודה הינו ד”ר מחמד אלבחיצי (אתר אלחקיקה, טריק אלקדס, אתר האינטרנט של אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית).

מימין: לוגו האגודה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית, 4 ביולי 2016). משמאל: ד"ר מחמד אלבחיצי, יו"ר אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית (טריק אלקדס, אתר האינטרנט של אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית, 4 בינואר 2020). 
מימין: לוגו האגודה (דף הפייסבוק של אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית, 4 ביולי 2016). משמאל: ד”ר מחמד אלבחיצי, יו”ר אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית (טריק אלקדס, אתר האינטרנט של אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית, 4 בינואר 2020). 

  • אגודת הידידות הפלסטינית-איראנית קשורה למוסד שהיד פלסטין. היא משמשת צינור להעברת כספי סיוע איראנים למשפחות השהידים והיתומים הפלסטינים בסוריה ויתכן גם בלבנון. בנוסף לכך עוסקת האגודה בפעילות תרבותית, הסברתית, חברתית, פוליטית ודתית בקרב האוכלוסייה הפלסטינית בסוריה ובלבנון.
  • דמות בכירה באגודה הינה מאג’דה רמיתי המכונה אם חסן. בשנת 2011 היא עמדה בראש רשות הסיוע למשפחות השהידים וליתומים, גוף הפועל במסגרת האגודה. בשנת 2016 היא שימשה כגזברית האגודה ובשנת 2018 הייתה חברת ההנהגה המרכזית שלה (אתר מוסד שהיד פלסטין, 2 ביולי 2011; אלעאלם, 31 באוגוסט 2016; אתר החדשות המקומי של מחנה הפליטים רשידיה, 15 בינואר 2018).
אגודת הצדקה אלאנצאר ברצועת עזה[6]

מימין: לוגו אגודת אלאנצאר כפי שמופיע בדף הפייסבוק הרשמי שלה (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 18 בינואר 2015). משמאל: נאפד' אלאערג', יו"ר אגודת הצדקה אלאנצאר ונציג מוסד שהיד פלסטין ברצועה (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 11 בפברואר 2015)
מימין: לוגו אגודת אלאנצאר כפי שמופיע בדף הפייסבוק הרשמי שלה (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 18 בינואר 2015). משמאל: נאפד’ אלאערג’, יו”ר אגודת הצדקה אלאנצאר ונציג מוסד שהיד פלסטין ברצועה (דף הפייסבוק של אגודת הצדקה אלאנצאר, 11 בפברואר 2015)

  • אגודת הצדקה אלאנצאר הינה אגודת צדקה אסלאמית הפועלת ברצועה ומזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין. בראש האגודה עומד נאפד’ אלאערג’, המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין. בנוסף לכך משמש נאפד אלאערג’ כנציג מוסד שהיד פלסטין ברצועה. מאז שנת 2002 מטפלת האגודה בהעברת סיוע כספי איראני, באמצעות מוסד שהיד פלסטין, למשפחות שהידים פלסטינים ברצועת עזה וביהודה ושומרון, בדגש על אלו שנהרגו מאז תחילת אינתיפאדת אלאקצא. בשנים האחרונות החלה האגודה לחלק סיוע כספי למשפחות שהידים מהרצועה, שנהרגו גם במהלך מבצע “צוק איתן”. בנוסף לכך היא מעניקה סיוע כספי למשפחות האסירים הכלואים בבתי הכלא בישראל, וסיוע כספי למשפחות שבתיהן נהרסו כתוצאה מפעילות צה”ל.

בסוף ינואר 2020 חילקה אגודת הצדקה אלאנצאר כספי סיוע איראני למשפחות שהידים, שנהרגו מתחילת האינתיפאדה השנייה ועד למבצע “צוק איתן” (2014). הכספים הועברו לאגודה ע”י קרן השהיד האיראנית באמצעות מוסד שהיד פלסטין. לא נמסר מה גובה הסכום, שחולק ברצועה בין משפחות השהידים. אולם נראה לנו, כי בדומה לשנת 2018, מדובר בסכום של קרוב לשני מיליון דולרים, ששולמו לכ-4,800 משפחות (כל משפחה קיבלה סכום הנע בין 300 ל-600 דולרים).

  • בתהליך העברת הכספים מאיראן למשפחות השהידים ברצועה בינואר 2020 היו מעורבים מספר גופים: קרן השהיד האיראנית, השלוחה הפלסטינית שלה בלבנון (מוסד השהיד פלסטין), הבנק הלאומי האסלאמי ברצועה (שהינו מוסד של חמאס) ואגודת הצדקה אלאנצאר ברצועה המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין, שהיא הזרוע הביצועית לחלוקת הכספים. בעת חלוקת אישורי התשלום בינואר 2020 הוצבו במשרד אגודת אלאנצאר תמונתו של קאסם סלימאני, שנהרג ע”י ארה”ב בסיכול ממוקד, דגל איראן, לוגו מוסד השהיד פלסטין והכתובת “איראן עם משפחות השהידים”. כל זאת כדי להאדיר את איראן ולחזק השפעתה בקרב הציבור העזתי.
העברת כספי הסיוע למשפחות השהידים מאיראן לרצועת עזה

העברת כספי הסיוע למשפחות השהידים מאיראן לרצועת עזה

בכירי מוסד שהיד פלסטין
  • מנכ”ל מוסד שהיד פלסטין הינו חאג’ בלאל סעד, אשר ככל הנראה ממלא תפקיד זה לפחות מאז שנת 2009 (אלאח’באר, 9 בפברואר 2009; אתר מוסד שהיד פלסטין, 22 באוגוסט 2010; אתר מוסד שהיד פלסטין, 7 ביולי 2011; אתר צידא סיטי, 25 בספטמבר 2018). למנכ”ל כפופים כמה גופים, ביניהם מחלקת הערבות [ההדדית], מחלקת המשפחות וכן נציגי מוסד שהיד פלסטין בסוריה וברצועת עזה.

תמונה ממפגש בצידון של משלחת מוסד שהיד פלסטין עם שיח' מאהר חמוד, יו"ר ההתאחדות העולמית של חכמי הדת של ההתנגדות (אתר צידא סיטי, 25 בספטמבר 2018). אנו מעריכים, שבצידה השמאלי של התמונה מופיע בלאל סעד, מזכ"ל מוסד שהיד פלסטין.
תמונה ממפגש בצידון של משלחת מוסד שהיד פלסטין עם שיח’ מאהר חמוד, יו”ר ההתאחדות העולמית של חכמי הדת של ההתנגדות (אתר צידא סיטי, 25 בספטמבר 2018). אנו מעריכים, שבצידה השמאלי של התמונה מופיע בלאל סעד, מזכ”ל מוסד שהיד פלסטין.

  • מייסדי האגודה כפי שפורטו ברישיון להקמתה הם:
    • מחמד אחמד ברג’אוי, אשר שימש גם נציג האגודה בפני ממשלת לבנון. ברג’אוי הינו אחד ממייסדי אגודת הצדקה האסלאמית וועדת אלאמדאד (גוף של חזבאללה העוסק בצדקה), והוא שימש כיו”ר האגודה (אתר החדשות המקומי של העיירה אלח’יאם, 20 באוקטובר 2008; אתר אגודת אלאמדאד, פברואר 2019).
    • עבד אלחלים אבראהים עטוי, הוא אחד ממייסדי אגודת הצדקה האסלאמית וועדת אלאמדאד המזוהה עם חזבאללה ואיראן. שימש כחבר המועצה המדינית של חזבאללה (עדכני למאי 2011) (אתר אלח’יאם, 20 באוקטובר 2008; אתר ג’נוביה, 2 במאי 2011).
    • בלאל אחמד נעים. לא נמצאו פרטים נוספים אודותיו.
    • מחמד וג’יה צאלח, שימש במאי 2009 כאחראי חזבאללה בצפון לבנון. באוקטובר 2017 היה חבר המועצה המדינית של חזבאללה (אתר LebanonFiles, 11 במאי 2009; אתר החדשות המקומי של ביבלוס, 9 באוקטובר 2017).
    • שיח’ עבאס מחמד צאדק חרב, אמאם העיירה אלחלוסיה בדרום לבנון, מזוהה עם חזבאללה. היה כלוא בעבר בכלא אנצאר (אלעהד, 9 ביולי 2015; אלעהד, 3 באפריל 2019).
    • ד”ר מוסא מחמד שרארה. לא נמצאו פרטים נוספים אודותיו.

נראה כי מרבית מייסדי מוסד שהיד פלסטין, ומרבית בכירי המוסד כיום, הינם בעלי תפקידים בחזבאללה ואישים המזוהים עם חזבאללה ואיראן. לנוכח זאת, ולנוכח העובדה שחברי המועצה המדינית של חזבאללה, כולל האחראי על “התיק הפלסטיני”[7], נוהגים לנאום מידי פעם באירועים של מוסד השהיד בפלסטין, ניתן להעריך, כי המוסד הינו חלק מחזבאללה וכפוף כנראה ארגונית למועצה המדינית (אתר מוסד שהיד פלסטין, 22 באוגוסט 2010; צות אלוטן, 5 באפריל 2016).

הגדרת מוסד שהיד פלסטין ע”י ארה”ב כקרן המסייעת לארגון טרור
  • משרד האוצר של ארה”ב מתייחס למוסד השהיד בלבנון ולמוסד השהיד-פלסטין, שתי שלוחות של קרן השהיד האיראנית, כאל מקשה אחת. בשנת 2007 הגדיר משרד האוצר האמריקאי את שתיהן כקרנות המסייעות לארגוני הטרור.
  • על פי הודעת משרד האוצר (24 ביולי 2007) קרן השהיד האיראנית הינו ארגון אשר: “channels financial support from Iran to several terrorist organizations in the Levant, including Hizballah, Hamas, and the Palestinian Islamic Jihad (PIJ). To this end, the Martyrs Foundation established branches in Lebanon staffed by leaders and members of these same terrorist groups. Martyrs Foundation branches in Lebanon has also provided financial support to the families of killed or imprisoned Hizballah and PIJ members, including suicide bombers in the Palestinian territories”.

The post מוסד שהיד פלסטין: מוסד של חזבאללה הפועל בלבנון ומשמש צינור להעברת כספים איראנים למשפחות שהידים פלסטינים appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 256