במוקד אירועי השבוע
- בתגובה לשיגור ארבע רקטות מסוריה לעבר ישראל ב-19 בנובמבר 2019, תקף צה”ל בליל ה-20 בנובמבר 2019 מטרות של כוח קדס של משמרות המהפכה ושל צבא סוריה. באיראן נשמרה העמימות סביב תקיפת יעדי משמרות המהפכה על-ידי צה”ל, אך התקשורת האיראנית דיווחה על מותו של לוחם זרוע הבסיג’ של משמרות המהפכה בסוריה, במשתמע במהלך תקיפת צה”ל.
- רשת הטלוויזיה האמריקאית פוקס ניוז פרסמה תיעוד לווייני לפיו איראן בונה מחדש את הבסיס הצבאי אמאם עלי בסמוך לאלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק, שנפגע לפני כחודשיים בתקיפה שיוחסה לישראל. הבסיס מיועד לאחסון תחמושת וכוחות של המיליציות הפרו-איראניות הפועלות במרחב זה.
- ועדת השיכון והעבודות הציבוריות המשותפת לאיראן ולסוריה התכנסה בסוף נובמבר בטהראן בראשות שר הבינוי והעבודות הציבוריות הסורי ושר התחבורה והפיתוח העירוני האיראני. שר הבינוי הסורי הציע במהלך הביקור להקים חברת בנייה משותפת ובנק משותף לשתי המדינות והצהיר, כי סוריה מחויבת להעניק עדיפות לאיראן בתהליך שיקומה הכלכלי. במהלך הדיונים המשותפים בטהראן נחתם מזכר הבנה בין שתי המדינות להקמת 30 אלף יחידות דיור בסוריה על-ידי חברות איראניות. בתוך כך, מסר הנספח המסחרי האיראני בבגדאד, כי היקף הסחר שאינו מוצרי נפט בין איראן לעיראק נמצא במגמת עלייה וכי איראן שואפת להגדילו ל-20 מיליארד דולרים בשנה.
- במסגרת המחאה הנמשכת בעיראק, הציתו מפגינים בליל ה-27 בנובמבר 2019 את הקונסוליה האיראנית בעיר נג’ף שבדרום עיראק. איראן גינתה את התקיפה והטילה על ממשלת עיראק את האחריות לביטחון הדיפלומטים האיראנים שבשטחה. תקיפת הקונסוליה בנג’ף באה שבועות ספורים לאחר תקיפת הקונסוליה האיראנית בכרבלאא’ בראשית נובמבר 2019.
- מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי, הזהיר בעצרת תמיכה במשטר האיראני בטהראן את ישראל לבל תמתין לסיוע מצד ארה”ב, מכיוון שהוא יגיע “רק לאחר שהציונים כבר יושמדו”.
- שר החוץ האיראני, מחמד ג’ואד זריף, שוחח עם מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, זיאד אלנח’אלה, ועם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, ובירך אותם על “הניצחון שהשיגה ההתנגדות הפלסטינית” נגד ישראל בסבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה.
המעורבות האיראנית בסוריה
- בליל ה-20 בנובמבר 2019 תקף צה”ל מטרות של כוח קדס של משמרות המהפכה וצבא סוריה. בתקיפה נפגעו כעשרים מטרות, מעט יותר ממחציתן מפקדות ומחנות איראנים של כוח קדס ושל מיליציות המזוהות עם איראן. היתר הן סוללות טילי קרקע-אוויר סוריות, שנפגעו בתגובה לירי לעבר המטוסים (הארץ, 20 בנובמבר 2019). לפי הודעת צה”ל, התקיפה בוצעה בתגובה לשיגור ארבע רקטות מסוריה לעבר ישראל סמוך לשעה 5:00 לפנות בוקר ב-19 בנובמבר 2019. הרקטות יורטו על-ידי מערכת “כיפת ברזל” ללא נפילות בישראל. על-פי ההערכות במערכת הביטחון, הירי בוצע על-ידי מיליציה שיעית בהכוונה ישירה של כוח קדס של משמרות המהפכה.
- ב-24 בנובמבר 2019 דיווחה התקשורת האיראנית על הלוויית לוחם זרוע הבסיג’ של משמרות המהפכה, אסמאעיל ע’לאמי יאראחמדי (Esmail Gholami Yarahmadi), שנהרג בסוריה ב-20 בנובמבר (תסנים, 24 בנובמבר 2019). בעקבות מותו, שלח מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, איגרת תנחומים למשפחת ההרוג (פארס, 24 בנובמבר 2019). נסיבות מותו לא התפרסמו, אך יתכן כי נהרג בתקיפת צה”ל בסוריה ב-20 בנובמבר 2019.
- רשת הטלוויזיה האמריקאית פוקס ניוז פרסמה (18 בנובמבר 2019) תיעוד לווייני של חברת אימאג’ סאט הישראלית לפיו איראן בונה מחדש את הבסיס הצבאי אמאם עלי בסמוך לאלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק, שנפגע לפני כחודשיים בתקיפה שיוחסה לישראל. הבסיס הצבאי מיועד לאחסון תחמושת וכוחות של המיליציות הפרו-איראניות הפועלות במרחב זה. בתמונות ניתן לראות שמונה אזורים הנמצאים בבנייה או בשיפוץ וכן נקודת מעבר בין שני צידי מתחם הבסיס המוקף חומה.
- משלחת בראשות יו”ר ועדת המג’לס לביטחון לאומי ולמדיניות חוץ, מג’תבא ד’ולנורי (Mojtaba Zolnouri), ביקרה במהלך חודש נובמבר 2019 בסוריה ונפגשה עם בכירים סורים, בראשם הנשיא אסד, ועם נציגי הארגונים הפלסטינים בדמשק. יו”ר הועדה הדגיש במהלך הביקור את תמיכת איראן בסוריה, את עמידתה לצד סוריה במערכה נגד דאעש ואת הקשרים ההיסטוריים בין שתי המדינות. הוא קרא לחיזוק הקשרים הכלכליים, המסחריים והפרלמנטריים בין שתי המדינות.
- בפגישה עם נציגי הארגונים הפלסטינים בדמשק אמר יו”ר ועדת החוץ והביטחון של המג’לס, כי לא חל כל שינוי בעמדת הרפובליקה האסלאמית של איראן ביחס לפלסטין ולתמיכתה בעם הפלסטיני. הוא ציין, כי הסוגיה הפלסטינית היא הסוגיה המרכזית של העולם המוסלמי וכי התנגדות הפלסטינים מול “המשטר הכובש את ירושלים” [ישראל] מכשירה את הדרך לנפילת “המשטר הציוני” (icana.ir, 23 בנובמבר 2019).
- יו”ר ארגון בסיג’ הרופאים וסגן שר הבריאות האיראני לשעבר, אבראהים מתוליאן (Ebrahim Motevalian), מסר, כי 11 רופאים ואחים/אחיות איראנים נהרגו במערכה נגד דאעש בסוריה ובעיראק. בריאיון לסוכנות הידיעות פארס (25 בנובמבר 2019) אמר מתוליאן, כי במהלך המערכה נגד דאעש העבירו הצוותים הרפואיים האיראנים 6,000 פצועים לקבלת טיפול רפואי באיראן וכי הרופאים האיראנים הקימו במהלך הלחימה בתי חולים קטנים, ששימשו לניתוח הפצועים.
- ועדת השיכון והעבודות הציבוריות המשותפת לאיראן ולסוריה התכנסה ב-25 בנובמבר 2019 בטהראן בראשות שר הבינוי והעבודות הציבוריות הסורי, סהיל עבד אללטיף (Suhail Abdullatif), ושר התחבורה והפיתוח העירוני האיראני, מחמד אסלאמי (Mohammad Eslami). שר הבינוי הסורי הדגיש את הצורך במימוש מזכר ההבנה, שנחתם בין שתי המדינות בנוגע להרחבת שיתוף הפעולה בתחומי הבינוי והפיתוח, וקרא להסרת המכשולים המעכבים את מימוש הפרויקטים המשותפים בתחומים אלה. כמו כן, הציע עבד אללטיף להקים חברת בנייה משותפת ובנק משותף לאיראן ולסוריה והצהיר, כי סוריה תעניק עדיפות לאיראן בתהליך שיקומה הכלכלי. שר התחבורה האיראני שב על מחויבות משרדו לשיתוף פעולה בין המדינות בתהליך שיקומה של סוריה (סאנ”א, 25 בנובמבר; פארס, 26 בנובמבר 2019).
- במהלך הדיונים המשותפים בטהראן נחתם מזכר הבנה בין שתי המדינות להקמת 30 אלף יחידות דיור בסוריה על-ידי חברות איראניות. שר התחבורה והפיתוח העירוני האיראני אמר, כי במסגרת ההסכם בין המדינות יוקמו שלוש חברות ממשלתיות משותפות לסוריה ולאיראן לצורך הקמת תשתיות עירוניות ויחידות דיור ומתן שירותי ייעוץ הנדסיים (עצר-י איראן, 27 בנובמבר 2019).
המעורבות האיראנית בעיראק
- במסגרת המחאה הנמשכת בעיראק, הציתו מפגינים בליל ה-27 בנובמבר 2019 את הקונסוליה האיראנית בעיר נג’ף שבדרום עיראק. צוות הקונסוליה פונה, ככל הנראה, זמן קצר לפני תקיפת המבנה ולא דווח על נפגעים. בעקבות התקיפה הכריזו השלטונות העיראקים על עוצר בעיר (רויטרס, 27 בנובמבר 2019). איראן גינתה את תקיפת הקונסוליה והטילה על ממשלת עיראק את האחריות להגנתה. דובר משרד החוץ האיראני, עבאס מוסוי (Abbas Mousavi), אמר, כי ממשלת עיראק אחראית לביטחון הנציגויות הדיפלומטיות והדיפלומטים שבשטחה. הוא דרש, כי ממשלת עיראק תגיב בחומרה כנגד תוקפי הקונסוליה (Press TV, 28 בנובמבר 2019). יוזכר, כי ב-3 בנובמבר 2019 תקפו עשרות מפגינים גם את הקונסוליה האיראנית בכרבלאא’. הם טיפסו על המחסומים המקיפים את מבנה הקונסוליה, הסירו את דגל איראן והניפו במקומו את דגל עיראק.
- הנספח המסחרי האיראני בבגדאד, נאצר בהזאד (Naser Behzad), אמר בשיחה עם עיתונאים, כי היקף הסחר שאינו מוצרי נפט בין איראן לעיראק נמצא במגמת עלייה והסתכם בשבעת החודשים האחרונים ב-6 מיליארד דולרים. הוא ציין, כי איראן מוכנה לסייע לעידוד היצוא העיראקי לאיראן ושואפת להגדיל את היקף הסחר בין המדינות לעשרים מיליארד דולרים בשנה. בהזאד אמר, כי הסחר בין המדינות כולל ציוד תעשייתי, תרופות וציוד רפואי, מוצרי מזון, מוצרי ברזל ופלדה וציוד לאספקת מים (פארס, 26 בנובמבר 2019).
- דובר המיליציה השיעית העיראקית הפרו-איראנית אלנג’באא’, נצר אלשמרי (Nasr al-Shammari), אמר בריאיון לעיתונאי רוסי, כי המיליציה תשתתף בכל מלחמה עתידית נגד ישראל. הוא ציין, כי תנועתו רואה במאבק נגד “המשטר הציוני” חובה דתית ואידיאולוגית ובמקרה של מלחמה בין חזבאללה וסוריה לישראל, היא תשתתף בה לצד יתר קבוצות “ההתנגדות”, ובראשן חזבאללה הלבנוני, כדי להשיב את זכויותיהם של העמים הערבים והמוסלמים. עוד אמר אלשמרי, כי תנועת אלנג’באא’ מקיימת קשרים ופגישות עם מפקדי “קבוצות ההתנגדות הפלסטינית” (תסנים, 27 בנובמבר 2019).
המעורבות האיראנית בזירה הפלסטינית
- שר החוץ האיראני, מחמד ג’ואד זריף (Mohammad Javad Zarif), שוחח ב-17 בנובמבר 2019 בטלפון עם מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין, זיאד אלנח’אלה. זריף גינה את “התוקפנות” הישראלית נגד העם הפלסטיני, במיוחד ברצועת עזה, ובירך את אלנח’אלה על “כפיית הפסקת האש על המשטר הציוני” בתום סבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה (מהר, 17 בנובמבר 2019).
- כמו כן, שוחח זריף עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, ובירך אותו על “הניצחון שהשיגה ההתנגדות הפלסטינית” נגד ישראל בסבב ההסלמה האחרון. הוא אמר, כי עוצמת ההתנגדות, אחדותה ועליונותה המוסרית הן שאפשרו את הניצחון. זריף שב והדגיש, כי איראן ניצבת לצד העם הפלסטיני “וההתנגדות” בעזה. כמו כן הביע זריף צער על עמדת האו”ם לנוכח “הפשעים נגד האזרחים ברצועת עזה” ואמר, כי עמדת האו”ם נובעת מהלחצים, שמפעילה ארה”ב על הארגון. הניה הודה לזריף על תמיכת איראן בפלסטינים וב”התנגדות” וציין, כי הכובשים לא יצליחו לעולם לממש את מטרותיהם בזירת המאבק ובזירה המדינית (פארס, 18 בנובמבר 2019).
- מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי (Hossein Salami), הזהיר בעצרת תמיכה במשטר האיראני בטהראן בעקבות גל המחאה שדוכא, כי אויביה של איראן אינם בטוחים באף מקום בעולם וכי אל לציונים להמתין לסיוע מצד ארה”ב, מכיוון שהוא יגיע רק לאחר השמדתם. הוא ציין, כי איראן הביסה את ארה”ב ואת “היהירות העולמית” [המערב] בלבנון והקימה במדינה צבא גדול [הכוונה לחזבאללה], שהציונים חוששים ממנו יומם ולילה (תסנים, 25 בנובמבר 2019).
The post מבט לאיראן (17 בנובמבר 2019 – 1 בדצמבר, 2019) appeared first on מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית.